Hladan start, verglanje i paljenje...

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
alfaholic
Garaža: Alfa Romeo 146 ti '97. ex
Alfa Romeo 156 1.8 TS '05.
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 8:16 pm

Hladan start, verglanje i paljenje...

Pet Feb 01, 2013 10:01 pm

Biću kratak koliko budem mogao...

Da počnem sa hladnim startom...
Verglanje traje malo duže, recimo nekih 5 do 7 okretaja pa onda motor startuje, što je dosta dugo, 2.0 TS sam vozio 6 godina i bilo da je bila zima, leto, prvi start ujutru, nikad mi to nije bilo duže od 3 do najviše 4 okretaja.
Dizne su čiste, Examiner ne prijavljuje ništa, ali taj hladan start je uvek malo problematičan, dok su i startovi sa potpuno zagrejanim motorom takođe dugi, možda 3 do 4 okretaja, teško da bude manje. Sa 2.0 je to bilo bukvalno posle jednog do najviše 2 okretaja kad je auto zagrejan na radnoj temperaturi, zima, leto, bez razlike. Nije bitna zapremina motora, pominjem samo zbog toga što su mi iskustva bila takva za čitavo vreme posedovanja 146 2.0 TS.
Evo u poslednjih par dana je to i duže. Pokušao sam da dam kontakt više puta da pumpa povuče bolje i nabije pritisak, ali to ne menja ništa, pa verujem da nije do nje.

Sledeća stvar sa tim hladnim startom, prvih 2 do 3 minuta ne mogu da krenem, jer na puštanje kvačila motor počne da trokira i da se gasi, moram prethodno da podignem 6-7 puta do 2k rpm da ga malo "razradim" :doh: kako bih ikako mogao da krenem iz mesta ujutro.
To ne traje duže od par minuta, nakon toga se sve vrati u normalu, posle kad prebaci na plin sve radi savršeno, takođe prebacim opet na benzin i onda je takođe sve kako treba, dakle samo prilikom hladnog starta.

Kako su dizne čisšćene skoro, menjan je protokomer, nema nekih drugih problema, šta može biti uzrok ovome prilikom prvog startovanja hladnog motora i ovih problema sa trokiranjem u tih prvih par minuta? :write:
Korisnikov avatar
Dora
honorable
honorable
Garaža: FIAT :(
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 10:00 pm

Re: Hladan start, verglanje i paljenje...

Pet Feb 01, 2013 10:24 pm

Plin ima? Nema?

Davno su me u školi učili da brzina klipa mora biti 40 metara u sekundi da bi motor upalio, naravno i da ima goriva i varnicu. Nije bitno za koliko to obrtaja postigne, može i za pola ali mora biti ta brzina.

danas je malo drugačije pošto ima još faktora, motor mora da "sazna" koji klip je u gornjoj mrtvoj tačci i mora da "sazna" kojem od dva klipa da baci gorivo a kod nekih i varnicu. Varnicu neki bacaju na oba klipa , onako nek se nadje. Da bi ti sve saznao mora da okrene radilicu jedan,dva tri kruga u zavisnosti da li ima senzor bregaste ili..

Tako da nema auta koji pale na okret dva, to je utisak....Nekima treba 200 do 300 obrtaja (brzina) da bi saznali sve podatke.
Korisnikov avatar
alfaholic

Pet Feb 01, 2013 10:33 pm

Plin ima, kao uređaj, a ima ga i u rezervoaru, ne znam šta si me pitao od ta dva. :grin:

Istina, već smo o tome pričali, kompjuter na 146 je bio dosta "gluplji", to su tvoje reči baš, pa je to možda neka logika zašto je tamo to išlo blesavo brzo. :)
Takođe, ako je do tih 40 metara u sekundi, moj akumulator i nije najsjajniji, mislim on vergla fino, ali ne sjajno, pa je i brzina tog verglanja manja, što stvara taj subjektivni utisak o trajanju cele radnje.
Ali i dalje ostaje činjenica da u tih prvih par minuta od hladnog starta sve radi prilično neispravno, na leru je rad motora normalan, ali na dodavanje gasa on zatrokira, a počne da se i gasi ako probam odmah da krenem, to već ne bih nazvao normalnim.

