Rezervni tocak-gde staviti? & set za reparaciju guma

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
Shanirani
Garaža: 156 2.0 TS
Pridružio se: Uto Jun 18, 2013 8:47 am

Rezervni tocak-gde staviti? & set za reparaciju guma

Sub Nov 16, 2013 4:42 am

Pozdrav ljudi, dosta sam se razmisljao za koji podforum je ova tema, pa sam resio ovde da je metnem :)

Naime, ugradio sam plin u 156, i sad boca mi je umesto rezervnog tocka. I rezervni tocak mi sad stoji u gepeku i zauzima mi trecinu gepeka i ne samo to nego leti po istom kad se vozi. Moze li mi neko dati bilo kakav kretivan odgovor na ovu stvar jer ja ne znam sta da radim povodom toga. Neki su mi predlagali da kupim neku pumpicu i da izduvam gumu i da je stavim uspravno pa kad bude trebalo da se zameni (ne daj boze) da je nadujem, neki su mi predlagali neki sprej koji sluzi da kad se izbusi guma da se sa njim napumpa i to ce drzati nekih 50-ak km/a taman do nekog vulkanizera a rezervnu da ne nosim. Nista od toga nisam probao jer nisam imao vremena, a i malo mi je to nesigurno. Tako da ako neko ima neko resenje za to bilo bi super :D
Korisnikov avatar
rekesidim
Garaža: Alfa Romeo 147 1.6 T. Spark
Pridružio se: Pon Sep 06, 2010 8:09 am

Re: Rezervni tocak - gde staviti?

Sub Nov 16, 2013 7:10 am

Kupi set za krpljenje gume,i po gradu nosi to,a kad krenes dalje ponesi tocak...tako ja radim...
Korisnikov avatar
Shanirani

Sub Nov 16, 2013 7:13 am

Pa fora je u tome sto ja zivim u Blacu koje jako malo, i ima gomila vulkanizera koji su jako blizu gde god da pukne guma i to nije problem, ali je problem jer studiram u Nisu i moram da nosim Rez.tocak za svaki slucaj ali kad god vozim nekog samnom kao sto stalno radim u gepeku jako malo mesta ima, i uvek je neko guranje sa torbama i stvarima da mi je vise muka..
Korisnikov avatar
NeCi
Garaža: 159sw 1.9 jtdm
156sw 1.9 jtd
33 1.7 16v boxer
Pridružio se: Pet Okt 07, 2011 11:53 pm

Sub Nov 16, 2013 9:45 am

ja sam sebi kupio dva spreja za krpljenje gume u motulu 1000din i onaj mali kompresor za svaki slucaj ako zatreba i izbacio sam rezervni tocak, nisam jos prskao ali pise da pumpa i krpi...
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Sub Nov 16, 2013 10:35 am

Nema tu nekog rešenja, ili ovo što su ti predložile kolege ili da se pomiriš sa tim da ti je rezervni točak u gepeku. Jedino što možeš da uradiš je da ti neko napravi torbi za rezervni točak pa da na nju našije 2-3 velike čičak trake koje bi služile da pričvrste isti da ne leti po gepeku.
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
tenore166
Drug Član
Drug Član
Garaža: Nekad:156 2.0 ts 155ks, 166 2.4 jtd 150 ks,159 2.4 jtdm 210ksMiTo 1.4 gpl 120ks MiTo QV 170 ks
Sad: Giulietta QV, Giulietta 2.0 JTDm 170 ks
Pridružio se: Uto Dec 21, 2010 8:18 pm

Sub Nov 16, 2013 11:05 am

Sprej za krpljenje i bez rezervnog točka.Četiri godine sam tako vozio i ni jednom nije otišla guma.Jedino,treba imati dobre gume,redovno kontrolisati! :arflag
Korisnikov avatar
Shanirani

Sub Nov 16, 2013 11:10 am

Oke hvala svima na odgovoru, Uzimam taj sprej za krpljenje i necu da brinem vise.. Nego jel probao neko taj sprej do sada, kako radi, tj koliko drzi guma vazduha sa njim i to..?
Korisnikov avatar
dusanGT
Garaža: GT JTDm Q2
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:18 pm

Sub Nov 16, 2013 12:29 pm

Shanirani... jel' znaš ti za narodni aksiom: "... ko se nervira unapred, nervira se dvaput..."? ;)
Slična logika je i sa "run-flat" gumama - skuplje su od normalnih, teže su, a imaju prednost samo u situacijama kad bi se obične izduvale...
Alfa je stil... ostalo je status...
Patriota
Garaža: Alfa Romeo 147 2.0 SS
Pridružio se: Uto Jun 04, 2013 5:19 pm

Sub Nov 16, 2013 4:00 pm

Desi ti se situacija kao meni, posto sam bio izuzetno inteligentan i nisam procitao sta pise na boci za krpljenje gume ja mozak izbacio copavac....probusi se guma i Boze moj, set za krpljenje, namontiram i pritisnem i cekam da pena odradi posao.Pocnem iz dosade da citam sta pise na poledjini boce kad ono SLOG...za gume do 16 cola...kod mene 17 ke na tristar.
Naravno krene sve po spisku i meni i spreju i putarima(bez njih nemoze :D) i od tad do dana danasnjeg nek drma, lupa i leti po gepeku ali copavac ostaje nema alternative
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 6:43 pm

Sub Nov 16, 2013 4:40 pm

Nisam ni ja znao za ovo.

