W kupuje Alfa Romeo

Offtopic, kafenisanje, itd...
ki
kilson
Drug Član
Drug Član

Re: W kupuje Alfa Romeo

Pon Sep 06, 2010 12:28 am

DejanGT: Kad pogledas neke slike koje se prodaju za par miliona evrica, verovatno se zapitas koja to budala toliko plati 100 grama ulja bachenog na kvadrat pamuka, kad sve to zajedno vredi 100 din? :rotfl:

Eh, kako sad to tebi objasniti - ne znam ni sam, a ne znam ni zasto bih... :D
Korisnikov avatar
DejanGT
Garaža: Giulietta MultiAir | 2010
Pridružio se: Pet Apr 23, 2010 12:09 am

Pon Sep 06, 2010 11:04 am

Moje pitanje nije uopšte zlonamerno, pa ne znam ni zašto ga tako tumačite...u pitanju je čista radoznalost... Ako je nemoguće analizirati zašto bi VW kupio Alfu, može li neko da mi rasvetli šta oni ustvari kupuju (ako kupuju)? Zapravo moje pitanje je šta je uopšte AR danas osim bedža?
Bogdan156
Garaža: Alfa Romeo 156 2.4 JTD M-jet
Pridružio se: Sub Jun 13, 2009 9:18 am

Pon Sep 06, 2010 11:16 am

Sem bedza i istorije, trenutno nista.
Korisnikov avatar
DejanGT

Pon Sep 06, 2010 11:57 am

Kilsone, ja bih prvi dao par miliona za neku dobru umetničku sliku, kad bih ih imao, to potpuno razumem i ne mislim da je neko ko to uradi budala. To je najčešće vrlo pametna investicija, ako ništa drugo... Ja sam pokušao u svom pitanju da dam neke argumente, pa mi odgovori sa romantičarskim stavom ne znače puno jer u suštini nemaju nikakav argument nego samo emociju, koja je besplatna a toliko i vredi... A pitanja sam postavio i zato što mislim da bi kupovina AR od strane VW-a bila jako loša za AR.

Čini mi se da je Speedfreakov odgovor, ma koliko bio zajebancija, najbliže istini. VW ima viška keša i kao lešinar vreba povoljne prilike. Mislim da su nanjušili da je Fiat finanasijski opet užasno slab u ovom trenutku, da ga igranka sa Chryslerom užasno finansijski iscrpljuje a rezultati su jako daleko, pa su zamahali parama za AR bedž.

Dok je kupovina Škode bila odlična strateška odluka koja je donela puno koristi za VW, Seat je bio isto tako impulsivna kupovina jer je prilika bila povoljna i jbg. ne ide im nešto jer cela stvar nikad nije prostudirana i osmišljena do kraja, probaju razne stvari sa više ili manje uspeha, ništa spektakularno... Plašim se da bi se vrlo slično desilo i sa Alfom. Da stvar bude gora, njima ni fabrika ne treba, nego samo bedž, koji bi verovatno lepili na kola proizvedena u Španiji ili Češkoj. Ili bi možda od fiata kupili nadrkane radnike koji štrajkuju 3 dana u nedelji, sa kojima ni fiat ne zna šta će?

Najbolji primer za to kako bi prošao AR je upravo De Silva. On je sad vrlo ozbiljna faca u automobilskom dizajnu. Možda i čovek br 1 (ne mislim po radovima nego po položaju). Ali on je najbolje od sebe dao upravo Alfom 156. Tada je nacrtao možda i najlepši velikoserijski automobil svih vremena. On možda sada ima nekoliko miliona eura godišnju platu i stotine ljudi pod sobom. Ali nikada više neće napraviti ništa tako dobro i revolucionarno kao što je Alfa 156. To je obično tako u životu. U VW automobile dizajniraju komiteti, sve se uprosečuje za najširu publiku. Alfa se tako ne pravi. Nikada VW neće shvatiti zašto čovek koji kupuje AR zapravo kupuje AR. Zato i mislim da bi VW totalno sjebao Alfu.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Pon Sep 06, 2010 12:32 pm

U VW su rekli da ako se pruzi prilika da kupe Alfa Romeo da se "ne sme propustiti prilika da se kupi takvo blago"...tako da ocigledno ima neku vrednost.

