Pitanje za gume

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
Sale NB
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 mjet tct
Fiat Qubo 1.3 mjet
ex. Alfa 147 1.9 JTD 16v
Pridružio se: Uto Avg 24, 2010 2:38 pm

Re: Pitanje za gume

Čet Nov 17, 2011 4:41 pm

Darkoni, ovo je "potera" za letnjim gumama! ;)
I nije neka velika potera, imam vremena do proleća, ali računam da će sada neke zaostale biti ipak jeftinije nego na proleće, kad svi navale.
Za zimske stvarno nije toliko bitno, vozim na Winterama, a one su "samo" T index
(do 190km/h).
Korisnikov avatar
Vitjsa
Garaža: Alfa Romeo 147 1.6 TS

Pridružio se: Pet Maj 06, 2011 10:54 pm

Čet Nov 17, 2011 4:45 pm

T index je sasvim dovoljan za zimu, rekao bih. Ako je sneg i led, nisu lud da voziš tol'ko. Ako nema snega, nisi lud da trošiš zimske gume brže.
Korisnikov avatar
interceptor
Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Pridružio se: Čet Dec 23, 2010 2:55 pm

Čet Nov 17, 2011 5:56 pm

Ma ja nevidim neki smisao ni u letnjim gumama baš da budu v-indeks...Koliko se realno puta vozi preko 200 kmh i koliko dugo,a bogami i gde???A i većina vozila realno teško dostižu tih 210 kmh da ne kažem nemoguće...
Korisnikov avatar
Sale NB
Fiat Qubo 1.3 mjet
ex. Alfa 147 1.9 JTD 16v

Pet Nov 18, 2011 8:15 am

Ako mene pitaš, sigurno 20-30 puta godišnje! :good:
Nisam kupio i zavoleo Alfu zato što lepo ide 120! :grin: :grin: :grin:
Od Batajničkog nadvožnjaka pa do prvog sledećeg nadvožnjaka, tu već uhvatim 190Km/h, kod isključenja za Nove Banovce idem već preko 220Km/h. :arflag
Sat verovatno malo laže, ali koliko?!
Index brzine podrazumeva da guma može da izdrži maksimalnu navedenu brzinu 10 minuta neprekidno.
Slažem se da je to u Srbiji teško izvesti, ali ako već vozim toliko brzo, što je samo po sebi veliki rizik, zašto da sebe dovodim u situaciju da uopšte razmišljam hoće li moje gume izdržati tu torturu.
Proizvođači testiraju nove gume, a ja ove moje prvo dobro izlomim po ovim rupama, pređem i 20-30000 km, a onda opet izađem na auto put i opalim po gasu!
I očekujem da gume to izdrže!
Razlika između seta guma u H ili V indexu je nekih 30-50 evra. Zašto da ulazim u taj rizik?!
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Pet Nov 18, 2011 8:25 am

Svakako sebe, a i druge, dovodiš u veliku opasnost kada voziš po našim autoputevima i sa polovnim autom preko 200 km/h. Ja razumem da čovek jednom ili dva puta u životu proba i to, ali da to redovno radiš to mi ne ide u glavu. Da imaš novu 159 i da se voziš po Nemačkoj pa ok, nema problema. NHF ali ja bi takvima trajno oduzimao dozvolu.
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
Sale NB
Fiat Qubo 1.3 mjet
ex. Alfa 147 1.9 JTD 16v

Pet Nov 18, 2011 9:31 am

Šta da kažem na ovako nešto?! Pa eto, meni još nisu oduzeli dozvolu. :hello:

Živeo sam u Nemačkoj, tamo sam položio vozački ispit, i naučio da vozim.
U Nemačkoj nije ništa neobično da voziš onoliko koliko auto može, tamo gde se sme i može, a jasno je da nemaju svi nove automobile.
Često vozim na relaciji BG-NS, dobro poznajem taj put, a trenutno to i jeste jedini put koji je stvarno dobar za tako nešto. Ne smatram da time ugrožavam bilo koga, nije baš da pokušavam da vozim 200 po krcatom autoputu, na kraju, već bi me uhvatili i presretači da radim tako.
Uvek se otvori deonica kada nemaš nikog ispred, što da ne nagazim - kad mogu! :grin:
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član
Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso

ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW
Pridružio se: Sub Okt 30, 2010 7:39 am

