Problem prilikom prvog paljenja 147 1.6ts

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
rale_ts
Garaža: Alfa Romeo 147 1.6TS 77KW 2001
Pridružio se: Pet Mar 15, 2013 2:10 pm

Problem prilikom prvog paljenja 147 1.6ts

Uto Nov 05, 2013 11:51 pm

Drugari potrebna mi je vasa pomoc.
Od skora mi se javio jedan meni vrlo iritantan problem, prvo paljenje u toku dana narocito na nižim temperaturama ne uspeva, upali iz drugog, treceg, cetvrtog puta kako kad. Nekad upali iz prve ali to je uglavnom kada je temeperatura preko 20 stepeni.
Kada pokusam da je upalim prvi put, samo zavergla normalno ali ne upalai motor, neki put posle drugog verglanja krene da se kao pali motor ali motor radi dosta nestabilno i obrtaljka stoji na 500 obrtaja (kao da svi cilindri ne rade recimo) ako ne dodam i ne zadrzim malo gas motor bi se ponovo ugasio.
Svako sledece paljenje u toku dana pali najnormalnije bez ikakvog problema sve do malo duzeg stajanja npr. da prenoci.
Prosle zime mi je na najvecim mrazevima palila iz prve bez ikakvog problema.
Inace imam i ugradjen plin.

Letos mi se javio slican problem koji je samod sebe nestao.
Na pocetku leta tj. kada su pocele one najvece vrucine kada bi duze stajao direktno izlozen na suncu nije isto hteo iz prve da upali.
To se desavalo nekih nedelju dana mozda malo jace i prestalo je samo od sebe.
Evo a ovaj problem sa paljenjem traje vec vise od mesec dana.

Citao sam da moze da to bude usled raznih stvari, da kao zbog dugog stajanja benzina u rezervoaru ako se vozi na plin benzin izgubi oktansku vrednost pa da zbog toga teze pali, kondezata vode u rezervoaru, malo benzina u rezervoaru itd.
Da napomenem da je meni benzin u rezervoaru uvek strogo preko pola i da uvek ga vozeim i po malo na benzinu da se dizne nebi zaprljale itd. tako da ima cirkulacije benzina a i kao sto rkoh uvek ga drzim preko pola.

Procitao sam jos da bi to moglo biti do loseg protokomera.
Dva puta sam skinuo konektor od protokomera i uvek je upalio iz prve ali opet ne mogu da budem siguran, mozda se tako namestilo posto nije bilo bas hladno taj dan negde oko 19 steopeni. Sacekacu da mlo zahladni neki dan pa cu pokusati 3-4 dana za redom rano ujutru da ga upalim.

Da, da napomenem da imam i greske na dijagnostici P1173 i kako kad P0420.
Koje su se javljale pre na nekih pređenih 400 km ili vise a sad sve cesce mi pali lampicu na cak pređenih 40 - 80 km od obrisane greske neki put mogu preci i vise km ali se interval samanjio od njihovog javljanja.
Inace imam ugradjen Bluetooth OBD2 ELM327 sa relejom da kida struju na Bluetooth ELM327 adapteru kada nema kontakta tako da mi adpter stoji uvek ustekan u OBD portu na kolima a parametre i greske pratim (i brisem) preko Torque programa na Android telefonu.

Majstor kod koga odrzavam auto mi je rekao da te greske oce da upali zbog loseg podesenog plina ili loseg goriva. Nisam toliko obracao paznju na njih jel auto lepo vuce i na plinu i na benzinu a i potrosnja mi je super, bord mi ispisuje 7.9 ali po mojim merenjima je i manja negde oko 7.1 ili malo vise ,a greska (p1173 a nekad p0420) se javljala se na pređenih 400-500 km ali sada sve ucestalije pa sam resio i time da se pozabavim.

