Kodovi injektora

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
nikola016
Garaža: ex Alfa Romeo 147 140hp
ex Alfa Romeo 159 2.0 170+hp
ex Alfa Romeo GT 1.9 150hp

Alfa Romeo Brera 2.4 209+hp
Pridružio se: Ned Feb 22, 2015 8:20 pm

Kodovi injektora

Sre Jun 22, 2016 10:12 pm

Ostavio sam auto u Zeravici po pitanju dizni i turbine, za turbinu znam sta je javili su mi, a za dizne su mi rekli da nijedna nema kod i da ce probati da ih vrate u normalu kodiranjem...zasto se to desilo i kako dizne koje nemaju kod uticu na rad motora? Posto sam se ranije zalio da mi se motor nepravilno...a svi ostali su me uveravali da se cuje normalno... :glare:
Korisnikov avatar
BobanR
Garaža: Brera 2.4
Pridružio se: Čet Jul 31, 2014 8:34 pm

Re: Kodovi injektora

Sre Jun 22, 2016 10:15 pm

Da li je ranije rađeno nešto na diznama?
Što se tiče vraćanja kodova...u principu, izbaciće ih sto prilikom kačenja dizni. Posle toga ostaje samo da ih upišeš preko MES-a
Sébastien Loeb napisao:...Ore taj snijeg kao kombajn sjeno...
Korisnikov avatar
nikola016

Sre Jun 22, 2016 10:22 pm

Kod mene je auto od 25. septembra, nikakve modifikacije nisu radjene, februara je izbacen dpf i zatvoren egr, i nije menjana cela mapa, vec samo deo za regeneracije i za egr....Kad sam ga uzeo auto je bio izuzetno tih i imao je pravilan rad (po mom misljenju) par dana nakon kupovine ne znam iz kog razloga poceo je da se cuje malo grublje i to je tako ostalo....januara kad sam isao za leskovac sam je gazio po autoputu i sutradan je auto imao onaj isti rad kao kad sam je uzeo, gotovo da se nije cuo motor u kabini ni na -10 dok je motor hladan, a onaj stari grubi rad se vratio prvom regeneracijom(nakon2-3 dana)...

Oni su rekli da ce upisati kodove, 3500din po dizni, pa ako to resi problem odlicno, ako ne ne gine reparacija nekoj/svim (dijagnostika je pokazala da 4. dizna preliva na leru...na 2000 obrtaja sve daju normalne vrednosti, u pokretu nismo testirali auto, to smo videli u AK Kole)
Korisnikov avatar
BobanR

Sre Jun 22, 2016 10:28 pm

Na stolu će testirati sve šta treba. I ja sam svoje dizne kod njih radio, kompletnu reparaciju.
Korisnikov avatar
FantomX
Garaža: ex Julija 156 SW JTDm / 159.88whp

ex VW Passat 4motion B5.5 131hp tuned

AR 156 JTD 8v 158.9hp - numero duo :) '04
Pridružio se: Pon Sep 03, 2012 7:11 pm

Kodovi injektora

Sre Jun 22, 2016 10:59 pm

Sa diznama koje nemaju kod ne mozes da upalis auto.

To sto su ti rekli, mozda nisi razumeo ili nakon testiranja masina ne moze da dodeli kod ako su dizne"katastrofalno" lose.

Treca opcija je ca te spremaju za šišanje :)

Sent from my iPad
Korisnikov avatar
nikola016

Čet Jun 23, 2016 12:19 am

Ne znam videćemo, rekli su da nemaju kod i da će probati da ih kodiraju, pa ako neka ne uspe da će trebati reparacija...javiću sutra šta mi kažu, ne znam sta da očekujem od turbine, kako ce sa ide auto, da li ce i dalje da ima lag, i od koliko obrtaja ce da pocne ds vuce....menjaju neki izduvni ležaj valjda, caure i neki kompresorski deo (rotor kompresora) ako sam dobro razumeo.... dpf mrtvi...
Korisnikov avatar
Zex
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: ex ar147mjtd '05
ex ar147mjtd TI '07
ex ar159 mjtd '09
ex ar GT Q2 271hp '04
ex R.I.P. AR 155 v6 Q2 frankenstein
exAr giulieta 1750 QV
ar 33 1.7ie/16v
ar 75 rosso di beleza
Subi impreza sti 300hp
Pridružio se: Sre Dec 03, 2014 7:50 pm

