Pre nedelju dana bio sam da obidjem brata u Oslu i pored toga sto sam fasciniran gradom, ljudima i celom zemljom, ova poseta Tesli me je najvise dojmila!

Norveska vlada planira da do 2025 godine izbaci iz saobracaja sve sto bude mogla a pogotovu automobile i dostavna vozila koji imaju SUS motore!
Vec sada su grad i drzava sa najvise 100% elektricnih automobila na svetu i daju ogromne podsticaje za kupovinu istih.
Vlasnik Tesla motorsa je dobio garancije od Vlade Norveske da sledece tri godine nece biti nikakvih izmena u zakonu koji bi bili na stetu el.automobila a pogodnosti su sledece:
1. Potpuno oslobodjenje od bilo kakvih poreza na kupovinu EL.auta.
2. Besplatna registracija.
3. Besplatna putarina i ulazak u grad.
4. Besplatno parkiranje( i garaze) na celoj teritoriji Norveske.
5. Besplatno punjenje tj besplatna struja.
6. Slobodna voznja u zutim trakama.
Da to nije mala stvar evo primera. Moj brat je kupio Audia A4 2.0TDI 2012god i platio ga je 25000eur a na to je drzavi dao na kojekakve poreze i carine jos 25000eur.

Tesla model S kosta 50000eur i to je sve a ima 8 godina garancije na bateriju i sve ostale uredjaje!

sada zamisli koliko para na putarine, gorivo, parkinge itd ce mu za osam godina otici u vetar!
Inace auto je odradjen perfektno, materijali enterijera su vrhunskog kvaliteta a mesta u njemu koliko hoces. Sve divno mirise!
Production 2012–present
Model years 2013
Assembly United States: Fremont, California (Tesla Factory)
Class Full-size
Body style 5-door liftback
Layout Rear-motor, rear-wheel drive
Electric motor 310 kW (416 bhp), 600 N·m (443 ft·lb), Three-phase AC induction motor
Transmission 1-speed fixed gear (9.73:1)
Battery 60 or 85 kW·h lithium ion[1]
Electric range
85 kW·h 265 mi (426 km) (EPA)
300 mi (480 km) (Tesla Motors) 310 mi (500 km) (NEDC)
60 kW·h
208 mi (335 km) (EPA) 230 mi (370 km) (Tesla Motors) 233 mi (375 km) (NEDC)
Plug-in charging
11 kW 85-265 V onboard charger for 1ϕ 40A or 3ϕ 16A [2] on IEC Type 2 inlet[3]
Optional "Twin Charger" for 22 kW for 1ϕ 80A or 3ϕ 32A[2]
Optional Supercharger for 100 kW DC offboard charging, adapters for domestic AC sockets (110-240V)

Pokusali smo da kupimo par komada ali smo bili provaljeni

Na kraju da kazem da posle sat vremena koliko sam proveo u salonu, jedva sam se rastao od ovih lepotana koji nose ime naseg najveceg uma i genija!
Koliko sam samo bio ponosan kada su Norvezani provalili ko sam i odakle sam!