Molim za vase savete i predloge.
Sta je moguci uzrok gore neavedenih gresaka.
Ako znete nekog dobrog majstora za plin koji je na potezu Krusevac-Trstenik-Kraljevo koji moze da proveri i podesi parametre plina na 147-ci napisite mi.
:arflag
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 6:43 pm

Re: Problem prilikom prvog paljenja 147 1.6ts

Sre Nov 06, 2013 12:09 am

Kada su ciscene dizne i da li su uopste? Treba da je vozis i na benzin povremeno, ali u kontinuitetu 30-tak kilometara.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
Korisnikov avatar
rale_ts

Sre Nov 06, 2013 12:29 am

Od kako je auto kod mene, nisu ciscenje, a da li su i kada su pre toga ne znam.
To mi je i majstor predlozio da odradimo, odradicu i to sigurno u narednih par dana.

U predhodinh godinu dana koliko je auto kod mene sigurno na svakih 1000 pređenih kilometara 150 km je vozena na benzinu upravo zbog tih razloga a i normalno uvek se pali na benzinu dok sama ne prebaci na plin kada dostigne temperaturu od 60 stepeni i pređe 2000 obrtaja tako je podesen plinski uredja.
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Sre Nov 06, 2013 8:28 am

Može svašta da bude ali kao što reče kolega Dragon prvo očisti dizne jer nije skupo a ne može da škodi. Pritom nebi bilo loše prekontrolisati same dizne kao i zameniti gumice na istim. Neka majstor prekontroliše i da li sve dizne dobijaju struju. Možda ima neki prekid pa pravi povremeno problem. Kad se već čiste dizne mogu lako da se prekontrolišu svećice (kad su menjane?), kao i regulator pritiska goriva. Senzor položaja radilice može da pravi problem. Uglavnom teraj to kod nekog majstora pa lagano da se sve isproverava i prekontroliše.

EDIT: prekontrolisati i usisnu granu da se vidi da negde ne vuče falš vazduh.
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
vnov
Garaža: Ex Alfa Romeo 147 1.6TS 120ks+chip
Ex Alfa Romeo Sprint QV 1.7 8v
Ex Škoda Octavia A5 FL 1.4TSI
Ex Fiat Punto Sporting 1.2 16v
Ex Alfa Romeo GT 1.9jtd 16v
Alfa Romeo Giulietta Sprint 1.4 tb 2020
Škoda Kodiaq
Peugeot speedfight 3
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 5:27 pm

Sre Nov 06, 2013 8:57 am

Bilo je i ranije sličnih rasprava na forumu, probaj da pre gašenja prebaciš na benzin i tako da ugasiš auto.Pa vidi ujutru kako će da upali.
Slika
Korisnikov avatar
rale_ts

Sre Nov 06, 2013 11:08 am

Probao sam i tu varijantu sa prebacivanjem na benzin pre gasenja par puta ali nema nikakvog uticaja, isto nece da upali. Cak i ako ga npr. vozim 20 km samo na benzin i ostavim ga da prenoci, sledeceg dana ista stvar nece iz prve da upali.

Recicu majstoru da ispita sve ono sto je sergio napisao sad neki dan kada oteram auto.
Poslednja izmena od rale_ts u Sre Nov 06, 2013 11:24 am, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 6:43 pm

Sre Nov 06, 2013 11:09 am

Meni se desavalo slicno i ciscenje dizni je resilo problem.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
Korisnikov avatar
rale_ts

Sre Nov 06, 2013 11:31 am

Super kada bi i kod mene bilo do zaprljanosti dizni, to mi dođe najjeftinija varijanta :)
Korisnikov avatar
rale_ts

Sre Nov 06, 2013 9:30 pm

Probao sam danas da upalim bez protokomera (oko 14 stepeni je pokazivalo na bordu kada sam probao paljenje), ali opet isto nije upalio iz prve. Tek je upalio iz treceg puta.
Tako da mogu kao uzrok eliminisati protokomer.
Cekam majstora da me pozove da odradim ciscenje dizni, trenutno ima neku guzvu,
pa ce videti da li ce to pomoci.
Korisnikov avatar
rale_ts

Pet Nov 08, 2013 2:56 pm

Majstor kod koga odrzavam auto mi je rekao da ce me pozvati da ispitamo ovaj problem oko paljenja krajem iduce nedelje jer vec ima dosta zakazano.... tako da moracu malo da se strpim...

U međuvremenu da kazem da sam kao uzrok eliminisao protokomer zato sto jos jednom nije hteo iz prvog puta da upali bez njega.