Čet Jun 23, 2016 5:47 am

wwwttttffffaakk??kolega,ne da te spremaju za najgoru i najskuplju varijantu,nego se vidi iz tunguzije hahaha hahaha Svaka dizna mora da ima svoj kod,u suprotnom ne reaguje...ukucavanje u mesu je stvar majstora,ne utice ni na sta,osim pracenja korekcija,zanimacija..
Za turbo...ako menjaju kompresorski impeler,to znaci da ti je auto zvizdao,zavijao,skripao,taj zvuk je uvek prepoznatljiv...raspitao si se za remont dizni koja je cena?prosek 150e po komadu...za te pare,kupis 3 polovne,i menjas,ostane viska...
Falcon:

Jbt,kod tebe sve sad i za odmah
Korisnikov avatar
BobanR

Čet Jun 23, 2016 7:01 am

Zex, lično sam testirao i upisivanje kodova i te kako utiče na performanse. Iako kod naših majstora uglavnom vlada mišljenje da če to ECU sam da pročita, ne ide baš tako.
Korisnikov avatar
FantomX
Garaža: ex Julija 156 SW JTDm / 159.88whp

ex VW Passat 4motion B5.5 131hp tuned

AR 156 JTD 8v 158.9hp - numero duo :) '04
Pridružio se: Pon Sep 03, 2012 7:11 pm

Čet Jun 23, 2016 8:45 am

Sve je to lepo, ali auto NE MOZE da upali sa raskodiranim diznama...

Evo primer, cuneri amateri preko kabla kad su mapirali Megan, 2004, sve je lepo islo, dok nije trebalo da se upali auto. PRC, raskodirale se dizne i nece da kresne.

Mora ECU na astal.

Nikola, ja da sam na tvom mestu, uzeo bih nazad te dizne i poslao kod Vilica u NS, oni su bas dobri majstori za to.

Dizne koje su dotrajale i imaju preveliku korekciju, kada se stave na sto, masina ne moze da im dodeli kodove, jer je prevelika korekcija.

Auto ne moze da se pokrene sa diznama koje nemaju kod.

Kodove moze da ti upise i neko za 2L piva, ima i ljudi na forumu koji bi ti pomogli, to je smesan posao a ne 3.500 dinara po dizni.

Za turbinu, jeftinije ce da te kosta da kupis drugu polovnu nego da ti rade to sto si naveo, kostace te kao svetog Petra kajgana.

Uglavnom, ja bih sve trazio nazad. Nadam se ako si slao postom da si uslikao sve pre slanja, ja bar tako radim, nezavisno da li su kola ili ne...

edit:

Vidim da si ostavio tamo kola.

Idi, neka vrate dizne bez kodova i neka upale auto, sve ce ti biti jasno.

Uslikaj diznu i okaci ovde sliku. Idi na bum tras upad :D
Korisnikov avatar
Djo83
Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 4:38 pm

Čet Jun 23, 2016 8:52 am

Koliko god nestvarno zvuci meni su u dva servisa (da ne navodim imena ali u prinicpu najpoznatiji servisi u NS za Fiat grupaciju) 2008-e rekli da je sa termostatom sve u redu a temp preko dijagnostike nije nikako isla preko 70 stepeni. Posle kod drugara u servisu zamenim termostat i temp oko 90 od tad uvek. Tako da nemoj da te cudi sto se od majstora svasta moze cuti :).
Korisnikov avatar
BobanR

Čet Jun 23, 2016 9:47 am

Pretpostavljam ja je ovde u pitanju činjenica da su korekcije takve da ne odgovaraju kodovima sa kojima su dizne izašle iz fabrike. Kodovi upravo to i rade, govore ECU o karekteristikama injectora u različitim režimima rada. Posle višegodišnje upotrebe i zbog habanja pokretnih delova, to se očigledno promenilo, pa će sada pokušati da "ukodiraju" postojeće stanje. Bar se meni čini da je to u pitanju, a ne pokušaj da neko nekog odere.
Što se turba tiče, pitaj da li rade sa originalnim delovima ili onim made in Serbia (mislim Stara Pazova). Polovan turbo je tek mačka u džaku.
Korisnikov avatar
nikola016

Čet Jun 23, 2016 1:12 pm

Auto je gotov, rekao je lik da su dizne imale lose korekcije tako da je bilo potrebno samo kodiranje, nije bila potrebna reparacija, turbo je uradjen takodje, kod njih sam otisao po preporuci Goxy-ja, jer je rekao da rade sa original delovima, a i imaju veliku guzvu u servisu a i cini mi se cini da nisu neki zafrkanti/derikoze....

