Cestitke za Noleta!!!

Offtopic, kafenisanje, itd...
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Re: Cestitke za Noleta!!!

Sub Feb 11, 2012 11:29 am

Ovo je naša tema ;) a tolerancije kod mene ima za izvoz :wave:
Korisnikov avatar
dusanGT
Garaža: GT JTDm Q2
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:18 pm

Sub Feb 11, 2012 1:21 pm

Iako pravila Foruma tako ne kažu, mislim da si ti malo "ravnopravniji" :) od nas kad je u pitanju "copyright" u vezi sa ovom temom. A za međusobnu toleranciju se slažem, a i ostali učesnici su dobar primer...
Alfa je stil... ostalo je status...
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Sub Feb 11, 2012 1:32 pm

Meni je izuzetno drago da je ova tema zaživela.....i dok je Noleta i ostalih naših sportista trajaće dugo ova tema a stiže nam i London za par meseci :arflag
Korisnikov avatar
Alfanatic
Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 3:40 pm

Sub Feb 11, 2012 8:34 pm

dusanGT napisao:Poštovani kolega alfanatic,
uvek mi je drago kad razgovaramo o nekoj temi i ne bih se ni uključivao u razgovore o NFL, da nije bilo poruke u kojoj se pomalo čudiš "... zašto taj sport nije popularan ovde kod nas, a zanimljiviji je od ...",

Dakle - nije problem kad neko nešto hoće ili neće - problem je u ubeđivanju... Ako neko zaista misli da je nešto dobro i zanimljivo, neka uživa u tome, bez obzira na broj pristalica ili protivnika.
Poštovani kolega,
Da rezimiramo ovo iskakanje iz teme i da budem sasvim precizan, izraz "čuđenje" nije sasvim na mestu i moja konkretna misao je da je "šteta" što naša masovna i upućena sportska javnost nema veći pristup, a u nekim slučajevima i da bez predrasuda da šansu američkom fudbalu!
A daleko od toga da bilo koga i ubeđujem - naprotiv, samo izražavam svoje skromno mišljenje i jedan potpuno ličan stav :) Pasionirani ljubitelj kolektivnog loptaškog sporta, gde ubrajam fudbal, košarku, odbojku, rukomet, vaterpolo,..., nema nijedan razlog da u startu odbaci i ovaj, pogotovo ako ne pokuša da dublje uđe u materiju, što je u konkretnom slučaju važnije nego u bilo kom drugom sportu.
Navešću ti samo moj primer, negde sredinom devedesetih nabasam na mali članak u sportskom odeljku dnevne štampe gde je navedeno da su Dallas Cowboysi (koji su tada vladali NFL-om) ponovo osvojili šampionat. Moja reakcija je bila tako očekivana - "šta nas više smaraju sa vestima o nekom retardiranom siledžijskom sportu koji nikoga ne zanima!?" :)
Kako sam se samo prevario, a nije me sramota da priznam kada negde prenaglim i to takođe dođe valjda sa nekim životnim iskustvom! Ali ponoviću, trebalo je dosta vremena, truda i provedenog vremena da se potpuno uključim i tu nije dovoljno samo onako na prvi pogled uleteti i uključiti se, a to mogu da potvrde i moje drage upućene kolege sa foruma sa kojima razmenjujem mišljenja i navijačke strasti ;)
Koliko nas je javnost ovde upoznala, direktno ili indirektno preko pisanija, nadam se da neko ne misli kako smo zaista toliko "retardirani" da zbog nekog levog sporta idemo na posao neispavani poput zombija :D Kao ljubitelj sporta generalno mogu reći da sam spreman da svoj san žrtvujem samo zbog tri discipline - NFL, tenis i F1, pri čemu je potonji pao na nešto niže grane za razliku od prvopomenutih koji sada doživljavaju zvezdane trenutke, ali kao ljubitelj automobila F1 pratim uvek, što bi se reklo i po "službenoj dužnosti" ako već tu stvari nisu idealne.
Neću više trovati temu i ovde stajem, a bitne su samo dve stvari:
1. Nikoga ne ubeđujem, samo iznosim lično mišljenje, iskustvo i stav, podržane od još par kolega, čisto da se ne misli da sam totalan vanzemaljac ;)
2. Moj poziv i dalje stoji za tebe ili bilo koga drugog zainteresovanog. Pored NFL-a dalo bi se družiti i pričati o Alafama ili bilo čemu trećem, a toliko sam uveren da bi iskreni ljubitelj bilo kog loptanja zavoleo NFL, da bih bio spreman i kakvu opkladu da položim :)
To je to, sad se odjavljujem sa NFL offovanjem :wave: :drink
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
Korisnikov avatar
dusanGT

Sub Feb 11, 2012 10:53 pm

Poštovani kolega,
ponekad osećam potrebu da napravim jednu malu filozofsko-sociološko-psihološku analizu, jer rasprava odluta od primarne teme ("...Čestitke za Noleta..."). Slično kao i u slučaju pomalo podeljenih stavova oko uspeha N. Đokovića, dočeka u Beogradu itd...

