I jos nesto,kada upalim grejanje-hladjenje na potenciometar(1-2-3-4-5) bez obzira koja jacina cuje se kod suvozacevih nogu zvuk,kako bih vam opisao-kao da lezaji u ventilatoru nisu podmazani ili da nesto kaci propelere tako nesto,ali ne konstantno,onako,sa vremena na vreme,nekad jace,nekad manje,ali cuje se,cim ga stavim na 0 prekine da se cuje! Jel to mali hladnjak zapusen ili nesto drugo? Jedan majstor mi je rekao da je navodno klapna koja usmerava protok vazduha,pa su se navodno izlizali zubci i sad tako nekad ta klapna sama menja pravac hladjnja ili grejanja?!
Termostat ili mali hladnjak?
- ivan89
- Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 jtd
E ovako,imam alfu 147 1.9 jtd i imam problem sa temperaturom,vozim auto 20 min on digne temperaturu na 60-65c i tako bude cak iako ga vozim 2-3h,bude ista tolika temperatura,sem u vreme leta kad su vrucine pa ga vozam po gradu digne na 90c cim izadjem na pravac vrati na 60-65c,verovatno je termostat,ali ja posledice ove ''radne temperature'' ne vidim,zasto bih ga menjao? S'tim da mi je grejanje ok,nista specijalno,ali greje!
I jos nesto,kada upalim grejanje-hladjenje na potenciometar(1-2-3-4-5) bez obzira koja jacina cuje se kod suvozacevih nogu zvuk,kako bih vam opisao-kao da lezaji u ventilatoru nisu podmazani ili da nesto kaci propelere tako nesto,ali ne konstantno,onako,sa vremena na vreme,nekad jace,nekad manje,ali cuje se,cim ga stavim na 0 prekine da se cuje! Jel to mali hladnjak zapusen ili nesto drugo? Jedan majstor mi je rekao da je navodno klapna koja usmerava protok vazduha,pa su se navodno izlizali zubci i sad tako nekad ta klapna sama menja pravac hladjnja ili grejanja?!
- ivan89
Pa da skontao sam i ja to,ali eto,potrebna mi je potvrda! Inace sve ovo pisem iz razloga da cujem koje su posledice ukoliko ne promenim,a iskreno ne bih ga menjao jer smatram da nema neke preterane potrebe za tim!?
- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
za prvi problem je termostat krivac, posledice ni ne mozes da vidis na kratak rok ali motor ih vidi
jer je podmazivanje lose, ulje optimalnu viskoznost ima radnoj temp koja se krece izmedju 85 i 90 stepeni, posto nemas tu temp znaci da ti ni podmazivanje motora nije optimalno...
za drugi problem hladnjak tesko da je, jer on ne proizvodi nikakve zvukove, da je zapusen ne bi imao grejanje unutra, da je busan imao bi antifriz ispod auta... tako da je najbolje da odes kod nekog majstora da rastavi i izvadi ventilator kabine i da locira problem...
za drugi problem hladnjak tesko da je, jer on ne proizvodi nikakve zvukove, da je zapusen ne bi imao grejanje unutra, da je busan imao bi antifriz ispod auta... tako da je najbolje da odes kod nekog majstora da rastavi i izvadi ventilator kabine i da locira problem...
- ivan89
Ooooo pa to vec menja situaciju sa menjanjem termostata! Hvala na savetu! Ipak se ovde mogu pokupiti korisne informacije! A za drugi problem,pokusacu sam da proverim jer sumljam da je na dohvat ruke(lociram zvuk na odmah ispod tapacirunga suvozacevih nogu) pa se nadam da cu uspeti!
- Djo83
tu ispred suvozacevih nogu ti je ventilator, ako on kaci kuciste i zuji otvaraj sto pre i sredi to, tj verovatno ces morati da ga menjas, da se ne bi razletio pa ti krhotine zavrsile u sistemu ventilacije...
- ivan89
DjomlaN-hvala ti puno,nadam se da cu nekad da ti se oduzim,vodim na pivo! inace bas danas sam bio kod majstora i on mi je rekao to isto tako da nema sumlje da je to!
- veljko1
- Garaža: Volvo V50 DRIVe
ex:Alfa Romeo 156 1.8TS - Lokacija: Backi Jarak_NS
- ivan89
- Djo83
Re: Termostat ili mali hladnjak?
ivan89 napisao:DjomlaN-hvala ti puno,nadam se da cu nekad da ti se oduzim,vodim na pivo! inace bas danas sam bio kod majstora i on mi je rekao to isto tako da nema sumlje da je to!
nema frke tu smo da se pomazemo