UPOZORENJE!!!! Usis za vazduh kod Giuliette 1.6 jtdm 105KS a verovatno i kod ostalih agregata je napred desno skroz dole na dnu motora.
Upao sam u baru duboku oko 20ak cm i usisala je vodu u motor preko usisa za vazduh i auto se ugasio u sred bare. Ja ni ne sluteći da se to može desiti uspeo sam nekako da je upalim posle 5 minuta i začulo se lupanje u motoru i beli dim na auspuh izduvava.
Dakle iskrivila je klipnjaču.
Nisam mogao da verujem da su ti idioti to stavili toliko nisko i da se to može dogoditi jednom modernom automobilu.
Tako da znate IZBEGAVAJTE I NAAJMANJU BARU a ako ipak se ugasi ne palite je ni slučajno.
Pozdrav svima i svako dobro!
Giulietta 1.6 jtdm upala u baru, usisala vodu, iskrivila klipnjaču
- elnibg
- Garaža: Alfa Romeo Giulietta 1.6 multijet 105 KS
- gpendula
- Revizor ARCS
- Garaža: :
- Giulietta QV - Bianco Pastello
- 145 QV (wannabe) - Budžet rejs
- Rosso Panda 319 - Lokacija: BG
Re: Giulietta 1.6 jtdm upala u baru, usisala vodu, iskrivila klipnjaču
Ne bi smelo to da se desi. Ona ne uvlači vazduh odozdo nego sa gornje strane kućišta. Sa donje strane kućišta je samo otvor za zamenu filtera. Jedino ako nije dobro vraćen poklopac prilikom zamene,.
- elnibg
Desilo se eto baš to da je preko tog usisa uvukla vodu. Desio se hidro udar u motoru, skrama od vode je na čepu itd.
Na drugom mestu nema gde da uvuče vodu sem tu.
Ne vidim nikakav otvor gore na crevu za usis, već se ono naglo spušta dole i kraj mu je skroz na dnu kod šus pleha.
Na drugom mestu nema gde da uvuče vodu sem tu.
Ne vidim nikakav otvor gore na crevu za usis, već se ono naglo spušta dole i kraj mu je skroz na dnu kod šus pleha.
- boki76
- Saradnik Uprave
- Garaža: Alfa Romeo Giulietta Rosska 1.6 jtdm 2014.
Ex 147 1.9jtd 2003. - Lokacija: Beograd
Potvrdio bih gpendulu. Isti auto isti motor, pre neki dan vozio kroz vodu bukvalno do patosa bez problema.
- Falcon037
- predsednik kluba
- Garaža: -
ex: Alfa 147 JTD 16V
ex: Alfa GT JTDM
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Alfa Mito MultiAir Turbo - Lokacija: Beograd
Jedino da poklopac kućišta nije bio dobro zatvoren ili da je samo kućiste imalo neku rupu obzirom da se lula za usis vazduga vraća gore i odatle usisava vazduh.

