Hladnoća i Alfe!!!

Offtopic, kafenisanje, itd...
Korisnikov avatar
Sale-Qchewo
Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V 115ks
Pridružio se: Sub Avg 20, 2011 11:24 am

Re: Hladnoća i Alfe!!!

Pon Feb 13, 2012 4:02 pm

-6.5 napolju za 20 min rada u mestu 70 jer ne mogu da je isteram iz dvorista od brada snega a nemam vise gde da ga sklanjam
Slika

Slika

Slika

Slika
Korisnikov avatar
milosh024
Garaža: Alfa Romeo
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 12:27 am

Pon Feb 13, 2012 5:06 pm

Nemoj se muciti mislio sam da znas ovako iz glave pa sam pitao
Alfa Romeo Sportwagon 2.0 JTDM
Ex Alfa Romeo 156 Sportwagon
Korisnikov avatar
Djukacs
Garaža: ex.Alfa 147 1.9JTD
Alfa 159 1.9 JTDM
Pridružio se: Pon Nov 14, 2011 2:21 am

Pon Feb 13, 2012 5:32 pm

Ista stvar i kod mene nema mrdanja sa parkinga dok neprodje sneg..
A sa drugim autom cim izadjem komsija mi mazne mesto..
Mrzi ih da ciste sebi parking pa kradu tudji :angry:
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Pon Feb 13, 2012 6:04 pm

Pa kad živiš na sodari ;)
Korisnikov avatar
edin
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP
Pridružio se: Čet Nov 24, 2011 6:32 pm

Pon Feb 13, 2012 7:00 pm

Momci, ulice su ok, ali u BG je parkinag postao jos veci pakao nego ranije
:angry: :banghead:
katastrofsa.
Po prvi put u zivotu nemam zalju da vozim kola. :bye:
“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
testera
Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 170 CV berlina
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 8:37 pm

Pon Feb 13, 2012 9:23 pm

Moram da se pohvalim sa Crosswagon i ponašanjem na ovom snegu. Vozio sam i pre neke automobile ovog tipa(allroad, golf syncro) sa 4x4 pogonom i ubeđen sam da Alfa bolje ide. Q4 pogon se pokazao kao odličan, ali isključivo u kombinaciji sa povećanim klirensom kao kod Crosswagon, bar kada je ovako dubok sneg u pitanju. Elektronika(vdc, asr,abs) nije najsjanija, nije loša, ali kod audija bolje odrađuje neke situacije kao što je ubrzavanje i držanje pravca na zaleđenom putu ponašanje zadnjeg kraja u krivinama. Ali čupanje u snegu je vrh, samo gazi i taman kada misliš da staje dodaš gas i opet krene kao da nema snega. :D
Po Beogradu, Košutnjaku i na kraćem putu do Valjeva sam je baš testirao i skroz sam iznenađen. Inače su nove All season gume, ne zimske. :grin:

Slika

Slika

Slika
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Pon Feb 13, 2012 9:58 pm

CW je zakon :yes: Kako se kreće potrošnja sa pogonom na svim točkovima?
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
testera

Pon Feb 13, 2012 10:16 pm

Nije preterano štedljiva. :) Pre ovog snega vožnja strogo Beograd, najčešće kratke relacije do 5-6km, kreće se u granicama 9-9,7. Mereno jedinom realnom metodom, sipanjem do čepa, po bordu pokazuje nešto bezveze oko 7-8. Od snega po Beogradu, na ovamo merio sam 200 km strogo grada i bilo je blizu 11, tačnije 10,8, s ti što je 90% vožnje bilo grejanje u leru ili vozikanje po snegu i ispitivanje mogućnosti. Povuče CW možda i litar na 100km više nego recimo Croma sa tim istim motorom i približnom težinom, ali užitak nema cenu. :D
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN
Garaža: Beli fijaker
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 10:54 am

Pon Feb 13, 2012 11:04 pm

Formulisi "All season gume"?

Ja znam za tri vrste i sve tri se koriste u Svedskoj dok ova alternativa 3 se ne koristi u Srbiji:
Letnje
Zimske bez eksera
Zimske sa ekserima
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
Korisnikov avatar
alexa
Pridružio se: Pet Apr 03, 2009 6:05 pm

Pon Feb 13, 2012 11:07 pm

erdeljan napisao:Formulisi "All season gume"?