Posle par minuta sve se normalizuje i radi normalno na benzinu, kao i na plinu, ali kad dostigne tih 40 stepeni temperatura vode i tako hladan motor prebaci na plin, što po ovoj zimi bude posle tih 3-4 minuta, odmah osetim razilu u radu, na plinu je to savršeno normalno i nema nikakvog zastajkivanja.
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 6:43 pm

Pet Feb 01, 2013 10:45 pm

alfaholic napisao: Sledeća stvar sa tim hladnim startom, prvih 2 do 3 minuta ne mogu da krenem, jer na puštanje kvačila motor počne da trokira i da se gasi, moram prethodno da podignem 6-7 puta do 2k rpm da ga malo "razradim" :doh: kako bih ikako mogao da krenem iz mesta ujutro.
To ne traje duže od par minuta, nakon toga se sve vrati u normalu, posle kad prebaci na plin sve radi savršeno, takođe prebacim opet na benzin i onda je takođe sve kako treba, dakle samo prilikom hladnog starta.

Kako su dizne čisšćene skoro, menjan je protokomer, nema nekih drugih problema, šta može biti uzrok ovome prilikom prvog startovanja hladnog motora i ovih problema sa trokiranjem u tih prvih par minuta? :write:

Meni je taj problem resen ciscenjem dizni. Ali, tvoje su ociscene... :scratch:
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
Korisnikov avatar
alfaholic

Pet Feb 01, 2013 10:51 pm

Ja za sve ovo znam od ranije, ali onda Deša očisti dizne i sve opet radi kao elektromotor. Ovoga puta to nije slučaj.
Ne znam, možda da ih očistimo još jednom, ali testirao sam zagrejan motor na benzinu, dole nisko ne štuca uopšte, što se uvek desi kad su prljave dizne.
Teško je biti realan, uvek su te procene po sećanju ovakve i onakve, ali tako mi se sada sve čini...
Korisnikov avatar
milosh024
Garaža: Alfa Romeo
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 12:27 am

Pet Feb 01, 2013 11:02 pm

Pozdrav, nemam plin ali meni su taj probelm isti resili time sto su mi ocistili ler ventil mislim da se tako zove, nisam mogao da krenem prilikom hladnog starta par sekundi jer je trokiralo, sumnjao sam na svecice i nakon promene jeste bilo bolje ali su simptomi sa vremena na vreme opet bili tu...onda je kolega ocistio taj ventil i opet je sve bilo ok...ako se ne snadjes u ponedeljak na poslu mogu da ga zamolim da mi uslika to sto je cistio pa da ti postujem sliku...isto mi se desilo davno na 145 1,8 ts, tada je varirao i ler i auto mi se gasio u krivini kada stisnem kvacilo...nakon ciscenja tog ventila sve se vratilo u normalu....
Alfa Romeo Sportwagon 2.0 JTDM
Ex Alfa Romeo 156 Sportwagon
Korisnikov avatar
alfaholic

Pet Feb 01, 2013 11:31 pm

Mislim da je to sve rađeno kad je menjan protokomer, čišćen je leptir usisa, step motor ako se dobro sećam šta mi je Deša sve rekao, svećice su pregledane i one su dobre, zamenili smo jednu bobinu, čišćene su dizne.
E sad, on je čovek uvek u haosu, kod njega je stalno gužva a mene uvek ispoštuje preko reda, pa ne mogu ni stalno da ga zapitkujem je li uradio ovo i ono, postoji mogućnost da sam ostavio auto za više stvari pa u onoj gužvi dođe do zabune i nešto se preskoči, ali ko će to sada znati...

