LED - svetla,sijalice i ostali cirkus

CD, radio, ozvučenje, navigacija itd... Sve o elektrouređajima u našim Alfama.
Korisnikov avatar
EnricoAdams
Garaža: Alfa Romeo 156 restyle 1.9 JTD 16V
Pridružio se: Čet Nov 10, 2011 7:32 pm

Re: LED - svetla,sijalice i ostali cirkus

Čet Mar 15, 2012 10:53 pm

Gledao sam cene na RetroFitSource i 270$ (205 eur) je Morimoto Mini H1 kit, a 295$ (225 eur) je Morimoto Mini D2S kit. To je naravno ceo komplet, dakle balasti, projektori i sijalice, bez postarine.

Tako da generalno nije neka razlika izmedju cene H1 i D2S verzije, mada je sve skupa skuplje nego ovde, cak iako ima neko da to donese bez da se plate porezi i carine.

Sta je onda najbolja kombinaciju u smislu dobijeno/ulozeno? :)
Korisnikov avatar
nidza
Garaža: ex 159
Pridružio se: Pon Mar 05, 2012 4:11 pm

Pet Mar 16, 2012 12:50 am

Čitam ovu priču i baš sam se zabrinuo. Naime, posle dobrog iskustva ugradnje xenona na običan halogeni.far u Stilu, planirao sam istu stvar da uradim i na Alfi, koja ima već projektor.

Da li ova priča o topljenju projektora treba da me brine?!

Naime, na Stilu sam stekao utisak da xenon zapravo manje greje od halogene H7 sijalice, ali čitajući ovih par postova iznad više nisam siguran da je dobra ideja.

Da li se brinem bez razloga?
Korisnikov avatar
dusanGT
Garaža: GT JTDm Q2
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:18 pm

Pet Mar 16, 2012 6:52 am

EnricoAdams napisao:Sta je onda najbolja kombinaciju u smislu dobijeno/ulozeno? :)
D2S
nidza napisao:... planirao sam istu stvar da uradim i na Alfi, koja ima već projektor. Da li ova priča o topljenju projektora treba da me brine?
Alfa koja već ima projektor: neki koji je naknadno ugrađen ili fabrički?
Projektor se ne topi, već unutrašnji površinski reflektujući sloj (dobijen niklovanjem ili hromiranjem) degradira karakteristike (ogledala) zbog povišene temperature (a možda i UV zračenja) koju emituje sijalica. S obzirom da kvalitetnije D2S sijalice imaju manju temperaturu, moguće je da će novija revizija "Morimoto" Mini biti dugotrajnija.
Vanja je svoje projektore (stara revizija, bili oko godinu dana u farovima) očistio od bele skrame (opisano u nekom od prethodnih postova) i uporedio kvalitet svetla sa tako očišćenim i potpuno novim projektorima (revizija 4.1). Nema neke bitne razlike u kvalitetu svetla, pa je zaključak da se čišćenjem projektora produžava njihov funkcionalni vek trajanja.
Alfa je stil... ostalo je status...
Korisnikov avatar
miloradpapic
Garaža: Alfa Romeo 147 JTD distinctive '02
Morimoto h1+Philips 85122 rebase
Pridružio se: Sre Jan 12, 2011 5:22 pm

Pet Mar 16, 2012 5:04 pm

dusanGT
ja tada nisam primetio da kod tebe slabije svetli osim da je jedan imao slabiji cut off. svakako pravo poredjenje treba napraviti u drugacijim uslovima a ne na zidu u mraku.
ja sam od pocetka imao sumnje u xenonske sijalice od 600 din za komad. jednostavno za te pare ne moze da valja ni posteni kabl za sijalicu a kamo li sta drugo. zato sam i ja ugradio dnevna led svetla kako bi izbegao bar to paljenje xenona preko dana kada su vise temperature. sada bih sve rastavio i ako ne bude nekih ostecenja, ocisto i stavio kvalitetne sijalice.
dusane i vanja
koje sijalice preporucujete, a da se mogu kupiti kod nas, a naravno ne bi bilo lose da mogu da se prikljuce na stare kineske balaste bez da prave problem u radu.
Korisnikov avatar
miloradpapic

