FORMULA 1 (nastavak)

Sve vezano za profesionalne sportske trke
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član
Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso

ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW
Pridružio se: Sub Okt 30, 2010 7:39 am

FORMULA 1 (nastavak)

Ned Apr 15, 2012 11:29 am

Deda bas nije imao srece...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Alfanatic
Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 3:40 pm

Re: FORMULA 1 (nastavak)

Ned Apr 15, 2012 2:40 pm

Hm, prvo i najvažnije da čestitam Rosbergu na prvencu, zaslužio je dečko odavno da skine mrak, dobar je vozač i pouzdan, tako da mi je jako drago zbog njega!
Drugo, ovi sa TV i pravima prenosa više stvarno žestoko idu na nerv i dođe mi da im svima sve po spisku koliko god se ustručavao jer stvarno nisu normalni :fight_twak: :club: :angry:
Ljudi, plaćam istovremeno RTS, imam kablovsku (Radijus Vektor) i IPTV i opet moram da gledam u pasulj šta će nam gospoda dozvoliti da gledamo :twisted:
Dakle, ukokali su RTL na oba izvora koje imam i sada jedino mogu da pratim na SK Prime koga su se ovi sa kablovske umilostivili da konačno uvrste u šemu, tako da sam izgleda blagosloven njihovom dobrotom! Ali slika je toliko loša, da ne znam šta me više nervira - kvalitet signala ili onaj nesrećni dvojac komentatora :scratch:
Odlučio sam se pored svega za BBC stream koji ponekad malo štucne, ali je najbolja opcija i pratio sam paralelno na računaru i TV uz obavezan zvuk sa streama, odnosno BBC-jevih komentatora. Ovo je stvarno kriminal i dođe mi da odjavim sve televizije u kakav su se šund pretvorile, ali me ni onda verovatno Tijanić & Co ne bi pustili na miru.
Ali da se vratim malo veselijim temama, odnosno samoj trci koja je ispala sasvim OK iako su sva uzbuđenja nekako veštački generisana na ovom Tilkedromu. Kako je moglo biti, ovo je donelo dosta dinamike i preticanja, tako da su utisci pozitivni ako baš ne cepidlačim previše.
Pored pobede Rosberga za mene je utisak dana činjenica da je čak 17 vozača završilo u istom krugu (još četvorica završila samo jedan krug iza), uz samo jedno odustajanje (BTW, šta se to dešava sa dedom i bolidima u kojima nastupa ove sezone :confused: :scratch: ), što dovoljno govori o tome koliko se F1 ove godine promenila. Nema više izrazite dominacije i ostavljanja konkurencije u prašini nakon par krugova, što tera timove da dobro paze na strategiju jer profitiraju oni koji se tu najbolje snađu, a pri tome ne prave greške na stazi ili u boxu! U praksi to znači da pouzdani vozači imaju prednost, kao i oni koji imaju konzervativniji pristup u smislu čuvanja pneumatika i racionalne vožnje, na uštrb onih koji su za veću brzinu i izraženiji rizik. Meni se to ne dopada previše, ali tako je kako je i pokazalo se da baš zbog izuzetno izjednačenih bolida ove godine trke mogu biti zanimljive i na Tilkedromu kad ne pada kiša i kad nema karambola. Nadam se da bar uzbuđenja neće izostati do kraja.
Elem, Rosberg (i njegov tim) se odlučio za taj konzervativniji pristup i samo dva odlaska u box, što mu se do kraja moglo i osvetiti da u McLarenu opet nisu kiksirali, ovaj put na štetu Buttona. Strategija McLarena je bila potpuno logična ako se zna da se gume više troše (pogotovo kod Lewisa), ali u situaciji kada se ne može izgraditi dovoljno velika prednost to znači uvećan rizik da nešto pođe naopako u boxu (dešavalo se prečesto ove sezone), odnosno da se zaglavi u saobraćaju, što je nakon drugog stinta skupo koštalo Lewisa!
Moram da pohvalim vozače McLarena, zaista su sjajno vozili, praktično bez greške, hrabro ulazili u duele i iz trke izvukli onoliko koliko se u datim okolnostima najviše moglo. Button je profitirao 3 pozicije i imao čak priliku da napadne prvo mesto, dok je Lewis skočio za 4 mesta u plasmanu i sasvim moguće da bi trka imala drugačiji tok da nije bilo pomeranja 5 mesta zbog menjača. Naravno, ne sme se zaboraviti Michael, ali bilo je primetno da ne može pratiti tempo kolege Rosberga, tako da verujem da na kraju ne bi mogao iznad četvrtog mesta da je sve bilo OK sa bolidom. Red Bull je profitirao iz svoje strategije i došao negde na pozicije koje im realno pripadaju, a drago mi je što je Webber ove godine za sada nadmašio precenjenog Vettela. Nando je opet sjajno vozio i ponovo iscedio iz Ferrarija i više nego što je objektivno moguće, ali ona mala i atipična greška preskupo ga je koštala tako da u onakvoj konkurenciji teško da je mogao bolje. Možda i najveći gubitnik trke je Kimi koji je držao sjajno drugo mesto par krugova pre kraja, ali je kockanje sa pneumaticima koštalo strašno mnogo. Senna u Williamsu po ko zna koji put ostvaruje vrlo dobar plasman, bilo je svetlih momenata i kod Saubera i Lotusa, a svaka greščica i strateška odluka bila je danas veoma važna i skupa.
U svakom slučaju McLaren zasluženo drži vrh u obe konkurencije, ali kako je izgledalo na početku ispostavlja se da je prednost mizerna i vrlo lako dostižna. Timovi su toliko izjednačeni da je teško prognozirati bilo šta i sada je već izvesno da se u Evropu stiže sa mnogo pitanja i nepoznanica. Najinteresantnije je to što se upravo Lewis pokazao kao najstandardniji u plasmanima sa 3 treća mesta, što mu trenutno donosi lidersku prednost sa minornom prednošću nad kolegom. Već tri trke gledamo jednog racionalnijeg i standardnijeg Lewisa koji i dalje napada koliko može, ali ne greši i ne ulazi u riskantne situacije, što me veseli. Button je pokazao još i više, u vrhunskoj je formi, ali je činjenica da iz ovih ili onih razloga McLaren nije izvukao onoliko za čega je objektivno bio sposoban. Arhirival Ferrari je evidentno toliko u zaostatku da mi prosto bude žao gledati ih kako se muče, mada Nando čuda čini i zahvaljujući njemu sve to i ne izgleda toliko tragično.
Toliko o tome, Bahrein je već za nedelju dana i ostaje da vidimo šta će se tamo novo i zanimljivo izdešavati :wave:
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
ex 156 jtd mjet 16V SW