Ja znam za tri vrste i sve tri se koriste u Svedskoj dok ova alternativa 3 se ne koristi u Srbiji:
Letnje
Zimske bez eksera
Zimske sa ekserima
Koristi se i ova treca,evo drugar je sad vozi,cupa kao luda..
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN

Pon Feb 13, 2012 11:10 pm

Nema potrebe citirati prethodni post...

Kako se ja secam Zimske gume sa ekserima su zabranjene u Srbiji :scratch: (Kao i u Nemackoj npr)
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
Korisnikov avatar
alexa
Pridružio se: Pet Apr 03, 2009 6:05 pm

Pon Feb 13, 2012 11:14 pm

Kakve veze ima,mozda je neko uleteo izmedju pa nema smisla poruka..
Mozda je zabranjeno,ali se koristi.Ima ih i na oglasima.
testera

Pon Feb 13, 2012 11:19 pm

Kao što i ime kaže, guma za sve sezone, znači dosta lošija za sneg nego prava zimska guma. Svaki proizvođač ih radi i nisu možda najsrećnije rešenje, ali sa njima je auto i kupljen. na suvom se pokazalae kao odlične, a evo i po snegu idu jako lepo, a i konkretan model Alfe fabrički dolazi sa njima :)
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN

Pon Feb 13, 2012 11:22 pm

Ne zelim da teram mak na konac ali i ako neko uleti mozes da ubacis citat naknadno (Izmeni dugme) Ovo govorim jer ja vecinu vremena otvaram ovaj sajt preko telefona pa mislim da je bez veze da jednu te istu informaciju ucitavam par puta.

Sto se guma tice - ja ih ne koristim ali jednako mislim da je bitno da ih ona druga polovina ljudi koji koriste zimske gume koristi jer jedni upotpunjuju druge. U vecim gradovima su zabranjene u centru jer ekserima stete asfalt i zbog njih se sitni partikli betona nalaze u vazduhu sto skodi zdravlju.
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN

Pon Feb 13, 2012 11:24 pm

@testera mislis li na:
Slika
Zimske gume bez eksera? (Gore spomenutu alt 2?)
testera

Pon Feb 13, 2012 11:30 pm

to, ali bez pahulje.
evo šta kaže wiki:

All season
The All Season tire classification is a compromise between one developed for use on dry and wet roads during summer and one developed for use under winter conditions. The type of rubber and the tread pattern best suited for use under summer conditions cannot, for technical reasons, give good performance on snow and ice. The all-season tire is a compromise, and is neither an excellent summer tire nor an excellent winter tire. They have, however, become ubiquitous as original and replacement equipment on automobiles marketed in the United States, due to their convenience and their adequate performance in most situations. Even so, in other parts of the world, like Germany, it is common to have a designated tire set for winter and summer. All-Season tires are also marked for mud and snow the same as winter tires but rarely with a snowflake. Owing to the compromise with performance during summer, winter performance is usually poorer than a winter tire.

nadam se da je sada OK :)
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN

Pon Feb 13, 2012 11:33 pm

Kod nas nema tih "rarely with a snowflake" vec su sve sa pahuljom pa zato i pitam... Izvinite ako sam ispao glup na casu hahaha
testera

Pon Feb 13, 2012 11:39 pm

A to je opet ovde način da zadovoljimo zakonske norme po novom zobs-u, a da bude najbezbolnije po novčanik. Staviš jednom, voziš celu godinu. hahaha

A sad, bez zezanja na Alfu Crosswagon je oduvek samo išla kao fabrička guma "Scorpion STR" All season guma.
Korisnikov avatar
Darkstar
BANOVAN
Garaža: Alfa Romeo 156 2.5 V6 2002
ex Alfa Romeo 156 2.0 JTS 2002
Pridružio se: Uto Dec 28, 2010 10:20 pm

Pon Feb 13, 2012 11:43 pm

ja imam m+s bez pahulje uzasne su , ok jesu kinezi (toplo, kisa vise nego ok) ali za sneg katastrofa, najverovatnije zbog ove sare

http://csimg.webmarchand.com/srv/FR/290 ... -45r17.jpg
Korisnikov avatar
milosh024