Mislim bi VW bio ok za Alfu. Nisu zeznuli Lamborghini i Bugatti, ne bi ni Alfu. VW je dobar gazda i svima je bilo dobro koga su kupili. Ne plasim se da nece razumeti filozofiju Alfe - nisu Nemci ni glupi, ni nemastoviti. Najjaci inostrani klub Alfa Romea je nemacki.

Ni Jaguar, ni Range Rover se ne pate pod Indijcima, ne znam sto bi se neko plasio VW. Ima gorih gazda (tipa BMW, Mercedes, GM) koji su neke firme namerno ili slucajno upropastavali.
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
DejanGT

Pon Sep 06, 2010 12:56 pm

Naravno da AR ima neku vrednost, to niko ne spori. Čak fiat ne ume da tu vrednost ni izbliza iskoristi.

Daleko su Nemci od glupih, to nikad ne bih rekao, ali je i filozofija AR još dalje od filozofije VW. Bilo bi zanimljivo videti spajanje tih korporativnih kultura.

Ono što je najveća razlika između Škode, Seata ili AR je što su i Škoda i Seat bili samostalni entiteti, sa zgradama, hardverom, tehnologijom... AR nije više fizički neki entitet, to je sada gomila stvari razbacanih na gomilu mesta u okviru fiat-a, zato stalno i pitam kako bi fiat to skupio nazad na jedno mesto i predao VW-u... zato i mislim da se samo o bedžu i priča. Ne mogu da zamislim da bi fiat rekao, ok, prodajemo MultiAir VW-u i odričemo se prava da ga više ikad i igde koristimo... Ko zna kakva su fiatova prava na korišćenje platforme 159... to je ipak regulisano brakorazvodnim dogovorom sa GM-om... ima tu milijardu problema.

Ne mislim da u poslovnom smislu VW sa Alfom ne bi bio uspešan, zato sam i naveo De Silvu. On je sad poslovno najuspešniji u karijeri, zaradjuje najviše novca, ali mi se njegove stvari sve manje sviđaju.

Tako mislim da bi i AR pod VW pravio kvalitetne automobile, samo se jako plašim da neće više da mi se sviđaju, jer VW vrednosti meni ne znače puno, ne ložim se na meku plastiku na intrument tabli, baš me briga za prostor na zadnjem sedištu, retko se vozim u gepeku sopstvenog automobila pa me mnogo ne potresa koliki je, a to su stvari na kojima VW najčešće pobeđuje na testovima poređenja sa ostalima... Bio bi to super automobil, nisam siguran da bi bio više Alfa ida bih se više okrenuo na ulici za njim : )
Korisnikov avatar
starac vujadin

Pon Sep 06, 2010 4:57 pm

Kao sto si i sam rekao - to se tebi ne bi svidelo...Ono sto je ocigledno je da se ljudima vise ne svidja nego svidja sadasnja Alfina politika...iz ovih ili onih razloga.
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
dejan555
Garaža: 147 2.0 TS selespeed
Piaggio X8 200ccm
Pridružio se: Pet Jun 12, 2009 8:26 pm

Pon Sep 06, 2010 7:44 pm

Koju su tehnologiju kupili uz-imali Seat i Skoda ???

Ona tehnologija po kojoj je Alfa bila poznata i prepoznatljiva
je takođe prevaziđena pa je ni oni sami ne koriste u novim modelima.
ki
kilson
Drug Član
Drug Član

Pon Sep 06, 2010 8:28 pm

DejanGT napisao:AR nije više fizički neki entitet, to je sada gomila stvari razbacanih na gomilu mesta u okviru fiat-a, zato stalno i pitam kako bi fiat to skupio nazad na jedno mesto i predao VW-u... zato i mislim da se samo o bedžu i priča.
Utoliko bi kupovina bila i povoljnija. Koga briga za multiair kada w ima TFSi, common rail su takodje poceli da rade tako da je i JTDm nebitan totalno. Fiat nema nikakve menjace, a u poredjenju sa wagenovim DSG-om, tek nema nista. Mislim da wagenu fali jedan power brand kojim bi parirali bmw-u, a misljenja sam da bi to pariranje bilo mnogo ozbiljnije nego sto sada Fiat pokusava.

