LED - svetla,sijalice i ostali cirkus
- Falcon037
- predsednik kluba
- Garaža: -
ex: Alfa 147 JTD 16V
ex: Alfa GT JTDM
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Alfa Mito MultiAir Turbo - Lokacija: Beograd
Re: LED - svetla,sijalice i ostali cirkus
Zar nije zgodnije ugraditi LED dnevno umesto na duga staviti na maglu. Mislim duga svetla su potrebnija mnogo više puta nego ova za maglu.
A negde sam čitao da LED nisu baš sposobna da osvetle put dovoljno, tako da nemaju funkciju za duga svetla kad zatrebaju.
A negde sam čitao da LED nisu baš sposobna da osvetle put dovoljno, tako da nemaju funkciju za duga svetla kad zatrebaju.
- mali radojica
- Garaža: alfa romeo 147 jtdm
koliko sam ja shvatio, u kratkim je bi-ksenon projektor koji daje i duga i kratka svetla tako da je stara pozicija dugog svetla neiskorićena pa se koristo kao dnevno svetlo da ksenoni ne bi radili stalno.
- miloradpapic
- Garaža: Alfa Romeo 147 JTD distinctive '02
Morimoto h1+Philips 85122 rebase - Lokacija: Beograd
dakle, pozdravljam ovo jos jednom i moracu opet u NS da to testiramo :-)
moram priznati da me projekti dusanaGT i vanje 147 uvek oduseve. to su uvek neki novi unapredjeni sistemi koji postaju sve skuplji i kompikovaniji za ugradnju ali njihova smelost je izuzetna. da ne pricamo koliko je sve to do sada kostalo :-)dusanGT napisao:Vanja i ja planiramo da ugradimo "Koito" projektore na moju, a zatim i na njegovu ALfu, ali posle njegove ferijalne prakse i ispitnog roka![]()
Taj "Koito" je projektor koji se ugrađivao u Lexus RX330, pa ga i zovu tako:
http://www.theretrofitsource.com/produc ... cts_id=155" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Probali smo ga uporedo sa Vanjinim "Morimoto" Mini D2S... Prednosti RX330 u odnosu na sve "Morimoto" varijante su jasno izražene, pa je "rang lista" sledeća:
1) "Koito" RX330 AFS sa custom shieldom,
2) "Morimoto" Mini H1 sa D2S ampulom (made by Papić),
3) "Morimoto" Mini D2S i
4) "Morimoto" Mini H1.
Prednost 1) u odnosu na 2) je čak veća od prednosti 3) u odnosu na 4), a 2) i 3) su praktično isti, što se i vidi na Miloradovom klipu...
Ugradnja "Koito" RX330 u farove 147/GT zahteva još više hirurgije, ali se isplati... Samo je još "Koito" S2000 projektor bolji od RX330, ali je nesrazmerno skuplji...
dakle, pozdravljam ovo jos jednom i moracu opet u NS da to testiramo :-)
- dusanGT
- Garaža: GT JTDm Q2
Zovemo te čim završimo!
Vanja je glavni i kada je u pitanju koncept i za realizaciju, ja sam se ne bih ni upuštao u nešto više od Mini H1. Ovakva unapređenja imaju dobar odnos cena/performanse i ponekad koštaju manje nego čist styling/šminka...

Vanja je glavni i kada je u pitanju koncept i za realizaciju, ja sam se ne bih ni upuštao u nešto više od Mini H1. Ovakva unapređenja imaju dobar odnos cena/performanse i ponekad koštaju manje nego čist styling/šminka...
Alfa je stil... ostalo je status...
- Sauriann
- Drug Član
- Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso
ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW - Lokacija: Novi Beograd
Ja sam pokupio svoj komplet "delova" od Vlade. Kaže da to ne može da se namesti (verovatno misli bez prepravki)...
- miloradpapic
ako mozes da slikas zadnju stranu fara na mestu gde sijalica ulazi u grlo projektora pa da vidimo sta se tu moze uraditi.Sauriann napisao:Ja sam pokupio svoj komplet "delova" od Vlade. Kaže da to ne može da se namesti (verovatno misli bez prepravki)...
- Sauriann
- Drug Član
ex Giulietta 2.0 TCT
- dusanGT
Jel' to na slici Mini H1 projektor silikonom vezan za postojeći reflektor fara?
U farove 147ce (koji su, čini se, manji od farova 156ce) Mini H1 se ugrađuje bez ikakvih problema i bez ikakvih sečenja. Jedino je potrebno malo brušenja plastične pločice H1 sijalice, tako da ova lepo sedne na svoje mesto. Ako se podmetač (na koji sedne plastična pločica H1) pravilno postavi na njegovo mesto (u cilindar projektora gde su navoji), nije potrebno ni to brušenje. Projektor se velikom maticom fiksira za telo postojećeg reflektora fara.
