Hladnoća i Alfe!!!
-
Ka
- Drug Član
Kreni stani gradska varijanta ugreje motor dok na otvorenom putu ti je više konstantna brzina i obrtaji,nema tu nikakvih problema 

- Alfanatic
- Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
...................................... - Lokacija: Indjija
@ stefanves
Ima problema, bez obzira što je hladnije vreme radnu temperaturu motor treba da dostigne i da se drži oko 90 C. Pisano je već puno puta o tome, samo potraži po forumu i pronaći ćeš. Sve u svemu, tako se ponaša 156-ica sa neispravnim termostatom, po gradu nekako nagura radnu temperaturu, ali čim se izađe na otvoreno pada na oko 70 C čak i leti.
@ nelle
Prijatelju, nije to tvoja prefinjena 159-ka gde je temperatura zakucana (ispravi me ako grešim po ovom pitanju). Naše 156-ice imaju svoje bubice i merač temperature ume itekako da zbuni, pa i prepadne nedovoljno upućene

Ima problema, bez obzira što je hladnije vreme radnu temperaturu motor treba da dostigne i da se drži oko 90 C. Pisano je već puno puta o tome, samo potraži po forumu i pronaći ćeš. Sve u svemu, tako se ponaša 156-ica sa neispravnim termostatom, po gradu nekako nagura radnu temperaturu, ali čim se izađe na otvoreno pada na oko 70 C čak i leti.
@ nelle
Prijatelju, nije to tvoja prefinjena 159-ka gde je temperatura zakucana (ispravi me ako grešim po ovom pitanju). Naše 156-ice imaju svoje bubice i merač temperature ume itekako da zbuni, pa i prepadne nedovoljno upućene

ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
- Diego
- Drug Član
- Garaža: AR 156 1.8 TS 2002.
~90 C je radna temperatura kod TS motora, za V6 ne znam ali ako je slicno radnoj temperaturi TS-a zakleo bih se da imas problem sa termostatom.
- stefanves
- Garaža: 156 rest. 2.5 V6
Znaci, i to da se menja 
Imate preporuku za neku firmu koja ih proizvodi? Moze neka Ricambi varijanta, ili mora Delta?

Imate preporuku za neku firmu koja ih proizvodi? Moze neka Ricambi varijanta, ili mora Delta?
-
ZE
- Drug Član
Termostat..temperatura ne sme da pada ispod 88 C!
Marke - Behr eventualno Facet(na mojoj 2.0 147 je zamenjen pre 27kkm i sve je ok)
Cena 40-50 E!
Marke - Behr eventualno Facet(na mojoj 2.0 147 je zamenjen pre 27kkm i sve je ok)
Cena 40-50 E!
-
Ka
- Drug Član
@Alfanatic u pravu si prijatelju,zakucana na 90 i zimi i leti
Svaki dan naučiš nešto novo

- darko qv
- Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015 - Lokacija: Sutomore
Dok taj isti motor kasnije u 156 i 145 i 147 koristi termostat koji otvara na 88c.
Re: Hladnoća i Alfe!!!
Pa,nije bas tacno u potpunosti.Prvi 16v iz 155 i 145,govorim o 2.0,ima termostat koji otvara na 83c.Ja sam ga mijenjao prosle godine,uzeo sam Behr,i drzi na 83.Tako i na njemu pise.Diego napisao:~90 C je radna temperatura kod TS motora, za V6 ne znam ali ako je slicno radnoj temperaturi TS-a zakleo bih se da imas problem sa termostatom.
Dok taj isti motor kasnije u 156 i 145 i 147 koristi termostat koji otvara na 88c.

GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
- Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
Ne moraš to da učiš, to je pikanterija za nas 156-ičarenelle napisao:@Alfanatic u pravu si prijatelju,zakucana na 90 i zimi i leti![]()

-
Ka
- Drug Član
Ne
i kod tebe je sve u redu,ja sam se danas vozikao po Beogradu celo pre podne,ista temperatura 

- DushanSD
- Garaža: Alfa Romeo 156 SW GQ 1.9 JTDm 150hp 2005
Ja se danas malo vozikao. Stoji zakucana na 90 po gradu a i na otvorenom
.

