Slabo hladjenje kabine (klima)
- Gorstak33
- Garaža: Fiat bravo 1.6 mjet, 2008.
Ex Alfa Romeo 156 sw jtd 8v, 2003.
Ex Alfa romeo 33 1.7 ie 8v,1993. - Lokacija: Beograd
Jeste da nema veze sa klimom i hladjenjem,ali ima veze sa grejanjem.O cemu se radi.Otkako je zahladnilo nikako da se ugrejem u mojoj 33.Klapne otvaraju i zatvaraju po ps-u,ali kakda prebacim na toplo nema efekta.Zapravo,kada ukljucim grejanje,greje svega par sekundi i onda krena da duva ledeno.Sta moze biti,posto vidim da se kao glavni uzrok tome navodi termostat?
- Gorstak33
Iskreno,ne znam sta na alfi znaci dovoljno,posto u boci ima nekih 1,5 cm ispod onog grla cepa.Me vidim gde je oznacen min i max.
- gaston
- Garaža: EX.....164/156 2+2=4.0
147 Mjet 260 HP +Djulieta 2.0 170 HP - Lokacija: Belgrade
Na hladno treba da je na sredini metalne selne koja drzi posudu , ili ti je zapusen ili ima vazduha , proveri da li su i dovodno i odvodno crevo topli pre nego upalis ventilaciju .
http://www.youtube.com/watch?v=Pf0JT4jsR9Y" onclick="window.open(this.href);return false;
- Gorstak33
Hvala matori.
Problem resen.NIje otvaralo ventil ispred hladnjacica za grejanje,tacnije zaprljali se kontakti na tom elektroventilu. 

- Gorstak33
Opet muke.Taman se malo ogrejah kad ono opet zeza.MIslim da onaj elektroventil ispred hladnjaka ne otvara dovoljno,ili pak da je hladnjacic toliko zaprljan da samo kad ukljucim ventilaciju krene toplo,a zatim hladno.
- sasavictor
- Garaža: Alfa Romeo 147 1.6 T.S. 88kW
Alfa Romeo 147 1.6 T.S. 77kW - Lokacija: Beograd
Prvo Pozz svima
nov sam na ovom forumu, nadam se da nisam promasio temu.
Zimus sam uzeo Alfu 147, tada mi hladjenje nije bilo potrebno pa nisam ni pokusavao da ukljucim hladjenje. Kad je malo otoplilo i kad sam probao da ukljucim nisam bio siguran da li ja to umem da uradim, jel je klima rucna i mislio sam da negde gresim jel hladjenje nije htelo da se ukluci. Pre nikad nisam imao auto s klimom
- Pre: Venilator radi ne svim brzinama i vrlo lepo se podesava gde hocu da duva ili da susi ili odmrzava stakla jel greje ko "ludo". (probao da ukljucim hladjenje kompresor ne startuje (odustao od daljeg ukljucivanja))
- Sad: Vozio auto klima podesena da duva, odnosno da ubacuje "svez" spoljni vazuh, parkirao na trenutak i kad sam se vratio u auto i ponovo startovao motor, iz klime duva vreo vazduh na maksimumu, takodje na maksimumu ventilator na poziciji za odmrzavanje stakala.
Sta god dirao od komandi za klimu nista se ne menja, kao da je panel sa komandama otkacen na toj poziciji, sve mrtvo, sem tastera za odmrzavanje zadnjeg stakla jedini uradi "bip" iz table ali se ne pali i sijalice u panelu "skilje", sve vreme. Ne gase se i kad je auto skroz iskljucen.
Izvadio sam osigurac i sad na klimi nista ne radi, to sam uradio da mi sijalice na panelu ne bi potrosile akumulator.
Sta bi to moglo biti?
Unapred zahvalan svima na svim savetima

Zimus sam uzeo Alfu 147, tada mi hladjenje nije bilo potrebno pa nisam ni pokusavao da ukljucim hladjenje. Kad je malo otoplilo i kad sam probao da ukljucim nisam bio siguran da li ja to umem da uradim, jel je klima rucna i mislio sam da negde gresim jel hladjenje nije htelo da se ukluci. Pre nikad nisam imao auto s klimom

- Pre: Venilator radi ne svim brzinama i vrlo lepo se podesava gde hocu da duva ili da susi ili odmrzava stakla jel greje ko "ludo". (probao da ukljucim hladjenje kompresor ne startuje (odustao od daljeg ukljucivanja))
- Sad: Vozio auto klima podesena da duva, odnosno da ubacuje "svez" spoljni vazuh, parkirao na trenutak i kad sam se vratio u auto i ponovo startovao motor, iz klime duva vreo vazduh na maksimumu, takodje na maksimumu ventilator na poziciji za odmrzavanje stakala.
Sta god dirao od komandi za klimu nista se ne menja, kao da je panel sa komandama otkacen na toj poziciji, sve mrtvo, sem tastera za odmrzavanje zadnjeg stakla jedini uradi "bip" iz table ali se ne pali i sijalice u panelu "skilje", sve vreme. Ne gase se i kad je auto skroz iskljucen.