Ned Apr 15, 2012 6:19 pm

alfanatic napisao: Naravno, ne sme se zaboraviti Michael, ali bilo je primetno da ne može pratiti tempo kolege Rosberga, tako da verujem da na kraju ne bi mogao iznad četvrtog mesta da je sve bilo OK sa bolidom.
malo si preterao...Hteo si verovatno da kažeš drugog mesta jer je prvi bolji mclanren bio na kraju 20s iza Rossberga. Shumaher u početku jeste imao problem da zagreje set kao Niko i ceo vikend mu je bolid losije podesen (otuda je Niko nasao ono vreme na treningu)ali je ipak bio isped ostlih do odlazka po drugi set. Čitam komentare po stranim sajovima i dosta ljudi je mišljenja da bi ga deda preveslao tokom trke nakon prve izmene pneumatika. Zna se da se iskusniji dosta bolje snalazi sa zaostalim vozačima među koje bi u tim trenutcima pali (u jednom krugu je Rozberg vozio 1.3 pa 2 sekunde sporije od Batona pa tek onda otišao u boks...).
Napisah gore da mi je zao Dede jer sam pratio malo šta je se dešavalo u Mercedesu zadnjih meseci i nadam se da je jasno koji je provereni dvojac napravio šampionski auto ponovo (ako gledamo performanse Rosberga na ovoj trci). Drago mi je zbog Rosberga ali je danas pokupio kajmak i imao "sreće" da Deda ispadne a da se Batonu zaglavi točak(ovo su ujedno bila i jedina dva bolida koja su mogla da ga ugroye u ovoj trci)...
Ima još dosta da se vozi.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Ned Apr 15, 2012 8:30 pm

Fenomenalna trka danas, uzbudljiva od početka do kraja. Neki su imali sreće, neki nisu. Šta bi bilo sa Schumacherom na drugim gumama, Buttonom da ga nisu zeznuli u boksu, Alonsom da nije pogrešio...ko zna...Ima talentovanih mladih lavova koji bez kompleksa dišu za vrat iskusnijim vozačima. Za sada Button deluje najubedljivije inajstabilnije, ali duga je sezona.
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
ex 156 jtd mjet 16V SW

Ned Apr 15, 2012 10:08 pm

Prema Rosbergovoj izjavi posle trke izgleda da su svi u Mercedesu zatečeni sa +20s razlikom. Za trening su znali da je Rozberg pogodio u pravom trenutku pravi setup
("Q: Where did you find the time?
NR: The track was cooling off a little bit, the temperatures were coming down slightly and so the rear tyres started to work a little bit better. Changed the setup of the car slightly before the last run and just got a perfect lap so it worked out really, really well.")

