Pitanje za gume

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
Zvrle
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Alfa Romeo 159 SW 1.9 8V 2010 god.
ex Alfa Romeo 156 1.9 jtd 16v 2003 god.
Pridružio se: Pet Sep 06, 2013 9:50 am

Re: Pitanje za gume

Ned Jan 07, 2018 1:03 am

Ja sam mišljenja da se u vezi guma, kao i kad je reč o mnogim drugim stvarima preteruje(svaka čast izuzetcima) i ide iz krajnosti u krajnost. Sugurno je da postoji razlika izmedju premijum guma i guma u budžet varijanti, ali prateći šta je sve ovde napisano ispada da je premijum guma jedino dobra za naše Alfe, a da je budžet varijanta( pogotovo Tigar ) ravna potpisivanju smrtne presude. Alfe važe za brze automobile, ali problem je što retko ko od nas hoće da prizna da nije vozačkim umećem dorastao takvom automobilu, pa u pokušaju da sebi ili drugima dokaže kako je odličan vozač, napravi grešku i ili sleti sa puta, zanese se ili ne daj Bože desi nešto još gore. U tom slučaju mora da nađe neki izgovor, normalno je da on neće biti kriv, već će krivicu prvo svaliti na pneumatike a onda i na sve ostalo po redu. Kao što ESP, ASR, ABS... nisu svemogući ako se pretera, isto tako nije svemoguć ni najskuplji zimski pneumatik jer se zimi na nekim deonicama puta, u nekoliko kilometara može naići sa suvog, na mokar ili zaleđen ili put prekriven snegom. Da li će taj premijum pneumatik savršeno odraditi posao u svim uslovima? Naravno da neće, isto kao sto neće ni jeftiniji pneumatik. Nisam protiv toga da se premijum gume kupuju, ali isto tako nisam za to da se budžet varijante olako diskvalifikuju i da samo zato što neko od nas ima određenu vrstu guma, smatramo i ubeđujemo druge da je to najbolje moguće rešenje.. Jednostavno zimi treba mnogo više voditi računa, ne junačiti se previše i neće biti problema, a pogotovo neće biti problema sa novim gumama koliko god bile one skupe ili jeftine. :drink :arflag
''Alfa Romeo one day.. Alfa Romeo forever''
Korisnikov avatar
Zika
Garaža: Alfa Romeo
Pridružio se: Pon Mar 20, 2017 9:56 am

Ned Jan 07, 2018 7:07 am

Posle ovoga svi premijum proizvođači propadaju.

Razlika postoji i nekad je mala a kad zatreba je ogromna. Jednostavno neke stvari čovek koliko god da je pažljiv ne može da iskontroliše a jako je nezgodno kad zafali par metara.
Tih par kutija cigara razlike itekako znače.
Slika
Korisnikov avatar
nidza
Garaža: ex 159
Pridružio se: Pon Mar 05, 2012 4:11 pm

Pitanje za gume

Ned Jan 07, 2018 7:46 am

Ma nije mala razlika ljudi, pobogu. Šta je malo kad je razlika u kočenju na kiši reda veličine 10 metara, ako ne i duže?

Te gume se više i ne testiraju jer se ne kvalifikuju za kompletan test uopšte, i to ne od ove godine, nego poslednjih desetak. Ima više nego dovoljno članaka, testova, egzaktne sadržine. Šteta što ljudima net ne služi u edukativne svrhe, malo da se informišu pre kupovine, nego se ovde drvi u prazno.

Ko je kupio kupio, neka se vozi, ali ko nije ja lobiram da još jednom porazmisli, jer nije sam na putu.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Rik
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: AR 156 1.9 JTD 2005
Renault Clio 1.2 1999
Pridružio se: Pet Jun 13, 2014 7:53 pm

Ned Jan 07, 2018 8:02 am

Ok.
Da li se može uzeti kvalitetna letnja guma u 17" veličini do 10k dinara? Koji bi to modeli bili?
Korisnikov avatar
maxy
Garaža: Giulietta 2.0
Ex Alfa Romeo 147 1.9 jtd
Pridružio se: Sub Mar 30, 2013 5:09 pm

Ned Jan 07, 2018 9:37 am

nidza napisao:Ma nije mala razlika ljudi, pobogu. Šta je malo kad je razlika u kočenju na kiši reda veličine 10 metara, ako ne i duže?

