da li su amortizeri ili nesto drugo???

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
E_K_V
Garaža: Alfa Romeo 156 2.4JTD
Alfa Romeo 159 1.9JTDm
Pridružio se: Ned Nov 23, 2008 5:15 pm

da li su amortizeri ili nesto drugo???

Sub Avg 18, 2007 9:13 pm

pozdrav svima :) ja kako sam kupio alfu vise ne idem kod majstora...prvo dodjem ovdje...konsultujem se i raspitam, a onda mi ostane najlaksi dio posla...odem kod majstora kome treba da kazem sto da radi i gotovo :)

situacija je sledeca...ako idem iole malobrze i naidjem na neku neravninu a narocito ako je vise uzastopnih da auto poskakuje onda redovno prednjim krajem udaram o asfalt...e sad da je to od pocetka pomislio bih ovo je dizel motor, pa tezak a i ona mozda niska ali nije tako..zadnjih mjesec dana sam toliko puta zakacio prednji kraj da mi nije jasno kako makar ona plastika ispod motora nije slomljena.
Amortizere sam gledao i oni po mom nisu problem...probao sam ono konstantno da ga zaljuljam i kad pustim odmah se zaustavlja, a isto sam primjetio da sam izgubio na lezanju prednjeg dijela...malo brze u krivinu i odma unutrasnji tocak vrti u prazno...sto ranije nije bio slucaj...
e sad da li moze nesto drugo biti problem??? ako uzmemo da su amortizeri ispravni...jer ovako kad vozim cim vidim neku neravninu na asfaltu polomim sa da stanem jer vise ne znam mogu li da prodjem a da ne zakacim....a naravno te nerevnine na nasim putevima nisu rijetkost :)
isto tako me strah da cu ostetiti branik ili nesto drugo...
jos nesto...nisam primjetio da se prednji kraj ljulja bez kontrole...samo je problem taj sto nesto kao da nedostaje ili nije ispravno pa dozvoljava prednjem dijelu da se jos vise primakne asfaltu i zakaci..odbojnici ili nesto sl???
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sub Avg 18, 2007 9:26 pm

Koliko brzo ti te rupe prolazis pa ti zakaci asfalt donji deo auta?! Mozda ti se plastika spustila, ili je branik malo spao ako si ga negde navukao, inace amortizeri ne bi trebali imati mnogo veze sa tim koliko ce ti se auto spustiti, vec da se zaustavi frekvencija opruge da ne ljulja gore-dole, to znas i sam, mozda malo sama tvrdoca amortizera utice na to, ali par procenata, ostalo zavisi od opruge!

Znam da odbojnici postoje nazad na 146, gumeni su i levi mi je otpao pa se taj tocak i cuje kako zakaci ponekad plastiku, ali napred ih sigurno nema, ne znam kako je na 156!

Pogledaj ti tu plastiku dole i branik, vrlo je moguce da se nesto raskacilo i sada se vuce skoro po putu!
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sub Avg 18, 2007 9:29 pm

Sto se tice amortizera odes na neki kvalitetniji tehnicki i utvrde ti potrosenost u procentima i tacno znas gde si.

Ne znam da li si proverio plastiku da nije malo pobegla prema dole. Hoce npr. kad ides u rikverc i zakacis je ona se malo svuce na dole i posle toga se desava da je stalno zakacinjes. pozz
E_K_V
Alfa Romeo 159 1.9JTDm

Sub Avg 18, 2007 9:29 pm

ma lako bih ja da cujem da zakaci plastika...nego osjetim udar prakticno...jer se prednji kraj bas dobro zakuca dolje :) a i gledao sam i nem a nista...sve na svom mjestu
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Sub Avg 18, 2007 9:30 pm

ovo je sve bilo u minut pa se ponavljam. Sorry ;)

Sta se desava prilikom parkiranja, kad se penjes na ivicnjak ili preko rupe malom brzinom?
E_K_V
Alfa Romeo 159 1.9JTDm