Posto ste mi naveli kao moguc uzrok i svecice, a ja ne znam kada su menjane, u zadnjih godinu dana koliko je kod mene znam da nisu :) gledao sam koliko ce me kostati avantura zamene.

U lokalnoj radnji gde obicno kupujem dellove za auto sam dobio ove informacije:

NGK Platinum set od 8 svecica izadje oko 90 eura (valjda to su one sto se fabricki ugrađuju) da napomenej jos jednom da je u pitanju 147 1.6ts 77kw. Da li je ovo dobra cena za orginalne NGK ili mogu se jeftinije naci?

Denso IK20 Iridiumske su vljda 120 eura - prodavac kaze da su one ekstra a ekstra im je i cena :D njih sam trenutno iskljucio kao izbor najvise zbog cene ali cisto da napisem koje sam informacije vezane za svecice dobio.

I ima neke zamenske Denso K20TT koje su 380 din komad, znaci ceo set od 8 izađe 3040 din što mi nekako najviše i odgovara :D posto trenutno nisam bas pri parama, imam neke velikie troskove van ordzavanja auta narednih par meseci da bih uzeo NGK svecice pa me interesuje da li je neko imao iskustva sa ovim svecicama?
Da li Alfa 147 podejdnako dobro radi i sa njima kao i sa NGK? Da li isto vuče sa njima ili ne? Znam da je interval zamene kraci na ovim Denso K20TT na oko 20000km ili krace nisam bas upamtio ali mi je bitno da samo dobro radi sa njima taj kraci interval dok ne bi skupio pare za NGK.

Potrebna su mi vasi saveti i naravno iskustava u vezi svecica :drink
Korisnikov avatar
sErGiO

Pet Nov 08, 2013 8:27 pm

Ja sam uradio baš to, uzeo sam Champion svećice za male pare i za sada su se odlično pokazale. Jeste da je kraći interval zamene ali meni to ne smeta.
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
rale_ts

Pet Nov 29, 2013 11:08 pm

Bio sam juce kod majstora i odradili smo sledece.
Otvorili smo poklopac motora, izvadili bombine i videli smo da je dihtung pustio ulje tri cilindara. Spricom smo izvadili ulje a potom krpom lepo ocistili sve od ulja i izvadili svecice.
Svecice 4 velike su bile Bosh-ove a male su NGK. Svecice nisu bile vlazne. Mastor kaze da su posebo lose manje NGK posto im se zazor dosta povecao a ove Boshove kaze da opet vizuelno nisu tolko lose ali opet nisu ni nejbolje. Pretpostavlja da su ove male jos od prve ugradnje a da je vlasnik pre mene zamenio smao velike.
Svecice su ociscenje i dostelovan im je zazor.

Majstor je skinuo dizne i stavio ih u masinu za ciscenje i one su dobro oprene i pregledane,mada kako on kaze nisu ni bile prljave.

Posto majstor kaze da dihtung poklopca je jos uvek dobar tj nije propao i mekan je on je vracen uz neki silikon sto je stavljen na njega.

Jos je zamenjen kompletan antifriz tog dana.

Odvezem se kuci sinoc i ostavim auto da prenoci kad ujutru ista stvar, nije imalo sanse iz prve da upali, cetvrti treci put je tek uspeo. Posto ga danas nisam vozio pokousao sam da ga upalim malo pre i jedva sam ga iz 7 pokusaja upalio. Na stau je pokazivao -3.

Zanaci isti siptomi su kao gore opisani, auto kada se zagreje radi kao sat, veoma mirno i stabilno bez nekih trokiranja ili gasenja itd. Gas prima lepo.
Jos jednu stvar sam primetio dok sam pokusao da ga upalim kad uspe paljenje dok se motor malo ne zagreje kada ne pipam gas radi uredno kada pokusam da ga malo isturiram kao da prvo preskoci takt tj pokusa da se ugasi i postoji malo kasnjenej dok ne podigne obrtaje.
To se desava samo dok je motor ne zagrejan posle toga i iz niskih obrtaja prima instantno gas.
Eto i to sam primetio ako je od nekog znacaja.
Mastor je rekao da ne sumlja na pumpu, ali opet ni to ne moze da iskljucimo rekao je da cemo i to naknadno proveriti.
Rekao mi je i da probam pre paljenja da dam vise puta kontakt i da vidim da li ce da upali, i to sam pokosao ali nece. Rekao je da ako je to uspe vrlo moguce da je do pumpe, međutim kod mene nije opet nije hteo daupali i ako sam dao mislim oko 10 puta kntakt pa onda tek pokusao paljenje.

