Rezervni tocak-gde staviti? & set za reparaciju guma

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
OMP
Garaža: GP TJet
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 5:23 pm

Re: Rezervni tocak-gde staviti? & set za reparaciju guma

Pet Feb 28, 2014 8:12 pm

u svakom slucaju za tocak treba nabaviti, sasiti ili sta vec neku navlaku (to sam imao nekad na fiatu unu) em je kulturnije em ako stavljas prljav tocak posle zamene nece da ti pralja gepek i stvari, imale su negde te futrole da se kupe ali moze i da se sasije nesto
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
Korisnikov avatar
CoyoteKG
Garaža: 147 1.9 JTD 116hp
Pridružio se: Sub Dec 03, 2011 5:13 pm

Pet Feb 28, 2014 8:40 pm

ja ne znam gde mogu da se kupe one velike kese. Sad recimo bih stavljao letnje felne nazad, ali dok ih iz podruma odvezem do nekog vulkanizera... i ove zimske vratim nazad u podrum... Svaki put ceo dan cistim kao lud zbog toga
Korisnikov avatar
OMP
Garaža: GP TJet
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 5:23 pm

Pet Feb 28, 2014 8:45 pm

pa kupi veliki najlon i rasprostri po gepeku, ja tako radim kad vozim nesto "prljavo"
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
Korisnikov avatar
Flavio
Uprava ARCS
Uprava ARCS
Garaža: ex 155 1.8 TS,
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:03 pm

Pet Feb 28, 2014 9:22 pm

Ma da. Kupi onaj paket najlona za krecenje. To je valjda 100 din za parce od 5 kvadrata (ima i vecih). Kad zavrsis posao, u kontejner ili reciklažu :D

E,da. Maločas se vratih iz Rodića. Imaju Sonax sprej, 940 din boca. Onako, 0,5-0,7 Lit je (nisam zagledao).
Korisnikov avatar
Shanirani
Garaža: 156 2.0 TS
Pridružio se: Uto Jun 18, 2013 8:47 am

Pet Feb 28, 2014 10:56 pm

kako moze da ga drzi uz zid gepeka kad je visi od visine gepeka?
Evo kako sam ja resio kod mene, zanemarite vufer. Inace iza tocka mi je kutija za alat u kojoj mi je dizalica, ulje, kljucevi i ostale zajebancije.

Slika

Slika

A i ima da se kupi "torba za tocak" pa moze i tako posle zamene da se ne prlja tepih..
http://www.homecenter.rs/Proizvod/3592/ ... 6X20-15953

http://www.homecenter.rs/Proizvod/38341 ... IKE-380007

http://www.homecenter.rs/Proizvod/41042 ... -KOM-75555

Naravno na google-u moze sve da se nadje, ali je najbolje neko da preporucu pa da budete sigurni u kvalitet..
Korisnikov avatar
G0XY
Garaža: Mito QV
Pridružio se: Pet Nov 20, 2009 12:21 pm

Sub Mar 01, 2014 8:57 am

Kod mene moze :lol:
A Man's Got to Know His Limitations...
Nigy
Garaža: .
Pridružio se: Sre Nov 19, 2008 4:33 am

Sub Mar 01, 2014 11:39 am

Sto rece Shanirani, sa toro bocom vlasnik ima izbor. Nositi rezervni tocak ili ne, a ako se nosi, izbor gde ga staviti. Cilindricna boca je uvek na istom mestu, i obicno je veca nego rezervni tocak, pa i vise prostora zauzima. Takodje ne treba zanemariti da se vozilo vise busi, stavlja se dodatno gvozdje oko nje, a i strce plasticna creva koja umeju da smetaju kada se nesto trpa okolo. Dva puta sam ugradio 'bojler' kod sebe u vozila, i nikad vise.
Sprej i mali kompresor zavrsavaju sve osim velikih ostecenja i to na duge staze - provereno. Posto svasta nosim po gepeku, vec 6 godina nosim i rezevni tocak, pored seta za reparaciju, i ni jednom ga nisam do sada montirao, a imao sam gumi defekte.
Torba za nosenje rezervnog tocka je prava stvar (u nju se moze staviti i alat koji ide u otvor felne), i moze se napraviti od malo cvrsceg platna (jos bolje gumiranog da se spreci curenje vode ako je tocak mokar).
Korisnikov avatar
DejanGT
Garaža: Giulietta MultiAir | 2010
Pridružio se: Pet Apr 23, 2010 12:09 am

Sub Mar 01, 2014 1:14 pm

Kad sprej zakrpi ovu gumu, vodim vas sve na ručak… ma ne ručak, letovanje… dve nedelje… ma tri nedelje...

