Visak ulja u motoru
- pp159
- Garaža: Alfa Romeo 159 1.9jtdm
Majstor mi je umesto 4.6l nasuo celih 5l. Da li tih 400ml mogu da naprave problem ili nije strasno?
- cile-pa
- Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 JTDm
ja msm da moras sto pre da izvadis,preko maksimuma ne sme nikako...a s...m ti se na takvog majstora koji ti je to uradio
- bums85
- Garaža: C220 Coupe
ex Alfa 156TI JTD16v '04.
ex Alfa 159 2.2 JTS - Lokacija: Las Vegas
vidi na sipci koliko je preko maksimuma, ako je malo nesto oko 1mm onda nece nista da mu bude, ako je preko toga onda vadi za svaki slucaj. i da, promeni "majstora"

- dusanGT
- Garaža: GT JTDm Q2
Pored povećanog pritiska ulja u nekim zonama motora, ima još tri nepovoljne stvari koje su posledica preterane količine:
a) iako izgleda nelogično - previše ulja "kvari" podmazivanje, jer se "bućkanjem" uvlači vazduh u ulje i stvara nešto između "pene" i "kaše", koja nema dobra svojstva podmazivanja,
b) teže se postiže potreban pritisak u nekim manje dostupnim zonama motora, jer je ta pena "ređa" od ulja (ima vazduha u sebi...)...
c) višak ulja koji dođe na zidove cilindara, a zbog velike temperature na njihovoj površini, sagoreva i dodatno povećava ionako veliku temperaturu u cilindrima, a ako je ulje "staro" na zidovima cilindara mogu da ostanu i depoziti nečistoća iz ulja (čađ najčešće...).
a) iako izgleda nelogično - previše ulja "kvari" podmazivanje, jer se "bućkanjem" uvlači vazduh u ulje i stvara nešto između "pene" i "kaše", koja nema dobra svojstva podmazivanja,
b) teže se postiže potreban pritisak u nekim manje dostupnim zonama motora, jer je ta pena "ređa" od ulja (ima vazduha u sebi...)...
c) višak ulja koji dođe na zidove cilindara, a zbog velike temperature na njihovoj površini, sagoreva i dodatno povećava ionako veliku temperaturu u cilindrima, a ako je ulje "staro" na zidovima cilindara mogu da ostanu i depoziti nečistoća iz ulja (čađ najčešće...).
Alfa je stil... ostalo je status...
- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
izvuci to ulje napolje, jedino je malo cimanje jer mislim da je jedini nacin spric i crevo pa kroz otvor sipke za merenje nivou ulja da ispumpas polako... ja sam tako pre 5god kad su mi na prvom servisu po kupovini auta nasuli preko max...
- alfa&omega
- Garaža: Fiat Punto 1.9 JTD
Fiat Coupe 20 VT
Alfa 155 TS 2.0 16V Sport
Alfa 166 2.4 JTD Distinctive
Alfa 147 1.9 JTD Distinctive
Alfa 156 2.5 V6 24V Distinctive - Lokacija: Prijepolje
Ako si preterao sa uljem nema druge nego pravac u apoteku i veliki spric od 20 kubika i sistem za infuziju, odvojis najduze crevo sa sistema i navuces na spric i izvlaci...