ulje na akumulatoru?

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
miroslav03
Garaža: 156 SW 1.9JTD
Pridružio se: Pon Sep 13, 2010 3:46 pm

ulje na akumulatoru?

Sub Sep 03, 2011 6:49 pm

Pozdrav,

u pitanju je 156SW, 1.9 JTD, `04. Podignem danas haubu i prvo mi se ucini da mi je crevo od turbine na dva mesta malo drugacije boje, oblika, kao da je uglacana ona guma i ima sjaj, recimo tanka linija od 3-4cm, a na drugom mestu malo sire slicne duzine. I tapacirung haube na mestima koja se gadjaju sa tim na crevu izgleda kao da je nagoreo. Pipnem malo odozdo i kao da je vrlo malo masno/vlazno, naravno ostane crno na prstima. Onda vidim da mi se akumulator sa gornje strane deo okrenut prema motoru skroz sija, pipnem a i tu je isto masno/vlazno, crno. Inace, iz auspuha mi ujutru na prvo paljenje izadje u sekundi malo svetlog dima i zasmrdi kao spaljeno, u toku voznje mi se desi samo crni dim ali samo kada ga bas naglo stisnem na preko 2500-3000 obrtaja. Ulje mi je board-u kako treba, a i na sipki, voda uvek na istom nivou. Pre jedno dva meseca posle kretanja sa pumpe mi je ispisao MCSF ali je nestalo posle par paljenja a i nije pokazivao druge probleme.

E sad ja bih zamolio za neki savet, da li je ovo nesto ozbiljno i hitno, i sta moze biti u pitanju. Otici cu kod majstora svejedno samo da znam da li moram odmah ili mogu prema ranijim planovima :D

hvala
Mihailo89
Garaža: ALFA 156 1.9 JTD
Pridružio se: Sre Jan 06, 2010 11:02 am

Re: ulje na akumulatoru?

Sub Sep 03, 2011 9:43 pm

Kao sto si i sam rekao puklo ti je crijevo koje vodi zrak od interkulera do usisa motora.Njegovim pucanjem imas lose sagorijevanje,simptomi su kao da je otisla turbina.To je crijevo jako skupo pa vidi sa majstorom da li ga moze nekako zakrpiti,ja sam ubacivao komade cijevi u njega i stezao ih selnama,al je stalno pucalo pa sam kod majstora za auspuhe napravio rosvajno,em je bolji odziv na gas a i vjecno je.
Korisnikov avatar
pedja_156
Garaža: Alfa Romeo 156 1.9 jtd, 115 ks
Pridružio se: Pon Jan 25, 2010 5:28 pm

Sub Sep 03, 2011 10:24 pm

Definitivno ti je puklo to crevo od inter coolera do usisa, pri davanju gasa veliki deo vazduha pod pritiskom ti izadje na to crevo, pa ti je smesa prebogata gorivom, zbog toga ti auto vise dimi na auspuhu nego ranije, slabije vuce itd... krpljenjem tog creva ne verujem da ces resiti problem, jer je pritisak vazduha u tom crevu oko 1.8 bar-a, tako da ce sigurno opet pucati. Najbolje resenje je zamena creva. U delti je oko 10500 din, a imas i ovde za manje para.

viewtopic.php?f=64&t=51566

P.S. na tu pukotinu na crevu ti i izlazi ulje koje ti masti akumulator...

pozz

Jos nesto... to crevo ne puca samo od sebe.. Uglavnom puca zbog prevelikog pritiska turbine, a to regulise overboost ventil za koji ti je najverovatnije palio MCSF lampicu. Tako da je najpametnije kad zamenis crevo otidi na dijagnostiku da se prelistaju parametri...

pozz
Slika
Korisnikov avatar
Djo83
Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 4:38 pm

Ned Sep 04, 2011 10:21 am

to crevo puca jer ga ulje godinama izjeda i omeksava i onda u jednom momentu ne moze vise da izdrazi pritisak i pukne...
miroslav03

Pon Sep 05, 2011 7:42 am

Hvala na brzim i detaljnim odgovorima. Jel ovo problem zbog kog moram odmah kod majstora bez dalje voznje ili moze tako jos neki dan (bukvalno dan/dva)?

Sta bi jos morao da trazim od majstora da proveri pa da budem siguran da je sve ok i da vuce kako treba, a i da mi se ne ponovi isto za par meseci? Citam da je dosta ljudi cistilo sva moguca creva, ventile, filtere na putu intercooler-turbina-motor, ja nisam uopste bllizak toj materiji, a verujem da ce majstor nogom da me izbaci iz servisa ako mu to zatrazim :D Ima li nekoga na forumu ko to odlicno poznaje i spreman je da majstorski (citaj za adekvatnu nadoknadu) odradi to, strucan sam da pridrzim alat i da izaberem dobro ohladjeno pivo :D

Hvala jos jednom na pomoci
Korisnikov avatar
pedja_156

Pon Sep 05, 2011 11:28 am

U sustini nije o glavu sad odmah da menjas, ali sto pre to bolje.. ;) od filtera na tom putu koji si ti naveo je samo filter vazduha, a ako imas viska vremena i para (za majstora) mozes sve to sto si naveo da skidas i da ocistis (i turbinu i inter cooler, creva itd) mada mislim da nema potrebe to da radis, jedino ti je moj savet kad budes radio veliki servis (kajseve, spanere itd) skinite i usisnu granu pa je dobro ocistitie (da bi se ona skinula mora da se razupci motor pa se ne isplati to raditi samo zbog nje). Ovako trenutno mozes da kazes majstoru da ocisti EGR i senzor pritiska vazduha u grani, moja preporuka da ga zakacis na dijagnostiku da se pregledaju parametri i to je to. Kad sklopis sve izadji malo na auto put pa pun gas jedno 10-15 km da iscisti iz usisa i auspuha garez... ;)
Slika
Korisnikov avatar
Djo83
Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 4:38 pm

Pon Sep 05, 2011 11:57 am

svaki put bi na autostradi trebalo zabost JTD na 3500 obrtaja i voziti tako neko vrijeme da prodishe...
miroslav03

Sre Sep 07, 2011 7:54 am

Problem resen. Crevo intecooler-usis je puklo, tacnije izgledalo je kao da je nozem iseceno odozdo pa je zamenjeno novim po vrlo razumnoj ceni. EGR je ociscen i zatvoren, neverovatno je koliko je zapusen bio. Auto se preporodio, dim se na trenutak pojavi tek preko 3500 obrtaja a verujem da ce i to nestati posle jedne dobre voznje. Videcemo koliko ce sve da traje :D

Hvala svima na savetima i na preporukama za prodavnicu delova ;)
Korisnikov avatar
pedja_156

Sre Sep 07, 2011 11:12 am

Nema na cemu... tu smo.. ;)
Slika

Povratak na “Area Servizio”