FANTAZ'JA
- Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
Sve je to OK, kod polovnjaka i menjanih termostata (različitih proizvođača) može biti nekih minornih razlika, ali generalno je sve tu negde OKO 90C i bitno je da nema drastičnog odstupanja.
Kod 156-ice je specifična situacija, kad je termostat pokvaren, ako i nagura radnu u gradu čim se malo potegne auto i vozi ravnomernije (auto-put ili otvoren put), skala pada na oko 70 C, a to je drastična razlika i neispravna vrednost. Čak i kad je termostat OK, 156 meri trenutnu temperaturu, pa golim okom vozač može gledati kako skala skače i blizu 100 C kad se stane leti na semaforu, čim se krene (ili malo isturira auto) skala krene nazad na oko 90 i tako u krug. Nikad mi nije dosadno za volanom dok pratim šta se dešava po pitanju temperature mašine
Nema brige kolegaDottore napisao:Meni je danas bila temperatura danas jedan podeok ispod 90 tacno (88 stepeni) jel to razlog da se zabrinem,gradska voznja 1 sat ?

Sve je to OK, kod polovnjaka i menjanih termostata (različitih proizvođača) može biti nekih minornih razlika, ali generalno je sve tu negde OKO 90C i bitno je da nema drastičnog odstupanja.
Kod 156-ice je specifična situacija, kad je termostat pokvaren, ako i nagura radnu u gradu čim se malo potegne auto i vozi ravnomernije (auto-put ili otvoren put), skala pada na oko 70 C, a to je drastična razlika i neispravna vrednost. Čak i kad je termostat OK, 156 meri trenutnu temperaturu, pa golim okom vozač može gledati kako skala skače i blizu 100 C kad se stane leti na semaforu, čim se krene (ili malo isturira auto) skala krene nazad na oko 90 i tako u krug. Nikad mi nije dosadno za volanom dok pratim šta se dešava po pitanju temperature mašine

- Ivan ti
- Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 16v
ex:VW Corrado G60, BMW E36 325 ci,
Opel Astra F 2.0 16v, Opel Vectra C 1.8 16v,
BMW E46 320d, BMW E39 525i M-sport - Lokacija: Lesak
Meni na mojoj 159 ovih dana kako je zahladnelo na temperaturama oko nule na otvorenom temperatura pada na 80 kada je malo opalim po gasu i na otvorenom vrati na 90 u gradu je konstantno 90.Znaci li to da imam problem sa neispravnim termostatom?
- Dragon
- Saradnik Uprave
- Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm - Lokacija: Beograd
Nemas, nisu to strasna odstupanja. Kako ti je sad, kad su temperature oko 10?
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
- Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
Nažalost, nemam baš puno iskustva sa 159-kama, pa bolje da se javi kolega Nelle ili neki drugi vlasnik radi poređenja, ali bih onako laički pretpostavio da je sve OKIvan ti napisao:Meni na mojoj 159 ovih dana kako je zahladnelo na temperaturama oko nule na otvorenom temperatura pada na 80 kada je malo opalim po gasu i na otvorenom vrati na 90 u gradu je konstantno 90.Znaci li to da imam problem sa neispravnim termostatom?

- lalicspecial
- Garaža: alfa 33 1.4ie
alfa 33 1.7ie ostale alfe u rashodu ne racunam
alfa 156 1.8 ts - Lokacija: svilajnac
-
Ka
- Drug Član
Kod Milice je temperatura zakucana na 90,nema odstupanja u odnosu na gradsku ili neku drugu vožnju
- Mario
- Garaža: -- Alfa Romeo 156 1.9 JTD
-- Alfa Romeo 159 2.4 JTDm
-- Audi A4 B8 2.0 TDI
-> Audi A6 C7 2.0 TDI - Lokacija: Earth
Na otvorenom temperatura padne na 80 stepeni. Kada vozim po gradu, sa jacim gasom stoji na 90... cim krenem sa laganom voznjom stoji na 80.
Pre toga sam imao problema sa senzorom temperature, temperatura mi je skakala u voznji
Nakon promene senzora, drzi konstantnu temperaturu.
Ne brine me jos uvek nesto posebno, videcemo kada padne jos malo temperatura.
Ako je termostat, dobice novi
Slicna pojava i kod mene...Ivan ti napisao:Meni na mojoj 159 ovih dana kako je zahladnelo na temperaturama oko nule na otvorenom temperatura pada na 80 kada je malo opalim po gasu i na otvorenom vrati na 90 u gradu je konstantno 90.Znaci li to da imam problem sa neispravnim termostatom?
Na otvorenom temperatura padne na 80 stepeni. Kada vozim po gradu, sa jacim gasom stoji na 90... cim krenem sa laganom voznjom stoji na 80.
Pre toga sam imao problema sa senzorom temperature, temperatura mi je skakala u voznji