Pet Nov 18, 2011 12:20 pm

Sale NB napisao: Živeo sam u Nemačkoj, tamo sam položio vozački ispit, i naučio da vozim.
Ovo je poprilično opasno imajuću u vidu da sada voziš po Srbiji i da voziš blizu 200 na mestima gde je ograničenje 80. Jedna, ali samo jedna rupa nastala od tvog zadnjeg prolaska tuda može da bude velika opasnost po sve učesnike u saobraćaju (mislim i na one sa druge strane trake puta) pa i da imaš nove novcijate gume.To nisi mogao da "naučiš" u Nemačkoj jer se tamo vozi 250 po odličnim putevima. Inače kad te uhvate sa 200 na toj deonici bićeš nekome devojka u mamunari (ideš pravo tamo). Ako hoćeš dođi na proleće na navak da se potrkamo :beerchug:
Korisnikov avatar
Sale NB
Fiat Qubo 1.3 mjet
ex. Alfa 147 1.9 JTD 16v

Pet Nov 18, 2011 1:26 pm

Pa, dobro sad, ne mora mi niko objašnjavati kakvi su putevi u Srbiji, na kraju, ja sam se još 1999-e vratio iz Nemačke.
Ograničenje na auto putu u Srbiji je 120, ne 80, mada kada voziš 100km preko ograničenja, to ne menja ništa na stvari što se kazni tiče!
Pritom, šta mislite, da u Nemačkoj nema udarnih rupa, da su svi auto-putevi kao staklo?!
Iznenadili biste se!
Novosadski autoput je sasvim pristojan put, i ima deonica gde se može sasvim lepo povesti, bez opasnosti. Nije za svakoga, ali ja sam tako navikao. Na kraju, ja tako vozim ceo život, a to je preko 18 godina i 500.000km za volanom!

Što se NAVAK-a tiče, duuuuugo sam čekao da se tako nešto pojavi u Srbiji!
Vidimo se sigurno na proleće! :drink
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
ex 156 jtd mjet 16V SW

Pet Nov 18, 2011 2:11 pm

Meni je baš bio skoro utisak upečatljiv kad sam iz Mađarske prešao kod nas. Vozio sam nekoliko sati 140 kroz obe zemlje i kroz Srbiju je smor zbog puta. Tako da ovde prodivljam ponekad na BG-ZG i to relativno ne duže od minut dva kako ne bi osta bez auta jer ima ovih presretača...
Vidimo se na proleće :wave:
Korisnikov avatar
G0XY
Garaža: Mito QV
Pridružio se: Pet Nov 20, 2009 12:21 pm

Pet Nov 18, 2011 3:02 pm

Jbg, ja moram da priznam, da uvek na autoputu volim da na jednoj kraćoj deonici razvučem koliko god može.Uglavnom vozim u granicama ograničenja 120-130,ali kada naiđem na zgodnu i bezbednu deonicu,moram bar jednom da uteram Alfu u crveni režim :evil:
A Man's Got to Know His Limitations...
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Pet Nov 18, 2011 3:33 pm

Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
interceptor

Pet Nov 18, 2011 5:26 pm

Sale NB napisao:Ako mene pitaš, sigurno 20-30 puta godišnje! :good:
Od Batajničkog nadvožnjaka pa do prvog sledećeg nadvožnjaka, tu već uhvatim 190Km/h, kod isključenja za Nove Banovce idem već preko 220Km/h. :arflag
Index brzine podrazumeva da guma može da izdrži maksimalnu navedenu brzinu 10 minuta neprekidno.
Slažem se da je to u Srbiji teško izvesti, ali ako već vozim toliko brzo, što je samo po sebi veliki rizik, zašto da sebe dovodim u situaciju da uopšte razmišljam hoće li moje gume izdržati tu torturu.
Proizvođači testiraju nove gume, a ja ove moje prvo dobro izlomim po ovim rupama, pređem i 20-30000 km, a onda opet izađem na auto put i opalim po gasu!
Razlika između seta guma u H ili V indexu je nekih 30-50 evra. Zašto da ulazim u taj rizik?!
Pa dobro tvoja stvar dali ćeš kupiti H ili v indeks,ja samo kažem da za veliku većinu nas je to manje više slabo bitno.Desi se da mi verovatno svi ponekad poteramo malo više ali jako je malo bezbednih prilika i lokacija gde se to može.
A uostalom koja 147-ica realno osim onih sa 3,2 motorom mogu preko 210 kmh...
Korisnikov avatar
Crni
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V M-Jet
Pridružio se: Pet Avg 05, 2011 1:54 am