Te gume se više i ne testiraju jer se ne kvalifikuju za kompletan test uopšte, i to ne od ove godine, nego poslednjih desetak. Ima više nego dovoljno članaka, testova, egzaktne sadržine. Šteta što ljudima net ne služi u edukativne svrhe, malo da se informišu pre kupovine, nego se ovde drvi u prazno.

Ko je kupio kupio, neka se vozi, ali ko nije ja lobiram da još jednom porazmisli, jer nije sam na putu.

E baš tako.

Možete biti najbolji vozač, ali ako vam neko izleti, a vi ne možete da zakočite i zaustavite automobil na vreme i 1 metar može biti koban. A ako znate da niste preduzeli sve onda to može biti jako loše za vas.
Smatram da je automobil velika odgovornost i da zahteva proaktivan, a ne pasivan pristup. U tome i jeste razlika između vozača i "vozača".
Sve ovo što vam pišem je deo šire slike i moja profesionalna deformacija.
Korisnikov avatar
maxy

Ned Jan 07, 2018 9:40 am

tadicd napisao:@BobanR: kolega, ne znam koliko si pratio, ali ovde nema ni "o" od okvirnog već ceo dan, samo prepucavanje ko ima para a ko je sirotinja :)

praktično, diskusija je na ovako nekom nivou:
Slika

samo mi je želja bila da ulepšam veče narodu jednom slikom guzice iz oglasa, nismo valjda **** ovde da se palimo na audije :)

*MOD EDIT
Prezimenjače, sve si krivo shvatio.
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član
Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso

ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW
Pridružio se: Sub Okt 30, 2010 7:39 am

Pitanje za gume

Ned Jan 07, 2018 10:53 am

Da se vratimo na temu...
http://www.altenzo.com/ stizu za 7 dana.Slika

Sent from my XT1650 using Tapatalk
Korisnikov avatar
alonso14
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: -
-ex Q2 211cv 3 porta
-ex Rossalinda Challenge Stradale by Nova Speed
-ex Giulietta QV Edizione Corsa 301cv by Nova Speed

- ex GTI PP DSG 317 cv by OnlyRevo

- S3 8v 370 cv by Freaks Motorsport

- MK6 GTI DSG 271 cv by Freaks Motorsport
Pridružio se: Čet Avg 25, 2016 5:45 pm

Ned Jan 07, 2018 11:00 am

Sta znamo o Altenzo-u?
'' Izabran sam zbog suptilnog magnetizma moje licnosti ''
Korisnikov avatar
milosnbgd
Drug Član
Drug Član
Garaža: c204, SLK
Pridružio se: Uto Sep 20, 2016 2:23 pm

Ned Jan 07, 2018 11:08 am

Da napisem cisto malo svoja iskustva sa Tigar gumama...
Radim u rent-a-caru, i vecina vozila B i C segmenta imaju zimske Tigar gume. Na mokrom asfaltu sam 2 puta proklizao najstrasnije pri ne tako naglom kocenju. Na poledici su opasne po zivot, okrenuo sam se za 90 stepeni na putu, sva sreca nije niko naisao iz suprotnog smera.
Drugo, skoro je izasla neka nova serija Tigar SUV 4x4 Winter, mislim da se tako zove guma. Montirana na Daciu Duster i dolazi klijent kaze trese auto preko 90kmh...Ja vec bio u fazonu, ma trese umereno mozda malo izduvana guma i slicno...Naduvam ja gume (nisu ni bile mnogo ispumpane), i odem na auto put, kad imam sta da vidim, na 90 pocinje da trese, na 110 bukvalno izbija volan iz ruku. Odem kod vulkanizera da vidim sta je u pitanju, stavi covek gume na balans masinu, kaze nema ovde pomoci prijatelju ovo su ti gume za reklamaciju. Takva serija napravljena, vec je bilo zalbi.
Tako da, ja licno, u zivotu vise ne bih kupio Tigar gume, imao sam ih jedno vreme dok sam vozio Clia i tad nisam imao lose misljenje, medjutim sad imam itekako. Ali naravno, kome odgovara nek izvoli.