A i sprej moze da posluzi kada probusis gumu, ali ako se desi neko vece ostecenje gume, onda ne pomaze.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
Korisnikov avatar
NeCi
Garaža: 159sw 1.9 jtdm
156sw 1.9 jtd
33 1.7 16v boxer
Pridružio se: Pet Okt 07, 2011 11:53 pm

Sub Nov 16, 2013 6:05 pm

ima kod kineza onaj set za krpljenje i cepovanje oko 200din kosta , ja na motoru resio problem sa njim i dosao do kuce kada se probusila...
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Sub Nov 16, 2013 6:19 pm

Da li guma može da se popravi i koristi dalje nakon te pene?
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Patriota
Garaža: Alfa Romeo 147 2.0 SS
Pridružio se: Uto Jun 04, 2013 5:19 pm

Sub Nov 16, 2013 7:23 pm

To sam zaboravio da napisem, vulkanizer je oprao, ocistio gumu i najnormalnije je okrpio i montirao na auto...Znaci za gume do 16 cola trebalo bi da naduva do 1,2 bara stim sto cim se naspe mora jako polako da se predje koji metar sa autom cisto da se ravnomerno razvuce pena....to pisalo na uputstvu koje sam kasno procitao :D
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN
Garaža: Beli fijaker
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 10:54 am

Sub Nov 16, 2013 7:58 pm

Ja sam kupio davno ovako nesto> http://www.ebay.com/itm/Car-Bike-Auto-T ... 5aef9d78a6

Pomoglo mi je pre desetak dana kada sam provalio da mi je prednja leva skroz ispustila jer sam ma putu kuci nazagio neki sraf za gips.

Znaci ovako nesto plus nozna pumpa i super za obicne srafove i stakla, za natrcavanje na bankinu ne pomaze ako se pocepa rub gume…

P.S. Iako sam imao rezevrnu gumu iskoristio sam ovo jer jer jednostavnije, jeftinije i BRZE! Nastavio sam da vozim auto sasvim normalno i po gradu i po autoputu.
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
Korisnikov avatar
OMP
Garaža: GP TJet
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 5:23 pm

Sub Nov 16, 2013 8:28 pm

sprej za gume su fabricki stavljali u punta tj zastavu 10 sa fabrickim plinom, e sad koliko je dobar ne znam, cuo sam podeljena misljenja ali bolje ista nego nista ako ti vec smeta rezervni tocak u gepeku
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
Korisnikov avatar
Shanirani

Sub Nov 16, 2013 10:07 pm

Eto kako je tema doprinela svima neke informacije :D
Pa meni su 15ice tako da ne verujem da bih sa tim imao neki problem. Meni nikad do sad guma nije pukla a rezervu nikako ne mogu da podglavim i čim malo ubrzam ili oštrije zakočio odma krene da se odbija o ivice i svaki put se iscimam da se nešto nije desilo sa kolima. A za to penu sam cuo i niko nije imao neko mišljenje nego samo neka nagađanja. Sad sam odlučio definitivno cu tu penu da uzmem da imam kod sebe a i ako mi pukne guma na nedeljnoj ruti koju imam snacicu se nekako jer mi je svakako u blizini kuće. Hvala svima na odgovorima. Nadam se da će tema doprineti svima povoljne informacije :D
Korisnikov avatar
Crni
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V M-Jet
Pridružio se: Pet Avg 05, 2011 1:54 am

Ned Nov 17, 2013 2:30 pm

erdeljan napisao:Ja sam kupio davno ovako nesto> http://www.ebay.com/itm/Car-Bike-Auto-T ... 5aef9d78a6

Pomoglo mi je pre desetak dana kada sam provalio da mi je prednja leva skroz ispustila jer sam ma putu kuci nazagio neki sraf za gips.