Ned Avg 19, 2007 1:56 am

ivicnjake izbjegavam maksimalno :) tako da za njih ne znam...
a vec kad idem malom brzinom nema problema,mada nije da nisam i tada zakacio :) ali neka bude da je tada ok....opet kazem da mi se cini da kada udjem malo brze u npr lijevu krivinu auto se bas nagne na desnu stranu prednjim dijelom sto prije nije bio slucaj...a kad predjem preko neke bas velike rupetine kao sto su one sto odvaljuju pola auta onda se cuje nesto kod amortizera tj iz onoga dijela gdje je solja tj vrh amortizera...ali samo na bas jake udare...
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Ned Avg 19, 2007 9:38 am

Idi u centar Boban i proveri stanje amortizera i opruga. Imaju mashinu za to. ;) I naravno prekontrolisi negde ceo trap. Kojim delom auta udaras u pod? Jel kachish karterom?
Korisnikov avatar
Dora
honorable
honorable
Garaža: FIAT :(
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 10:00 pm

Ned Avg 19, 2007 10:59 am

Jao Hondašine dok dodje do Centra Boban i nazad može kupiti amortizere za te pare hahaha
Amorti kod 156 imaju veze sa visinom i tvrdo?om auta. Imaju vazdušni jastuk koji potpomaže oprugu bar iz mog iskustva.
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Ned Avg 19, 2007 11:23 am

:glupan: Jbg nisam gledao lokaciju cekicko
E_K_V
Alfa Romeo 159 1.9JTDm

Ned Avg 19, 2007 12:37 pm

ne mogu da procjenim koji dio udara ali iz kola to izgleda strasno neprijatno...da mi nije jasno da je sve kako treba posle toga....zadnji put sam presao jednom ulicom preko 5-6 uzastopnih blagih uzvisenja....ali zbog brzine koja je bila sigurno oko 90km/h na svako sam zakacio....a tada kocenja nije bilo vise.....mozda bi i pogorsalo samo situaciju da sam kocio...tom ulicom sam prolazio do sada hilajdu puta...i brze nego sada i nikada nisam zakacio...ni sa 406-icom ni sa alfom da znam do sada :)

sad samo da nadjem nekoga ko moze to da pogleda a da mi ne promijeni citavi prednji trap :) bez razloga... ;)
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Ned Avg 19, 2007 2:07 pm

Podji ti kod Fandja..On ce ti jedan po jedan dio promjenit dok ne dodje do rjesenja..ma makar to kostalo kao cijela Alfa.. :lool:
Korisnikov avatar
Player
Garaža: Gtv V6 TB
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 4:22 pm

Ned Avg 19, 2007 5:00 pm

Imao sam isti problem... zamenio amorte i sada je sve ok.
Objects in the mirror appear
TO BE LOSING !!!
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Ned Avg 19, 2007 5:14 pm

E ti vozi a neko nek legne na put i neka gleda :lool:

A da nije plastika ispod tockova, otkacila se pa landara?
A da nisu u sumi? :lool:
E_K_V
Alfa Romeo 159 1.9JTDm

Ned Avg 19, 2007 6:31 pm

Player napisao:Imao sam isti problem... zamenio amorte i sada je sve ok.
:| hmmm eto troska ako je to problem...nego sta preporucujete od amortizera da se kupi za 156...i kako se krecu cijene u bg?
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pon Avg 20, 2007 2:08 pm

U BG-u su od 5-7 soma komad.
Mada meni to dosta lici i na opruge....da bas toliko zveknes stalno i da se toliko naginje...
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Čet Avg 23, 2007 9:56 am

Prvo. Podigni auto negde na dizalicu i vidi gde kachish...
Drugo. I meni pre lichi na opuge nego na amortizere......
Trece. 100% su amortizeri posto ja uvek procenim pogreshno! :roll:
E_K_V
Alfa Romeo 159 1.9JTDm

Čet Avg 23, 2007 3:11 pm

juce sam se malo bolje podvukaopod auto i izgleda da je ipak ona plastika zadnjim dijelom malo opustena.....tj spustenija nego sto bi trebala da bude...al opet sam ubijedjen da ne kaci samo ta plastika..jer je i ponasanje samog auta bas cudno

Povratak na “Area Servizio”