Pet Mar 16, 2012 5:19 pm

Vanja147 napisao:Nakon što sam prvi put vozio tu Alfu po potpuno mračnom seoskom putu primetio sam da je osvetljenje puta dosta razočaravajuće. Prošle godine kada su ti isti projektori bili novi izgledali su odlično. To je pokrenulo čitavu akciju pribavljanja novih projektora i nalaženja uzroka zašto to svetlo ne daje odlične rezultate. Ispostavilo se da se pojavila magla na unutrašnjosti projektora (ne mislim na kondenzovanu vodu nego na beli film koji sprečava odbijanje svetla). Gledajuci slike raznih projektora na netu primetio sam da je to tipični izgled "izgorelog" projektora.
ovu maglu sto ti pominjes, kod mene se stvara na reflekcionoj povrsini fara u kojoj se nalazi led h1 sijalica koja se uopste ne greje. pri poslednjem rastavljanju fara sam morao to da cistim.

ovo treba uzeti u obzir da maglu ne pravi samo visoka temperatura sijalice.
Korisnikov avatar
dusanGT

Pet Mar 16, 2012 5:30 pm

Kupovina sijalica kod nas je lutrija. Osim ako se kupuju preskupe D2S (Philips ili Osram) u prodavnicama. Sve ostalo: kratko traje, teško se montira (kad je far u vozilu), pregreva projektor... Uticaj kvaliteta balasta na kvalitet svetla bolje da objasni Vanja.
Uvezi sa reparacijom projektora... Postoji mogućnost da se u novosadskom "DES" predmeti nikluju ili hromiraju, ali postoji i problem tzv. malih količina - neće da "pale mašinu" zbog dva projektora ;)
Korisnikov avatar
nidza

Pet Mar 16, 2012 6:50 pm

Da li sam dobro razumeo da xenon od 35w može da greje više od halogene 55w?
Korisnikov avatar
dusanGT

Pet Mar 16, 2012 6:59 pm

Merenja temperature tako pokazuju za H1 xenon sijalice...
Korisnikov avatar
nidza

Pet Mar 16, 2012 7:20 pm

U Stilu imam H7 kit. U 159 ni ne znam koje su sijalice. H7 isto pretpostavljam?
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 6:43 pm

Pet Mar 16, 2012 7:27 pm

Koju 159? Tvoju? :grin:
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
Korisnikov avatar
nidza

Pet Mar 16, 2012 7:45 pm

Svašta pitaš, pa šta bi me bolelo uvo za tuđu 159? :-D
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 6:43 pm

Pet Mar 16, 2012 8:00 pm

:thumbsup:
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
Korisnikov avatar
miloradpapic

Uto Mar 20, 2012 8:38 pm

pitanje za vanju i alfaskorpiona

da li si testirao neke kvalitetnije xenon sijalice sa obicnim kineskim balastima i da li to moze da ima uticaja na osvetljenje.
posle ove price ja bih menja sijalice nekim kvalitetnijim. s obzirom da sam vec dao 50eu za h7 set i 15 eu za h1 sijalice (zbog projektora) iskoristio bih ove balaste.
alfaskorpion
Garaža: AUDI A4 B8
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 7:53 pm

Uto Mar 20, 2012 11:08 pm

Ako možeš slikaj mi te balaste koje imaš u principu sa balastima nije toliko komplikovana stvar kao sa sijalicama. Mada kvalitet balatsa utiče na dugotrajnost sijalice , naravno i na jačinu svetlosti ..itd
Ako si u mogućnosti da izmeriš koliko A (ampera ) struje koristi balast od paljenja hladne sijalice pa do potpunog zagrevanja bilo bi od značaja , treba da krene od nekih 6A i da se lagano spusti na oko 3,2A .
busso trsi Sline
Korisnikov avatar
Dewillex
Garaža: Alfa Romeo 147 selespeed
Pridružio se: Uto Feb 09, 2010 11:03 am

Sre Mar 21, 2012 11:15 am

Bela sumaglica u farovima moze da se javi zbog gorenja plastike. Xenon sijalice imaju plasticna grla i samim tim se slabo oslobadjaju toplote na samoj sijalici. Halogena sijalica se vise greje i bolje se odvodi toplota sa nje zbog metalnog grla sijalice. Sve sto je vise Watt to je veca temperatura. Drugacije tesko da moze.
Vidim da se kod nekih javljala bela sumaglica i sa ledovima. Znaci gori plastika na samoj sijalici.
Slika
Korisnikov avatar
EnricoAdams