Sent from my Desire HD using Tapatalk
Korisnikov avatar
Dora
honorable
honorable

Sub Feb 02, 2013 12:39 am

alfaholic napisao:Plin ima, kao uređaj, a ima ga i u rezervoaru, ne znam šta si me pitao od ta dva. :grin:
Pitao sam zato što mi se nekako javlja da je plin uzrok tvog problema po opisu istog. Kao što vidiš pogodio sam da ga imaš :)

Ako ne držiš zmiju naočarku u džepu, zavrni taj plin pa vozi dan dva na bencin, nek plakne malo pluća :)
Korisnikov avatar
alfamen
Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9
Pridružio se: Sre Jan 21, 2009 11:46 am

Sub Feb 02, 2013 8:42 am

Potpuno isto se desavalo i kod mene letos.
Duze vergla a kad upali sve lepo radi dok nediras papucicu gasa. Sve se to desavalo samo dok je motor hladan tu negde do 30-40 stepeni a posle toga relativno je sve bilo uredu i na plinu i na benzinu.
Cistio sam dizne, zamenio filtere, medjutim nije bilo nikakvog poboljsanja i uvek kada sam kretao prvom nerviralo me trokiranje seckanje gusenje kao da vuce fals vazduh.
Jednog vikenda mi pade na pamet da proverim sva ona mala vakuum crevca za plin koja su ispod poklopca motora i koja se nevide.
Imao sam sta da vidim, sva crevca na racvicama su popucala i raspala se tako da je tu vukao fals i gusio se na hladno a na vruce to i nije bio veliki problem sem sto mi je trosio vise plina nego obicno.
Kupim 2 m armiranih crevaca i sve to lepo zamenim i auto se preporodio.
Naravno da sam posle otisao na dijagn. pobrisao greske, zamenio raspalu sondu vozio dva dana na benzin, otisao kod plinadzije ustelovali sve kako treba i vise nije bilo problema.
Sto se tice verglanja 147 1.6 TS 120HP mi pali bukvalno na prvi kljuc, cim pipnem dok
166 malo duze vergla, malo vise duze.
"Srecom" letos mi umre akumulator od starosti, kupim novu Teslu od 100Ah i stvari se drasticno promenise.
Sada pali skoro kao 147 ali ipak ne tako brzo.
Mislim da je i kod tebe splet raznih sitnih problemcica a ne samo jedan uzrok tako da proveri ti sve ovo i verujem da ces resiti ptroblem!
Veliki pozzz :arflag
Korisnikov avatar
rekesidim
Garaža: Alfa Romeo 147 1.6 T. Spark
Pridružio se: Pon Sep 06, 2010 8:09 am

Sub Feb 02, 2013 8:54 am

Imao sam slican problem,pisao sam o tome,kao sto ti Dora kaze,vozi par dana na benzin...
Korisnikov avatar
Dora
honorable
honorable

Sub Feb 02, 2013 9:24 am

Alfamen, mogu da stavim dva prsta u zalog da ti sonda nije bila loša da je falš vazduh uvek falš vazduh, hladan, topao, na himalajima ili u sahari svejedno i ne zapušava se zagrejanošću motora . Da si odmah otišao kod plinadžije rešio bi problem na početku kao što si ga rešio na kraju....
Korisnikov avatar
alfamen
Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9
Pridružio se: Sre Jan 21, 2009 11:46 am

Sub Feb 02, 2013 9:40 am

Naravno da se na zapusava falsarica ali mnogo manje smeta na toplom motoru nego na hladnom-knedla je kud i kamo manja.
A za sondu sam procitao jedan tvoj divan tekst o ocitavanju gresaka pa majstori zamene sondu a ono za sat vremena opet isto i tako u krug a niko da se zapita zasto sonda pokazuje grasku.
Tako sam ja resio da "zatvorim sve probleme i moguce uzroke problema" i na kraju promenio i sondu koja je zvonila a ja mislio da se katalizator unutra raspao, pa ga skinuo pa vratio itd,itd.
Poucen tvojim postom iscekirao sam sve sto je moglo, zamenio sta nevalja, ocistio sta treba ocistiti stavio sondu novu jer se stara raspala i evo mesecima nema ni jedne greske na dijagnostici!
Zato jos jednom hvala na "otvaranju ociju" :hello: :medal: :arflag
Poslednja izmena od sErGiO u Sub Feb 02, 2013 10:45 am, izmenjeno 1 put ukupno.
Rezlog: Ne citiraj prethodni post.
Korisnikov avatar
alfaholic

Sub Feb 02, 2013 11:01 am

Hmm, mislim da je ovo bio problem i pre ugradnje gasa, ali hade imam dva pitanja, da bi malo bolje razumeo problematiku...

