cudan zvuk pistanja - turbina ili nesto drugo?

Forum namenjen svim problemima i specifičnostima vezanim za Alfe koje pod haubom imaju dizel Cuore Sportivo
Korisnikov avatar
alfa_gt
Garaža: Alfa Romeo GT, 1.9 JTD, 2005 (Mala)
Pridružio se: Pon Apr 16, 2012 2:23 pm

cudan zvuk pistanja - turbina ili nesto drugo?

Sre Mar 26, 2014 12:09 pm

Nadovezujem se na postove koje sam ostavljala u temi remont turbine po 3. put, ali sam pomislila da ne bi bilo lose da otvorim novu temu sa prikladnijim nazivom, za slucaj da nije turbina.....

Evo zvuka drugari, pojavio se pre neko vece iz cista mira, vozili smo je ceo taj dan (po gradu, ne non stop) i bilo je relativno toplo, dakle - nema veze sa hladnim motorom i slicno. Taj dan smo je malo produvali do 3.5-4k obrtaja (na kratko, par puta samo). Uvece se pojavio zvuk pri normalnoj voznji do 2.5k obrtaja, cujete kao neko pistanje i frekvencija je sve visa kako ubrzavam.

Uspela sam nekako da ga usnimim. Jako je los snimak, jer dok sam se snasla da izvadim telefon, pa sama u autu a ne koristim telefon dok vozim, pa sam se sva spetljala. Probala sam u momentima da drzim tel da snima (video) obrtaje, da se poveze zvuk sa brojem obrtaja. A zvuk dolazi negde otprilike iz sredine pa jos malo ka desno (kada se gleda iz kabine), iz prednjeg dela auta.

I ovo mi je prvi put da kacim video na youtube, pa ako se ne vidi nista - kazite da probam ponovo da ga nakacim.

[youtube]TXnhzpiAcq0[/youtube]

[youtube]9o1Xo1rxF78[/youtube]

Jel ima neko ideju sta bi moglo da bude?
Korisnikov avatar
bums85
Garaža: C220 Coupe
ex Alfa 156TI JTD16v '04.
ex Alfa 159 2.2 JTS
Pridružio se: Uto Jan 12, 2010 11:11 am

Re: cudan zvuk pistanja - turbina ili nesto drugo?

Sre Mar 26, 2014 1:12 pm

Ne cuje se dobro na snimku, ali ako je sa desne strane onda je verovatno nesto sto je vezano na kajis (spaner, roler, aternator, kompresor klime). Meni se skoro cuo spaner na 2500 obrtaja, evo ti tema pa mozes da uporedis da li je isti zvuk viewtopic.php
Slika
Korisnikov avatar
Zvrle
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Alfa Romeo 159 SW 1.9 8V 2010 god.
ex Alfa Romeo 156 1.9 jtd 16v 2003 god.
Pridružio se: Pet Sep 06, 2013 9:50 am

Sre Mar 26, 2014 1:31 pm

Da, bas se ne cuje na snimku, kod mene se cuo potpuno isti zvuk kao kod bums85, od nekih 1800 obrtaja na gore, meni se sve cinilo da to zuji turbina,( valjda se taj zvuk nekako prenosi, pa mi se tako cinilo) ali pre neki dan sam odradio veliki servis i zamenjena su oba kaisa sa svim rolerima i spanerima i pumpa za vodu i vise se nikakvo zujanje ne cuje. Zvuk je poticao od pumpe za vodu, koja je zujala i kad se rukom okrece. Koliko sam ispratio na "maloj" je skoro odradjen veliki servis, pa ako je sve zamenjeno onda ne bi trebalo da se cuje, osim ako neki od rolera fabricki nije ispravan.
''Alfa Romeo one day.. Alfa Romeo forever''
Korisnikov avatar
alfa_gt

Sre Mar 26, 2014 1:33 pm

@bums85: Cini mi se da moj zvuk nije takav, piskaviji je (vise frekvencije). Pojacajte i zvucnike i youtube zvuk, moze da se uhvati. Nisam probala u leru (desavalo mi se samo u voznji, odjednom, a kad bih stala i ponovo krenula nije ga vise bilo). Dve vazne info:

- majstor je isto mislio da je spaner (nije cuo zvuk, nego po mom opisu). Nakon toga smo radili veliki servis (zamenili i pumpu za vodu), pre tacno dve nedelje. I evo zvuk se ponovo cuje (pre 4-5 dana se javio).

