Tesla S

Offtopic, kafenisanje, itd...
Korisnikov avatar
alfamen
Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9
Pridružio se: Sre Jan 21, 2009 11:46 am

Tesla S

Pon Sep 02, 2013 8:41 am

Za sve drugare koje interesuje kako izgleda Tesla S evo prilike da vide neke detalje koje ce retko biti!
Pre nedelju dana bio sam da obidjem brata u Oslu i pored toga sto sam fasciniran gradom, ljudima i celom zemljom, ova poseta Tesli me je najvise dojmila! :)

SlikaSlikaSlika
Norveska vlada planira da do 2025 godine izbaci iz saobracaja sve sto bude mogla a pogotovu automobile i dostavna vozila koji imaju SUS motore!
Vec sada su grad i drzava sa najvise 100% elektricnih automobila na svetu i daju ogromne podsticaje za kupovinu istih.
Vlasnik Tesla motorsa je dobio garancije od Vlade Norveske da sledece tri godine nece biti nikakvih izmena u zakonu koji bi bili na stetu el.automobila a pogodnosti su sledece:
1. Potpuno oslobodjenje od bilo kakvih poreza na kupovinu EL.auta.
2. Besplatna registracija.
3. Besplatna putarina i ulazak u grad.
4. Besplatno parkiranje( i garaze) na celoj teritoriji Norveske.
5. Besplatno punjenje tj besplatna struja.
6. Slobodna voznja u zutim trakama.
Da to nije mala stvar evo primera. Moj brat je kupio Audia A4 2.0TDI 2012god i platio ga je 25000eur a na to je drzavi dao na kojekakve poreze i carine jos 25000eur. :angry:
Tesla model S kosta 50000eur i to je sve a ima 8 godina garancije na bateriju i sve ostale uredjaje! :love:
sada zamisli koliko para na putarine, gorivo, parkinge itd ce mu za osam godina otici u vetar!
Inace auto je odradjen perfektno, materijali enterijera su vrhunskog kvaliteta a mesta u njemu koliko hoces. Sve divno mirise!

Production 2012–present
Model years 2013
Assembly United States: Fremont, California (Tesla Factory)
Class Full-size
Body style 5-door liftback
Layout Rear-motor, rear-wheel drive
Electric motor 310 kW (416 bhp), 600 N·m (443 ft·lb), Three-phase AC induction motor
Transmission 1-speed fixed gear (9.73:1)
Battery 60 or 85 kW·h lithium ion[1]
Electric range

85 kW·h 265 mi (426 km) (EPA)
300 mi (480 km) (Tesla Motors) 310 mi (500 km) (NEDC)
60 kW·h
208 mi (335 km) (EPA) 230 mi (370 km) (Tesla Motors) 233 mi (375 km) (NEDC)

Plug-in charging

11 kW 85-265 V onboard charger for 1ϕ 40A or 3ϕ 16A [2] on IEC Type 2 inlet[3]
Optional "Twin Charger" for 22 kW for 1ϕ 80A or 3ϕ 32A[2]
Optional Supercharger for 100 kW DC offboard charging, adapters for domestic AC sockets (110-240V)
SlikaSlikaSlika

SlikaSlikaSlika

SlikaSlikaSlika
Pokusali smo da kupimo par komada ali smo bili provaljeni :D medjutim to je izazvalo simpatije tako da su me pustili da slikam sve i udjem u radionicu :love:
SlikaSlikaSlika
SlikaSlikaSlika
SlikaSlikaSlika
Na kraju da kazem da posle sat vremena koliko sam proveo u salonu, jedva sam se rastao od ovih lepotana koji nose ime naseg najveceg uma i genija!
Koliko sam samo bio ponosan kada su Norvezani provalili ko sam i odakle sam! :love:
SlikaSlikaSlika
Nigy
Garaža: .
Pridružio se: Sre Nov 19, 2008 4:33 am

Re: Tesla S

Pon Sep 02, 2013 8:50 am

Ma sve je to lepo, ali nikako ne vidim gde mu je auspuh... :scratch:

:lol:
Odlicna poseta! :gr8:
Btw. nisam znao za ova dva sedista u gepeku...
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 6:43 pm

Pon Sep 02, 2013 9:09 am

Sjajan dozivljaj, auto izgleda prelepo.

Oprostio bih mu auspuh zbog 416 ks i 3,9 do 100. :)
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
alfa-u-srcu
Garaža: -

- Alfa Romeo Giulietta Turbo Benzina
-Alfa Romeo 159 TI JTS
-Alfa Romeo 159 JTDm
-Alfa Romeo 33 Boxer Imola Rosso
-BMW E30 coupe Brilliantrot
Pridružio se: Sre Apr 10, 2013 12:36 am

Pon Sep 02, 2013 12:01 pm

Znam i svestan sam koliki znacaj za nas opstanak ima priroda oko nas. I razumem borbu za ocuvanje iste. Ali moram priznati da mi se ne svidja pravac kojim danas ide auto industrija. Jos malo ce auti voziti nas, a ne mi njih. Gde je tu draz auta? Mozda za ljude kojima automobili ne predstavljaju nista vec samo prevozno sredstvo, ali za nas koji volimo automobile to je gubitak
Rodjen da ne uspem, pa se zato duplo trudim
Korisnikov avatar
Bug
Garaža: AR 156 q4 1.9mJTD
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:41 pm

Pon Sep 02, 2013 1:13 pm

Svidja mi se sto imas gepek i napred i nazad,i sto je lep i sve to ALI ono sto me brine je kako ce ovaj auto ponasa kad se uletu u neku malo vecu baru ...stojadin je znao da stane a ovo? :D
A i ono sto mi najvise smeta je sto nema menjac.. ja najvise i vozim auto samo zbog menjaca, taj osecaj shaltovanja iz brzine u brzinu..mmmm
Korisnikov avatar
Stromboli
Garaža: Giulia 952 QV
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V
Pridružio se: Uto Jul 30, 2013 10:06 am

Pon Sep 02, 2013 1:22 pm

Sve te price o co2 i ostalim slicnim stvarima su preduvane, ne postoji naucni konsenzus po tom pitanju. Sve je to politika i vestacko dizanje cene tehnologije, automobila i nafte, a da ne spominjem dazbine koje se namecu po svetu u odnosu na emisije co2...

Fino izgleda auto, ali dok ne budem bio promoran necu uzimati nista na el. pogon. Mada ce verovatno i ovo biti brzo samleveno dok ne dodje tecni vodonik na pumpe...
`...owning an Alfa is a portal...´ - dovoljno receno.
Korisnikov avatar
alfa&omega
Garaža: Fiat Punto 1.9 JTD
Fiat Coupe 20 VT
Alfa 155 TS 2.0 16V Sport
Alfa 166 2.4 JTD Distinctive
Alfa 147 1.9 JTD Distinctive
Alfa 156 2.5 V6 24V Distinctive
Pridružio se: Pet Dec 05, 2008 3:47 am

Pon Sep 02, 2013 1:28 pm

Sta reci osim... savrsenstvo! Model S mi je fantastican.
Poznato mi je da je u Norveskoj kupovina standardnih automobila skup sport i pored visokih primanja.
Mogu samo zamisliti kakav horor bi bio da se uveze ovakav Tesla Model S kod nas, pocev od dazbina i ostalih skaradnih propisa. Ocekivao bih i bic preko ledja kao "dodatnu pogodnost" pri uvozu ovakvih automobila
majstorkvarish
Garaža: AR 147 1.9 jtd m-jet 16v
Pridružio se: Sub Nov 17, 2012 7:05 pm

Pon Sep 02, 2013 4:29 pm

Tesla Model S je odlican auto ali ako se dobro secam osnovni model sa 60 kWh baterijom, manjim dometom i manje snage je oko 50 000 E dok 85 kWh verzija i 85 kWh Performance su skuplje i prilaze vec 100 000 E. Mozda vlada daje neke subvencije kao sto u U.S. imas ali je opet papreno.

Posto je Model S limuzina i to luksuzna limuzina cena je uporediva sa BMW, Audi, Merc i slicnim u tom segmentu dok je odrzavanje daleko jeftinije, a gorivo...

Tesla Motors je najavio i 40 kWh verziju ali zbog izuzetno slabog interesovanja su izbacili taj model i isporucuju 60 kWh verziju.

Ima mnogo prednosti u odnosu na standardne SUS ali ima i mana...
Nigy

Pon Sep 02, 2013 6:46 pm

Mozemo nesto voleti ili ne, ali elektro motor je savrsenstvo dizajna, iskoriscenja energije, kompaktnosti i jednostavnosti u poredjenju sa bilo kojim sus motorom. Kada nam prevozna sredstva budu letelice, mlazni motor ce biti prava stvar, ili neki jos efikasniji pogon, ali za vozikanje po zemlji, elektro motor je prava stvar.
Jedino sto zaista zahteva veliki tehnolosko-inzenjerski trud je usavrsavanje nacina prikupljanja neogranicene sunceve energije i njegovog storniranja, pa ce ovaj pogon prakticno ostati bez mana.
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Pon Sep 02, 2013 8:08 pm

Jedina mana koju ja vidim sa aspekta očuvanja prirode jeste proizvodnja i recikliranje baterija koje se koriste u ovakvim automobilima.
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 6:43 pm

Pon Sep 02, 2013 8:15 pm

Tesla je, konkretno, vec napravila strategiju recikliranja baterija u Evropi i SAD. Imaju partnere koji se samo s tim bave.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
Korisnikov avatar
Stromboli

Pon Sep 02, 2013 8:44 pm

Elektricna energija za njihovo punjenje se opet dobija iz elektrana, termo, hidro, nuklearki, a sve to opet zagadjuje na drugi nacin. A sto se tice reciklaze, pa i ostaci standardnih motora se mogu reciklirati pa ponovo upotrebiti...

A sto se tice voznje, niti se cuje, niti ima menjac, samo hucanje vetra. Max obrtni moment jeste dostupan odmah, ali cemu, kad fale osnovne stvari zbog kojih uzivamo u voznji. Zvuk ce resiti sinteticki, moci ce se birati zvuk koji zelimo cuti kroz zvucnike kao kod M5, fake.
Nigy

Pon Sep 02, 2013 9:53 pm

@ Stromboli
Nigy napisao:Jedino sto zaista zahteva veliki tehnolosko-inzenjerski trud je usavrsavanje nacina prikupljanja neogranicene sunceve energije i njegovog storniranja, pa ce ovaj pogon prakticno ostati bez mana.
Da ne citiram sebe vezano za ko sta voli, takodje se moze povuci paralela prelaska sa konja na mehanicka cuda (sa celom paletom razloga koji ce i danas pasionirani jahaci izneti). ;)
Ali kao i konje, vozila sa SUS motorima ce moci da se koriste, kao sto i konji danas mogu da se koriste. Verovatno ce biti veoma skupo i prostoro ograniceno, ali nece nestati.

@ sErGiO
Jeste problem, ali nikako neresiv, pogotovu sto sa sadasnjom tehnologijom daju 8 god. garancije na bateriju.
Korisnikov avatar
Stromboli

Pon Sep 02, 2013 10:20 pm

Zaista ne bih voleo da zivim u svetu elektricnih automobila, kao ni u svetu gde se automobili sami voze, koristicu samo bicikl onda, valjda mi to nece biti zabranjeno, kuda vec svet ide...

Ali sve je to pitanje ukusa, ko voli nek izvoli :hello:
majstorkvarish
Garaža: AR 147 1.9 jtd m-jet 16v
Pridružio se: Sub Nov 17, 2012 7:05 pm

Pon Sep 02, 2013 11:58 pm

Veliki broj vlasnika elektricnih automobila takodje ima i solarne panele pa tako pune baterije. Tesla ima supercharger stations svuda po U.S. a mislim da je nekoliko otvoreno i u Norveskoj. Te stanice proizvode struju pomocu solarnih panela a moguce je napuniti bateriju na nekih 80% za oko pola sata. Tako da je punjenje baterije mnogo cistije nego koriscenje klasicnih motora.

Jedan od vecih problema je jako brzo praznjenje baterije kada auto "spava". Tu se jako puno energije gubi.

Baterija je trenutno najmodernija koja je ponudjena na trzistu i svaka se sastoji od velikog broja baterija za laptop racunare ;-)
Korisnikov avatar
Zillgian
Garaža: ex '07 AR159, 2.4 JTDm Q4
ex '02 AR156, 1.9 JTD
Pridružio se: Pet Maj 01, 2009 12:07 am

Uto Sep 03, 2013 6:34 am

Tesla Motors su mi jako interesantni i dragi, kao kompanija. Cijena modela S u USA, ako se ne varam, varira od $60-90 000 dolara. Za te pare bih, da živim tamo, ipak radije kupio neki Ghibli, Jaguar XF/XJ, barem još neko vrijeme, dok ne usavrše tehnologiju.
Stromboli napisao:Zaista ne bih voleo da zivim u svetu elektricnih automobila, kao ni u svetu gde se automobili sami voze, koristicu samo bicikl onda, valjda mi to nece biti zabranjeno, kuda vec svet ide...
Ma gledao si Stalonea i Snajpsa i "Uništitelju". Tamo auta idu sama od sebe. Ako zanemarimo one kazne za psovanje, Švarcija kao predsjednika i svijet bez oružja (:)), ostaje nam Sandra Bulok, sa kojom je budućnost sigurno ljepša. :quadrifoglio
Korisnikov avatar
Stromboli

Uto Sep 03, 2013 9:14 am

Stromboli napisao:Zaista ne bih voleo da zivim u svetu elektricnih automobila, kao ni u svetu gde se automobili sami voze, koristicu samo bicikl onda, valjda mi to nece biti zabranjeno, kuda vec svet ide...
Zillgian napisao:Ma gledao si Stalonea i Snajpsa i "Uništitelju". Tamo auta idu sama od sebe. Ako zanemarimo one kazne za psovanje, Švarcija kao predsjednika i svijet bez oružja (:)), ostaje nam Sandra Bulok, sa kojom je budućnost sigurno ljepša. :quadrifoglio

Sa Sandrom Bulok se lepse zivi :drink

Malo sam i citao u medjuvremenu od tog filma, radilo se na sirini obrazovanja ;)...

Koliko znam, neki proizvodjaci vec najavljuju proizvodnju vozila koja ce se sama navoditi ili bar uz minimalnu pomoc "vozaca". Naucna fantastika vise ne postoji jer vec zivimo u njoj ;)

Tema je Tesla S, a Sandru cemo sto pre odvesti na pice, tako da ne bih vise isao u offtopic, izvinjenje autoru teme :hello:
Korisnikov avatar
alfamen
Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9
Pridružio se: Sre Jan 21, 2009 11:46 am

Uto Sep 03, 2013 9:39 am

Sandra Bulok nije nikada offtopic :love:
Inace najaci model Tesle sa oznakom 85 kosta okruglo 50000eura a secam se pre koju godinu mali rodster je bio 100000$
kaze mi burazer da do pre godinu dve struja u Norveskoj je bila smesna tako da niko nije gasio svetla. Sada su digli cenu nesto malo a inace u Norveskoj nema nuklearne elektrane, ima nesto termo elektrana ali na gas gde je emisija stetnih gasova zanemarljiva. Uglavnom imaju gomilu hidrocentrala i vetrenjaca! Primeto sam da ima dosta solarnih panela iako sunca imaju malo.
Inace kako se predje granica sa Svedskom auto put je osvetljen kao nasa gazela, moze da se vozi sa ugasenim svetlima jer se vidi do OO !
Korisnikov avatar
Stromboli

Uto Sep 03, 2013 10:20 am

U Nemackoj isto ima jako puno vetrenjaca, ali kako sam cuo i cena struje koja se dobija iz njih ima visu tarifu, izgradnja svake kosta milionce veverica. A sto se tice nuklearki, ne daj boze da to dodje kod nas, samo odrzavanje bi nam ispraznilo vec prazne dzepove, a da ne kazem koliko bi se usput kralo, katastrofa na pomolu u sred Jevrope.
Korisnikov avatar
alfa&omega
Garaža: Fiat Punto 1.9 JTD
Fiat Coupe 20 VT
Alfa 155 TS 2.0 16V Sport
Alfa 166 2.4 JTD Distinctive
Alfa 147 1.9 JTD Distinctive
Alfa 156 2.5 V6 24V Distinctive
Pridružio se: Pet Dec 05, 2008 3:47 am

Uto Sep 03, 2013 11:45 am

Ne daj Boze nasima nuklearne centrale, sa nasim mentalitetom i ophodjenjem prema odrzavanju bila bi katastrofa na pomolu, ni za usrane pruge nemaju resenje, iskacu vozovi pri 20 km/h...
Brat od strica zivi u Holandiji dugi niz godina, kod njih sve sto vise struje trosis uvek imas neku povoljnost ili gratis neki strujni uredjaj. Kod nas te žestoko kažnjavaju za isto to
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Uto Sep 03, 2013 6:17 pm

U Srbiji ako se ikada bude izgradila nuklearna elektrana............QQ.....odo ja na New Zealand!Jer kad pijani baja dodje u noćnu smenu i otopi reaktor eto igranke!Bio sam svedok sličnih eksplozivnih igranki pre nekoliko godina u firmi........doduše vodonik je bio u pitanju i neka hvala,tek mi nuklearka ne treba :blink:
Korisnikov avatar
G0XY
Garaža: Mito QV
Pridružio se: Pet Nov 20, 2009 12:21 pm

Čet Sep 05, 2013 7:37 am

Posto je nova baterija,kada posle 8g postojeca premine?
A Man's Got to Know His Limitations...
Korisnikov avatar
junky01
Garaža: Ex Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD
Alfa Romeo GT
Pridružio se: Sub Avg 04, 2012 1:25 pm

Čet Sep 05, 2013 6:58 pm

Kako tehnologija napreduje za 8 godina ce biti prava sitnica. Zamenski deo kao baterija za mob.

P.S. Ustvari vise niko i ne menja baterije na mob-u, menja ceo telefon. :drink
Korisnikov avatar
Zillgian
Garaža: ex '07 AR159, 2.4 JTDm Q4
ex '02 AR156, 1.9 JTD
Pridružio se: Pet Maj 01, 2009 12:07 am

Pet Sep 06, 2013 6:41 am

...ili ce drzati cijenu kao akumulator, samo sto ce tehnologiju unapredjivati
Korisnikov avatar
elas
Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 5:48 pm

Sub Sep 07, 2013 8:35 pm

Za solarne panele nije bitna jacina sunca,mislim na toplotu nego svetlost tako da i u oblacno vreme moze da se proizvodi elektricna energija,ta tehnologija je usavrsena odavno samo se jako malo koristi jer je i dalje skupa za obicnog coveka.
Konkretno ja imam na svom objektu centralni bojler za sve,greje se grejacem od 6 kw,ima u sebi izmenjivac prstenasti kad se zimi greje kuca na centralno grejanje da oduzme tu toplotu,i ima isti takav prsten za solarni panel.
E taj panel kosta mnogo,oko 5-600 eura.Nije to previse para ako se sve uzme u obzir,nije to fotocelija nego obicna platforma kroz koju prolaze cevi i njih greje sunce tj svetlost i zagrevati vodu a dzabe je.
Naftasi ne dozvoljavaju da se tehnologija elektromobila rasprostrani u velikim razmerama.Ja bi licno kupio odmah jedan i slatko se vozio za male pare punjenja baterija
Slika

Povratak na “Cafeteria da Romeo”