Pet Nov 18, 2011 5:27 pm

Iste su ti kazne kao da te slikaju radarom. Dakle, do 20 vise od ogranicenja ti ne odlazi dozvola, do 10 samo novci, od 10-20 ide i neki poen cini mi se. Na otvorenom do 30 samo novci, od 30-40 novci i neki poen. ;)

Samo sto presretace nema sanse da kupis. ;)
Picking suspension is like getting married - you take the time to look at the options, read the reviews, and try as many as you can. Then you pick one, invest loads of cash in it and then find it has hidden secrets or undesirable characteristics.
Korisnikov avatar
starac vujadin

Pet Nov 18, 2011 6:03 pm

interceptor napisao:
Sale NB napisao:Ako mene pitaš, sigurno 20-30 puta godišnje! :good:
Pa dobro tvoja stvar dali ćeš kupiti H ili v indeks,ja samo kažem da za veliku većinu nas je to manje više slabo bitno.Desi se da mi verovatno svi ponekad poteramo malo više ali jako je malo bezbednih prilika i lokacija gde se to može.
A uostalom koja 147-ica realno osim onih sa 3,2 motorom mogu preko 210 kmh...
Kao i u svim drugim stvarima postoji velika razlika da li odredjenu perfomansu pruza neko ili nesto u svojim krajnjim mogucnostima ili lagano, bez napora. Isto vazi i za gume.
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
Sale NB
Fiat Qubo 1.3 mjet
ex. Alfa 147 1.9 JTD 16v

Pet Nov 18, 2011 7:56 pm

Sauriann napisao:Meni je baš bio skoro utisak upečatljiv kad sam iz Mađarske prešao kod nas. Vozio sam nekoliko sati 140 kroz obe zemlje i kroz Srbiju je smor zbog puta.
Budi siguran da Mađarska i Hrvatska danas imaju bolje autoputeve od npr. Nemačke.
To su nedavno izgrađeni putevi, i još uvek se koncesionari brinu o održavanju.

Gume sa V indexom se razlikuju u konstrukciji od H guma. Nije sve samo u maksimalnoj brzini. te gume jednostavno bolje podnose žestoku vožnju.

"Vujadine" definitivno ću morati da se pridružim u sve 3 grupe! :arflag
Lepo je znati da nisi sam na svetu! :good:
Korisnikov avatar
starac vujadin

Pet Nov 18, 2011 8:20 pm

Naravno da nisi...Treba uzviati dok jos mozemo, dok nas ne budu satelitski drzali na ogranicenju brzine. :wave:
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
ex 156 jtd mjet 16V SW

Pet Nov 18, 2011 8:32 pm

Sale NB napisao: Gume sa V indexom se razlikuju u konstrukciji od H guma. Nije sve samo u maksimalnoj brzini. te gume jednostavno bolje podnose žestoku vožnju.
imam pireli sa tim indeksom ;)

oops, da se ispravim imam sa Y ineksom tj. do 300km/h
Korisnikov avatar
Presretach
Garaža: Alfa Romeo 156 2.0 T.S
Pridružio se: Sre Jan 20, 2010 9:38 am

Pet Nov 18, 2011 10:51 pm

Da li su tako efkasne i na malim brzinama?
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član

ex Giulietta 2.0 TCT
ex 156 jtd mjet 16V SW

Sub Nov 19, 2011 8:38 am

Tvrdje su i bucnije ali se zato sporije trose i bolje drze. Znaci poredjenje je sa dve klase nizom Braum Bravuris2 koja je jedan indeks nize (do 270), slabije je performanse od Pirelija ali je tisa, usobnija i skoro duplo jeftinija. :wave:
Korisnikov avatar
dusanGT
Garaža: GT JTDm Q2
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:18 pm