Izvadio sam osigurac i sad na klimi nista ne radi, to sam uradio da mi sijalice na panelu ne bi potrosile akumulator.
Sta bi to moglo biti?

Unapred zahvalan svima na svim savetima
- Sloba
- Garaža: Alfa Romeo 147 Distinctive Selespeed
Da ne ponavljam probleme sa klimom u smislu slabog do nikakvog hlađenja kabine, pominjane u prethodnim postovima, imam jedno kratko pitanje...
Kome u NS-u poveriti rešenje tih problema?
BMW is like a tampon, every pussy needs one...
- sasavictor
Dosao sam do nekog zakljucka da je izgleda nekakav problem sa strujom.
Izvadio sam osigurac da bi klima prestala da duva vruce i da se lampice na konzoli pogase.
A sad mi zbog osiguraca ne rade ni prozori ni dugme za otvaranje gepeka,
a i sa tim sam ranije imao problema.
Prozori a i dugme za otvaranje gepeka su reagovali tek posto se vise puta pritisnu tasteri.
Kao da je na toj liniji gde se nalazi taj osigurac, nalazi ili neki kratak spoj ili se neka zica negde otkacila ili je neki "bug" ...
Niko do sad nije imao slican problem?
Izvadio sam osigurac da bi klima prestala da duva vruce i da se lampice na konzoli pogase.
A sad mi zbog osiguraca ne rade ni prozori ni dugme za otvaranje gepeka,
a i sa tim sam ranije imao problema.
Prozori a i dugme za otvaranje gepeka su reagovali tek posto se vise puta pritisnu tasteri.
Kao da je na toj liniji gde se nalazi taj osigurac, nalazi ili neki kratak spoj ili se neka zica negde otkacila ili je neki "bug" ...
Niko do sad nije imao slican problem?

- sasavictor
Problem resen!!
Problem je bio u centralnoj konzoli sa komandama za klimu.
Neko je tu jos ranije menjao sijalice i umesto sijalica ubacio diode.
[youtube]LEEWBs8H1kM[/youtube]
Nema sijalica kao na ovom videu, nego su tu diode sa nekim
aluminijumskim krilcima.
Diode su silom montirane i ta aluminijumska krilca su se pokrivila i napravila nekoliko
kratera po stampi i to je izazvalo kratak spoj.
Uglavnom, problem resen
Pozz svima

Problem je bio u centralnoj konzoli sa komandama za klimu.
Neko je tu jos ranije menjao sijalice i umesto sijalica ubacio diode.
[youtube]LEEWBs8H1kM[/youtube]
Nema sijalica kao na ovom videu, nego su tu diode sa nekim
aluminijumskim krilcima.
Diode su silom montirane i ta aluminijumska krilca su se pokrivila i napravila nekoliko
kratera po stampi i to je izazvalo kratak spoj.
Uglavnom, problem resen

