skidati katalizator da ili ne?
- slavko
- Garaža: Alfa Romeo 156 1.8ts
pozdrav kolegama alfistima. Pokusavao sam da pronadjem odgovor ali nisam uspeo pa reko da postavim pitanje u novoj temi tj.par pitanja
1.da li skidati katalizator
2.ako da, sta staviti umesto njega protocni ili lonac sa komorama da nemenja puno zvuk
3.da li ima stetnih efekata na rad motora?nekih promena?
i na kraju sta se desava sa potrosnjom da li se povecava?
I da na kraju radi se o alfi 156 1.8ts 99.god 106kw jedna sonda i jedan katalizator
i da vozi se samo na benzin
unapred hvala
1.da li skidati katalizator
2.ako da, sta staviti umesto njega protocni ili lonac sa komorama da nemenja puno zvuk
3.da li ima stetnih efekata na rad motora?nekih promena?
i na kraju sta se desava sa potrosnjom da li se povecava?
I da na kraju radi se o alfi 156 1.8ts 99.god 106kw jedna sonda i jedan katalizator
i da vozi se samo na benzin
unapred hvala
- vojaalfa
- Drug Član
- Garaža: 156 1.8TS SW
- SlobeX
- Garaža: AR 156 2.4 JTD
Lada Niva 1600
MB A170cdi - Lokacija: Bijeljina
- interceptor
- Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Realno osim male promene zvuka nećeš puno osetiti promenu jedino zbog zvuka subjektivni osećaj je da je jači.Ja sam se dosta igrao sa tim stvarima i protočnim loncima i sl. i na kraju sam vratio kat jer sa njim i malo otvorenijim zadnjim loncem daje najlepši zvuk.
sent from maj el dži digitron juzing tapatok
sent from maj el dži digitron juzing tapatok
- slavko
raspao se unutra zato bi ga skinuo i koi lonac da stavim protocni ilikomorni lonac
- vojaalfa
- Drug Član
E pa ako je tako onda je najbolje da staviš cev istog preseka.
- slavko
da nece biti bucan i zbog sonde koja je ispred da nece smetati
- OMP
- Garaža: GP TJet
samo sa cevkom ce biti bucniji nego pre, sa protocnim loncem bi trebalo biti isto kao sa kat-om samo ce lakse disati ali moze da se desi da bude malo drugaciji zvuk, lonac sa komorama nama potrebe dovoljan je protocni, ima malih koji se koriste bas u te svrhe
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
- slavko
hvala odo da napravim jedan protocni od prohroma pa da probam
- darko qv
- Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015 - Lokacija: Sutomore
Ja isto moram da odradim,a uvijek se nesto dvoumim.Doduse isao sam na Cetinje prije par dana i malo sam przio uz Braice(od Budve ka Cetinju) i smrdi kat.ubija.Pretp.sam je zacepljen.
GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
- vojaalfa
- Drug Član
Ako staviš protočni lonac ima da ti zvoni na sva zvona.
Ako staviš cev neće ti smetati za sondu.
Ako staviš cev neće ti smetati za sondu.
- vojaalfa
- Drug Član
Uostalom zašto bi pravio protočni lonac kad jednostavno možeš da izbiješ saće iz postojećeg katalizatora. 

- OMP
vojo mesas protocni i supalj lonac, to nije isto, ako stavi protocan nema sta da zvoni, zvonice ako stavi supalj ili povadi sace iz kat-a 

- interceptor
Video sam kako su na jednom autu (mercedes) probili saće začepljenog (verovatno) katalizatora pa se to vremenom raspalo i zaglavilo u zadnjem loncu i toliko usijalo da je izgoreo gepek, tako da treba biti obazriv sa vadjenjem "saća".
- vojaalfa
- Drug Član
OMP: Upravu si moja greška.
(meni šupalj lonac još protočniji od protočnog).
Interceptor: Podrazumevao sam da se kat skine, izvadi saće i lonac vrati na mesto.