Znaci ovako nesto plus nozna pumpa i super za obicne srafove i stakla, za natrcavanje na bankinu ne pomaze ako se pocepa rub gume…

P.S. Iako sam imao rezevrnu gumu iskoristio sam ovo jer jer jednostavnije, jeftinije i BRZE! Nastavio sam da vozim auto sasvim normalno i po gradu i po autoputu.
Hoces reci da ti le draze da drukas tu pumpu nego da se malo pomucis i skines par srafova? :D
Picking suspension is like getting married - you take the time to look at the options, read the reviews, and try as many as you can. Then you pick one, invest loads of cash in it and then find it has hidden secrets or undesirable characteristics.
Korisnikov avatar
elas
Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 5:48 pm

Pon Nov 18, 2013 5:50 pm

Sprej jeste moderna varijanta,ali nece pomoci ako se guma negde zasece i ili rascepa.
Evo ti jedno od resenja mislim da moze da se odradi jako brzo i lako,ako ti je ostao onaj paket sa dizalicom i alatom sto je bio na rez.gumi,skini sa njega onu rucicu sa navojem sto si uvrtao da bi sve stajalo fiksno.Odozdo iz gepeka na samom limu izmedju dva zvucnika na zadnjoj dasci zavari maticu za taj sraf i uvrnes copavi tocak tom rucicom,nece ti smetati a stoji fiksno.
Valjda si me razumeo sta sam hteo da kazem...
Slika
Korisnikov avatar
Shanirani

Čet Dec 12, 2013 6:29 pm

razmisljao sam nesto, i skontao sam da ako ispumpam gumu na razervnom tocku-copavcu, mogu da postavim uspravno u gepeku i tako ustedim dosta prostora u istom, e sad za ne daj boze ako pukne guma kontao sam da uzmem neki auto kompresor i da napumpam rezervni tocak i zamenim.. moze li mi neko predloziti neki dobar a da nije mnogo skup kompresor.. ja sam gledao po netu i nasao ovaj..

http://www.takolako.rs/user/kompresori/ ... 0/item.jsp

takodje me interesuje jer sam gledao sprej za krpl;jenje guma da li se moze guma zakrpiti posle njegove upotrebe i koliko se moze voziti sa tim sprejem u gumi?
Korisnikov avatar
dusanGT

Čet Dec 12, 2013 6:41 pm

Taj kompresor pumpa gumu veoma sporo... Ne znam koja mu je potrošnja struje, ali ako se nađeš u nekom bespuću, a akumulator je pri kraju...
Korisnikov avatar
Shanirani

Čet Dec 12, 2013 6:45 pm

pa to sto sporo pumpa nikom nista, a kad budem naduvao gumu necu gasiti auto onda :D
Korisnikov avatar
dusanGT

Čet Dec 12, 2013 6:58 pm

:yes:
Korisnikov avatar
elas
Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 5:48 pm

Čet Dec 12, 2013 7:05 pm

Ako mislis copavi tocak da izduvas i spakujes nece moci,on je i ovako nikakav samo za prvu pomoc i hoce od stajanja u napumpanom stanju da lepak popusti i izduva se i to od nas retko ko proverava ali kad zatreba i copavi prazan.Kad bi izduvao gumu tad se vise deformise i verovatnoca da se naduva nikakva dok se ne prelepi ponovo...
Slika
Korisnikov avatar
Shanirani

Sre Jan 08, 2014 10:56 pm

konacno sam nekako uglavio tocak u gepek i dobio malo vise prostora..
skinuo sma gornji tapacir koji je vec bio oronuo kao u**ane gace :D
tj visio :) i uspeo da gurnem tocak i da ga poglavim zimedju poda gepeka i i one plastike iza zadnjih sedista. evo slike.. ako ima neko bilo koje kreativnije resenje neka javi.. ja sam inace kontao kad nadjem letos malo vremena da vidim da li moze lim na patosu da se zasece da tocak upadne u njega i da ga drzi, al videcemo otom potom..

Slika

Slika
Nigy
Garaža: .
Pridružio se: Sre Nov 19, 2008 4:33 am

Čet Jan 09, 2014 12:23 pm

Nisam obratio paznju na temu, ali moze i sada da pomogne. :)

LM, desilo mi se da 31.12. oko 20h (zimski set tockova je u pitanju) ispusti guma i to par dana posto sam liku koji je isao na put pozajmio 2 velika spreja za reparaciju guma (imam bocu umesto rezervog tocka). Na srecu, sam imao i prastari Sonax koji je bio upola manji, ali ga uspricah u tocak. Kompresor, kakav si linkovao samo no name, imam u gepeku od devedesetih, tako da sam njime dopumpao gumu do potrebnog pritiska, i nastavio voznju. Ta reparacija je trajala oko 6 meseci, a zatim je krenula guma lagano da ispusta vazduh. Odneo kod vulkanizera, nasao je rupu i stavio cep, ali se lagano ispustanje vratilo posle par meseci. Onda sam sledece dve godine jednom nedeljno dopumpavao gumu tim kompresorom, sve dok ista nije zavrsila svoj radni vek.
Ali kod isecenih povrsina, ili ako se guma odlepila od felne, ni kit ni kompresor pomoci nece, tako da su rezervni tocak ili run flat sistem u tim slucajevima i dalje neophodni za sanaciju na licu mesta.

Povratak na “Area Servizio”