Dakle, sport ima razne aspekte, a jedan od njih je identifikacija na relaciji publika-sportista. Ta identifikacija je uobičajeno i više izražena kod tzv. individualnih sportova. Pored toga, ta identifikacija je usmerena na "naše" (tj. domaće) sportiste. I na kraju ta identifikacija je obično vezana za sportiste koji imaju i "vansportske" kvalitete. To je jedan aspekt...

Drugi aspekt... Potpuno je jasno da nacije bez pravih sportskih veličina budu usmerene na sportiste na nekim drugim prostorima, ali je nejasno kako neko može da navija za Federera ili Nadala, kad postoji superiorni Đoković... E sad, mogu (manji ili veći) poznavaoci tenisa da iznose razne statističke podatke, ali ne vredi - meni izgleda da je superioran (profesionalno sam deformisan da procenjujem sposobnosti), a i više volim naše kolo od jodlovanja ili flamenka... Svojevremeno sam i ja "navijao" za Damona Hilla (a sad za Hamiltona), jer su mi mnogo simpatičniji od Schumachera, a i nema našeg vozača u F1.

Ova dva aspekta zajedno stvaraju atmosferu u kojoj veliki deo populacije prosto ne mari za neki "egzotični" sport koji je omiljen na drugim prostorima... Na primer, ono bacanje kamenog predmeta (pravilnog oblika) na led, uz veoma brižljivo čišćenje (nekakvim metlama) potencijalne putanje koji će taj predmet da pređe... Jel' da je smešno? Hoće li biti manje smešno ako uvedemo komplikovana pravila? Ili ako napravimo nauku (trajektorije i sl.) od toga? Ili ako uvedemo igrače sa različitim telesnim i intelektualnim osobinama - jedni bacaju (launchers), drugi čiste (cleaners), a treći na notebooku računaju trajektoriju i brinu o koeficijentu trenja (arithmetic staff)?

Treći aspekt... Parafraziraću ono što ti kažeš o iskustvu i reći da je prednost naših godina u skoro nepogrešivom smislu za relativno brzu procenu tipa "šta je šta" i "ko je ko", a da je mana tih godina smanjen nivo tolerancije za razna foliranja, "tanke" predstave za javnost i kič. U tom smislu su neki "umetnički" dometi, neke "političke" opcije, neka "opredeljenja" itd, zapravo čist kič. Evo i primer: na ovim prostorima dugo godina nastupa jedan muzički sastav koji neguje tradiciju jedne druge nacije: kao - navijaju za Seltik, a ovamo jedu gibanicu i čvarke... Prosto ne mogu da poverujem u iskrenost te naklonosti, ali ne osporavam da privlače pažnju, mnogo više nego neki drugi muzičari... Ne osuđujem nikog i potpuno razumem nečiju potrebu da se izdvoji, pa makar i na ovaj način... Ovo je, izgleda, vreme u kojem svi hoće da budu poznati, pa makar i po isforsiranoj različitosti... Ili (ponavljam primer) tate jednog skijaša iz komšiluka, koji ne može da podnese da je Đoković popularniji od njegovog sina. Čist kič.

Ali sve je to od drugorazrednog značaja, Šveđani smanjili na 2:1...
Korisnikov avatar
dusanGT

Ned Feb 12, 2012 4:54 pm

Srbija u četvrtfinalu!
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Ned Feb 12, 2012 7:06 pm

Ubedjen sam da imamo lagan prolaz do polufinala......mislim da Česi nemaju kapacitet da nas dobiju,nezgodni su i bolji od Švedjana ali dobijamo 100% :arflag
Korisnikov avatar
dusanGT

Ned Feb 12, 2012 7:16 pm

A u polufinalu (verovatno) Argentina, Francuska, Srbija i Španija... Voleo bih da žreb omogući revanš sa Argentinom...
Korisnikov avatar
Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio

Ned Feb 12, 2012 7:23 pm

@ DusanGT
Poštovani kolega,
Pošto više ne želim da offujem, da se prebacim malo na teniski teren, iako smisao napisanog ima širi kontekst. Moje pitanje je, zašto bi neko navijao za nekoga samo zato što je taj neko superioran? Nije li to malo licemerno jer je taj neko nedavno bio manje superioran, a doći će i dan kada će neko postati superirniji od njega, što po meni nikako ne znači da navijač treba da se povija kako vetar duva. Pravi poznavalac sporta i iskreni navijač navijaće za svoj tim/ljubimca uvek, kada mu ide dobro ili loše. Ja sam veliki ljubitelj tenisa još kao klinac i nisam propuštao nezaboravne duele Borga, McEnroea, Lendla, Edberga, Agasija, Samprasa,..., kao i u ženskoj konkurenciji Evert, Navratilovu, Sabatinijevu, Grafovu, naravno Selešovu,... da ne nabrajam dalje, tako da mogu reći kako sam iskreni dugogodišnji ljubitelj sporta, dok se jedan veći deo novonastale euforije vezuje isključivo za uspehe domaćih tenisera i u skladu sa njihovim uspehom i popularnošću trajaće i popularnost tog sporta. Nije to slučaj samo u tenisu, ima dosta novokomponovanih ljubitelja koji u svemu tome nisu iz istih pobuda. Ali nije na meni da to procenjujem, svako neka radi i misli kako oseća da treba.
A drugo, zašto od svega praviti nekakve psihološko-socijalne studije!? Eto, moja ideja je bila da budem dobar domaćin i da nam deo zabave priušte neki profesionalni momci koji se loptaju, a meni jednak užitak pružaju i 22 tipa pod kacigama, baš kao i dvojica koji pikaju žutu loptu preko mreže :) Za mene je sport čista zabava, eskapizam od udara realnosti i viteška borba za prestiž i čast u kojoj ja uživam iz fotelje - ništa više od toga. Pošto sam potpuno operisan od nacionalnog u predmetnom slučaju, pride svestan i da najveći broj naših vrhunskih sportista ne bi imao ni blizu uspešnu karijeru da nije bilo i internacionalnog faktora (bilo da je u pitanju karijera i plata u nekom jakom stranom klubu, bilo da se radi o nekom čuvenom kampu gde nastaju vrhunski teniseri), nisam limitiran u tom smislu koji ću sport pratiti i ko će uživati moje simpatije.
Moje poimanje sporta je upravo takvo i veoma jednostavno, tako da ne vidim zašto bih i tu unosio komplikacije!? Zabavlja me to što me zabavlja, a ako neko uživa uz Curling (a uživa, ima ih i na ovim prostorima! - zašto da ne i zašto bi se ta zabava omalovažavala!? To nikome ne nanosi zlo i samim tim je više nego dobrodošlo.
I opet na tenis - naravno, čestitke našem timu na pobedi, mada ovako oslabljeni tim Švedske bez Soderlinga zaista nije (u mom slučaju) predstavljao izazov ni za neko ozbiljnije TV praćenje ;) :wave:
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Ned Feb 12, 2012 7:24 pm

Jedino Francuze bih voleo da izbegnemo.....nezgodni su mnogo!
Korisnikov avatar
dusanGT

Ned Feb 12, 2012 8:59 pm

Poštovani kolega alfanatic,
prepričao bih jednu scenu iz Felinijevog "Amarkorda" gde neki jadni marginalni građanin u nekoj tužnoj provinciji, gledajući ogromnu vatru, koja se tamo tradicionalno pali nekim povodom, kaže: e, u Americi su mnoooogo veće... A iza njega, jedan "viđeniji" pripadnik iste zajednice zlobno primećuje: ma šta pričaš, pa kad si ti bio u Americi?
A ja dodajem: pa nije bio ni ovaj koji se podsmeva! Izvinjavam se mlađima na ovom primeru iz 1973, ali nisam mogao da nađem ništa bolje za ovu priliku, kao ilustraciju tipičnog provincijalnog mentaliteta.

Šta je poenta? Pa ne mora navijač (pristalica) da bude veliki poznavalac nekog sporta ili statističkih podataka koji pokazuju rang nekog sportiste. I obični navijač, kao i "veliki poznavalac", skoro isto su suštinski udaljeni od vrhunskog sporta i sportista i komično je kad tzv. poznavalac smatra sebe nešto naročito superiornim, jer nas bombarduje podacima... Kao što je tužna/smešna ista udaljenost od Amerike, baš obojice iz "Amarkorda".