Naravno, ako se radi na brzinu i neprofesionalno, dešavaju se stvari koje je opisao Sauriann. Zato sam i rekao da je najbolje da svako to sebi radi sam - ne vole ni majstori ni "majstori" naše farove više od nas samih! A većina njih smatra da je profesionalni odnos i primena znanja neka dodatna usluga koja treba dodatno da se plaća... Ako se bunim što zbrzaju stvar obično kažu "... e da sam znao kako će biti, ne bi' ni uzim'o da radim..." .
Poslednji genijalac je jedan limar (ovo gore sam njega citirao) koji me je ubeđivao da hladnjak vode baš treba da bude koso u odnosu na ravan prednjeg branika, jer je tako bolje opstrujavanje i hlađenje. Rekao sam mu da se nešto razumem u mehaniku fluida i da mi ne priča...
U farove 147ce (koji su, čini se, manji od farova 156ce) Mini H1 se ugrađuje bez ikakvih problema i bez ikakvih sečenja. Jedino je potrebno malo brušenja plastične pločice H1 sijalice, tako da ova lepo sedne na svoje mesto. Ako se podmetač (na koji sedne plastična pločica H1) pravilno postavi na njegovo mesto (u cilindar projektora gde su navoji), nije potrebno ni to brušenje. Projektor se velikom maticom fiksira za telo postojećeg reflektora fara.
Naravno, ako se radi na brzinu i neprofesionalno, dešavaju se stvari koje je opisao Sauriann. Zato sam i rekao da je najbolje da svako to sebi radi sam - ne vole ni majstori ni "majstori" naše farove više od nas samih! A većina njih smatra da je profesionalni odnos i primena znanja neka dodatna usluga koja treba dodatno da se plaća... Ako se bunim što zbrzaju stvar obično kažu "... e da sam znao kako će biti, ne bi' ni uzim'o da radim..." .
Poslednji genijalac je jedan limar (ovo gore sam njega citirao) koji me je ubeđivao da hladnjak vode baš treba da bude koso u odnosu na ravan prednjeg branika, jer je tako bolje opstrujavanje i hlađenje. Rekao sam mu da se nešto razumem u mehaniku fluida i da mi ne priča...
- Sauriann
- Drug Član
ex Giulietta 2.0 TCT
Dok sam menjao sijalice skapirao sam da su samo one pričvršćene silikonom. Joj da imam vremena kao što nemam kako bi seo i sve to raskupusao lagano. :cray:
- miloradpapic
sauriann
moraces to malo bolje slikati da bi uspeli sa ove pozicije da kazemo kakva je situacija. probaj prici aparatom do otvora fara i slikaj grlo u koje ulazi sijalica,ali prvo je izvadi jer se nista nece videti od nje.
moraces to malo bolje slikati da bi uspeli sa ove pozicije da kazemo kakva je situacija. probaj prici aparatom do otvora fara i slikaj grlo u koje ulazi sijalica,ali prvo je izvadi jer se nista nece videti od nje.
- dusanGT
Bez skidanja branika i vađenja fara patnja je velika, ali možda uspeš. Meni je trebalo i po pola sata za zamenu H1 sijalice (sa ogledalom u jednoj ruci). Možda da pokušaš da skineš gornje i donje šrafove sa samo jedne strane branika, pa da ga malo odvojiš od limova i skineš jedan far. Ako uspe na taj način, onda i drugi...
- Sauriann
- Drug Član
ex Giulietta 2.0 TCT
- dusanGT
Ležište za H1 izgleda sasvim OK, ali očisti ga još malo od ostataka lepka, jer ako sijalica ne sedne kako treba, ni fokus neće biti dobar.
Ne vidim rupice ili kukice za kopču (žicu) kojom se fiksira H1 sijalica u projektoru... Mogle bi da se dodaju neke improvizovane kuke i rupice, ali to zahteva bušenje reflektora fara, što i nije neki problem, jer se reflektor kratkog svetla i ne koristi. Mogao bi da posluži i originalni mehanizam za fiksiranje (H7 sijalice) koji je bio u faru, pre ugradnje Mini H1.
Ne vidim rupice ili kukice za kopču (žicu) kojom se fiksira H1 sijalica u projektoru... Mogle bi da se dodaju neke improvizovane kuke i rupice, ali to zahteva bušenje reflektora fara, što i nije neki problem, jer se reflektor kratkog svetla i ne koristi. Mogao bi da posluži i originalni mehanizam za fiksiranje (H7 sijalice) koji je bio u faru, pre ugradnje Mini H1.
- miloradpapic
navoj na grlu nije nasrafljen do kraja pa ne dozvoljava nosacu sijalice da se usrafi na mesto ( to si tri rupice koje se vide)
sve se to desava zbog toga sto je kod tebe orginalni far pa je reflektor deblji.
to se radi ili skidanjem unutrasnje gumice ili prosirivanjem rupe reflektora. u svako slucaju far se mora ponovo otvoriti i lepo ocistiti jer to sa silikonom izgleda katastrofa.
ovde se sve lepo vidi
imao sam vec ovakav slucaj na pezo 206
navoj na grlu nije nasrafljen do kraja pa ne dozvoljava nosacu sijalice da se usrafi na mesto ( to si tri rupice koje se vide)
sve se to desava zbog toga sto je kod tebe orginalni far pa je reflektor deblji.
to se radi ili skidanjem unutrasnje gumice ili prosirivanjem rupe reflektora. u svako slucaju far se mora ponovo otvoriti i lepo ocistiti jer to sa silikonom izgleda katastrofa.