- ne cuje se stalno, javlja se samo ponekad. Kada se javi, i ako posle toga stanem npr na semafor - kada ponovo krenem, nema ga.....

Ove nedelje sam u NS i ostavila sam auto majstoru, on ga vozi i vozi danima ali zvuk nikako da se pojavi ponovo :banghead:

EDIT: joj evo ponovo ga slusam, bas se cuje, narocito na prvom snimku. Pocinje i ranije, vec negde oko 1,300 obrtaja (mozda ga ima i pre toga, ali je pretih pa ne cujem). A moguce je i da je moje uvo preosetljivo na zvuke iz Male, pa ga samo ja "bas" cujem.....
Korisnikov avatar
ilija156
Garaža: alfa GT
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 3:07 pm

Sre Mar 26, 2014 8:01 pm

Mikronsko ostecenje jednog peraja na tubini.....nista ne diraj.....meni se cuje zvizdanje turbine jos jace (tako sam je i kupio) bitno je da dobro vuce a ja taj zvuk zvizdanja volim da cujem.Zvizdanje turbine ne znaci da je turbina otisla cak neko zarese jedno peraje da bi dobio taj zvuk.
JaMaL
Garaža: 75 TS
75 TB
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 9:04 pm

Sre Mar 26, 2014 8:20 pm

Mikronsko ostecenje jednog peraja na tubini
ok...

nego, pogledaj selne i creva od turbine prema intercooleru i posle njega, taj zvuk se cuje kada se neko crevo olabavi ili selna pa pri obrtajima pocne da pusta pored... a furunice prave boost vec na ~1700-1800 tako da je pritiska dovoljno u crevima da puste pored i "zazvizde"...
Korisnikov avatar
alfa_gt

Sre Mar 26, 2014 8:24 pm

Samo da vas pitam - i za to peraje i za creva i selne - jel moguce da se zvuk pojavi niotkud, pa da ga nema po dve nedelje?

Hvala puno!!!
Korisnikov avatar
ilija156

Sre Mar 26, 2014 9:53 pm

Moguce, zavisi od sirenja - skupljanja materijala(temp.),nekad nalegne dobro npr selna ili crevo....
Korisnikov avatar
alfa_gt

Čet Mar 27, 2014 12:09 am

Meni je jedno od ta dva creva otislo pre godinu dana i zamenili smo oba. Puklo je u sred voznje autoputem na 150 i bas se osetilo da auto vise ne ide i izlazio je gadan dim, zacadjavili smo celu Madjarsku bili hahaha Branik se jedva posle oprao, izlazio je crn dim i nismo mogli da je teramo preko 1,700 obrtaja, kad god bi krenula turbina tj vazduh izlazio bi taj strasni dim.

Zvuk pritom nije bio pistanje (ovako kao na snimcima), nego shishtanje, bukvalno cujes da shishti vazduh i to je shishtao svo vreme bez prekida.

Da li je moguce da crevo samo malo naprsne, a da nemam takve simptome kao prosle godine i da zvuk bude potpuno drugaciji? Ili su te selne (sta god to bilo)?

Da jos jedna stvar - euro 3 motor je, 2004 MY, 2005. prvi put registrovana, dakle ona starija verzija, ne znam da li (ako moze imati veze sa turbinom) ovo moze da pravi razliku.....
Nigy
Garaža: .
Pridružio se: Sre Nov 19, 2008 4:33 am

Čet Mar 27, 2014 3:09 am

Selne su (u glavnom) metalni prstenovi koji stezu creva na krajevima da bi onemogucila njihovo spadanje.
Slika
Treba stegnuti nekoliko pari istih - sva creva na putu od turbine do interkulera (hladnjak sabijenog vazduha koji turbina salje ka usisnoj grani) i od interkulera do usisne grane.
Na slici jednog JTD motora sam crvenim strelicama oznacio selne na crevu ka usisnoj grani, slicno bi trebalo da je i kod tebe. Ostaje da pratis taj put creva do turbine i sve zategnes - to ce resiti problem ako pusta vazduh na selnama.
Slika
Sto se tice same dijagnostike, nisam imao prilike da cujem turbinu koja cas pisti, cas ne pisti. Ista pisti zbog mehanickog ostecenja peraja ili lufta u osovini.
Korisnikov avatar
G0XY
Garaža: Mito QV
Pridružio se: Pet Nov 20, 2009 12:21 pm

Čet Mar 27, 2014 7:24 am

Dobar je i jasan snimak,a cuje se najkvalitetnije preko slusalica.
To je klasican zvuk turbine.Kod mene se cuje malo na pocetku voznje na hladnom motoru (niski obrtaji),kako se postepeno zagreva tako posle potpuno nestane.
A Man's Got to Know His Limitations...
Korisnikov avatar
alfa_gt

Čet Mar 27, 2014 8:07 am

Hvala Nigy, Goxy. Ma necu ja da gledam, majstor ce, nego me ponovo zanima da znam sta je sta. Ima mi smisla da je taj neki prsten, mada me buni to sto frekvencija zvuka prati broj obrtaja - jel bi mogao vazduh ako ima lufta u tom prstenu da ima takav pisteci zvuk?

Goxy, meni kao totalnom laiku je odmah pala na pamet turbina, imala sam utisak da ona moze da ima neki takav zvuk. Jedino kod mene je obrnuto - ne cujem taj zvuk nikad kad je auto hladan, tek posle nekog vremena voznje, i na niskim obrtajima se mnogo manje cuje, a mnogo vise na visokim....? I niti se pojavljuje niti nestaje postepeno, samo odjednom.
Korisnikov avatar
G0XY

Čet Mar 27, 2014 8:58 am

Proveriće to detaljno majstor,budi bez brige,a sve se da lako rešiti.
Zvuk turbine je sličan zvuku aviona koji čuješ u kabini, kada se zaleće da poleti :)
Korisnikov avatar
alfa_gt

Čet Mar 27, 2014 9:09 am

Da, bukvalno kao avion kad polece :blink: Problem je sto tog zvuka nema stalno, auto je kod majstora ovih dana i on je voza i voza ali ne moze da izazove zvuk..... Rekao mi je odavno da moja turbina ima neki zvuk (koji se konstantno cuje), ali da za auto te kilometraze nije uopste neobican i da taj zvuk koji moja turbina ima ne ukazuje na potrebe za intervencijom na turbini. Jedino sto majstor jos uvek nije cuo ovo pistanje.

@ GOXY, @ ilija156 - ako ste sigurni da se kod vas turbine cuju, jel imate neke jos simptome osim tog zvuka? Meni se ovaj zvuk prvi put javio pre recimo 3 meseca, a recimo zadnjih 6 meseci imam problem sa dimom, s vremena na vreme ga ima, pa ga ponovo nema, sad ga opet ima, opisano u viewtopic.php?f=71&t=56279&start=75

Potrosnja je oko 1.5l na 100km veca (nekad manje nekad vise, zavisi kako je vozimo) i osecam da nema snage kao pre (nije to neka razlika ne znam koja, ali osecam), narocito kod preticanja ili uzbrdica (kada inace vise i dimi i vise trosi).
Korisnikov avatar
G0XY

Čet Mar 27, 2014 9:34 am

Pa ovo kod mene je neka klasika za većinu JTDm motora,da se turbina malo čuje kada je motor hladan u početku vožnje.
Kod mene konkretno,nema nikakvog dima,a potrošnja mi je čak i manja od deklarisane za JTDm sa automatskim menjačem.
Jedino imam loš odziv na gas u niskim režimima obrtaja (do 1500-1600),jer sam prilikom čišćenja usisne grane,povadio pokretne klapne i obogaljiio varijabilni usis.
To ću za koji dan da rešim,jer je poručena nova varijabilna usisna grana :coolguy:
Korisnikov avatar
ilija156

Čet Mar 27, 2014 2:33 pm

Tacno tako na pocetku vise kasnije slabije...neko tvrdi zbog sirenja materijala od tem. malo ali dovoljno da se promeni ugao cirkulacije vazduha gde isti daje tisi zvuk.
Korisnikov avatar
alfa_gt

Čet Mar 27, 2014 3:01 pm

Onda to definitivno nije kod mene slucaj, posto se kod mene zvuk drugacije manifestuje.....
Korisnikov avatar
ilija156

Čet Mar 27, 2014 8:54 pm

Da, ali se isto zvuk zvizdanja javlja i kod tebe kad ides u vise obrtaje i nestajanja u manjim.
Korisnikov avatar
alfa_gt

Čet Mar 27, 2014 10:50 pm

Da da, pa pogresno sam vas onda razumela, skontala sam da se kod vas cuje na nizim obrtajima..... Ma nije meni problem zvuk, navici cu se na njega, samo da ne poleti :D Nego me zanima sta je u pitanju i da ne moze nesto da se s*ebe ako ne intervenisem..... Ako je turbina i ako je vec ok (tj ako vec nije strasno) da se tako cuje, zvuk stavise ni nije iritantan. Ali je cudan sto ga cas ima cas nema. Provericu te selne i creva, to mi deluje zasad najbezbolnije. Pa cemo videti dalje :drink
Korisnikov avatar
alfa_gt

Čet Mar 27, 2014 10:56 pm

Evo zasto ja mislim da nije turbina, ali ja realno pojma nemam tako da su sanse da gresim - oooogromne.

Nasla sam nekoliko primera zvuka turbine koja zvizdi na youtube i sto kaze Nigy - uvek postoji ta neka "zadrska", kao kasnjenje turbine u odnosu na obrtaje. Evo npr:

[youtube]wEghectthVY[/youtube]

a meni bas fino sa stiskanjem i opustanjem papucice gasa, tj sa porastom i opadanjem broja obrtaja, bez ikakve pauze, frekvencija ovog pistanja se pojacava i smanjuje..... plus deluje mi da je boja zvuka drugacija, ali dobro to je mozda i do snimka.

I sto je najvaznije - ja ovaj zvuk spolja UOPSTE ne cujem, kako spustim prozore nema ga, cujem ga samo iz kabine.....
Korisnikov avatar
Super_genije
Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 jtdm
-----------------------------
ex Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V 2003
Pridružio se: Uto Maj 07, 2013 10:42 am

Pet Mar 28, 2014 12:39 pm

Meni ovo ne lici nikako na turbinu. Na jednom drugom autu se ovako culo kada su bili lezajevi u alternatoru bili pri kraju.
Assumption is the mother of all fuckups
gi
gile
Drug Član
Drug Član

Sub Mar 29, 2014 1:32 am

Proveri alternator. Isto je bilo i kod mene.
Korisnikov avatar
alfa_gt

Sub Mar 29, 2014 12:02 pm

Hvala momci. Kaze majstor da dokle god zvuk nije ucestao da ne moze nista ozbiljno da bude. Po mom opisu kaze da moze da bude alternator. Jel taj alternator, ako se cuje jednom u dve nedelje - jer kriticno i jel moze nesto drugo da se pokvari zbog njega?

Nisam imala vremena sada da pustam majstoru snimak i da popricam sa njim detaljno, morali smo da idemo dalje. Svraticu sledeci vikend da ga pitam sve lepo. Nadam se stvarno da nije nista ozbiljno, kao sto on kaze.....
gi
gile
Drug Član
Drug Član

Sub Mar 29, 2014 2:21 pm

Ne može ništa drugo da se pokvari, može da prestane da puni akumulator.
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 6:43 pm

Sub Mar 29, 2014 2:58 pm

Meni ovaj zvuk lici na onaj kao kad probije na zvucnicima. Mozda je glupo, ali probaj da ugasis radio.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.

Povratak na “Diesel Potenza”