I jos jedna stvar, po meni je bolje kupiti polovnu gumu dobrog kvaliteta nego ovo, i uvek cu pre tako raditi. Evo prijatelji i ja uzimamo gume od jednog coveka u Kaludjerici, ima odlicne gume poznatih proizvodjaca po pristupacnim cenama. Npr 18ice sve 4 letnje sa odlicnom sarom izadju oko 160e. Po meni deset puta bolja investicija od kupovine novih Tigar npr, ali svako ima svoje misljenje.
Poslednja izmena od milosnbgd u Ned Jan 07, 2018 11:31 am, izmenjeno 1 put ukupno.
ALFAFORZAITALIA
Korisnikov avatar
Djo83
Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 4:38 pm

Ned Jan 07, 2018 11:17 am

alonso14 napisao:Sta znamo o Altenzo-u?
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Altenzo/

najpopularniji model http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Alten ... rter_2.htm ima dosta user review-ova, inace ovaj sajt preporucujem za trazenje misljenja iz prakse, mislim da nema boljeg i sveobuhvatnijeg na netu... svrstane su u budzet kategoriju...

sto se tice dimenzije 225 55 17 do 10k letnja guma ima LASSA 225/55 R17 Impetus Revo2+ 101W XL i BARUM 225/55 R17 Bravuris 3HM 101Y XL FR, obe tik ispod 10k, za nize profile u 17" ne znam nisam gledao, pretpostavljam da ima jos i Sava Intensa UHP i nesto slicno... To su sve dobre gume, user review-ovi su generalno dobri i ne bi trebalo biti greske...
Korisnikov avatar
alonso14
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: -
-ex Q2 211cv 3 porta
-ex Rossalinda Challenge Stradale by Nova Speed
-ex Giulietta QV Edizione Corsa 301cv by Nova Speed

- ex GTI PP DSG 317 cv by OnlyRevo

- S3 8v 370 cv by Freaks Motorsport

- MK6 GTI DSG 271 cv by Freaks Motorsport
Pridružio se: Čet Avg 25, 2016 5:45 pm

Ned Jan 07, 2018 11:38 am

Moj glas ide za Matador Hectorru u tom budzetu.
Sada cu citati o kengur gumama :)
'' Izabran sam zbog suptilnog magnetizma moje licnosti ''
Korisnikov avatar
Djo83
Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 4:38 pm

Ned Jan 07, 2018 12:05 pm

Gledao sam i nju, prilicno su dobri user review-ovi izgleda da se Slovaci ne sale :) u uzem mi je izboru...
Korisnikov avatar
Zika

Ned Jan 07, 2018 5:46 pm

maxy napisao:
nidza napisao:Ma nije mala razlika ljudi, pobogu. Šta je malo kad je razlika u kočenju na kiši reda veličine 10 metara, ako ne i duže?

E baš tako.

Možete biti najbolji vozač, ali ako vam neko izleti, a vi ne možete da zakočite i zaustavite automobil na vreme i 1 metar može biti koban. A ako znate da niste preduzeli sve onda to može biti jako loše za vas.
Smatram da je automobil velika odgovornost i da zahteva proaktivan, a ne pasivan pristup. U tome i jeste razlika između vozača i "vozača".
Sve ovo što vam pišem je deo šire slike i moja profesionalna deformacija.
Skoro da je tako,
10 m duži put kočenja po mokrom znači da je vozilo sa dobrim gumama stalo a da vozilo sa lošim gumama udara brzinom oko 30 km/h (po suvom je i veća oko 40 km/h) u pešaka , prepreku , drugo vozilo i sl. Poprilična šteta se napravi sa samo 10 m razlike u kočenju.
Slika
Korisnikov avatar
Bojan90
Garaža: 156 1.6ts
Pridružio se: Pon Jan 23, 2012 9:18 pm

Ned Jan 07, 2018 6:33 pm

Sto se tice guma, moje misljenje je da je razlika izmedju budzet i srednje/vise srednje klase veca nego razlika izmedju srednje i premium, tako da moj glas ide za visu/srednju klasu. Cenovna razlika izmedju budzet i srednje nije velika, a dobija se dosta. Treba pogledati testove, odabrati najbolju ulozeno/dobijeno i to je to. Razlika izmedju dobre (vise)srednje i premium bude i do 50% cene, a dobije se maksimalno 5-10% performansi, nije zanemarljivo, ali je prihvatljiv gubitak u odnosu na ustedu.