Pokusaj da stvari sagledas kroz malo siru sliku, Alfa je nekada bila solidna na trzistu severne Amerike gde je sada vw veoma razgranat sa svojom mrezom. Pogledaj koliko ulazu u Seat u WTCC-u, kako je prosao Lambo (da li je losiji nego sto je bio??) itd itd...

Da je Alfa vrhunska i da se prodaje kao sumanuta ne bi bila interesantna jer tada bi bila jednostavno preskupa investicija koja je kao i svaka koja je u vrhuncu, sklona padu. Ovako bi za smesnu lovu dobili nevidjeni potencijal sa kojim bi ostvarivali najveci rast po brandu u grupaciji.

Svidelo se ovo nekome ili ne, tako razmisljam. Da sam VW, kupio bih je odmah jer imam viziju, da sam Fiat; prodao bih je odmah jer ne znam gde mi je d00pe, a gde glava. :wave:
Korisnikov avatar
speedfreak968
Garaža: :
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '02. AR 156 2.5 V6 24v
ex '04. AR 156 SW ti
Pridružio se: Uto Nov 25, 2008 10:52 am

Pon Sep 06, 2010 11:40 pm

OK, izneseni su dobri argumenti i za i protiv... Slazem se da VW nije ni jednu marku koju je kupio shebao... Shta su bili Skoda i Seat pre kupovine? Koliko god sad Seatu opet ne cvetaju ruze setite se samo gde su bili i na shta su im lichila vozila pre ulaska u VW grupu... Iz ambisa su izvukli Bugati, Bentley a Boga mi i Lambo... Da li su potonji time izgubili dushu? Ono neshto shto budi emocije, ono neshto shto kod mnogih presudno utiche pri izboru automobila? Mislim da jesu... Meni je to jako bitno i ne slazem se sa DejanomGT kada kaze da emocija nema nikakvu vrednost, a potom samog sebe demantuje kada kaze da mu nisu bitni ni prostor na zadnjoj klupi, ni prtljaznik ni savrshena zavrshna obrada nego ono neshto zbog chega se za Alfom okrece na ulici... E upravo to zele Nemci da kupe, jer to bash i nemaju - EMOCIJU... Alfa predstavlja upravo to, a to im treba da zaokruze prichu... Da budu definitivno najjachi… Pokushali su da od Seata naprave Alfu, prvo stilski (otuda De Silva prvo na tom zadatku) pa preko slogana "Auto Emotion" (ne treba valjda prevod?), pa WTCC, ali...

Sa druge strane FIAT je naneo zaista dosta zla Alfi… Pozatvarao je Alfine fabrike, rasparchao proizvodnju ovde-onde, prestala je da postoji kao fabrika potpuno... Malo po malo gushi joj identitet, i slazem se da, kao shto je neko vec napisao, pojima nemaju shta vishe da rade sa Alfom… I to ne moze biti dobra perspektiva…

Da rezimiram – Bole me qrac shta je i zashto dobro za VW, ali u ovom trenutku zaista nisam pametan shta je bolje za Alfu od ove dve solucije… Kao shto DejanGT reche, Alfa vishe ne postoji kao zaseban fizichki entitet, shto je jedna od “sjajnih” tekovina FIAT-a kao i globalne ekonomske realnosti, znachi od nekih nashih snova o ponovnoj samostalnosti nema ni govora. Iz toga proizilazi da nam je do sada FIAT prodavao Alfin bedz, na konto nashih emocija prema istoj, pa onda ne moze biti nishta vece zlo da sad to preuzme na sebe VW, koji nesumnjivo ume daleko bolje da prodaje razlichite bedzeve. Ali zaista, kakva bi to Alfa bila? Uz FIAT smo bar imali taj sve-italijanski momenat, to savrshenstvo u nesavrshenstvu, bili deo porodice u kojoj su i Maser, i Lancia i Ferrari… Osecaj da je Alfa deo te porodice, pa sa sve ocem koji nije na nivou svoje odgovornosti, ipak je bio znachajan za mnoge, ukljuchujuci i mene… Jbga, postao sam matori cmizdravac :cray: :bye:
Slika
If everything seems under control, you're just not going fast enough.
ki
kilson
Drug Član
Drug Član