Uzgred, dobro se sećam TV prenosa meča Eš-Konors (finale Vimbldona 1975, opet se izvinjavam zbog starosti primera...) u kojem sam navijao za Artura Eša, a protiv Konorsa, iako nisam baš znao sve finese tog sporta. Eš je tada postao prvi crni pobednik Vimbldona. Ko i zašto može da ospori to navijanje. Kad sam posle dosta godina razgovarao o tom meču sa jednom našom poznatom teniserkom (kasnije i selektorkom ženske teniske reprezentacije) rekla mi da je taj meč bio inspirativan i za nju... Da li me ovo kvalifikuje kao poznavaoca... Ma ne budimo smešni - možda ljudi ovo čitaju.

U vezi sa primedbom da ne bi trebalo sve ovo analizirati u psiho-sociološkom smislu - slažem se, ali izostavimo onda izraz "licemerno" (iz tvoje psiho-sociološke dileme, a ne analize) kad se navija za boljeg ili slabijeg. To je stvar iracionalnog ili racionalnog opredeljenja, a ne etičko pitanje. Za Novaka navijam baš zato što nije tipičan predstavnik nijednog od dva dominantna načina razmišljanja kod nas. U tom smislu mogu samo da pretpostavim značenje izjave "... potpuno operisan od nacionalnog u predmetnom slučaju...", ali o tome smo polemisali i na početku teme o Đokoviću...

Primer sa karlingom nije uzet zbog podsmevanja tom sportu i njegovim pristalicama, već zbog potrebe da se ironija koristi za ilustraciju sledeće teze: ne dobija se na kvalitetu samo ako se nešto jaaaaako zakomplikuje. Mistifikacija i komplikacija je obično znak ili nepoznavanja suštine nečega ili potreba da se "opsene" prosečni. Uspeh američkog fudbala u SAD je odličan primer za ovo drugo. Sofisticirani kič, ali kič.

Mislim da je bilo dosta argumenata "za i protiv" i da je najbolje da nastavimo razgovor o onome što je ovde tema - Nole Đoković :)
Korisnikov avatar
Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio

Ned Feb 12, 2012 11:46 pm

Poštovani kolega Dušane,
Priča ode zaista predaleko, iako sam se trudio da je pojednostavim, ali i kroz iskreno gostoprimstvo da bacim neko novo svetlo na čvrste predrasude i "kič". U tom smislu, kao mlađi, koristim priliku da se povučem iz dalje polemike, naravno bez ljutnje ili ne daj bože, povređenih osećanja ;)
Nikakvo filozofiranje, psiho-sociološke studije, navodi o provincijalnom mentalitetu, skrivene poente, dokazivanje nacionalne supremacije preko uspešnih individualaca u sportu ili nešto šesto - stvari su mnogo jednostavne, sport je čista, neopterećena zabava koja me oplemenjuje solo ili u dobrom društvu. Sve drugo je, pa... izlišno :) :beerchug:
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Pon Feb 13, 2012 6:17 pm

Od sutra u Blicu izlazi feljton o tome kako je Novak postao šampion :arflag
Sa
Sasha
Drug Član
Drug Član

Pon Feb 13, 2012 6:18 pm

Izlazi već 4 dana unazad, mada me jako živcira tolika fama....
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Pon Feb 13, 2012 6:39 pm

Jbg...ko mi je kriv što kupujem politiku
Korisnikov avatar
Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio

Pon Feb 13, 2012 7:14 pm

Nelle, hoćeš da ti isecam i čuvam feljton? :)
Korisnikov avatar
dusanGT

Pon Feb 13, 2012 8:04 pm

Sve je logično... Novine hoće da dignu čitanost/tiraž, pa pišu:
a) ko šta vozi/šeta, ko je ukr'o pare, ko je strani plaćenik/špijun, a ko izdajnik/patriota (političke vesti),
b) crne hronike (ko je koga ubio/premlatio...),
c) da su viđeni UFO iznad, na primer, Prokletija (malo nauke),
d) da će biti kraj sveta, udar meteorita, poplava sa Alpa (nauka light),
e) ko se sve drogira, ima celulit, bankrotirao i sl. (celebrity news),
f) da je nešto odavde najbolje na svetu (science fiction)...
O kome da bude feljton?
g) o dramskoj pisačici, aktivnoj na mreži, koja ne živi u Srbiji, ali sve zna kako je ovde ili
h) o političaru koji prvo nije imao bradu, a sad ima bradu i kao da ne živi u Srbiji, isto sve zna ili
h) o političaru/piscu koji je prvo bio komunista, pa monarhista, a sad evropista...
Poslednja izmena od dusanGT u Pon Feb 13, 2012 8:34 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Sa
Sasha
Drug Član
Drug Član