Prvo, kakve veze imaju creva za plin sa radom na benzin?
Da li se ona nalaze ispod plastičnog poklopca, tamo gde su bobine i svećice?

Drugo pitanje, šta postižem sa tom vožnjom na benzin?
Da se ECU dotera u red sam od sebe?
Nemam zmiju u džepu, to je najmanji problem, samo da me ovo ne nervira.

@rekesidim
Daj link ka toj temi...
Korisnikov avatar
Dora
honorable
honorable

Sub Feb 02, 2013 11:53 am

Vožnom samo na benzin se anulira loše podešen ili neispravan gas koji softverski "pokvari"
benzinski ECU.
Tako se eleiminiše da li je uzrok problema gas ili benzin.

Što se falš vazduha tiče, na toplom motoru su sve greške manje to je jasno ali su i dalje greške, izvežbano uvo ili neizvežbani instrument to lepo čuje ili vidi :)

Takodje je jasno da sonda realno crkava posle odredjenog vremena ili kilometraže, smeta joj olovo, vlaga itd.. ali generalno je žilava životinja i ne predaje se baš lako...

Simptomi koje si i opisao su otežano paljenje, ugasi se odmah posle nekolik otaktova, ostane da radi ali ne smeš pipnuti pedalu gasa itd...

Problem je u vremenu a ne uhladan topao motor. Motoru treba neko vreme kako kom da počne slušati senzore i tek onda koriguje sve po njima. Dotle radi na zadatoj vrednosti koju je plin slejbo. Posle minut il idva a nekad i kraće, proradi sonda i ostalo i za kratko vreme benzinski ECU vrati svoje mape u normalu.

To je ukratko tužna priča sa srećnim krajem... Ima toga više nego enciklopedija Britanika ali ko će to pisati :)

Prosto je neverovatan procenat onih koji neće da poslušaj usavet i resetuju ecu ili voze dva dana na benzin al iod toga realno nema jeftinije dijagnostike a procenata onih koji menjaju sve i svašta pre nego ipak shvate šta je pravi uzrok problema je 99,9999 posto hahaha

Gledam to godinama i kad me ne mrzi opet napišem jedno isto :)

Sad moram krenuti, daleko je BG, treba stići do večeras :)
Korisnikov avatar
alfaholic

Sub Feb 02, 2013 12:45 pm

Evo za početak, prebacio sam na benzin, vozio sam dvadesetak kilometara, sve je u savršenom redu, gurao sam do 7k rpm, vozio petom na 1k rpm, slušao na leru, pa dodavao malo oštrije gas, sve je u najboljem redu. Dakle dizne nisu problem, to bih osetio veoma brzo, falš vazduh takođe i to bih odmah primetio, problem je u tih prvih par minuta nakon hladnog starta.
Ako mi je išta oštro, to je onda uvo, tu nema doleme... :grin:

Ostaviću ga do sutra neka se pošteno ohladi, pa ujutro suta idemo malo da se vozimo nekih stotinak kilometara, videću kako će da startuje posle hladne noći sutra.
Po nekoj logici, sad je za ovih dvadesetak kilometara vratio sve na normalu, plin je isključen, pa bi sutra trebalo da startuje normalno ako je to problem.
Korisnikov avatar
Dora
honorable
honorable

Sub Feb 02, 2013 2:32 pm

Ja sam mali poštar, uvo mi je oštar hahaha

Vidi sutra pa javi...
Korisnikov avatar
rekesidim

Sub Feb 02, 2013 9:01 pm

evo linka...
viewtopic.php?f=13&t=53368
Korisnikov avatar
alfaholic

Sub Feb 02, 2013 9:36 pm

Pa kako si to rešio na kraju?

Malopre sam bio da malo provozam, upalio je posle relativno malo dužeg verglanja, ali nije bilo strašno, možda 5 okretaja, a odmah nakon paljenja sam mogao da krenem u nazad čak bez gasa, sve na povećanom ler gasu zbog sauha, što je za moj pojam normalno stanje.

