Nasao na stranjskom forumu.Moz' da bude al' ne mora da znaci :
I had a the same fault with a Fiat Brava 1.6.
The cars tick over was not good and it had the injector light was on.
After a lot of searching and probing with my multimeter, I found it.
If its a similar set up with yours, find the camshaft position sensor, on the front of the engine you should find a three pin plug and socket. Coming from the camshaft sensor, I found it had 5v coming from the ecu, but nothing on the other side of the connector going to the camshaft sensor.
So I pulled open the connector to find the three pins and the female side of the socket had corroded away, I cut the plug and socket out, resolderd the connections. Then started the car, injector light went out and car was running smooth again! One very happy customer and a cheap fix.
Ukratko,korodirali kontakti na senzoru bregaste ...
Tihomirce!
Sada nesto razmisljam i seti se!
Na benzinu sam imao problem variranja ler gasa, dok je na plinu sve bilo u redu!
Kada sam promenio lamda sondu sve se slozilo kako treba a ler gas je na benzinu bio besprekoran!!!!
Da nije LAMDA????
Jest moja je bez lambda sonde , al nema ni senzor na bregastoj ,
samo na radilici (magnetno induktivni sa dva pina)
na benzinu malo mrsi na manjem gasu a na plinu lepo radi , al na oba varira na leru
Znatno sam umirio stucanje na benzin italian-tuning metodom. Znaci na benzin i puuuuun gas voznja jedno pola sata. Sad mnogo mnogo manje trza kad nije na turi.
Nego niko mi ne odgovori na pitanje o temperaturi, tj. kako mu se krece? Ja sam po danasnjem vrelom danu dogurao do 105, sto mi se nikako ne svidja.... znam trpi antifriz, ali ipak...
Nemam za davač za skalu , imam samo za ovaj što daje podatak za ECU
pogledaj na termo davaču na hladnjaku dal ima na koliko pali ,
pa uporedi sa skalom na tabli , ali ako ti pali ventilator i spusta temperaturu
mislim da nebi trebao da menjaš termostat
Meni nikad nije otisla dalje od pola izmedju crtica 90* i sledece crte.To u najgorim slucajevima a redovno,predje kazaljka crtu 90* za svoju debljinu (cenim da je to 94-5* max),tu pali ventilator i ne ide preko toga.
Srdjane,riknjavanje termostata je kontra od onoga kod Zastave npr. tj. kad crkne,zaglavi u otvorenom polozaju tako da nema pregrevanja .Kad vrisne,prob bude pothladjenost motora.
Tebi je mozda problem prljav hladnjak od spolja ili (pre)star antifriz ili ... I da,hoce da bude,u proseku za 2-4*C vishlja radna temperatura,dok motor radi na plin pa razmotri i taj momenat .
Evo premeren davač za ECU ,
HLADAN - 1975 oma (mereno oko 10:30h auto stajao na suncu)
po skali 60C - 642 oma
po skali 80C - 376 oma
po skali 90C - 275 oma
to mu dođe to davač je dobar
Probao motorić i mislim da će biti dobro , probao bez kućišta filtera pa ne znam kako je u vožnji
kad radim drugu pa nemam vremena na tenane da radim a ne volim kad mi je auto bolestan :cray:
kaže mi sinoć žena - Postaćeš ko Steva Žigon , samo ti fale papuče za u kola a ja to ko nisam
> Srdjane,riknjavanje termostata je kontra od onoga kod Zastave npr. tj. kad crkne,zaglavi u otvorenom polozaju tako da nema pregrevanja .Kad vrisne,prob bude pothladjenost motora.
Tebi je mozda problem prljav hladnjak od spolja ili (pre)star antifriz ili ... I da,hoce da bude,u proseku za 2-4*C vishlja radna temperatura,dok motor radi na plin pa razmotri i taj momenat .
To znam odnekud, ni sam neznam odakle, ali... Da li je moguce da se isti ne otvori do kraja. Sve nekako imam osecaj da nemam pun protok tecnosti.
Hladnjake sam cistio, a termoprekidac na hladnjaku privremeno penzionisao posto je prekidao (truo kontakt na istom koji je na kraju otpao), tako da sad vent radi non-stop, cim dam kontakt...ali nema nikakav uticaj na temp u odnosu na kad je radio.