Pon Feb 13, 2012 8:31 pm

Jasno je zašto novine pišu feljtone i zašto svakodnevno objavljuju po nešto o Djokoviću ali je meni već muka od toga, nemaju nikakve granice.
Ja sam trenirao tenis kao klinac i sada igram rekreativno ali ne gledam svaki meč i ne interesuje me da li je Djoković trenutno na Kopu ili u Kambodži, da li je kao klinac voleo da jede i kako je završio osnovnu školu....
Korisnikov avatar
dusanGT

Pon Feb 13, 2012 8:37 pm

Predloži onda temu? Da li Anđa Džoli plače ispod tuša kad čuje od Breda "... da je ne volimo..."? Ili o Čak Norisu? :grin:
Uzgred, jel' Novak završio neku srednju školu?
Sa
Sasha
Drug Član
Drug Član

Pon Feb 13, 2012 9:29 pm

Pričam o novinama, ne o ovoj temi. ;)
Ja Andju volem :grin:
Završio je vanredno sportsku gimnaziju, a u nekim situacijama mi se čini da je trebao da upiše teologiju.....
Korisnikov avatar
dusanGT

Pon Feb 13, 2012 9:49 pm

To za Anđu, sve te razumem...
A i ovo za teologiju... što jes' - jes'... Само се нешто крсти.
Al' tu ne mogu da budem objektivan - nisam ni poznavalac, а ni simpatizer...
Uzgred, zanimljiv je taj njegov mix "materijalnog" (zezanje, cepanje majice, Tarzan gestovi...) i "duhovnog" (naklonjenost SPC...)
Sa
Sasha
Drug Član
Drug Član

Pon Feb 13, 2012 11:09 pm

Meni to strašno smeta kod njega(bolje da ne napišem šta sam sve rekao pred kraj meča sa Nadalom kada sam video da priziva onog od gore...), za fudbalere mi je jasno zašto su religiozni ali da jedan obrazovan, elokventan i generalno ok lik toliko insistira na tim stvarima....
Da li je neko video ateiste da propagiraju ateizam?
dusanGT napisao: Al' tu ne mogu da budem objektivan - nisam ni poznavalac, а ni simpatizer...
hahaha :thumbsup:
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Pon Feb 13, 2012 11:22 pm

Razredni..pusti andju...a Rosario Dawson ;)
Korisnikov avatar
dusanGT

Uto Feb 14, 2012 7:23 am

E sad, dilema je velika: "da l' Anđa il' Ruža"? A Liv Tajler? Mislim... iz dobre je familije... :)
A što se tiče pitanja:
Sasha napisao:...Da li je neko video ateiste da propagiraju ateizam?
jasno je da nikom ne pada na pamet da posti zbog "Njutnovog zakona gravitacije" ili da klanja u slavu "Sile trenja", ali postoji ideja da se ateisti bolje organizuju. Nisam sklon ni tome...
Tzv. "verujući" ("iskreni" i ostali) su već odavno organizovani :), ponekad i agresivni i skloni egzibicionizmu u ispoljavanju tih, po meni, veoma ličnih i intimnih osećanja, što je posebno izraženo na ovim prostorima. S obzirom da je Novak pismen i obrazovan (i nosilac "Karađorđeve zvezde"), pretpostavljam da su ti njegovi gestovi više izraz zahvalnosti "srećnom sticaju okolnosti" (vidi crvena slova gore), što mu je pomoglo u nekim situacijama, nego "Nekom Tamo Gore"... Nadam se da javnost na nekim drugim prostorima ne izvodi neke ozbiljne zaključke baš o svima nama, a na osnovu tih gestova...
Sa
Sasha
Drug Član
Drug Član

Uto Feb 14, 2012 11:20 am

@Nelle
Ubaciću i Moniku B. u uži izbor :D

@Dule
Tzv. "verujući" ("iskreni" i ostali) su već odavno organizovani :), ponekad i agresivni i skloni egzibicionizmu u ispoljavanju tih, po meni, veoma ličnih i intimnih osećanja, što je posebno izraženo na ovim prostorima.
To i treba da budu lična i intimna osećanja, baš iz tog razloga me izuzetno iritira taj religizni bum koji kod nas traje poslednjih dvadesetak godina, a preneo se na sve društvene pore, sport pogotovo.
Nadam se da javnost na nekim drugim prostorima ne izvodi neke ozbiljne zaključke baš o svima nama, a na osnovu tih gestova...
Nisam ni ciljao na to kako ga drugi vide(btw mislim da nas predstavlja na pravi način), već je to bilo moje vidjenje i nešto što meni smeta.
:wave:

Povratak na “Cafeteria da Romeo”