Sad sam ih zvao i rekao mi je lik da je neko crevo kod usisa turbine bilo iskidano i da traze sad neko polovno ali za 2.0 ga nema nijedan otpad :banghead:
Korisnikov avatar
Djo83
Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 4:38 pm

Čet Jun 23, 2016 2:08 pm

Pa ako ne nadju ima ona firma u Indjiji sto prave usisna creva Top Spider se zove, nek posalju staro da ti naprave po uzorku, cisto da izbegnes kupovinu originala...

...a sto si radio turbinu skroz prolupala ili je samo zvizdala?
Korisnikov avatar
nikola016

Čet Jun 23, 2016 2:34 pm

Ma otisla skroz...cula se malo, ali je auto isao lose, idem na 2000 obrtaja, dam pun gas, nakon 2 sekunde povuce, iz niskih obrtaja nikako ne vuce kad se zagreje motor, prepunjavala je...sve zbog dpf-a
Korisnikov avatar
Super_genije
Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 jtdm
-----------------------------
ex Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V 2003
Pridružio se: Uto Maj 07, 2013 10:42 am

Čet Jun 23, 2016 2:55 pm

Ja bih imao isti problem da nisam sve odmah rastavio da vidim sta je i da nisam vidio kod tebe kakav je DPF. Sreca pa nisam radio kako su mi savjetovali - da gazim 15ak minuta na 3500rpm par puta u nedelju dana pa da onda vidim na koliko radi regeneraciju.. Tacno da sam to uradio raspala bi se turbina u rendani kupus za tursiju...
Assumption is the mother of all fuckups
Korisnikov avatar
nikola016

Čet Jun 23, 2016 4:09 pm

Upravo tako, mada su mi problem napravile rastelovane dizne po rečima Vlade iz ak kole....
Jedva čekam da vidim kako ce da ide kad je uzmem, plus planiram da stavim mapu koju ti je pravio mladenke ovih dana ili u skorije vreme videću kako budem s vremenom/parama
Korisnikov avatar
mladenke
Garaža: Alfa Romeo 156 1.9 jtd 8v 2003
Pridružio se: Pon Jun 03, 2013 10:09 am

Čet Jun 23, 2016 5:38 pm

zbog zapusenog dpf-a si mogo da imas vecu temperaturu u grani, turbini i auspuhu jer je protok kroz auspuha je bio smanjen pa se i toplota vise zadrzavala. Zbog toplote moze da ode dihtung na grani ili odu karike na turbini pa da pocne da pusta ulje ali luft u turbini nisi mogo da dobijes zbog toga. Luft se dobija kada se zazor u axijalnom i radijalnom lezaju poveca, a to bude kada je neodgovarajuce ulje pa ne podmazuje kako treba, zmanjen protok ulja u turbini, zbog prevelikog pritiska a samim tim i velikog broja obrtaja osovine. Kad je zapusen auspuh turbina ne dostize zeljeni pritisak ili dostize sa zakasnjenjem. A ni dizne nisu mogle da naprave luft u turbini. :) Jednostavno dizne nisu ni u kakvoj relaciji sa turbinom. Verovatno je turbina dotrajala i takva je dosla sa automobilom.
Alfa Romeo - turning drivers into mechanics since 1910
Korisnikov avatar
nikola016

Čet Jun 23, 2016 6:32 pm

Pa ulje i vodu srecom ne mesa, kad preuzmem auto ici cu da promenim ulje i filter ulja, i reci cu da mi se procisti dovod ulja do turbine kao sto je Goxy predlozio..

Vezano za turbo i dizne, Vlado mi je rekao da je jedna dizna prelivala (tako je pokazivala dijagnostika) sto je dovelo do cestog zapusavanja dpf-a, sto je dovelo do cestih regeneracija, sto je dovelo do ostecenja turbine...Na turbini su menjali neke caure, rotor turbinskog dela, i nesto valjda neki kompresorski djavo ne mogu da se setim sad...