Da su nam cene guma kao u npr. Nemackoj, druga bi prica bila.Npr. Dunlop letnja 205 55 16 je tamo 56 evra, a kod nas oko 90.

U 225 45 17 Gledao bih Hankook ili Savu UHP, mislim da cenovno upadaju u tu kategoriju. Sava je odlicno prosla na testovima, a i dobar je feedback korisnika, jedino je, cini mi se, zamerka na nesto slabije bokove, pa moze da dodje do problema posle udarca u rupu, bar je to vazilo za prvi model, a prosle, preprosle, je unapredjena.
Korisnikov avatar
Zika

Ned Jan 07, 2018 6:54 pm

Dunlop SPT BluR je oko 68/9 evrića.

Sada je jako slaba ponuda letnjih guma tako da treba sačekati , kraj februara početak marta.
Slika
Korisnikov avatar
nidza
Garaža: ex 159
Pridružio se: Pon Mar 05, 2012 4:11 pm

Ned Jan 07, 2018 7:41 pm

Evo izvolite, kočenje sa 80km/h po mokrom:
BF Goodrich 35,1m
Tigar Winter1 43,4m

Dimenzija 225/50R17.

http://www.tyrereviews.co.uk/Article/20 ... ot-Out.htm

Poređenje cene u 195/65R15, Tigar 5000, BFGoodrich 6600.
205/55R16, 5500, 8700

Vozićete ih recimo 4 zime, da uprostim računicu, i mirna glava vas košta 10l goriva za 15" i 20l za 16".
bokica
Garaža: Alfa Romeo 147 1.9JTD 16V blackline Ti
Pridružio se: Pon Mar 20, 2017 11:54 pm

Ned Jan 07, 2018 11:05 pm

Nemojte tako lako da odbacujete Tigar UHP i da je upoređujete sa Tigar Winterom ili Synerisom, nemaju nikakvih sličnosti. Vozio sam Winteru koja se dobro ponašala prve sezone i to samo po snegu, po mokrom je bila ravna katastrofi.

UHP je potpuno nova guma, nova šara (kalup), drugačiji sastav. Ponašanje je merljivo u nekim momentima sa gumama iz višeg segmenta, subjektivni osećaj. Npr vozio sam nove Michelin Pilot Sport 3 (15") na dobrom trapu pa je proklizavala u krivinama više nego očekivano.
Guma se lepo ponaša i na 200km/h i na kočenju, srećom priznajem da nisam imao situaciju, i u krivinama (sa škripom kad se ide do granica), pa i vodu lepo podnosi. Ono što mi se ne dopada je pomalo mekoća stranica pa imam utisak da se nekako ljigave ali ništa previše strašno.
Kupio sam ih samo za jednu sezonu ali pošto su me ipak pozitivno iznenadile verovatno ću ostati na njima i sledeću.

Inače potpuno identična postoji i pod drugim brendovima, Kormoran UHP, Taurus UHP, Riken...
Korisnikov avatar
Zika

Ned Jan 07, 2018 11:47 pm

Tigar priprema ofanzivu

Slika

UHP

Slika

HP

Slika

Road Performance

Slika
Slika
bokica
Garaža: Alfa Romeo 147 1.9JTD 16V blackline Ti
Pridružio se: Pon Mar 20, 2017 11:54 pm

Pon Jan 08, 2018 12:04 am

Zika napisao:Tigar priprema ofanzivu
Nije Tigar nego Michelin ;)
Korisnikov avatar
Zvrle
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave

Pon Jan 08, 2018 12:24 am

Ja stvarno ne znam da li se ovde govori o jednoj te istoj Tigar Winteri ili Winter1 kako se već zove. Ja na mojoj 156 te gume vozim na pogonskim točkovima od zime 2013. god, a zimi kao i leti svakodnevno koristim auto i vozim po svim mogućim i nemogućim uslovima i nikada nisam imao bilo kakav problem. Ove sezone sam na pogonske točkove stavio Bridžston, a Tigrice koje su na pola istrošenosti prebacio pozadi. I dalje nema nikakvih problema sa Tigricama, niti beži zadnji kraj, niti tresu, niti bilo šta slično. Jedina zamerka je ta što su malo bučnije, ali vidim da ni Bridžston nije ništa tiši iako spada u višu klsu od Tigra. Nisam od onih ljudi koji hvale ono što imaju po svaku cenu, pa makar to bilo i najgore, već prenosim moje iskustvo najrealnije što mogu. Daleko od toga da je Tigar savršena guma, ali sasvim korektno obavlja posao za novac koji košta. Jedino što mi pada na pamet da sa Tigricama može da bude problem je da je poslednjih godina toliko opao kvalitet pa da ljudi imaju toliko problema sa njima, što i nije nemoguće u našoj Srbiji.
Korisnikov avatar
maxy

Pon Jan 08, 2018 1:34 pm

Da ne bi bilo zabune, jedan te isti pneumatik (iste dimenzije) se može ponašati i bitno drugačije na različitim automobilima, bez obzira na stil vožnje. Na samu trakciju utiče masa koja se oslanja na prednju osovinu i to VEOMA bitno. Moj jaris ima 840 kg i bitno je lakši od moje 147 koja meri 1290 kg, a posebno na prednjoj osovini je ta razlika izražena.
Sa jarisom imam problema kada se nalazim na uzbrdici pokrivenoj i malim snegom i veoma često mi se dešava da ne mogu da krenem iz mesta. Točkovi vrte u prazno. Isti ti pneumatici (BF Goodrich g-grip) na 307 2.0 hdi se ponašaju bitno drugačije i daju odličnu trakciju na istom putu. Sa contiwinter TS810 na 147 sa šarom od 4 mm i starosti pneumatika od 6 godina sam imao bolju trakciju nego sa G-grip novim pneumatikom na jarisu. I nije se jednom desilo da sa jarisom ne mogu da se vratim kući, a 147 bez problema dođe do svog parking mesta (Mirijevo IV).
Korisnikov avatar
G0XY
Garaža: Mito QV
Pridružio se: Pet Nov 20, 2009 12:21 pm

Pon Jan 08, 2018 2:14 pm

Zvrle napisao:Ja stvarno ne znam da li se ovde govori o jednoj te istoj Tigar Winteri ili Winter1 kako se već zove. Ja na mojoj 156 te gume vozim na pogonskim točkovima od zime 2013. god, a zimi kao i leti svakodnevno koristim auto i vozim po svim mogućim i nemogućim uslovima i nikada nisam imao bilo kakav problem. .
Vozis zimskog Tigra i leti ili sam pogresno shvatio?
A Man's Got to Know His Limitations...
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član
Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso

ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW
Pridružio se: Sub Okt 30, 2010 7:39 am

Pon Jan 08, 2018 2:21 pm

Apsolutno se slažem sa kolegom maxy, uz pitanje za gume bi trebalo dodatno napisati za koji konkretno model auta i za koje potrebe da bi se dobio što relevantniji odgovor. Ja evo vozim 20 godina i problem sam imao samo sa matorim i potrošenim gumama. Sve prednja vuča preko 1300kg sa 90% gradske vožnje koja je godišnje do 15k km. Treba uzeti sve u obzir kao i da li imaš dva seta i gde se drugi i kako skladišti ako ne da li ćeš voziti letnje zimi ili parkiraš itd. itd.
Mnogo je opasnije misliti da si siguran nego biti svestan da nisi. Najčešće kad voziš premium gumu stariju od 5 godina.
Korisnikov avatar
Zvrle
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave

Pon Jan 08, 2018 4:05 pm

G0XY napisao: Vozis zimskog Tigra i leti ili sam pogresno shvatio?
Ne, nisam se baš najbolje izrazio, hteo sam da kažem da auto koristim svakodnevno i zimi i leti, a zimske gume koristim samo u zimskoj sezoni.
Korisnikov avatar
G0XY
Garaža: Mito QV
Pridružio se: Pet Nov 20, 2009 12:21 pm

Pon Jan 08, 2018 4:31 pm

:gr8:
A Man's Got to Know His Limitations...

Povratak na “Area Servizio”