Ali ovo u trci je bilo iznenađujuće dobro za mečku. U jednom trenutku pred kraj trke su prikazali mercedesov boks gde su svi bili hladni kao špricer tj. u fazonu to je to uboli smo kombinaciju...Samo da ne ulože ostali timovi žalbe i napraavili su bolid pun pogodak.
Dugmence mi deluje da će biti u vrhu celu sezonu ali su i Hamiltona iskusno smirili što pokazuje generalni plasman...Biće veoma zanimljivo :)
Korisnikov avatar
alfamen
Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9
Pridružio se: Sre Jan 21, 2009 11:46 am

Pon Apr 16, 2012 1:06 pm

Evo i programske seme za sve zainteresovane!
http://www.sportklub.info/programska-sema
Korisnikov avatar
YUgisa
Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Pridružio se: Pet Jul 08, 2011 1:58 pm

Pon Apr 16, 2012 1:55 pm

Ne pamtim bolju trku od ove :D Najbolji mi fazon na pravcu kada ih ide po 5-6 u koloni i niko ne moze nikoga da stigne jer svi sem prvog koriste DRS :D
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
Korisnikov avatar
Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio

Pon Apr 16, 2012 3:38 pm

Sauriann napisao:malo si preterao...Hteo si verovatno da kažeš drugog mesta jer je prvi bolji mclanren bio na kraju 20s iza Rossberga.
Sada je sve u domenu spekulacija i priče "šta bi bilo kad bi bilo", ali moje mišljenje je takvo, da je svima sve štimalo kako treba verujem da bi poredak bio Mercedes, dva McLarena, Mercedes. Rosberg je bio prebrz, a dosta njih podjednaki iza, mada je sada zaista teško polemisati sa nekom sigurnošću.
Da Button nije imao peh, sa taktikom od tri promene pneumatika verujem da je imao brzinu i mogućnost da pritisne Rosberga. Bilo bi gusto u toj borbi. Opet, sasvim je izvesno da je Rosberg malo popustio tempo pred kraj i štedeo gume jer nije morao previše da forsira, tako da je eventualno i on možda mogao malo podići tempo!?
Nikad to više nećemo znati, ali zaista se tako namestilo da je nemoguće davati bilo kakve prognoze i svaka najmanja sitnica pravi veliku razliku.
Ostajem u čudu šta je kod Rosberga urađeno kad je imao onakav tempo i definitivno Mercedes izgleda maksimalno spremno. Videćemo kako će se bolidi ponašati kad dođu na neke druge staze i da li će ova prednost opstati. Obzirom da je njihovo kontroverzno rešenje zadnjeg krila proglašeno legalnim sada će verovatno i drugi timovi krenuti tim putem, pa će biti još uspona i padova na sve strane.
Može li neko danas da prognozira budućeg šampiona sa iole sigurnosti? :)
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
ex 156 jtd mjet 16V SW

Pon Apr 16, 2012 3:44 pm

+20s ...
Korisnikov avatar
Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio

Pon Apr 16, 2012 3:56 pm

Button zaglavio oko 10 sekundi više nego što je trebalo u boxu, a onda umesto da izađe na čistinu udene se u vozić i izgubi dosta vremena dok se nije probio napred. I to tek par krugova pre kraja kada je pretekao Vettela, a da toga ne beše poprilično bi se istopilo tih finalnih +20s.
Lewis takođe imao odličan tempo, ali zbog slabije pozicije na startu i uletanja iza Masse i dosta drugih vozača nakon boxa posle drugog stinta takođe izgubio mnogo vremena dok se nije probio napred!
Da su to ona vremena od ranije kad su najbolji timovi gradili 20-ak sekundi prednosti već u prvom stintu onda bi videli pravi razvoj situacije jer ne bi bilo nikoga da koči vodeće. Ovako zbog različitih strategija i vrlo izjednačenih bolida te prednosti nema, pa se posle svake zamene pneumatika može očekivati zaglavljivanje u saobraćaju iza nekoga ko grčevito brani poziciju. OK na brzim stazama ili kad ima puno mesta za preticanje, ali ako ga nema onda definitivno strategija ima ogroman značaj, baš kao i vožnja bez grešaka uz neophodnu dozu sreće...
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
ex 156 jtd mjet 16V SW