Resio sam da zamenim svecice bilo da je do njih ili njie ovo oko paljenja i odlucio sam da u zmem orginalne NGK koje se fabricki ugrđuju :)

Potreban mi je vas svet gde mogu po najboljoj ceni da ih kupim a da sam siguran da su orginalne sa prve ugradnje? Ako zna neko cenu naeka napise i gde mogu da ih umem. Unapred zahvalan :drink
Korisnikov avatar
Mikele
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo 147 2.0 ex 1.6
147 FL 2.0
Pridružio se: Sre Sep 08, 2010 11:49 pm

Pet Nov 29, 2013 11:23 pm

Da li je auto kacen na dijagnostiku da se vidi kakva je smesa goriva i vazduha,ili ciscen leptir ler gasa koji zna da zaglavi ukoliko je zaprljan?
Ako ne možeš da napraviš sam,barem pokvari drugome
Korisnikov avatar
rale_ts

Pet Nov 29, 2013 11:29 pm

Znam da ga nije kacio sada na dijagnostiku i znam da nije ciscen leptir gasa, recicu da i to ocisti sledeci put a i da proverimo na dijagnostici smesu.
Hvala na savetu :arflag
Korisnikov avatar
Mikele
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo 147 2.0 ex 1.6
147 FL 2.0
Pridružio se: Sre Sep 08, 2010 11:49 pm

Pet Nov 29, 2013 11:52 pm

Iako bi trebao i te svecice da zamenis posto je pitanje dal su i menjane ikada,kontam da bi trebao i dijagnostiku da odradis.
Javljaj sta si uradio :drink :arflag
Ako ne možeš da napraviš sam,barem pokvari drugome
Korisnikov avatar
rale_ts

Sub Nov 30, 2013 12:46 am

Precesljacemo ga sledeci put detaljno :)
Mada ja imama i dijagnostiku na mom Android tel-u onjaj Tourqe program, preko njega proveravam stalno, posto mi je BT ELM327 stalno uboden u OBD port jer je na njemu stavljen i relej pa ne trosi akumulator kada auto ne radi posto OBD konektor ima stalno struju ovako sa ovim relejom ga ne skidam :D

Svecice sam resio da kupem ne zavisno da li su one uzrok ovog kvara, zbog toga tarazi i savet gde mogu naci NGK sto se ugrađuju po najpovoljnijoj ceni.

Hvala na savetima javljam obavezno sta sam odraadio :drink
Korisnikov avatar
sErGiO

Sub Nov 30, 2013 9:13 am

Originalne svećice najbolje da poručiš iz inostranstva ako imaš mogućnost. Em su jeftinije em je sigurno original. Mislim da ove odgovaraju za tvoj auto ali proveri:
http://shop.alfisti.net/Tuning-Styling/ ... :6224.html

Moguće je plaćanje i preko PayPal-a pa eto prilike da častiš auto ;)
Korisnikov avatar
ivdzabg
Garaža: Alfa 147 1.6 ts 77 kw
Pridružio se: Sub Nov 21, 2009 11:05 am

Sub Nov 30, 2013 9:54 am

Ja sam letos menjao, uzeo u u Mass-u NGK, oko 8000din za 77kw. Sve probleme resio zamenom svecica :)
Lepota je u ocima posmatraca.
Korisnikov avatar
rale_ts

Sub Nov 30, 2013 11:49 am

E ovako. Upravo sam kontaktirao Mass company.
Ztrazio sam cenu za orginalni set NGK svecica sa prve ugradnje za Alfu 147 77kw i covek mi je rekao sledece.
Velike svecice komad 560 din
Male svecice komad 1113 din
Kaze da nisu Platinumske nego obicne sa intervalom zamene od 15000 do 20000km (i za velike i za male) i da mu u katalogu ne nudi platinumske koje se menjaju na 80000 do 100000km kao opciju za 77KW vec samo za 147 od 88KW imaju patinumske NGK po njihovom katalogu.
cena tih NGK paltinumskih za 88KW je:
Velike svecice 2504din
Male 2289din

E sad mi tek nista nije jasno, ako je cena ovih NGK za moju 147 od 77kw ova, onda je to pruilicno para ako je interval zmene samo od 15000 do 20000km.

