Kolege Alfisti evo mog prvog problema sa trapom. U pitanju je alfa 147 jtd FL 2005. Naime problem je u prednjem desnom tocku. Kada vozim u lijevu krivinu krcka kao da je homokineticki zglob samo drugacije nekako.
I na ravnici se nekad cuje to lupanje-krckanje pri malim neravninama a na vecim ne i pri prelasku preko lezeceg svaki put. Sta to moze biti? Jel se tako cuje cuvena alfina viljuska? Provjeravao sam kraj spone i na tockovima i na dizalici i ne mogu rukom ni da je mrdnem ni malo.
Lupanje u tocku
- Gruna86
- Garaža: Alfa Romeo 147
Problem u Kotoru i okolini je sto nema dobrog majstora. Na fiatu bravu su mi mijenjali bukvalno svaki dio koji se nalazi u trapu dok nisu otkrili da je viljuska bila problem. Takav majstor sistemom eliminacije mogu i ja da budem. Pa rekoh ako nekome zvuci poznato ovo da kazem ovim "majstorima" na sta da obrate paznju.
- Caca
- Drug Član

- Garaža: GT 2.0 JTS
GTV 2.0 V6 TB
ex GTV 2.0 16v
ex 147 1.9jtd
ex 145 1.6box
ex 33 1.7 - Lokacija: Beograd
Negde na dizalicu pa pazljivo sve pregledaj. Jtd je to - hoce vremenom i srafovi da popuste. Meni se tako, na 147 jtd, "rasklimao" abs pa se palio i kada treba i kada ne treba. Dotegli srafove i sve bilo ok.
Poslato sa prepametnog win telefona koristeci preglupi Tapatok
Poslato sa prepametnog win telefona koristeci preglupi Tapatok

- FantomX
- Garaža: ex Julija 156 SW JTDm / 159.88whp
ex VW Passat 4motion B5.5 131hp tuned
AR 156 JTD 8v 158.9hp - numero duo :) '04 - Lokacija: Beograd
Ja kad sam pricao da lupa gornja viljuska - neeeee, gumice balans stangle 
Kad ono viljuska ne zvace samo, hoce i da lupa. Bas po malim neravninama.
Mozes i sam da proveris, vidi se lepo silen sa zglobom gde spaja, malo digni auto i udaraj rukom po tocku i posmatraj je. Mozes da opisas kako seta prilikom provere, ne sme da ima lufta po svim osama.
Kad ono viljuska ne zvace samo, hoce i da lupa. Bas po malim neravninama.
Mozes i sam da proveris, vidi se lepo silen sa zglobom gde spaja, malo digni auto i udaraj rukom po tocku i posmatraj je. Mozes da opisas kako seta prilikom provere, ne sme da ima lufta po svim osama.
- Super_genije
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 jtdm
-----------------------------
ex Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V 2003 - Lokacija: Bec Austrija
Gruna Stramen??
Zglob je lako identifikovati - ako krcka i kad auto ne vuce (nizbrdo, bez gasa) onda nije to. Ako se dobro razumijem, bas ne bi trebao u lijevoj krivini da krcka desni tocak, a pritom, sto je veca krivina to se zglob bolje cuje tako da podji na Trojicu pa vidi
Ono cega treba da se pazis je letva volana... Meni je lupkalo jaaaako malo, jedva cujno stavise, i to samo preko jedne odredjene neravnine pa je ispalo da je letva jos malo pa pasala...
Ako nije krajnik spone, zglob ili letva - vozi jos neko vrijeme dok se ne pokaze na pajseru luft u nekoj od viljuski. Ako nisi mijienjao viljuske - moguce je da su one..,al to je svakako najbolje u komadu promijeniti sve i onda pravo Morinj i pun gas!
Zglob je lako identifikovati - ako krcka i kad auto ne vuce (nizbrdo, bez gasa) onda nije to. Ako se dobro razumijem, bas ne bi trebao u lijevoj krivini da krcka desni tocak, a pritom, sto je veca krivina to se zglob bolje cuje tako da podji na Trojicu pa vidi
Ono cega treba da se pazis je letva volana... Meni je lupkalo jaaaako malo, jedva cujno stavise, i to samo preko jedne odredjene neravnine pa je ispalo da je letva jos malo pa pasala...
Ako nije krajnik spone, zglob ili letva - vozi jos neko vrijeme dok se ne pokaze na pajseru luft u nekoj od viljuski. Ako nisi mijienjao viljuske - moguce je da su one..,al to je svakako najbolje u komadu promijeniti sve i onda pravo Morinj i pun gas!
Assumption is the mother of all fuckups
- Gruna86
Bio sam kod majstora,jedinog krstenog na primorje da ja znam (Ćetko iz tivta) i pregladili su mi trap. Nema ni mrve lufta nigdje pa je otisao da ga provoza. Kad se vratio kaze da je 99,9 % amortizer u pitanju. I to ne solja nego da amortizer kaci negdje o nesto pa proizvodi taj zvuk. Zanimljivo kad sam krenuo kuci od njega vise se nista ne cuje. Bitno je da nije viljuska i zglob pa nije strasno al isto cu to popraviti al necu zuriti.
Re: Lupanje u tocku
Taj GrunaSuper_genije napisao:Gruna Stramen??![]()
![]()
- developer
- Garaža: Alfa Romeo 147 jtd
Ne 99,9 % vec 100 % je u pitanju amortizer. Naime, ja sam imao isti problem kao sto si ti naveo i ispostavilo se da je bio amortizer. Nasao sam polovan na otpadu, zamenio ga i sad je ekstra.
- Gruna86
- developer
- Garaža: Alfa Romeo 147 jtd
Za nov ne znam koliko kosta, a polovan sam platio (e sad nisam bas siguran) trebalo bi oko 20-30 eura. Mislim da ti nece biti mnogo skupo. Isao je komplet sa oprugom.
- Super_genije
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 jtdm
-----------------------------
ex Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V 2003 - Lokacija: Bec Austrija
Prednji amortizeri su jeftiniji od zadnjih. Svakako ti nikako ne bih savjetovao da mijenjas samo jedan nego oba jer mozes imati gadne probleme u krivinama zbog razlicite reakcije tockova, posebno sa nasim asfaltom... Novi, KYB su oko 60ak evra po komadu, monroe je jeftiniji valjda...
Lik koji mi je radio viljuske (koje se odlicno drze evo 40 000) mi je rekao da je jednom za zivota mijenjao prednje amorte na alfi 147/156 tako da treba pogledati komplet tu stranu da nije bila, ne daj boze, udarena u tu stranu pa neko skarabudzio neki polovan amort cisto da radi....
Lik koji mi je radio viljuske (koje se odlicno drze evo 40 000) mi je rekao da je jednom za zivota mijenjao prednje amorte na alfi 147/156 tako da treba pogledati komplet tu stranu da nije bila, ne daj boze, udarena u tu stranu pa neko skarabudzio neki polovan amort cisto da radi....
Assumption is the mother of all fuckups