Sre Mar 21, 2012 8:11 pm

Hteo bih jos malo da aktuelizujem pricu oko toga sta je best-buy kombinacija sto se tice bi-xenon projektora. Naravno izmedju full kompleta od RetroFitSource je bolja kupovina uzeti D2S od 295$ nego H1 od 270$, tj 225e il 205e, + postarina/carina. Postoje i druge opcije
  • Kupiti H1 ili D2S komplet (projektor, sijalice, balaste) kod nas. Koliko vidim u oglasima to izadje oko 150e za morimoto projektor H1, bear H1 sijalice i balaste.
  • Kupiti preko RetroFitSource projektor (120$ za H1 ili 110$ za D2S), a sijalice i balaste ovde (oko 60e).
  • Kupiti preko RetroFitSource projektor i sijalice (40$ za H1 ili 45$ za D2S) a balaste ovde (? cena)
Dakle sta kazu znalci, koja kombinacija daje najvise svetla po evru, naravno na duze staze :)
Korisnikov avatar
dusanGT

Čet Mar 22, 2012 6:50 am

a) D2S sijalice i projektore u "Retrofitsource", a balaste i kablove kod nas...
b) ugrađivanje radi sam...
Korisnikov avatar
EnricoAdams

Čet Mar 22, 2012 10:14 am

A zar D2S projektori ne zahtevaju neke malo jace modifikacije u faru da bi se ugradili? Koliko je to izvodljivo da ugradi neko bez iskustva sto se toga tice i sa alatom koji se svodi na srafciger i klesta :)
Korisnikov avatar
dusanGT

Čet Mar 22, 2012 7:51 pm

Tačno je da D2S zahtevaju više posla, ali se isplati...

Vanja je baš dosta proširivao otvor u postojećim reflektorima fara 147ce i dodao metalni prsten, tako da D2S može lepo da se montira. Naime, rub zadnjeg poklopca fara 147ce udara u D2S konektor, pa projektor mora malo zarotira tj. da mu se spusti zadnji kraj u odnosu na sočivo. To se, normalno, kompenzuje (šrafovima za vertikalno i horizontalno podešavanje fara) kada se farovi montiraju ...

Ne znam kakva je situacija kod 156ce, ali imam utisak da tu ima više mesta unutar fara za D2S. Pitanje je: da li je dubina fara 156ce dovoljna za dužinu D2S projektora, tj. da li će zadnji poklopac fara moći da se kopčama zatvori, ako se ugradi D2S.

Ako ovo sve izgleda komplikovano, rešenje je H1, uz napomenu da kvalitet sijalica nije kao kod D2S, da im je temperatura veća nego kod D2S i da je zamena H1 sijalica frustrirajuć posao.
Korisnikov avatar
miloradpapic

Čet Mar 22, 2012 8:03 pm

dusane, jel postoji neka razlika u konstrukciji D2S projektora u odnosu na h1 pa se manje greju. koliko sam ja razumeo, drugacije je samo to grlo koje sluzi da bi se lakse menjala sijalica.
Korisnikov avatar
dusanGT

Čet Mar 22, 2012 8:19 pm

Pretpostavljam da je razlog povećane temperature samo kvalitet sijalice - sve ostalo je veoma slično kod oba tipa projektora. H1 su jeftina potrošna roba.
Vanja147
Garaža: Alfa 147 1.9 JTD 8v
Pridružio se: Pet Dec 30, 2011 7:32 pm

Čet Mar 22, 2012 10:24 pm

dusanGT napisao:Vanja je baš dosta proširivao otvor u postojećim reflektorima fara 147ce i dodao metalni prsten, tako da D2S može lepo da se montira.
Ja nisam neki velemajstor u modifikovanju farova, al´ nisam imao velikih problema da napravim Mini D2S da stoji kako treba i gde treba. Najbitnije je samo strpljenje i malo planiranja. Čak štaviše, na poleđini fara ima jedna kružna linija (ostatak od proizvodnog procesa izlivanja) koja pomaže da se iseče rupa odgovarajućeg oblika.

dusanGT napisao:Naime, rub zadnjeg poklopca fara 147ce udara u D2S konektor, pa projektor mora malo zarotira tj. da mu se spusti zadnji kraj u odnosu na sočivo. To se, normalno, kompenzuje (šrafovima za vertikalno i horizontalno podešavanje fara) kada se farovi montiraju ...
Zapravo, projektor nije zarotiran. Translatorno je pomeren oko 5mm prema dole i namešten da baca zrak na isto mesto (i pod istim uglom) kao originalni far. Ovo drugo garantuje da neće biti problema sa podešavanjem visine i horizontalne pozicije zraka kada se farovi ugrade na auto.
miloradpapic napisao:dusane, jel postoji neka razlika u konstrukciji D2S projektora u odnosu na h1 pa se manje greju. koliko sam ja razumeo, drugacije je samo to grlo koje sluzi da bi se lakse menjala sijalica.
Projektor je drugačiji u obliku reflektora i grla za sijalicu. Reflektor je kraći i ima veći prečnik otvora. Zrak je više kružnog oblika nego pravougaonog (kao kod Mini H1).

Ključna razlika je u sijalici. Kao što smo već u nekoliko navrata zaključili, H1 sijalice mogu biti različitog kvaliteta, a original D2S sijalice bi trebalo da garantuju najkvalitetniji zrak, najviše svetla i najduži vek trajanja. Ovo se - naravno - odnosi samo na ORIGINAL D2S sijalice. Ako bi uzimao jeftine kopije Philipsa ili Osram sijalica imao bi isti rezultat kao sa Mini H1.
Vanja147

Pet Mar 23, 2012 4:54 pm

Stigle sijalice :grin:

Slika

Poređenje novog Mini H1 i Mini D2S (sa Philips 85122 sijalicom unutra) (gleda se uporedna osvetljenost dva projektora)
Slika je namerno malo tamnija jer inače foto aparat ne može da uhvati razliku - sve bude previše belo.

Meni se čini da će Mini D2S bacati više svetla tamo gde je najbitnije (u daljinu, i u pravcu kretanja auta) što bi trebalo da olakša primećivanje rupa na neosvetljenom putu. :club:

Slika

Evo i primera mehaničke konzistentnosti original sijalica i morimoto D2S. U isti projektor su stavljanje četiri Philips sijalice, jedna po jedna, i fotografisane. (gleda se pozicija svetle tačke u odnosu na kosinu)
Ponovo, slika je namerno tamnija kako bi se jasnije uočila razlika. Razlike u boji svetla su zbog foto aparata koji koji ima neka čudna shvatanja o balansu bele boje (automatic white balance). Realno, nisam primetio nikakvu varijaciju u boji, osim što Morimoto sijalice malo liče da vuku na crveno.

Jasno se vidi da je najsvetlija tačka kod prve četiri sijalice (Philips 85122) tačno i ponovljivo tamo gde treba, dok su dve druge sijalice (Morimoto D2S) malo pomerene. Ako bi imao četiri Morimoto sijalice, velika je verovatnoća da ne bi ni jedan par sijalica davao najsvetliju tačku na istom mestu.

Slika
Korisnikov avatar
miloradpapic

Pet Mar 23, 2012 5:34 pm

druze, ovde fale neke slike ako dobro primecujem. mozes li ponoviti sa svim slikama.
Vanja147

Pet Mar 23, 2012 6:46 pm

Evo slike i tekst (zbog konteksta) opet. :)

I napisao: Evo i primera mehaničke konzistentnosti original sijalica i morimoto D2S. U isti projektor su stavljanje četiri Philips sijalice, jedna po jedna, i fotografisane. (gleda se pozicija svetle tačke u odnosu na kosinu)
Ponovo, slika je namerno tamnija kako bi se jasnije uočila razlika. Razlike u boji svetla su zbog foto aparata koji koji ima neka čudna shvatanja o balansu bele boje (automatic white balance). Realno, nisam primetio nikakvu varijaciju u boji, osim što Morimoto sijalice malo liče da vuku na crveno.

Jasno se vidi da je najsvetlija tačka kod prve četiri sijalice (Philips 85122) tačno i ponovljivo tamo gde treba, dok su dve druge sijalice (Morimoto D2S) malo pomerene. Ako bi imao četiri Morimoto sijalice, velika je verovatnoća da ne bi ni jedan par sijalica davao najsvetliju tačku na istom mestu.
Slika

Povratak na “In Elettronica Alfa”