Malo sam pretrazivao forum i vidim da su ljudi narucivali Platinumski NGK set za oko 80 eura. Kako? Kad ovi kao generalni zastupnici kazu da po katalogu Platinumski NGK set za 77kw nema a i da mogu staviti ove od 88kw ondato je prilicno velika suma koja izađe na 20000 din.

Nerazumem kako neko moze imati nizu cenu od generalnog uvoznika i kako taj generalni uvoznik kaze da po njihovom katalogu Platinumski NGK za Alfu 147 77kw nema? :banghead:
Kao sto rekoh malo pre, svecice ove NGK sto su mi naveli za moj model zbirno sa postarinom ispada 7000 din ali to upste nije mala cifra sa obzirom da im je interval zamene 15000 do 20000 km.

Kao sto rece sErGiO provericu i mogucnost da narucim i iz inostranstva ali bih voleo da mi neko i ovo pojasni oko ovoga sto su mi rekli ljudi iz Mass company.
djn125
Garaža: Alfa romeo 147 TS 120KS
Pridružio se: Ned Jul 15, 2012 12:24 pm

Sub Nov 30, 2013 12:04 pm

Sto ne gledas Bosh,Brisk,jeftinije su,isti je interval zamene.
Korisnikov avatar
sErGiO

Sub Nov 30, 2013 2:11 pm

Te platiniumske su išle samo na jače motore. Za 147 sa 120 KS postoje i platiniumske. BTW cene u MASS-u su bezobrazno visoke jer te 8 svećica košta 200€ a na alfisti.net iste te koštaju manje od 100. Ja sam zvao i Kit Komerc i cena je bila 1950 din/kom za moju 155-ucu.
Korisnikov avatar
rale_ts

Sub Nov 30, 2013 2:43 pm

Slazem se da su im cene bezobrazno visoke u Mass company.
Ima jos jedna stvar dobio sam informaciju da mogu i kod mene da se npr stave svih 8 velikih svecica jel je isti precnik navoja. Da li je to tacno i ako moze jel ima to neki uticaj na rad posto se ne koriste te manje?

Sada sam bio kod drugara sto drzi prodavnicu auto delova i preporucio mi je Denso iridiumske svecice sledece oznake:

Denso IK20 - Velike, cena po komadu 1150 din
Denso IU22- Male, cena po komadu 1250 din

Kaze da je minamalni interval zamene za ove Iridiumske 100000km i kaze da su po katalogu bas namenjene za moju 147 od 77kw.

Sta vi mislite o ovim svecicama? Da li je cena ok i da li je neko imao iskustva sa njima? Racunam da su Iridijumske bolje od platinumskih NGK :)
Korisnikov avatar
mali radojica
Garaža: alfa romeo 147 jtdm
Pridružio se: Ned Okt 30, 2011 10:05 pm

Sub Nov 30, 2013 3:44 pm

imao ja denso na motociklu, a imam i na alfi. jesi zvao gazela komerc? oni drže denso.
Korisnikov avatar
rale_ts

Sub Nov 30, 2013 3:48 pm

Kako si zadovoljan sa njima?
Sad vidim na sajtu Gazela komerca da subotom radi do 14h tako da tek mogu da ih kontaktiram u ponedeljak.
Nisam znao da oni rade sa Densom hvala na svetu.
Korisnikov avatar
mali radojica
Garaža: alfa romeo 147 jtdm
Pridružio se: Ned Okt 30, 2011 10:05 pm

Sub Nov 30, 2013 4:27 pm

motor radi normalno. što se tiče intervala zamene još nisam ni blizu pa ti ne mogu reći više informacija.

Povratak na “Area Servizio”