Uto Sep 07, 2010 12:19 am

speedfreak968 napisao: Iz ambisa su izvukli Bugati, Bentley a Boga mi i Lambo... Da li su potonji time izgubili dushu? Ono neshto shto budi emocije, ono neshto shto kod mnogih presudno utiche pri izboru automobila? Mislim da jesu...
Hajde bre ne zezaj, kakvu emociju su imali Seat i Skoda? Kad pogledas sada Seat Cupra, smrzne ti se... A ranije, Arosa i Toledo - biseri zivi. Lambo da ne pricam, fantasticni su i sto je najbitnije, vozljiviji su nego ikada. Do skoro smo ih mogli gledati samo na slikama jer ih je toliko bilo da je veca mogucnost bila da zajases zvezdu padalicu nego da vidis Diabla u voznji.

Ali dobro, da ne crnim dalje. Fiat je realno gledano spasao Alfu kada je preuzeo, ali me nervira to ne cinjenje, zastoj, zabuna i rad na frku. Iskreno se nadam da ce Giulietta dobro proci, ali kako je ta prica nekako zbrzano odradjena, jednostavno nisam siguran + udaranje u premium u svakom modelu... Nisam pametan.
Korisnikov avatar
starac vujadin

Uto Sep 07, 2010 8:54 am

Ok je ova prica, ali mislim da je vise teoretska. Fiat u sledecih 5 godina nece prodati Alfu jer je isprogramirao sta ce raditi s njom...meni se to bas i ne svidja sta ce raditi, ali videcemo...Ne verujem da ce VW u vreme krize dati Fiatu "nepristojnu ponudu" koju Fiat nece moci da odbije. Ako VW bude ugasio Seat za kojim, sem Spanaca, se nece plakati, onda ce se verovatno ustremiti vise ka Alfi, ali i ne moraju. Uvek mogu malo da trzisno pomere Audi. Iskreno, pored Audija ne vidim sta ce im Alfa jer Audi + sportskih VW modela pokriva ceo taj segment vise nego dobro.

Hajde sad ja malo da teoretisem...Jedna od stvari koju bi mogli da urade i sto bi imalo rezona je da od Alfe naprave neki malo otkaceniji sportski niche brend, konkrenciju Jaguaru, Maseratiju, Porscheu...nesto ispod Lamborghinija, otkacenije od Audija, sportskije od Bentley-ja...da imaju gamu modela u fazonu 8c....produkcija od 20-30 hiljada automobila maksimum...Meni bi to bilo super jer bi to bio povratak na filozofiju predratne Alfe. Alfino ime ima potencijal za mnogo zesce modele, a ne za zujalice za zene na bazi Grande Punta.
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
Woodoo
Garaža: Službeni
Pridružio se: Sre Dec 10, 2008 3:14 pm

Uto Sep 07, 2010 10:14 am

starac vujadin napisao: Hajde sad ja malo da teoretisem...Jedna od stvari koju bi mogli da urade i sto bi imalo rezona je da od Alfe naprave neki malo otkaceniji sportski niche brend, konkrenciju Jaguaru, Maseratiju, Porscheu...nesto ispod Lamborghinija, otkacenije od Audija, sportskije od Bentley-ja...da imaju gamu modela u fazonu 8c....produkcija od 20-30 hiljada automobila maksimum...Meni bi to bilo super jer bi to bio povratak na filozofiju predratne Alfe. Alfino ime ima potencijal za mnogo zesce modele, a ne za zujalice za zene na bazi Grande Punta.
I sta bi onda vozili forumasi?
ki
kilson
Drug Član
Drug Član