Videcu kako se ponasa auto kad ga preuzmem, najvise me kopka da li ce ona "buka" motora da se sredi....
Korisnikov avatar
mladenke

Čet Jun 23, 2016 6:52 pm

Dizna kad naliva gorivom stvara bogatiju smesu ako ne naliva ko sa cesme. Ako pa bas mnogo naliva onda gorivo spere klip i mesa se sa uljem. A ti bi na asupuhu posle skidanja dpf-a video da dimi ko fap lokomotiva po svakom davanju gasa. Ali opet dizna u cilindru, izduvni gasovi idu kroz granu u turbinu pa u auspuh. Ako je smesa bogata onda krilca turbine zaglave od garezi a ne pojavi se luft u turbini koji ti spominjes. Ako je bila previsoka temperatura u turbini zbog zapusenog dpf-a, onda se karike spale, postanu krute i pustalju ulje. Ali opet nema lufta. :) Da bi se javio luft u osovini turbine zbog same temperature turbine, temperatura mora da bude toliko visoka da "kuva" ulje u turbini, kako bi izgubila svoje svojstvo podmazivanja i hladjenja u isto vreme pa da se javi luft. Ali onda uz to ide i pokrivljena grana, dihtung grane... No, nebitno vazno da je nadjes kvar i isti otklonjen. :)
Korisnikov avatar
nikola016

Čet Jun 23, 2016 7:08 pm

Ma da, nebitno, samo da bude dobro nakon svega :)
Korisnikov avatar
Super_genije

Pet Jun 24, 2016 6:47 am

Mladenke, to sto pricas jeste tacno, ali proces moze da bude mnogo sporiji. Ako je zapusen dpf veca je temp sto vremenom moze da dovede do deformacije osovine, posebno kod male turbine kao sto je ova gdje je i osovima tanja. Deformacijom osovine turbina ide van balansa pa znatno ubrzava trosenje lezaja. Meni je osovina bila skroz plava, to znaci da je materijal pregrijan. Ona se cula jako malo ali na stolu vidis da je jedva u balansu i da joj je blizu kraj. A vidio si kakva je moja mapa bila. Nije dimio ni grama jer je sve ostajalo u dpf. Cak i sa skinutim dpfom nisam vidio dima (za onih 20km dok mi nisi sredio to). Kod njega moze biti uzrok lose dizne, meni losa mapa ali rezultat slican. Samo sam ja na vrijeme rijesio.
Ispravite me ako grijesim.. Ja sam glupi kompjuteras, ne turbadzija..
@nikola : To sto ti rade je klasican servis turbine. Lezaj, karike i turbinski impeler jer je iz komada sa osovinom.
Korisnikov avatar
Super_genije

Pet Jun 24, 2016 6:50 am

Njemu je dpf sa gornje strane bio istopljen skroz, a pritisak mu je izbijao na dihtungu turbine
Korisnikov avatar
mladenke

Pet Jun 24, 2016 1:54 pm

Upravo to pricam, kod normalne voznje cak i sa zapusenim dpf-om ne verujem da ce temperatura ici preko 800-850 stepeni, sto je pa normalna temperatura za pun gas u velikim obrtajima. Jedino ako je gazio auto dok je dpf bio zapusen, ako mu je neko reko tu staru popravku automobila "zgazi auto na autoputu da se malo procisti", pa da je zbog toga otisla temperatura u nebesa, izgorela ulje a samim tim nema podmayivanaj osovine turbine pa se lezajevi pohabali i turbina dobila lufta. :)
Korisnikov avatar
nikola016

Pet Jun 24, 2016 7:09 pm

Preuzeo sam auto, i stare delove, slikacu vam racun kasnije, i stare delove da vidite u kakvom je stanju sve to sto je potroseno, i sta je sve menjano.
Utisci, pa ja sam zadovoljan, auto odmah reaguje na gas, puni dosta bolje i motor dosta lepse radi, i dalje nije savrsen zvuk ali dosta mekse se cuje, uzeo sam takodje 2 papira vezana za dizne i turbinu, sa stola vrednosti sta znam, za dizne nema vrednosti vec samo novi kodovi i deo gde pokazuje da su prosle test.

Ostalo je da zamenim neku gumu koja je kod usisnog dela turbine, moja se bila raspala, pa su oni posto nisu nasli nijednu polovnu na otpadima zbudzili nesto i rekli da stavim novu u skorije vreme, i onaj metalni deo koji spaja crevo koje ide iz interkulera i turbinu moram da menjam, jer mi tu gubi pritisak i cuje se da sisti... :|

Uglavnom glavni deo je zavrsen :)

Potrosnja od njih do Vojvode Stepe, 130-140km, 5.3l/100 (po bordu), uz brzu voznju i klimu, verovatno bi spala na nesto ispod 5l da sam postovao svako ogranicenje i da nisam potapao na nekim mestima.
Korisnikov avatar
mladenke

Pet Jun 24, 2016 7:29 pm

:drink :gr8:

Povratak na “Area Servizio”