- Sauriann
- Drug Član
ex Giulietta 2.0 TCT
- dusanGT
Imaš sve što ti treba!
Svaka podloška se za bazu projektora fiksira pomoću tri šrafa koji prođu kroz uške u podloškama (na svakih 120°) i u rupice sa navojima na projektoru (gde je pre bio silikon). Čelične zice u obliku slova "П" bi trebalo dodatno saviti na mestima gde su blago savijene u kukice i to staviti u rupice na podloškama (ako se ne savije dodatno stalno ispada pri montaži H1 sijalica) . Te "П" čelične žice su kopče - sijalica se fiksira kad kopče bočno upadnu u kukice na podlošakama. Montaža i princip rada su mnogo jednostavniji od ovog opisa
.
Svaka podloška se za bazu projektora fiksira pomoću tri šrafa koji prođu kroz uške u podloškama (na svakih 120°) i u rupice sa navojima na projektoru (gde je pre bio silikon). Čelične zice u obliku slova "П" bi trebalo dodatno saviti na mestima gde su blago savijene u kukice i to staviti u rupice na podloškama (ako se ne savije dodatno stalno ispada pri montaži H1 sijalica) . Te "П" čelične žice su kopče - sijalica se fiksira kad kopče bočno upadnu u kukice na podlošakama. Montaža i princip rada su mnogo jednostavniji od ovog opisa

Poslednja izmena od dusanGT u Sre Avg 01, 2012 9:41 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
- Sauriann
- Drug Član
ex Giulietta 2.0 TCT
Ne kapiram zasto to nije odmah namestio? Mozda ne moze dovoljno da zavrne srafove...
Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk
- dusanGT
Tačno - ako su podloške samo malo veće od baze, pri montaži se saviju (ne mogu lepo da se zavrnu), pa sijalica ne leži kako treba i nema fokusa...
- Sauriann
- Drug Član
ex Giulietta 2.0 TCT
Koliko bi me otprilike kostalo da mi neko otvori ponovo farove I namesti sve kako treba (naravno sa boljim sijalicama i poboljsanjem morimota/zatvaranje rupica i klapna u crno...)
- dusanGT
To, u Bgd, samo Milorad može da uradi, a da sve bude OK! 

- vnov
- Garaža: Ex Alfa Romeo 147 1.6TS 120ks+chip
Ex Alfa Romeo Sprint QV 1.7 8v
Ex Škoda Octavia A5 FL 1.4TSI
Ex Fiat Punto Sporting 1.2 16v
Ex Alfa Romeo GT 1.9jtd 16v
Alfa Romeo Giulietta Sprint 1.4 tb 2020
Škoda Kodiaq
Peugeot speedfight 3 - Lokacija: Beograd
Ovaj na fiat forumu mi izgleda ozbiljno http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/ind ... opic=46128Sauriann napisao:Koliko bi me otprilike kostalo da mi neko otvori ponovo farove I namesti sve kako treba (naravno sa boljim sijalicama i poboljsanjem morimota/zatvaranje rupica i klapna u crno...)
- Sauriann
- Drug Član
ex Giulietta 2.0 TCT
hm, koliko sam skapirao to je Steva mada mi je Vlada rekao da on nije glavni majstor tamo već je pomoć...Reklamira se i na drugom Alfa forumu i zadnji put kad sam gledao nije imao baš niške cene. Zvaću tamo da pitam...
- EnricoAdams
- Garaža: Alfa Romeo 156 restyle 1.9 JTD 16V
Tacno je da je Steva tu samo pomoc, glavni majstor je Mica koji je meni radio ugradnju D2S Morimoto projektora, reparaciju farova, dnevna svetla i jos neke zezalice. To nije jos 100% gotovo jer treba jos jedan projektor da se docentrira (cut-off mu nije ravan vec je iskosen), ali generalno je meni ostavio utisak coveka koji ima dosta iskustva iza sebe i postenog majstora pre svega. Ima nekih slika kako je to ispalo u temi o mom autu, ali to jos uvek nije gotova stvar.
- darkbgd
- Garaža: Alfa Romeo 147 Q2 JTDm
tako jemali radojica napisao:koliko sam ja shvatio, u kratkim je bi-ksenon projektor koji daje i duga i kratka svetla tako da je stara pozicija dugog svetla neiskorićena pa se koristo kao dnevno svetlo da ksenoni ne bi radili stalno.
- darkbgd
- Garaža: Alfa Romeo 147 Q2 JTDm
ima jedan nas drugar i Novog Sada vremena i nije skup,a zna posao:)Sauriann napisao:Dok sam menjao sijalice skapirao sam da su samo one pričvršćene silikonom. Joj da imam vremena kao što nemam kako bi seo i sve to raskupusao lagano. :cray: