Spuštanje/Podizanje prozora

Generacija najlepših Alfinih automobila iz novije istorije
Korisnikov avatar
Lakson
Drug Član
Drug Član
Garaža: ̶ ̶̶̶A̶̶̶l̶̶̶f̶̶̶a̶̶̶ ̶̶̶R̶̶̶o̶̶̶m̶̶̶e̶̶̶o̶̶̶ ̶̶̶1̶̶̶5̶̶̶6̶̶̶ ̶1̶.̶9̶ ̶J̶T̶D̶m̶ ̶̶̶S̶̶̶p̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶t̶̶̶w̶̶̶a̶̶̶g̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶
Alfa Romeo Giulietta SUPER 1.4 TB
Alfa Romeo 159 2.2 JTS
Pridružio se: Pet Jul 15, 2022 5:09 pm

Spuštanje/Podizanje prozora

Ned Avg 25, 2024 12:34 am

Drage kolege našao sam se u problemu...

Pre jedno nedelju mi se desilo da je zadnji levi prozor zabagovao nakon što sam spustio sve prozore komandom na ključu. Evo liste simptoma:

- Prozor se spušta normalno
- Prozor se spušta kada se dugme povuče i kad dole i ka gore
- Prozor ne može da se podigne iz prvog povlačenja dugmeta (broj povlačenja varira od 6 do 11)
- Kada se prozor podiže podiže se iz etapa (po 1/4)
- Kada se prvi put spusti i podigne, više ne može da se spusti povlačenjem dugmeta ka gore već samo ka dole (čisto da ne ispadnem glup znam da se podiže kad je dugme ka gore/spušta kad je dugme na dole)
- Ako se prozor ponovo spusti opet se ne diže na prvi klik, a kada krene da se diže, diže se iz etapa
- Korišćenje dugmeta na zadnjim vratima ne pravi nikakvu razliku

Najbolji deo cele priče je što je problem u jednom momentu nestao i ponovo se vratio kada sam spustio prozore ključem (između ta dva puta sam koristio funkciju i sve je normalno radilo)

Još jedna korisna informacija je da je taj prozor imao problem sa Anti pinch senzorom (palila se lampica na tabli). Brana je to navodno sredio, simptomi su bili malo drugačiji nego sad:

- Gorela lampica na tabli
- Prozor se normalno spuštao (ako je podignut ništa se nije dešavalo ako se povuče dugme ka gore)
- Kada se podizao isto se podizao u etapama (po 1/4)

To je otpilike to, ako neko ima neki predlog šta da radim rad sam da slušam :drink
"Zvuk violončela koji svira anđeo na jastuku od meda" :quadrifoglio
Korisnikov avatar
srecko_mata
Garaža: Ex. Alfa Romeo GT 1.9 jtd 16v
Ex. Alfa Romeo Giulietta 2.0
Ex. Alfa Romeo MiTo QV
Audi A6 C8
Pridružio se: Sre Okt 26, 2016 9:55 am

Re: Spuštanje/Podizanje prozora

Ned Avg 25, 2024 8:14 am

Ne mogu da se setim da li na giu postoji opcija kalibracije zbog otvaranja preko kljuca. Na gt i mito postoji jer nema rama na prozoru pa da prepozna krajnje granice. Svakako to se radi tako sto zadrzis prozor u zatvoren i drzis dugme ka gore 10-12sec, pa onda spustis dole skroz i drzis dugme na dole isto 10-12sec. Probaj to, nemas sta da izgubis.

Moze biti da te zeza i centrala koja se nalazi gde su prekidaci na vozacevim vratima
Samo lagano, i pun gas.
Korisnikov avatar
Lakson
Drug Član
Drug Član
Garaža: ̶ ̶̶̶A̶̶̶l̶̶̶f̶̶̶a̶̶̶ ̶̶̶R̶̶̶o̶̶̶m̶̶̶e̶̶̶o̶̶̶ ̶̶̶1̶̶̶5̶̶̶6̶̶̶ ̶1̶.̶9̶ ̶J̶T̶D̶m̶ ̶̶̶S̶̶̶p̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶t̶̶̶w̶̶̶a̶̶̶g̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶
Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Ned Avg 25, 2024 8:52 pm

srecko_mata napisao:
Ned Avg 25, 2024 8:14 am
Ne mogu da se setim da li na giu postoji opcija kalibracije zbog otvaranja preko kljuca. Na gt i mito postoji jer nema rama na prozoru pa da prepozna krajnje granice. Svakako to se radi tako sto zadrzis prozor u zatvoren i drzis dugme ka gore 10-12sec, pa onda spustis dole skroz i drzis dugme na dole isto 10-12sec. Probaj to, nemas sta da izgubis.

Moze biti da te zeza i centrala koja se nalazi gde su prekidaci na vozacevim vratima
Probao već... U suštini je problem što kada krenem da podižem prozor se podigne samo do 1/4 pa onda moram da pustim pa ponovo dok se ne podigne do vrha. Jedino što možda nisam probao je da baš to gore što sam napisao, samo zadržim, pa koliko god se podiglo pa spustim dole. Svakako javljam kad probam... :quadrifoglio
Korisnikov avatar
Lakson
Drug Član
Drug Član
Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Pon Apr 28, 2025 1:14 am

Ko bude imao ovakav problem, ako konstantno izbacuje grešku (Ikonica prozora sa strelicama) rešava se promenom kedera u kome se nalazi senzor koji sprečava da vam prozor zgnječi ruku. Procedura je jednostavna, skine se tapacir, u gornjem desnom (bliže vozaču) uglu vrata primetićete džek koji povezuje keder sa instalacijom. On se otkači, skine se ceo keder (može i da se baci jer je neupotrebljiv) i stavi se novi (treba dobro da se namesti jer hoće da izbacuje grešku i kada ne legne lepo). Sve se potom vrati nazad i trebalo bi da radi.

Povratak na “Alfa Romeo 159 | Brera/Spider | 8C Comeptizione/Spider”