Uto Sep 07, 2010 10:16 am

starac vujadin napisao:Meni bi to bilo super jer bi to bio povratak na filozofiju predratne Alfe. Alfino ime ima potencijal za mnogo zesce modele, a ne za zujalice za zene na bazi Grande Punta.
Upravo tako. Potencijal lezi u svim pravcima, a najbolji pravac je onaj najotkaceniji jer danas prosecnost ne donosi nista, jos manje ce donositi u blizoj buducnosti. :D
Korisnikov avatar
DejanGT

Uto Sep 07, 2010 10:28 am

Starče, mislim da ti je teorija odlična... Jedino još da Nemac sebe natera da napravi nešto otkačeno... to mislim da bi bilo jako teško... oni nemaju tu zonu u mozgu... da je imaju oni bi takve automobile pravili i bez AR znaka...

Tvoj post je upravo istakao rupu u logici koja postoji sve vreme oko VW-ove kupovine Alfe.

Oni su kupili Bugatti i nastavili tamo gde se stalo i to unapredili u svakom mogućem smislu. To su uradili i sa svima ostalima. Vrlo uspešno, osim možda sa Seat-om. Kod Alfe kupuju samo značku, a automobile bi dizajnirali i pravili sami. Da oni kapiraju šta treba da urade da naprave Alfa Romeo, napravili bi ga već odavno, sve resurse uveliko imaju, zvao bi se doduše Audi ili Seat, ali bi ga sigurno već napravili. Šta je garancija da će kupovinom značke volšebno naučiti koji su tajni sastojci za jedan AR? Fiat je sastojke znao kada je pravio 156/147/GT, a onda je malo zalutao sa 159/Brerom/MiTo-m. Možda je Giulietta ponovo na dobrom tragu. Da nije glupi Chrysler upao u celu priču verovao bih i da bi Giulia imala dobre šanse da ispadne pogodak, ako su lekcije sa 159 naučene.

A šta VW-u garantuje da će kupovinom značke naučiti da kuvaju špagete? To mi sve vreme nije jasno i zato sam pitao onu gomilu pitanja na prethodnoj strani...
Korisnikov avatar
starac vujadin

Uto Sep 07, 2010 10:52 am

Nemci u svojoj istoriji imaju puno otkacenih automobila, a o umetnickim, arhitektonskim i drugim otkacenim delima Nemaca moze se pricati danima. Druga stvar je sto u VW rade mnoge nacije, izmedju ostalog i puno Italijana, nije to Gestapo stab. 8c je nacrtao Nemac...itd...itd...

I preterujes sa Alfinom individualnoscu, kao da je to neki magicni sastojak kod Stradivarijusa. Nije to Morgan, Lotus... Alfa se pravila u 100-nama hiljada primeraka i ona je podilazila ukusu sa dodatkom svojih osobenosti.

A i Wiesmann je bolji od Morgan-a. :wave:
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
SCHUMACHER
Garaža: Ex ALFA ROMEO 155 2.0 8V T.SPARK
Ex ALFA ROMEO 145 1.4 16V T.SPARK
ALFA ROMEO 155 2.0 16V T.SPARK
ALFA ROMEO 156 1.9 JTD
ALFA ROMEO 166 2.4 JTD
ALFA ROMEO 166 3.0 V6 24V
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 11:54 am

Uto Sep 07, 2010 2:30 pm

Izvinjavam se sto se mijesam jer nemam teoriju sta ce Fiat raditi sa Alfom i ne zanima me (imam crvenu 155 od koje nikad nijedna nova Alfa nece biti uspjesnija) ,ali ne mogu da ne primijetim koliko si ti Dejane kontra-diktoran,cas ne znas sta ce vw-u Alfa,cas da Alfa ima tradiciju,budi emocije itd.
vw ima dsg,comon rail,Da Silvu itd ali nemaju ime.Proizveli su vw nardo koji je trebao da parira Enzu itd,ali niko nije htio da da 150.000 e za nesto sto nosi wv znak,dok znamo kako je "propala Alfa" koja nema nista-rasprodala 8C prije nego je i proizvela...
Shvatate li Vi da 80% proizvodjaca moze da napravi dobar super automobil ( Biturbo V motor u sredini,pogon na zadnjim tockovima,agresivan dizajn itd) ali nemaju IME,a Alfa Romeo je ako ne najjaci automobilski brend-onda medju jacima...
Svi imaju sirovine,inzinjere,radnu snagu,ali bitno je ime,a to je ono sto oni nemaju,a i nije tajna da su Njemci oduvijek bili "wanna be Italian"...
"Tresu se soliteri,
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
Korisnikov avatar
DejanGT

Uto Sep 07, 2010 2:41 pm

Pazi, ima u Las Vegasu cela Venecija, do jaja, cista, sjajna, blistava, sarena, mirisljava, prepuna turista...

Ali prava stvar je prava Venecija, sa sve svojim smrljivim kanalima i mnogim propalim zgradama koje ne stizu da obnove od protoka turista i sveopsteg haosa, i prosijacima, i smaracima koji kidisu na turiste... kad si tamo ipak prosto osecas da si na pravom mestu. Las Vegasova Venecija nema veze s mozgom naspram prave...

VW-ov Alfa Romeo ne bi bio nista drugo nego Las Vegasova Venecija... to je poenta...

Ljudi kupuju italijanska kola izmedju ostalog zato sto NECE nemacka, teorija da ce nemacka italijanska kola biti bolja od italijanskih italijanskih je mozda tacna, ali onaj kome su ok nemacka italijanska kola je verovatno vrlo zadovoljan i nemackim nemackim kolima i davno ih je vec kupio :grin:
Korisnikov avatar
speedfreak968
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '04. AR 156 SW ti

Uto Sep 07, 2010 3:53 pm

@Laza
Rekao sam POTONJE - znachi mislio sam na Bugati, Bentley i Lambo... Za ime Boga, jesi li prochitao ceo moj post ili samo fragmente?

Jeste, VW-ov Lambo je bolji i upravljiviji nego ikada, odlichan automobil... Ali to je manje-vishe Audi sa Lambovim bedzom...
Poslednja izmena od speedfreak968 u Uto Sep 07, 2010 4:06 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Slika
Korisnikov avatar
speedfreak968
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '04. AR 156 SW ti

Uto Sep 07, 2010 4:04 pm

starac vujadin napisao:Nemci u svojoj istoriji imaju puno otkacenih automobila, a o umetnickim, arhitektonskim i drugim otkacenim delima Nemaca moze se pricati danima.
Bauhaus...
Slika
Korisnikov avatar
starac vujadin

Uto Sep 07, 2010 4:38 pm

Dejane, nema nigde nepatvorene cistote, pa ni medju italijanskim automobilima. Suvise idealizujes Alfu. Samom kupovinom Alfe od strane bilo koga nece se nista promeniti ni na bolje ni na gore. Niko se nije rodio plemenit i uspesan sam po sebi, nego se to tokom vremena stvaralo. Predratna Alfa nema mnogo veze sa posleratnim. U posleratnim Alfama bilo je nekoliko faza...za svaku fazu moze se raci da je donela nesto novo i odnela nesto od starog. Nekad je to bilo dobro, nekad je to bilo lose...to je razvoj.

Ljudi ipak vecinom ne kupuju italijanska kola jer ne vole nemacka...to bi bilo uvreda za kupce italijanskih kola jer bi to bilo priznavanje kompleksa. Kupuju ih jer im se svidjaju bas ta kola.

Da se odmaknemo od italijana, slicne diskusije postoje izmedju ljubitelja BMW, Mercedesa i Audija i oni su dobar primer za ovu pricu. Za Audi vazi prica da nema tradiciju, da ga voze novobogatasi...ali tu pricu guraju iz BMW i Mercedesa zato sto ih Audi davi na svim poljima - ima vecu gamu modela, bolji kvalitet, cesto bolji dizajn, pojacava udeo u prodaji, nametnuo se kao trendseter u svemu i to izludjuje BMW i Mercedes. Istina je da je Audi nouveau riche firma, ali problem je u tome sto su BMW i Mercedes izgubili neke od svojih core values jer su jurili neke nove nametnute vrednosti i nisu bas uspeli u tome. Moze se pricati o tradiciji i to je legitimno i ima svoju veliku tezinu, ali ako izgubis svoje vrednosti, ako ne razvijas nove, ako ne napredujes - zbrisace te. Za 20-ak godina Audi je stigao i mnogo cemu prestigao BMW i Mercedes koji su bili svemirski brodovi za smesni Audi iz 70-ih. Dolazi vreme kada ce ti novi postati etablirani, sa pedigreom...Secam se kada su se ljubitelji BMW i Mercedesa smejali Audijevim enterijerima, pa su to resili i sada su bolji od njih, pa dizajnom - pa sada prave kola koja su vecini jako lepa, pa kako ne znaju da naprave motore, pa su napravili mnogo dobrih motora - atmosferskih, turbo, dizel, 4,6,8,10,12 cilindara...kako ne znaju da naprave sportska kola pa sada imaju tri sportska modela u ponudi...Stisao ih je svuda i sada ostaje prica - e, nemaju tradiciju.

Ja Alfi 159 ne zameram toliko sto je osecaj u voznji tog auta kao da vozim Audi/Opel (mada mi smeta), vec mi je krivo sto tako dobar auto nisu razvili do kraja, sto su im benzinski motori sem TBi slabiji u odnosu na konkurenciju, sto nisu napravili flagship verziju, itd, itd...Jel tebi Brera auto u skladu sa Alfinom filozofijom? Alfa nikad nija pravila isprazna kola, a Brera je pozerski auto koji ne nudi nikakav sportski osecaj u voznji i sluzi za sprdnju u uporednim testovima...i sad je to Alfa, sa "onim necim", a recimo Nissan 370z je "sterilini japanac". Taj sterilni japanac pruza 10x vise svega nego Brera.

Ferrari je to fantasticno shvatio i to je firma koja je uspela na najbolji nacin da spoji bastinu i zaostavstinu sa tehnologijom i buducnoscu. Kada se to uradi kako treba onda i nema mnogo glasova koji jadikuju za tradicionalnim vrednostima.
Acqua-Olio-Benzina
ki
kilson
Drug Član
Drug Član

Uto Sep 07, 2010 6:43 pm

Alfa vec odavno nema veze sa svojom prosloscu i sve manje je u relaciji sa istom sto se tice samih komponenti. Gde su rwd, benzinac sa alu blokom, gde je V6 Busso, gde je magneti marelli itd itd...

Venecija u Vegasu je odavno na sceni. :)
Korisnikov avatar
DejanGT

Uto Sep 07, 2010 7:40 pm

Sve je to meni jasno, nisam ja nikakav fanatik, navijač i romantični retard, niti imam išta od uspeha ili neuspeha Alfa Romea... Najmanje sam izabrao italijanska kola zbog kompleksa... izabrao sam ono što volim, što mi odgovara, što ispunjava moje kriterijume i što mi se sviđa...

Jednostavno mi je ideja da digneš Ajfelovu kulu u Düseldorf-u, jer je to dobro za turizam, malo debilna... možda grešim, al ja tamo ne bih putovao da je vidim...

Da budem fer prema nemcima, ne bih vozio ni golfa proizvedenog u Torinu...
Korisnikov avatar
dejan555
Garaža: 147 2.0 TS selespeed
Piaggio X8 200ccm
Pridružio se: Pet Jun 12, 2009 8:26 pm

Uto Sep 07, 2010 8:06 pm

Ako kupe koji će se onda Alfin model proizvoditi
kao replika u limited seriji ???

http://www.b92.net/automobili/komentari ... _id=454906
ki
kilson