Pozz svima

- Sloba
Sloba napisao:Da ne ponavljam probleme sa klimom u smislu slabog do nikakvog hlađenja kabine, pominjane u prethodnim postovima, imam jedno kratko pitanje...
BMW is like a tampon, every pussy needs one...
- dusanGT
- Garaža: GT JTDm Q2
Ja u servisu "Cubi" radim proveru instalacije i zamenu rashladnog fluida. Oni nisu specijalizovani servis za auto-klime, pa te pošalju na neko drugo mesto, ako ne mogu da reše eventualni problem...
Alfa je stil... ostalo je status...
- Sloba
- mmladen
- Garaža: Alfa 156 1,9 jtd SW
Kod mene slabo (skoro nikako) ne hladi klima,prosle godine je bilo uredu e sad ono sto me muci je to kako da znam dal nije koja od klapni zakazala i kako to da proverim,to me i najvise brine?
Drugo,dal mogu izvaditi filtere klime i pokusat bez njih ukljucit klimu da vidim da li oni mozda uzrokuju slabo hladjenje,premda sam ih prosle godine menjao ali nisu neki kvalitetni verovatno.
Trece,da li mozda nije manjak freona premda kompresor radi tj.ukljucuje se,sve se plasim dal nije klapna zakazala pa bih voleo naci nacin kako to da proverim
Drugo,dal mogu izvaditi filtere klime i pokusat bez njih ukljucit klimu da vidim da li oni mozda uzrokuju slabo hladjenje,premda sam ih prosle godine menjao ali nisu neki kvalitetni verovatno.
Trece,da li mozda nije manjak freona premda kompresor radi tj.ukljucuje se,sve se plasim dal nije klapna zakazala pa bih voleo naci nacin kako to da proverim
- mali radojica
- Garaža: alfa romeo 147 jtdm
kako klapna može da pravi problem? jel duva ventilator? ako duva mora da bude hladan vazduh. kod mene je klapna skroz otvorena i hladi odlično.
a polen filter možeš da menjaš kad god ti padne na pamet, kažu na 6 meseci ali ništa ne smeta ni češće.
a polen filter možeš da menjaš kad god ti padne na pamet, kažu na 6 meseci ali ništa ne smeta ni češće.
- mmladen
Duva kako da ne duva ali nije hladan vazduh nego onako kao kad duva u oni auta koji nemaju klimu ustvari toplotu vanjskog zraka samo ubacuje,neverujem da moze biti uzrok polen filter to mi je najeftinija varijanta ali sumnjam da je to
- Zillgian
- Garaža: ex '07 AR159, 2.4 JTDm Q4
ex '02 AR156, 1.9 JTD - Lokacija: Ndjamena
Prosto. Da ti je filter klime iole zacepljen, duvanje u kabini bi bilo daleko slabijeg intenziteta (imaj na umu da se ovdje govori o intenzitetu, a ne o temperaturi vazduha). To sto se pali kompresor, odnosno to sto kompresor radi, "indicira da je bombina, Miljenko", moze da znaci da je problem u tome sto nemas freona u sistemu.
Prema mom nekom iskustvu, na 156 se problem pojavljuje obicno na presostatu ili na kompresoru, odnosno na gumicama istog. Zbog toga freon obicno iscuri iz sistema tokom zime.
Otidji kod nekog iole normalnijeg frigo mehanicara koji se bavi automobilima, i neka ti provjeri koliko freona imas u sistemu. Ako je nivo freona nizak, vjerovatno su ti stradale gumice na pomenutim elementima. U tom slucaju moze da ti zamijeni gumice i dopuni freon. Preporuka je da se istovremeno i dezinfikuje sistem, a ukoliko to nisi radio prosle godine, zamijeni i ulje.
Posto si iz BN, najbolji, ali daleko najskuplji izbor bi ti bio Drajo iz Popova, posto pomenuti vazi za ponajboljeg majstora u Semberiji. Medjutim, posto ce ti on za tu intervenciju uzeti barem duplo vise nego sto bi ti uzeli ostali majstori, moja preporuka u ovom slucaju ide Gordicu, koji ima mali servis za klime u ulicici odmah preko puta Feromonta, ovlastenog distributera Ford vozila, u Patkovaci. Kod njega sam odradio servis po upola manjoj cijeni, a znam sta je i kako uradio, pa sam bio prijatno iznenadjen niskom cijenom, obzirom na kvalitet usluge.
Eto pa javi sta je bilo.
Prema mom nekom iskustvu, na 156 se problem pojavljuje obicno na presostatu ili na kompresoru, odnosno na gumicama istog. Zbog toga freon obicno iscuri iz sistema tokom zime.
Otidji kod nekog iole normalnijeg frigo mehanicara koji se bavi automobilima, i neka ti provjeri koliko freona imas u sistemu. Ako je nivo freona nizak, vjerovatno su ti stradale gumice na pomenutim elementima. U tom slucaju moze da ti zamijeni gumice i dopuni freon. Preporuka je da se istovremeno i dezinfikuje sistem, a ukoliko to nisi radio prosle godine, zamijeni i ulje.