Ne brine me jos uvek nesto posebno, videcemo kada padne jos malo temperatura.
Ako je termostat, dobice novi

-
Ka
- Drug Član
- Presretach
- Garaža: Alfa Romeo 156 2.0 T.S
Nemoj samo u kola da ga drzis

Očistimo Srbiju! http://www.ocistimosrbiju.com
-
Ka
- Drug Član
Isprobao sam prskalicu i stvarno sam zadovoljan,odledi jako brzo šoferku,a tečnost ne ostavlja masne fleke kad se nanese iznutra!Glicerin već imam,doneo sam sa posla 

- icemilos
- Garaža: alfa 166 TS
Ja vozim 2.0 TS u 166-ci ali ne dešava mi se da temperatura ide na 100 ili na 80, zakucana je na 90 i bez obzira šta je vani uvijek je u horizontali. Ljetos sam išao preko granice na +40 i čekao sat vremena u koloni sa upaljenom klimom, gledao sam temperaturu da slučajno ne pregrijem auto i ništa uvijek 90. Tako da to ne pije vode da temperatura treba da varira. Kad sipate tečnost za zaptivanje hladnjaka desi se da zaprljate termostate i može se desiti da tada brljavi, takođe treblo bi da se sipa destilovana voda sa tečnostima za hladnjake. Ako brljavi mijenjaj termostat isperi sistem i uspi sve po PS, ako nećeš onda se raspitaj šta radi visoka ili niska temperatura motoru. Nije ni čudo što leteći prolupaju kod dosta ljudi!!!alfanatic napisao:Nema brige kolegaDottore napisao:Meni je danas bila temperatura danas jedan podeok ispod 90 tacno (88 stepeni) jel to razlog da se zabrinem,gradska voznja 1 sat ?![]()

- Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
Kolega icemilos, pričamo o Alfi 156. Pun je internet polemika na ovu temu, a evo na primer jednog citata sa http://www.alfa156.net/
The water temp rises too slowly, hitting 90c° only after 10Km (driving
about 90Km/h with 5c° outside), when temp reaches 90 it suddenly drops
to 75-80 and then rises a little but usually is always below 90c°.
Reason:
Alfa uses a different way of showing the temperature compared
to i.e. Opel, Audi, VW. I guess Seat is VW so......
The difference is that in fact the temperature always goes up and
down because there is a thermostat (in all cars!!) that opens when
the cooling circuit reaches a certain temperature like 90dgr.
When the thermostat opens, a whole lot of relativaly "cold" cooling
drops from 90 to 70-75dgr.
Alfa shows this immediately on the temperature indicator whereas many
other cars measure an AVERAGE temperature that goes up and down very
slowly and certainly will not show the peaks like the Alfa way.
I guess this is done because the "normal" car driver will get in panic
and goes and see their dealer to check if nothing is wrong and Alfa is
of the opinion that Alfisti, as real, true car drivers, as enthousiastic
and knowledgeable car dirvers and can "see through" this.
So, forget about bothering the dealer, just enjoy your Alfa and keep
a regular eye on all engine fluids; don't forget the fuel tank ;-)
Naslušao sam se istih priča kod vozača 156-ice. Moguće da ponašanje nije kod svih identično nakon godina vožnje i zamene termostata različitih proizvođača, ali kod mene na primer odmah nakon zamene termostata i detaljne kontrole u ovlašćenom servisu imao sam situaciju sa šetanjem skale u skladu sa određenom situacijom.
Voleo bih da sam imao prilike sesti u novu, fabričku 156-icu pa da tačno znam kako je proizvođač zamislio, ali generalno je stav da se kod 156-ice meri trenutna temperatura. Kako je to rešeno i da li je drugačije predviđeno kod 166-ice - zaista ne znam
The water temp rises too slowly, hitting 90c° only after 10Km (driving
about 90Km/h with 5c° outside), when temp reaches 90 it suddenly drops
to 75-80 and then rises a little but usually is always below 90c°.
Reason:
Alfa uses a different way of showing the temperature compared
to i.e. Opel, Audi, VW. I guess Seat is VW so......
The difference is that in fact the temperature always goes up and
down because there is a thermostat (in all cars!!) that opens when
the cooling circuit reaches a certain temperature like 90dgr.
When the thermostat opens, a whole lot of relativaly "cold" cooling
drops from 90 to 70-75dgr.
Alfa shows this immediately on the temperature indicator whereas many
other cars measure an AVERAGE temperature that goes up and down very
slowly and certainly will not show the peaks like the Alfa way.
I guess this is done because the "normal" car driver will get in panic
and goes and see their dealer to check if nothing is wrong and Alfa is
of the opinion that Alfisti, as real, true car drivers, as enthousiastic
and knowledgeable car dirvers and can "see through" this.
So, forget about bothering the dealer, just enjoy your Alfa and keep
a regular eye on all engine fluids; don't forget the fuel tank ;-)
Naslušao sam se istih priča kod vozača 156-ice. Moguće da ponašanje nije kod svih identično nakon godina vožnje i zamene termostata različitih proizvođača, ali kod mene na primer odmah nakon zamene termostata i detaljne kontrole u ovlašćenom servisu imao sam situaciju sa šetanjem skale u skladu sa određenom situacijom.
Voleo bih da sam imao prilike sesti u novu, fabričku 156-icu pa da tačno znam kako je proizvođač zamislio, ali generalno je stav da se kod 156-ice meri trenutna temperatura. Kako je to rešeno i da li je drugačije predviđeno kod 166-ice - zaista ne znam

-
Ka
- Drug Član
Posebno kad upališ zimi grejanje,mora malo da padne temperatura,jbg zima a ti uvlačiš veliku količinu toplote i to je to,mala su to odstupanja
- Minketa
- Garaža: 156 SportWagon 1.9JTD 2004.
Jasno je (svima) zašto temperatura na cajgeru varira: pokazuje trenutnu vrednost a ne prosečnu. Pitanje je, i zato se tema iznova i iznova i podiže, i pored činjenice da je svima jasan mehanizam koji stoji iza ove varijacije, da li je to OK za mašinu? Ako nije, kako onda prevazići? Temperatura ne varira unutar pet stepeni, već ide do 75, što je dobro ispod ciljnih 90. Dalje, iza ovog pitanja ne stoji zabrinutost tipa - hoće li mi zbog varijacije temperature Alfa sutra crći, nego da li će se radni vek motora skratiti sa, recimo, 500k km na 400k km? Znači, pitanja proizilaze iz istog onog odnosa prema autu iz kog biramo bolje gorivo, boljeg majstora, vrhunska ulja, voskiramo automobile, itd.
Pade mi na pamet jedan momenat, većini dobro poznat, kao dobra ilustracija: kad promeniš fabričku sijalicu u faru, možeš da dubiš na trepavicama ali nikad više da ušteluješ far kao što ga je fabrika uštelovala. Ovo često bude razlog za prelazak na ksenone. I rešenje.
Ne znam da li me shvatate šta hoću da kažem (pitam).
Pade mi na pamet jedan momenat, većini dobro poznat, kao dobra ilustracija: kad promeniš fabričku sijalicu u faru, možeš da dubiš na trepavicama ali nikad više da ušteluješ far kao što ga je fabrika uštelovala. Ovo često bude razlog za prelazak na ksenone. I rešenje.
Ne znam da li me shvatate šta hoću da kažem (pitam).