- elnibg
Uh uh sad ste me malo zbunili. Kod majstora je na popravci pa ću da vidim da nije negde napuklo ili otvoreno to kućište (što je vrlo verovatno) jer gde bi drugo mogla usisati vodu sem tu.
To je kućište filtera za vazduh?
Mislim na ovaj poklopac odozdo, komplet se skida kad se menja filter za vazduh?
To je kućište filtera za vazduh?
Mislim na ovaj poklopac odozdo, komplet se skida kad se menja filter za vazduh?
- gpendula
- Revizor ARCS
- elnibg
Majstor kaže da na kućištu postoje dve rupice za odušak i tu povuče vodu kad je bara duboka i dopre voda do te tačke. Kaže da nije prvi put da ima taj slučaj, to im je mana.
- gpendula
- Revizor ARCS
Jel si kod njega i zadnji put radio mali servis?
- Falcon037
- predsednik kluba
- Garaža: -
ex: Alfa 147 JTD 16V
ex: Alfa GT JTDM
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Alfa Mito MultiAir Turbo - Lokacija: Beograd
Kroz tu rupicu da bi ušlo toliko vode za hidro udar bi trebao da budeš u bari jedno 15 min i da ti je usis nekako zapusen pa da vuče kroz tu rupu. Vazduh se kroz kućiste filtera kreće manjim otporom, a ta rupica sigurno nije manji otpor.
- edin
- Saradnik Uprave
- Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP
“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
- gpendula
- Revizor ARCS
Pa nema smisla realno. Jedino da majstor nije dobro vratio poklopac pa sada smišlja priče. Ovde toliko ljudi sa Giuliettama i ni jedan poznat slucaj hidroudara zbog bare.
- elnibg
Nisam kod njega radio mali servis. Dakle verovatno je onda ovaj predhodni majstor što je radio mali servis nešto zajeb... ili samo kućište ima neku pukotinu. I ja sam se čudio da bi inženjeri Alfe mogli da naprave takav propust. U glavnom ja to sad ne mogu da vidim ali pitaću ovog majstora kad završi da li je bilo nekih nepravilnosti na kućištu. Inače sam auto oterao pre 7 dana i još ga nije ni pipnuo, ludim zbog toga. Bez obzira na sve ali više neću ulaziti u bare sem ako to ne bude Božija volja.
- gpendula
- Revizor ARCS
Veliki je to posao pa mu se ne uzima u rad, verovatno. Jel majstor za Alfe ili nema specijalizaciju? 

- bums85
- Garaža: C220 Coupe
ex Alfa 156TI JTD16v '04.
ex Alfa 159 2.2 JTS - Lokacija: Las Vegas
Cak i da poklopac filtera nije bio dobro vracen mislim da bi morao da prodjes kriz dosta dublju vodu od tih 20ak cm da bi je motor usisao, pogtovo pri malim brzinama i niskim obrtajima. Kao sto je neko vec napisao vazduh ce ulaziti linijom manjeg otpora sa gornje strane. Cudna situacija

- MiloshBg
- Garaža: No Alfa, no fun...
Mislim da takvom motoru uopste nije potrebno mnogo vode da bi "doziveo" hidro udar.
Mislim da mu je svega par decilitira ( 2-3 ) i vise nego dovoljno. A turbo motor vrlo lako i brzo moze to uvuci.
Mislim da mu je svega par decilitira ( 2-3 ) i vise nego dovoljno. A turbo motor vrlo lako i brzo moze to uvuci.
Alfa Romeo - The car inside the driver.
- elnibg
Nije to fer, rečeno mi je da čim se oslobodi jedna dizalica ide u rad i 7 dana ništa. Ali uradiće jbg, nije samo za alfe majstor ali je dobar, radio sam kod njega veliki servis već i pre sam dolazio sa nekim drugim automobilima dok sam radio sa kolma, sve je uvek bilo ok.
Bilo je tu bogami duboko sad da ne preteram rekao sam na početku 20cm ali pre će biti 25-30cm. Sve jedno desilo se i moja namera je bila da upozorim ljude da se i ovako nešto može desiti da pripaze ali bolje da sačekamo izveštaj majstora o stanju kućišta pa ćemo izvući valjda zaključak.bums85 napisao: ↑Pon Jul 08, 2024 9:50 amCak i da poklopac filtera nije bio dobro vracen mislim da bi morao da prodjes kriz dosta dublju vodu od tih 20ak cm da bi je motor usisao, pogtovo pri malim brzinama i niskim obrtajima. Kao sto je neko vec napisao vazduh ce ulaziti linijom manjeg otpora sa gornje strane. Cudna situacija
Ko zna možda i manje, sve jedno ako nađem pravi uzrok javljam.
Bila je dublja verovatno 25-30cm, pravo jezerce, ali sam baš polako išao. Sad se pitam da sam projurio možda ništa ne bi bilo.bums85 napisao: ↑Pon Jul 08, 2024 9:50 amCak i da poklopac filtera nije bio dobro vracen mislim da bi morao da prodjes kriz dosta dublju vodu od tih 20ak cm da bi je motor usisao, pogtovo pri malim brzinama i niskim obrtajima. Kao sto je neko vec napisao vazduh ce ulaziti linijom manjeg otpora sa gornje strane. Cudna situacija