Posto si iz BN, najbolji, ali daleko najskuplji izbor bi ti bio Drajo iz Popova, posto pomenuti vazi za ponajboljeg majstora u Semberiji. Medjutim, posto ce ti on za tu intervenciju uzeti barem duplo vise nego sto bi ti uzeli ostali majstori, moja preporuka u ovom slucaju ide Gordicu, koji ima mali servis za klime u ulicici odmah preko puta Feromonta, ovlastenog distributera Ford vozila, u Patkovaci. Kod njega sam odradio servis po upola manjoj cijeni, a znam sta je i kako uradio, pa sam bio prijatno iznenadjen niskom cijenom, obzirom na kvalitet usluge.
Eto pa javi sta je bilo.
- mmladen
Hvala druze,bas sve objasnjeno da nemam vise sta pitat,cuo sam i ja za tog iz Popova ali kako kazes da je toliko skup njega zaobilazim, jos jednom hvala za preporuku.
- Zillgian
- Garaža: ex '07 AR159, 2.4 JTDm Q4
ex '02 AR156, 1.9 JTD - Lokacija: Ndjamena
- SlobeX
- Garaža: AR 156 2.4 JTD
Lada Niva 1600
MB A170cdi - Lokacija: Bijeljina
Meni takođe klima slabo hladi,prvo ću filtere promjeniti pa onda dopuna freona u patkovači(50km)
- SlobeX
- Garaža: AR 156 2.4 JTD
Lada Niva 1600
MB A170cdi - Lokacija: Bijeljina
- srdjan_pop
- Garaža: Alfa Romeo 146 1.6 TS
Resio sam da ove godine cim budem u prilici resim klimu na mojoj 164. U protekilih par godina dvojica su nesto dopunjavala i opet ne hladi kako treba.
Iz tog razloga sam malo proucio, narucio i kupio nov susac (na autu je originalni iz 1992 godine jos) i ekspanzioni ventil. Verujem da u sistemu ima gomila prljavstine raznih ulja i raznih freona jer ko zna sta je tu sve cackano.
Ima li neko preporuku za majstora koji hoce da ispere sistem, zameni navedene delove i napuni ga pravom kolicinom ulja i freona. Zackoljica je u tome sto je sistem predvidjen za R12 i odgovarajuce ulje, a njega retko ko ima.
Iz tog razloga sam malo proucio, narucio i kupio nov susac (na autu je originalni iz 1992 godine jos) i ekspanzioni ventil. Verujem da u sistemu ima gomila prljavstine raznih ulja i raznih freona jer ko zna sta je tu sve cackano.
Ima li neko preporuku za majstora koji hoce da ispere sistem, zameni navedene delove i napuni ga pravom kolicinom ulja i freona. Zackoljica je u tome sto je sistem predvidjen za R12 i odgovarajuce ulje, a njega retko ko ima.
- mali radojica
- Garaža: alfa romeo 147 jtdm
[ta je konkretno bio problem? ja jedino mogu da ti preporučim duleta sa altine. inače svaki kršten majstor bio morao da proveri gde curi freon pa onda da popravlja. ako već menjaš gomilu stvari zameni i priključke.
- mmladen
Ja sredio klimu,napunio i to je sve bilo,jos da promenim polen filter i odradim dezinfekciju.
Medjutim voleo bih skinut one usmerivace vazduha ali izgleda da niko jos to nije radio pa nesmem se ni ja upustat u tu avanturu
Medjutim voleo bih skinut one usmerivace vazduha ali izgleda da niko jos to nije radio pa nesmem se ni ja upustat u tu avanturu
- srdjan_pop
- Garaža: Alfa Romeo 146 1.6 TS
. Sumnjam da sistem iole znacajno gubi zato sto i posle vise od godinu dana od zadnjeg "strucnog" punjenja i dalje pali kompresor sto ne bi radio da je freon pobegao, a imao je vremena za to sasvim dosta
.
Inace interesuje me taj presostat sto stiti kompresor od paljenja u nedostatku pritiska da li se nalazi negde u sistemu (video sam jedan na susacu) ili je unutar samog kompresora?
Inace generalni problem je - ne hladi, cak i posle vise pokusaja punjenja malo proradi ali i dalje jako slabo. I ne, nisu klapne za mix vazduha jer njih pokrecem lepo rukom pun hod.
Re: Slabo hladjenje kabine (klima)
OK onda u spisak troskova ulaze i prikljuccimali radojica napisao:[ta je konkretno bio problem? ja jedino mogu da ti preporučim duleta sa altine. inače svaki kršten majstor bio morao da proveri gde curi freon pa onda da popravlja. ako već menjaš gomilu stvari zameni i priključke.

Inace interesuje me taj presostat sto stiti kompresor od paljenja u nedostatku pritiska da li se nalazi negde u sistemu (video sam jedan na susacu) ili je unutar samog kompresora?
Inace generalni problem je - ne hladi, cak i posle vise pokusaja punjenja malo proradi ali i dalje jako slabo. I ne, nisu klapne za mix vazduha jer njih pokrecem lepo rukom pun hod.