Vrlo je moguce da je antifriz los, jer mi i deluje retko tj. vodeno, onako tek malo plavi, bar ono sto vidim u posudi. Prvom prilikom eto novog pa cu da vidim... Mada i dalje ne shvatam sto su moji problemi sa temp usko povezani sa klimom... Mislim jasno mi je sto digne stepen-dva kad je ukljucim, ali sto digne jos 8-9 kad je iskljucim ???
to Tihomirce: Kakvo je na kraju ispalo resenje step-a? Ciscenje ipak dalo rezultate, ili podesavanje polozaja? Verujem da ce nam svima jednog dana doci na red , pa nije lose znati....
pozdrav za pocetak.
Ja bi da se ukljucim pa cu reci kakve sam ja probleme imao....mozda pomogne.
Prvo kod mene temperatura ne prelazi 90 nikad cak ni po najvecoj vruci kad davim po gradu.
Kontra tome je Marea 2.0 od brata koja osetno ima vecu temperaturu kad je auto na plin (ja nemam plin).
Kod njega smo to resavali tako sto hladnjake pre svakog ljeta operemo vodom pod pritiskom i nije za poverovati koliko je bolje hladjenje.
Prasina, muve i ostala gamad su cudo kad se zalepe na hladnjak.
Elem sto se stucanja tice.
Ja sam prvo imao problem sa senzorom temperature tecnosti.
Problem je sto se on uvrne u donji deo kucista a masa ide preko gornjeg dela tako da vremenom masa oslabi.
Ja sam stavio na kraju zicu i auto se preporodio a kazaljka na tabli pocela da pokazuje preciznije nego do tad.
Sve u svemu jako veliki uticaj na rad motora.
I zadnja moja zezancija su kablovi.
Kupovao nove i 300 cuda dok nisam na kraju uzeo celu deklu i zamenio tako da sad imam keramicke zavrsetke kablova (2.0 V6 TB).
Konacno mi je rad motora miran, tih i bez trzaja.
Sve ovo sam napisao posto sam imao preskoke i losiji ler gas.
Posle svega ovog sad je extra.
Mislim da sam rešio problem sa ler gasom i step motorićem
sad izgleda ovako
na benzinu od hladnog starta pa do radne temperature je miran
na plinu od neki 55C na skali se smiri totalno i radi ko satić
znači pali na benzin malo zagrej pa na plin i šibaj ,
još sam na emulatoru dizni podesio gašenje tako da sad kad prebacuje sa benzina na plin ne zamrsi
Sad je sve na svom mestu , videćemo sutra hladan start kako će da odradi
Moj emulator je ovakav
pomoću ovog potenciometra se šteluje vreme
kod mene je stajao na sredini , ja sam ga zakrenuo u smeru kazaljke na satu i sad nema problema
inače je bilo muke kad ga prebacujem , morao bi malo da ga lažem pedalom dok ne prihvati
a sad malo gasa da da uključi i on nastavlja da radi kao da se ništa nije desilo
>
Problem je sto se on uvrne u donji deo kucista a masa ide preko gornjeg dela tako da vremenom masa oslabi.
Ja sam stavio na kraju zicu i auto se preporodio a kazaljka na tabli pocela da pokazuje preciznije nego do tad.
Sve u svemu jako veliki uticaj na rad motora.
Mislim da ce ovo biti definitivno resenje za mene, posto sam uvideo da je bez klime temp apsolutno ok, a onda sam je ukljucio i iskljucio u roku od par sekundi bukvalno i kazaljka se nasla 10 stepeni vise... neverujem da je zaista temp otisla gore tako brzo, vec mi vise deluje kao problem sa masom. Kako si izveo tu masu? Zalemio je za termodavace ili sta?
Tihi... podesavanje emulatora... zlata vredan savet, sutra srafcigerce uzimam u ruke jer mi se isto desava, tj. izbrljavi kad prebacuje, hvala puno.
Pa da oteram kod pravog maistora
Sad sam išao da probam sasvim zadovoljan , pali lako i drži lepo ler gas ,
i mogu reći da viši nema ono cimanje na malo gasu kad se vozi u koloni
Zasad mogu da stavim tačku na ovaj problem