Pon Apr 16, 2012 4:08 pm

pa to je "šta bi bilo kad bi bilo" o kojem pišeš. Isto tako je i Rozberg išao u box i isto tako upadao u guževe, imao i loš tempo kad ga je Dugmence počeo da stiže...Hoću da kažem da bi njegov zaostatak u boksu i Hamiltonov loš tempo (tj. pogrešne strategije) isto tako ostavilo prostora Dedi da se "udene" u tih 20s i da je Merceds svidelo se to nekome ili ne bio najbrži ovaj vikend. Čak 13 krugova Dugmence nije uspelo ni da pripreti Dedi koji nije zadržavao ostale već se Rozberg izdojio sa prznom stazom ispred. Po toj teoriji svaki je vozač pravio vozic jer zamo kako su izgledale slike sa staze...svi su bili u vozću.

Realno jeste to da bi Deda (ili drugi bolid mercedesa ma ko da ga je vozio) bio na 5 do 10s iza Rozberga...
Korisnikov avatar
Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio

Pon Apr 16, 2012 4:19 pm

Kao što i sam kažeš, sve je to "šta bi bilo kad bi bilo", tako da bi se možda ostvarila moja prognoza, baš kao što je i tvoja sasvim realna ;)
Jedino se mora istaći da je Rosberg imao dovoljno prednosti da najmanje propati zbog zaostalih konkurenata koje treba obilaziti, to mu je tempo sa početka omogućio i vozio je onako na sigurno uz strategiju sa najmanje rizika od neželjenih stvari u boxu. Valjalo je samo voziti pametno i čuvati pneumatike, ali moglo se desiti da ih takva strategija zakopa da je Buttonu sve bilo idealno i da je vozio maksimalno agresivno do kraja.
Ko će ga znati... :wave:
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
ex 156 jtd mjet 16V SW

Pon Apr 16, 2012 6:27 pm

Kaže Dugmence da mu je nedostajao taj prazan prostor sa čistim putem ispred kojeg je Rozberg imao na pretek...videćemo kakoće gume da funkcionišu po vrućini :). Blizu je sledeća trka pa srećom možemo uporediti koliko toliko iste bolide. Samo da ima još "ormalan" prenos i sve bi bilo ok. Trebalo bi uputiti pismo kritike na neki mail i dobronamerno ukazati šta treba da poprave voditelji...
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
ex 156 jtd mjet 16V SW

Uto Apr 17, 2012 12:59 pm

Zanimljiv link:
http://en.mclarenf-1.com/index.php?page ... n%20Button
Korisnikov avatar
Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio

Uto Apr 17, 2012 2:01 pm

Sauriann napisao:Samo da ima još "ormalan" prenos i sve bi bilo ok. Trebalo bi uputiti pismo kritike na neki mail i dobronamerno ukazati šta treba da poprave voditelji...
Eh,..., kome u ovoj državi? :scratch: :banghead:
Nikad gora situacija, gledao sam F1 pre više od 3 decenije dok je bilo dva kanala i više crno-belih nego kolor TV-a, ali sam GLEDAO! A sada stotine kanala, satelitski, digitalni, HD, kablovska, zemaljska - šta ti duša poželi, a opet nema prenosa! Ko može taj neće da prenosi, ko i uzme da prenosi njega "zacrne" zbog viših interesa, odnosno nekog ko hoće ali ne zna i nema mogućnosti, tako da je opšta katastrofa i kriminal :fight_twak:
Valjda su nekim mlađim (ali i starijim) generacijama drugačiji prioriteti, trebaju reality ispiranja mozga i razne gluposti, a koga još zanima neka tamo F1 da je uzme nacionalna TV i isprati troškove bez gubitaka :glare:
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
ex 156 jtd mjet 16V SW

Uto Apr 17, 2012 2:53 pm

Preko kog sistema sam negde pročitao da je pušten F1 kanal, gde možeš da biraš kameru i kadrove...Šta je potrebno da se kupio da bih to imao. Sama F1 ne bi opravdala investicuju ali verujem da bi tu bilo i još dosta kanala...
Korisnikov avatar
Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio

Uto Apr 17, 2012 6:45 pm

To ne znam!? Malo sam ispao iz fazona i sada se uglavnom baziram na net jer mi je TV zacrnio (bukvalno)! Ali bilo bi zanimljivo to što kažeš, ako nešto saznaš baci info...
Korisnikov avatar
alfamen
Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9
Pridružio se: Sre Jan 21, 2009 11:46 am

Sre Apr 18, 2012 7:25 am

Mene je ovaj put iznenadilo to sto je "VEKTOR" imao prenos na skprime ali je paralelno bilo i na RTL-u ? To se do sada nije desavalo!
Sto se tice dvojce komentatora na skprime mene sasvim zadovoljavaju uz bezazlene greske a opet sve to rade jako retko.
Kada se samo setim onog mucavca Veljka Petrovica ma ovi su momci zlatni!
Korisnikov avatar
interceptor
Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Pridružio se: Čet Dec 23, 2010 2:55 pm

Sre Apr 18, 2012 12:01 pm

Taj mucavac Veljko Petrović je ipak bio jedan od najvećih poznavalaca F1 u Srbiji a i šire, i ipak je on bio doktor za sve ove posle njega...
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Sre Apr 18, 2012 12:09 pm

On je baratao gomilom nebitnih podataka (kad se samo setim kad je odvalio pola sata o kolačima koje je pravila mama Damon Hilla...), ali je pričao dosadno, nije pratio trku i često je grešio u prepoznavanju bolida. Takođe, nije mogao nikad da kaže zašto se nešto dešava u nekom trenutku. On i Brkić su bili kao parastos da slušam. Najbolji prenos je bio jednom kad je gost komentator bio Miloš Pavlović. Čovek je za svaki potez u boksu, odustajanje znao šta je bilo i zašto se to desilo.
Veljko Petrović je bio mnogo bolji u pisanom novinarstvu.
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
YUgisa
Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Pridružio se: Pet Jul 08, 2011 1:58 pm

Sre Apr 18, 2012 12:25 pm

Ja gledam na Madjarskoj, a njihovi komentatori su opiceni skroz, kad se desi da se manji kontakt onda ne skontaju a brdo puta kad nije bilo kontakta onda misle da se desio hahaha
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
Korisnikov avatar
interceptor
Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Pridružio se: Čet Dec 23, 2010 2:55 pm

Sre Apr 18, 2012 4:35 pm

Momentalno gledam na STV (Slovačka televizija) jer to je jedino što imam sa prenosom F1 i komentatori su ok, skoro na nivou kada je HRT prenosio a i pre svake trke ima emisija o dešavanjima u F1.Inače kod njih ima i sms nagradna igra sa pogadjanjem pobednika svake trke gde je nagrada 300 evropljana ili gume u toj vrednosti a onda na kraju sezone treba da izvuku glavnu nagradu porsche cayman...
Korisnikov avatar
Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio

Sre Apr 18, 2012 6:36 pm

Iskreno, najviše volim kad gledam bez komentatora, a da se čuje zvuk mašina i komunikacija sa boxom ;)
Grafika je dovoljno uznapredovala, imamo gomile statistike i informacija, a kada još režiser prenosa radi dobro svoj posao komentatori nažalost više smetaju nego što doprinose. Čak i kad se zalomi neki istinski poznavalac on uguši od nebitnih podataka i ne prati trku dovoljno pa mu promakne dosta toga bitnog, a oni manje stručni se često lože podižući tenziju i stavljajući sebe u prvi plan. Ne treba mi neko da mi govori ono što i sam vidim, pa je zato izgleda i teško pronaći pravog, iskusnog i školovanog komentatora, kao i u drugim sferama života.
Do sada mi je još najviše ležao komentatorski dvojac na HRT-u, umeli su sasvim pristojno da iznesu prenos, da zainteresuju nekom informacijom sa strane, a sve je bilo dopunjavano pristojnom emisijom i najavom u studiju, iako naravno ni to nije bilo savršeno. Ali sada više ni toga nema i najviše mi trenutno odgovara prenos navijački obojenih britanaca sa BBC čiji jezik mi je kao drugi maternji...
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Sre Apr 18, 2012 7:07 pm

Mogu da gledam i sa arapskim prevodom i voditeljem......samo dok imam gde da gledam!
Korisnikov avatar
Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio

Sre Apr 18, 2012 7:56 pm

Ma mogu i ja, ali kad već plaćam da izrazim i poneku želju, makar se i ne ostvarila :wave:

Povratak na “Automobilizam i motociklizam”