Ned Nov 20, 2011 7:31 am

interceptor napisao: A uostalom koja 147-ica realno osim onih sa 3,2 motorom mogu preko 210 kmh...
Remap, 6. brzina i zalet, naravno...
" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
A neramapovana GT:
... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Ovde nije poenta da bi trebalo voziti ovim brzinama (neprimerenim za vozilo i uslove, a i nezakonito)... Sa petostepenim menjačem i sa starim remapom sam (u Mađarskoj, pre nekoliko godina, zastarelo je) vozio preko 205km/h - samo da proverim... Utisak je da to, definitivno, nije brzina za 147cu... Sve to sa GY Excellence 205/60/15" (napred index "V", a nazad "H"), a zimske su GY UG 7+ 185/65/15", da se vratim na temu... :rules:
Alfa je stil... ostalo je status...
Korisnikov avatar
interceptor

Ned Nov 20, 2011 10:26 am

Pustite vi to što na brzinometru piše ipak to baš i nije to...
A ne razumem kakve veze sad ima GT sa 147-icom ?

Ali ajde tema je malo odlutala od poente...mada i tema je već pomalo bzvz,jer ovde se favorizuju dva do tri premium brenda a sve ostalo nevalja i svaki konkretni savet se svodi na GY ili Michelin eventualno Dunlop...Ne želim nikoga da uvredim ali ovde se takva pitanja i odgovori ponavljaju malte ne na svakoj strani...
Korisnikov avatar
Sale NB
Fiat Qubo 1.3 mjet
ex. Alfa 147 1.9 JTD 16v

Ned Nov 20, 2011 12:11 pm

GT i 147 su tehnički identični. GT je u stvari 147 coupe.

Merio sam GPS-om moju Alfu i izmerio 212km/h.(Sat 220Km/h) Čista serija, gume Michelin energy saver, 195/60 R 15 88V.

Sigurno je najbolje svakome preporučiti premijum brand gume, ali isto tako sam siguran da i Fulda, Vredestein, Nokian i ostali iz economy klase prave dobre gume.
Ipak mi živimo u zemlji Srbiji. Mada, kada pogledaš cene koje je Mique naveo,stvarno se ne isplati razmišljati o drugim markama. Šta možeš da dobiješ za manje para?! Tigar Primu?!!!
Slika
Korisnikov avatar
starac vujadin

Ned Nov 20, 2011 12:37 pm

Vredestein nije jeftina guma ni u jednoj kategoriji, Nokian takodje. Cak stavise, za te dve firme bi moglo da se kaze da su po mnog cemu ekskluzivnije od poznatih "velikih" brendova. A ni Hankook, kao snabdevac DTM bolida i koji ima u nekim kategorijama vrhunske gume ne spada u potpunosti u jeftinije gume. Uopste, pojam premiuma u gumama je jos besmisleniji nego u automobilima. Michelin pravi sve - od jeftinog sranja do vrh spica od guma i ne moze sve da bude premium, niti oni to hoce.
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
dusanGT
Garaža: GT JTDm Q2
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:18 pm

Ned Nov 20, 2011 8:01 pm

Sale NB napisao:GT i 147 su tehnički identični. GT je u stvari 147 coupe.
Merio sam GPS-om moju Alfu i izmerio 212km/h.(Sat 220Km/h)
GT i 147 od 2004. do 2010. imaju iste menjače, motore, turbine, injektore i ECU (prvo EDC16C8, a od 2006, EDC16C39)... GT je nešto teža od 147ce, pa je njenih 230km/h "garancija" da i 147ca to može, ako je to uopšte bitno, jer
dusan147 napisao:...to, definitivno, nije brzina za 147cu...
Uzgred, i meni sat "laže" za +8km/h. Izvinjavam se za off...
Alfa je stil... ostalo je status...
Korisnikov avatar
Sale NB
Fiat Qubo 1.3 mjet
ex. Alfa 147 1.9 JTD 16v

Ned Nov 20, 2011 8:08 pm

Jasno, granice između brendova skoro da ne postoje, više se može reći da se mogu izdvojiti određeni modeli guma.
Sećam se da je Kumho pre nekoliko godina odvalio konkurenciju na svim testovima, ali problem je u tome da već u nekoj drugoj dimenziji, ta ista guma može da ima drastično lošije rezultate. Razlog je u nedovoljnom razvoju. Dok Michelin, GY, Conti i co. ulažu ogromna sredstva u razvoj svakog modela, tu ostali proizvođači ne mogu da prate.
Naravno, posreći se i njima, pa ubodu poneku sjajnu gumu, ali ipak su veliki brendovi neka garancija trajnog kvaliteta.

Povratak na “Area Servizio”