ABS, Kočioni Cilindar ili Nešto Treće? [Rešeno!]

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Nemesis
Garaža: ex Alfa Romeo 147, 1.9 JTD, 8V
BMW 118d 2.0
Pridružio se: Uto Okt 22, 2013 10:49 am

ABS, Kočioni Cilindar ili Nešto Treće? [Rešeno!]

Ned Nov 10, 2013 3:33 pm

Zdravo Drugari,

Juče mi se pojavio jedan neobičan problem i ne znam šta moze da bude. Tj ja predpostavljam ali značilo bi mi mišljenje ljudi i ovde jer možda se neko već susretao sa ovim pre.
Problem mi se pojavio juče. Krenulo je nesto da mi lupka/melje sa desne strane kod prednjeg točka i mislio sam da je homokinetički ali on nema taj zvuk, a i menjao sam ga skoro. Šolje amortizera su mi odlične kao i sami amortizeri. Ali juče pred kraj dana auto i pri malom kočenju i na 10-20kmh pali ABS tj. ne vidi se na instrument tabli da signalizira sa lampicom ali ja osećam papučicu kočnice kako mi trese ispod stopala i čujem to lupkanje kad kočim. Sad pošto radi taj ABS računam on je OK, da li su onda senzori u pitanju, da li je mozda kočioni cilindar zato što nema dovoljnu kočionu silu pa pali ABS? Uglavnom skoro svako kočenje i u najmanjim brzinama meni se ABS aktivira. Gume su mi zimske kupljene nove prosle godine tako da nije ni do njih.

Nisam pametan šta može da bude. Elem u zadnjih par meseci uložio sam boga oca u auto jer ga baš volim, a i dolazile su mi redovne stvari na servis. Prerano sam računao izgleda da sam završio sa svim ulaganjima za ovu godinu.

Hvala za svaku pomoć ili pametan savet koji mogu da dobijem.

Veliki pozz :)
:arflag
Korisnikov avatar
delic
Garaža: 156 SS
Pridružio se: Sub Mar 27, 2010 10:28 pm

Re: ABS, Kočioni Cilindar ili Nešto Treće?

Ned Nov 10, 2013 4:23 pm

Senzor ABS-a cita kretanje sa lezaja tocka,ako ti je lezaj mnogo los postoji teorijski mogucnost,da magnet u istom pravi problem.
Nemesis
BMW 118d 2.0

Ned Nov 10, 2013 7:53 pm

Koliko to planinarenje moze da me kosta?
Korisnikov avatar
elas
Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 5:48 pm

Ned Nov 10, 2013 7:55 pm

Ne sme da se ABS aktivira tako na malim brzinama,jer tocak pri naglom kocenju blokira tako da abs tu odradjuje posao a na manjim brzinama retko pogotova sad kad je vreme suvo i kolovoz odlican.
Nesto drugo je tu u pitanj,podigni auto sa te strane i pomeraj tocak po vertikalnoj osi i vidi da li ima lufta,moguce da je do lezaja mada se on cuje kako uji pri vecoj brzini...
Slika
Korisnikov avatar
delic

Ned Nov 10, 2013 8:08 pm

Ili ostecen senzor za ABS
Nemesis
BMW 118d 2.0

Ned Nov 10, 2013 8:35 pm

Pa pri vecoj brzini se ne cuje nista. Mislim da je ovo sto delic prica. Zvao sam i majstora on cak tipuje na to da je senzor prljav ili sl. Videcu uglavnom.

Ali mozete da zamislite frustraciju jer vozite krajnje nebezbedan auto zbog takvog ponasanja. Imam na autu ganc nove zimske gume. Dan suncan od 18 stepeni i meni na cistoj pravini pri brzini od 10kmh kad kocim da predjem preko lezeceg policajca pali abs kao da sam na najgorem ledu. Papucica od kocnice samo trese i cuje se ono mlevenje.

Nego zasto li onda ne pali onu lampicu od ABSa na instrument tabli?

I da, hvala puno na odgovorima :)
Korisnikov avatar
elas
Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 5:48 pm

Ned Nov 10, 2013 8:47 pm

Da li ti pali lampicu od abs kad das kontakt,da je do senzora koji je ostecen pokazalo bi indikaciju kvara na inst.tabli,kako melje prilikom kocenja kakve su ti plocice i diskovi jesi to pogledao...
Slika
Nemesis
BMW 118d 2.0

Ned Nov 10, 2013 8:51 pm

Palilo mi je do pre sedam dana na svakom prvom paljenju upozorenje za ABS, ASR i sl stvari. I onda sam meanjao termostat kod majstora i video sam da mi je resetovano sve za datum vreme i sl. Tako da verujem da mi je skidao kleme na akumulatoru. Nije vise palio posle toga ta upozorenja. A sto se tice diskova i plocica reci cu ti da su u perfektnom stanju. Sad pre mesec dana sam promenio zadnje i stavio sam ATE, a prednje sam menjao pocetkom ove godine. Diskovi nisu pojedeni ili iskrivljeni. A obicno mi i majstor sam signalizira sta nije uredu kad menjam nesto i sta bi trebalo da se promeni i u koje vreme sto i uradim po njegovom savetu.

Ovaj problem je onako odjednom iskocio juce.
Nemesis
BMW 118d 2.0

Pon Nov 11, 2013 5:06 pm

Evo cisto koga zanima problem resen danas uz pomoc majstora kod koje odrzavam auto. Prljavi su bili senzori za ABS na sta je i kolega delic tipovao. Sve sredjeno i sve radi kako treba :)

Hvala puno svima na pomoci! :)

:arflag
Korisnikov avatar
delic

Pon Nov 11, 2013 6:21 pm

:gr8:

Povratak na “Area Servizio”