Sutra ću imati turu od 100 kilometara pa će i to biti samo na benzinu, ali kakva je onda procedura ako se ovako vrati na normalu, da li da nastavim da vozim na plin najnormalnije jer se mapa dovela u red, ili da prethodno odem neko štelovanje plina?

Mada svakih dva tri meseca odem do Ivana, momci uvek fino pogledaju, namunje nešto ako zatreba, ali uglavnom ne treba, poslednji put pre možda mesec-dva zbog novog protokomera je bilo potrebe da se malo dotera, ali ovo je prisutno godinu dana u nazad, pa i duže, pa mi to malo nema logike...
alfa166ts
Garaža: alfa 166
Pridružio se: Uto Jan 29, 2013 9:09 pm

Sub Feb 02, 2013 9:45 pm

alfamen napisao:Potpuno isto se desavalo i kod mene letos.
"Srecom" letos mi umre akumulator od starosti, kupim novu Teslu od 100Ah i stvari se drasticno promenise.
nije direktno vezano za temu (a mozda i jeste?), nego sta ce ti 100 Ah akumulator, pa nije to dizel?

imam 60 Ah vec trecu godinu (Banner), bez problema sve. mislim da je fabricka specifikacija 75 Ah.

za temu:
probaj staviti aditiv u rezervoar benzina, npr. Castrol. imao sam problem sa zapusenim diznama (zbog stalne voznje na lpg) i nakon par voznji sa aditivom sve se normalizovalo. od tad uvijek sipam aditiv kad dosipam benzin.
Korisnikov avatar
alfaholic

Sub Feb 02, 2013 9:51 pm

Ma sipao sam aditiv dok sam verovao da je to zbog dizni, a onda smo ih čistili, sve je ostalo isto, nije do njih.
alfa166ts
Garaža: alfa 166
Pridružio se: Uto Jan 29, 2013 9:09 pm

Sub Feb 02, 2013 11:32 pm

svi ts su na hladnom startu manje vise lijeni, ECU ima zastitni mod kojim neke parametre ogranicava dok se motor ne ugrije (citao negdje na alfa156.net).

neke dizne se ne mogu cistiti nikakvim metodama, vec samo zamijeniti. to sa pedalom i gusenjem je najvjerovatnije problem oko dizni (ako si vec sve ostalo prekontrolisao).
Korisnikov avatar
rekesidim

Ned Feb 03, 2013 10:23 am

pa vozio sam neko vreme samo na benzin,i problem je nestao,i sada preventivno na mesec-dva prebacim samo na benzin i vozim nekih 100 km tako...inace ja sam taj problem imao samo zimi,preko leta ne...
Korisnikov avatar
alfaholic

Ned Feb 03, 2013 3:18 pm

Evo jutros je bilo hladno i vlažno vreme zbog ove kiše, savršeni uslovi za testiranje, pa kako sam juče provozao oko 25 km na benzinu, startujem jutros i nakon 3-4 okretaja motor startuje i odmah nakon toga bez dodavanja gasa, samo na leru izađem u nazad, za moj pojam savršeno.

Kako je sve normalno, prebacim na plin, vozim nekih 50 km, ostavim auto na pola sata, opet startujem i nakon 3 okretaja normalno upali i krene bez zastajkivanja.
Sledećih dvadesetak kilometara opet na plin, oko dva i po sata pauze, opet startuje nakon samo dva okretaja i opet sve normalno.

U suštini nije ništa fizički, ovo se može regulisati povremenom vožnjom na benzin, pa ću pratiti situaciju da vidim koliko će mu trebati da se opet zabuni.

Sent from my Desire HD using Tapatalk
Korisnikov avatar
Dora
honorable
honorable

Ned Feb 03, 2013 5:16 pm

Treba podesti ili proveriti plin, to što ga zbuni je zato što ne radi u očekivanom opsegu a to nije dobro za motor.
Korisnikov avatar
alfaholic

Ned Feb 03, 2013 6:43 pm

Pa ništa, otići ću do Ivana ovih dana.
Kakva je procedura, moram li da vozim na benzin pre toga ili to nije bitno, vidi se sve kad se poveže na kompjuter?

Povratak na “Area Servizio”