Slika
Korisnikov avatar
Shanirani

Sub Mar 01, 2014 3:26 pm

pa ja necu da driftujem po autoputu :D
kako si uspeo ovako da iscepas gumu aman? :)
Korisnikov avatar
Flavio
Uprava ARCS
Uprava ARCS
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:03 pm

Sub Mar 01, 2014 3:26 pm

To je extreman slučaj! Meni se,primera radi, nikad nije desio, za 20 godina vozačkog staža. Ne kažem da možda već sutra neće ali ...

@Nigy, svaka ti je ka u Njegoša Slika :gr8:
Nigy

Re: Rezervni tocak - gde staviti?

Sub Mar 01, 2014 8:26 pm

@ DejanGT
Kao sto rekoh...
Nigy napisao:Ali kod isecenih povrsina, ili ako se guma odlepila od felne, ni kit ni kompresor pomoci nece, tako da su rezervni tocak ili run flat sistem u tim slucajevima i dalje neophodni za sanaciju na licu mesta.
@ Flavio
hahaha
Jbg, moja iskustva su takva. :D
Korisnikov avatar
DejanGT
Garaža: Giulietta MultiAir | 2010
Pridružio se: Pet Apr 23, 2010 12:09 am

Sub Mar 01, 2014 8:43 pm

120 km/h po seoskom putu kroz kukuruze očas posla rascveta gumu ako se kockice slože : )

Elem, samo sam hteo da kažem da je sprej za krpljenje guma samo metod da se izvrdaju propisi, nije nikakavo rešenje za pocepan točak. Kao i zakon koji kaže da moraš da imaš rezervnu sijalicu za oboreno svetlo, ne uzimajući u obzir da na nekom autu moraš da skineš branik i far da bi zamenio sijalicu, ili obaveza da imaš sajlu za vuču, iako zakon nigde ne pominje ko će da te vuče tom sajlom ako si sam u nekoj nedođiji…

Rezervni točak je majka mara, sve ostalo je samo z*piiiip*ncij* - tako bilo zadnjih 100 god...
Korisnikov avatar
Shanirani

Sub Mar 01, 2014 9:02 pm

slazem se, tocak je najbolje resenje, ali opet ovde trazimo drugo najbolje resenje. Pogotovu mi sto imamo plinski uredjaj u kolima i vufer :D
Mada meni kako sam sad napravio da stoji kod mene ja sam prezadovoljan. na relaciji na kojoj ja putujem ne treba mi vise mesta, a i ako zafali imam celu zadnju klupu. Ako budem isao na more sa vise ljudi lepo cu da odvojim 100e i kupicu korpi ili kadicu za krov..
Nigy

Sub Mar 01, 2014 11:50 pm

Pre odredjenog broja godina, muvamo se po sajmu automobila i ortak gleda neki minivan. Sva vrata otvorena i prilazim sa zadnje strane. Treci red sedista prakticno do zadnjih vrata. Gledam unutra i ne vidim mesto za rezervni tocak. Onako, iz zajebancije, upitah devojku sa standa gde je rezervni tocak. Ona pozove menadzera koji mi rece da ga nema, jer, gle cuda, nema mesta za isti, pa fabrika isporucuje sa setom za reparaciju guma. Ja ga upitah kako da prosecnom panduru, koji bi me zaustavio i trazio rezervni tocak, objasnim da je ta kutijica zamena za to? On mi rece da se radi na tome da set za reparaciju zakonski moze da menja rezervni tocak.
Koliko sam skapirao zakon, to je i ucinjeno, pa nema bojazni za kaznom.
Ono sto je konstruktivno kod seta za reparaciju je da se na licu mesta moze resiti vise od jedne probusene gume, pa ga nije lose imati i pored rezervnog tocka.
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Ned Mar 02, 2014 6:51 pm

Dosta novih automobila dolazi bez rezervog točka, to je činjenica. Toro boca ili bojler boca, to zavisi od konkretog automobila.Ako se obara zadnje sedište onda boljer boca ne dolazi u obzir, isto tako u 156 je gepek već mali pa ako ubaciš bojler ode sav prostor. U 155 je bojler boca savršena jer je gepek veliki, dubok i pravilnog oblika pa se ne oseti mnogo. Ja sam u 164 hteo bojler pa su mi u Rašiću objasnili da je auto takav da bi boca morala da se odmakne jedno 20 cm od sedišta zbog pričvršćivanja i to onda zauzima ogroman prostor, pa je stavljena toro boca a 15" rezervni točak je bez problema bio u gepeku jer je isti ogroman. Sad u 156SW toro boca je idealna a ćopavac rešava sve probleme i ne vidim nikakav problem sa tim.
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
mali radojica
Garaža: alfa romeo 147 jtdm
Pridružio se: Ned Okt 30, 2011 10:05 pm

Ned Mar 02, 2014 8:49 pm

čovek lepo objasnio. :)
Korisnikov avatar
Flavio
Uprava ARCS
Uprava ARCS