Pon Feb 13, 2012 11:57 pm

Ali m+s ne mora da bude zimska guma, to jeste mud + snow i koristi se kod naziva za one gume koje imaju preko 25% gazece povrsine otvoreno....ukoliko je m+s u kombinaciji sa pahuljom ona je zimska....ovo sam i ja nedavno naucio, do pre toga bi se zezno na milionskom pitanju u milioneru hahaha ..
takodje licno mislim da univerzalna all season guma predstavlja deo marketinskog trika, ne zelim da ulazim u dublju polemiku, to je samo moje laicko misljenje, jer smatram da isti sastav gume ne moze perfektno da se ponasa od -25 do +50
LINK SA OBJASNJENJEM
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN

Uto Feb 14, 2012 12:05 am

Automobil sa tim gumama nebi vozio. M+S sa pahuljom ili letnje... Ne treba niko ko koristi takve gume da se uvredi ali letnje ispod +5°C su opasne po zivot a zimske hebu kevu ali ne treba ocekivati da moze da se sa njima vozi 80 po snegu u krivini itd itd ;) Navikao sam da su gume veoma bitne tj NAJBITNIJE jer svake godine prelazim preko 50.000 km
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Uto Feb 14, 2012 12:25 am

:podrzava
testera

Uto Feb 14, 2012 9:40 am

@milosh024
vidiš ja se ne bih zeznuo na tom pitanju da si me pitao i pre 15 godina. znam oznake na gumama i tačno šta one znače. to nije marketinški trik, jer niko, nigde i nikada(na proizvođače guma mislim) nije rekao da all season guma može da bude dobra kao dobra zimska, ali isto tako tvrdim da je all season guma mnogo bolja zimi od najbolje letnje i da je sasvim dovoljna za naše podneblje. na cromi koju vozim imam dva seta guma, letnje nokian i zimske continental i to je super. alfa leti sa ovim all season gumama bolje leži, koči, ubrzava i sve ostalo nego croma sa letnjim nokian. alfa cw sa all season gumama bolje ide, koči, leži,... po snegu na ovim niskim temperaturama nego croma(i 90% drugih automobila) sa zimskim gumama, i to ne malo. :)
sve su to stvari koje sam naučio iz iskustva, a ne pročitao i vdeo na youtube.

@ Erdeljan
da živim u švedskoj, zimske gume ne bih skidao uopšte. u beogradu zima sa snegom traje mesec ili dva, od toga je na neočišćenim ulicama vožnje do 10 dana. tih 10 dana mogu i busom ako baš procenim da sam opasnost po sebe i okolinu. utiče i niska temperatura na gume i ponašanje, ali čim je minus ja skinem malo nogu sa gasa, bez obzira na gume, i obožavam vozače koji pazare zimske gume i misle da se sneg topi pred njima. trenutno imam na raspolaganju 4 automobila. dva imaju dva seta, jedan samo zimske i alfa all season i ako procenim da je suviše veliki problem da vozim alfu, voziću onaj sa zimskim. do sada nisam bio u toj situaciji.
uostalom vozi šta želiš, stvar je tvojih ličnih potreba, ta priča oko zimskih guma je prožvakana već 100 puta. :)

inače Alfa Crosswagon fabrički je uvek izlazila sa gumama Pirelli Scorpion STR 225/55r17, koje su klasične 4x4 all season gume, po specifikacijama, sastavu i dezenu. Ukoliko je alfa kao proizvođač smatrala da je to dovoljno, mislim da ne treba tražiti dalje. :)
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Uto Feb 14, 2012 10:08 am

All season gume su dobar kompromis za ljude koji ne prelaze veliku kilometražu godišnje i/ili nemaju gde da drže 2 seta guma a pritom im relativno često treba auto i ne mogu sebi da dozvole da nemaju auto zato što je pao sneg.
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
milosh024

Uto Feb 14, 2012 10:40 am

@testera
zao mi je ako sam ostavio utisak nekoga ko kupi informacije sa youtuba iako i tamo moze svasta da se nauci. Nisam ni preterano mlad ni bez iskustva obzirom da radim u auto industriji (ali ne direktno sa gumama) pa postoje stvari koje ne znam, ali sam spreman da naucim....drago mi je da si zadovoljan i Alfom i gumama, ja bih voleo CW jer imam vikendicu na kojoj leti uzivamo ali put bas nije primeren uvek za klasican auto :arflag

Povratak na “Cafeteria da Romeo”