Interceptor: Podrazumevao sam da se kat skine, izvadi saće i lonac vrati na mesto.
- OMP
supalj lonac nikako nije protocniji od protocnog iz razloga sto se u tom supljem loncu kovitla "vazduh" i zadrzava a protocni lonac ima perforiranu cev od pocetka do kraja lonca kroz koju nesmetano linearno izlazi vazduh a rupice u cevi sluze da priguse zvuk jer oko cevke ide izloacija. ako bi cevka bila bez rupica onda fakticki lonac nema svrhu vec se svodi na obicnu cevku i zvuk je glasan
- OMP
ovako treba da izgleda protocni lonac....

...vise rupa u cevki znace i tisi zvuk, izloacija je tvrdo nabijena ili je sam materijal po sebi tvrd tako da nema rasipanja vazduha po loncu (kao kod obicnih lonaca) vec samo sluzi da ubije zvuk tj da ne zveci kao prazan lonac ili cevka

...vise rupa u cevki znace i tisi zvuk, izloacija je tvrdo nabijena ili je sam materijal po sebi tvrd tako da nema rasipanja vazduha po loncu (kao kod obicnih lonaca) vec samo sluzi da ubije zvuk tj da ne zveci kao prazan lonac ili cevka
- slavko
e ovako stavio protocni lonac ekstra zvukmalo glasni od katalizatora.Katalizator totalno zapusen,auto totalno prodisao ranije sam pri ubrzanju imao gusenjne sad nista pre par minuta dosao sa probne voznje
- slavko
E e sad o loncima protocne sam proizvodio par godina za motorcikle i po porodzbini za automobile ,samo za automobile sam radio samo u kompletu sa granom(pletenicom) i svim cevima i to sve sa proracunima par trkaca kod nas voze sa mojim izduvnim sistemom i danas ,sve je radjeno od inoxa ,pa oko toga malo znam.kod vadjenja saca iz katalizatora dobijas metalni ruzan zvuk a sa protocnim sa raznim stvarima mozes da dobijes lep dubok zvuk.
- vojaalfa
- Drug Član
OMP: Opušteno kolega, cenim tvoje znanje i iskustvo ali to u zagradi je bila šala.
- mali radojica
- Garaža: alfa romeo 147 jtdm
ja sam imao ovako nešto na motociklu, od mesta gde se spajaju grane pa do topa. omogućava velik prečnik ali ne zvoni.
tako nešto sam planirao kod mene da uradim, veća cev u koju ide manja perforirana i to je to.

tako nešto sam planirao kod mene da uradim, veća cev u koju ide manja perforirana i to je to.

- OMP
jbg kad ne stavljas smajlivojaalfa napisao:OMP: Opušteno kolega, cenim tvoje znanje i iskustvo ali to u zagradi je bila šala.

- darko qv
- Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015 - Lokacija: Sutomore
Ovako nesto i ja ocekujem.S tim da cu ja da napravim umjesto kata cijev na prirubnice,i da nekad ako budu tezinjali na teh.jednostavno i lako mogu da skinem i vratim isto.
Re: skidati katalizator da ili ne?
slavko napisao:e ovako stavio protocni lonac ekstra zvukmalo glasni od katalizatora.Katalizator totalno zapusen,auto totalno prodisao ranije sam pri ubrzanju imao gusenjne sad nista pre par minuta dosao sa probne voznje

Ovako nesto i ja ocekujem.S tim da cu ja da napravim umjesto kata cijev na prirubnice,i da nekad ako budu tezinjali na teh.jednostavno i lako mogu da skinem i vratim isto.

GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
- slavko
to sam i ja uradio da mogu sko nadjem ispravan kat sa neke da vratim ako mi padne napamet,sto sumljam jer mi je u planu da u toku zime napravim celu liniju od prohroma po originalu jer su mi cevi dosta rdjave kao i zadnji lonac i vec je krpljen
- interceptor
Pa da vam kažem kako je to pa da dalje planirate.Prvi lonac na Alfi (benzin) je protočni fabrički a imam napravljen i drugi (zadnji) lonac protočni koji povremeno montiram i plus trći kat je vraćen da malo odkloni taj "režavi" zvuk a prva dva su izbačena.Zvuk je dobar ali problem je što daje 110 db (mereno)pa je malo preglasno pa ga vozim samo povremeno nije baš za duža putovanja.Tako da ako planirate izbaciti kat i nazad protočni lonac znajte da ćete uvek biti na nišanu policije.
Povratak na “Alfa Romeo 147 | Alfa Romeo 156 | 166 | GTV | GT”