Znam da ima vec slicnih tema
Ali nikako konkretno za 1.9jtd?
Za automobile koji se kod nas voz, svi su presli preko 200 hiljada
Konkretno moja koja ima preko 350 hiljada
5w30 ili 5w40 ili 10w40 ?
Preporuka majstora za stariji motor je 10w40
Trazio sam koji je najskuplji
MOTUL 6100 SYNERGIE+ 10W40 938din
Ulje za dizelasa?
- erdeljan
- BANOVAN
- Garaža: Beli fijaker
Pa ako znas da ima sto nisi malo prelistao te teme?
npr: viewtopic.php?f=28&t=51115&p=1445112
npr: viewtopic.php?f=28&t=51115&p=1445112
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
- vladomarjan
- Garaža: 159 JTDM 8v 2008
ex 156 SW 1.9 jtd - Lokacija: Cacak
Sipam Syntium 3000AV 5W-40 u 1.9 JTD SW sa 203000 na satu. Pre godinu dana sam se baš interesovao oko ulja i konačno daošao u kontakt sa čovekom koji ima svoj blog o motornim uljima i pitao ga za preporuku te nakon kraće diskusije dobio sledeći odgovor:
Dakle, pre ovog ulja sipana Selenija TD 10W-40. Prošle godine probao Syntium i na početku je trošio malo više ulja (za prvih 5000 potrošio oko 0,8 l), a posle sam dosuo oko 3dl do servisa. Od servisa do sada je prošlo oko 2000 km, i na meraču se ne primećuje potrošnja.Steva23. август 2012. 22.19
Syntium 3000 AV(-AV) 5W-40 je vrlo dobro ulje a cena je tu jedino na granici "sumnjivog". Naravno nije nemoguće i sa uvoznom deklaracijom ne treba da bude problem.
Za Selenia WR ste ZAISTA U PRAVU!
(Šta bih ja bez čitaoca)
WR nema ACEA C3 i u klasi je Mobil 3000 (tj. za istu ili sličnu cenu mi se Mobil više sviđa).
Syntium je zapravo klasa Selenia K P.E. (verovatno sam napamet i u "simultanci" odgovora, permutovao ova dva ulja).
Dakle još jednom da potvrdim (vašu ispravku):
Selenia WR 5W-40 NIJE ACEA C3 ulje već ACEA B4 (nije čak ni A3/B4).
Ovo je "klasično" Diesel 5W-40 (skoro) sintetičko ulje ("sintetsko").
Dakle ne da nema ACEA C3 na nalepnici nego nema (naravno) ni u tehničkoj dokumentaciji.
Petronas Syntium AV 3000 ima ACEA C3 i višeg je kvalitetnog razreda ili je makar modernije ulje.
Dakle sigurno bolje za novija vozila dok za stara ne mora da bude.
vlado24. август 2012. 00.45
I još jedno pitanje. Sintium 3000 AV ima TBN 7,2 (ili 7,6 nisam siguran). Stoga, da li je pogodan za JTD motor (evrodizel)?
Steva24. август 2012. 08.00
Da, naravno.
Uz ED su uobičajene vrednosti TBN-a između 7 i 8, da ne davim sada i o standardima (ACEA) gde po A3/B4-08 to mora biti više od 8 ali po C3 ne, pa kako se radi o C3 ulju sve je O.K. (A3/B4-04 nije imao takav zahtev).
Naravno ovo na akademskom nivou otvara pitanje: da li C3 u starije motore?
U principu da uz upotrebu ED goriva.
Bolje je reći da "full SAPS" ulje (5W-40) za starija vozila može biti podjednako dobro kao i "Mid SAPS" nego da je (baš) bolje.
U svakom slučaju za 5€ ste dobili izvrsno ulje. I uz "moderan" TBN ne morate ga menjati na manje od 15000km.
- edin
- Saradnik Uprave
- Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP
Ja trosim eneos 5-40, sintetiku, nabavljam preko majstora...
A da, moja je presla pravih 68000 km, vozila baka do pijace
P.S. salim se
A da, moja je presla pravih 68000 km, vozila baka do pijace
P.S. salim se
“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
- bums85
- Garaža: C220 Coupe
ex Alfa 156TI JTD16v '04.
ex Alfa 159 2.2 JTS - Lokacija: Las Vegas
- alfica111
- Garaža: 156 1.9jtd
Pretprosli put pre nego sto sam zamenjao ulje je presla nesto preko 10hiljada i dosuo sa pola litre,mislim da netrosi ulje
Inace sam zaboravio jer ono menjam do 7hiljada predjenih
Jos se nisam odlucio za koje ulje ali cu neko skuplje valjda se cena drzi kvaliteta
Inace sam zaboravio jer ono menjam do 7hiljada predjenih
Jos se nisam odlucio za koje ulje ali cu neko skuplje valjda se cena drzi kvaliteta
- edin
- Saradnik Uprave
- Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP
Druze, nije bitno koje ulje, vec da je orginal, raspitaj se malo i potrazi...
“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
- genca
- Garaža: Alfa Romeo 156 1.9 JTD SW
-
Ka
- Drug Član
Nije mi jasno zašto igrarije oko drugih ulja za naftarice kad je Selenia dokazana x puta,nikako ne mogu da shvatim,razumem da je benzinjaramu pitanju ali dizel
Selenia i nema glavobolje....

Selenia i nema glavobolje....
- sErGiO
- Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Naravno da Syntium nije isto što i Selenia, isti je vlasnik - Petronas. Sipao sam u 156 1.8 Seleniu Racing i potrošnja je bar prvih 6-7000 je bila više nego podnošljiva, posle sam sipao Syntium Racer i sad je auto kod šuraka a potrošnja je baš jaka iako on vozi manje žustro od mene. Ulje nigde ne curi, a nema ni plavog dima tako da je moj zaključak da Syntium definitivno nije isto što i Selenia.
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
- genca
- fan
- Garaža: Alfa Romeo 147 JTD 2002
ex Alfa Romeo 156 JTD 2002
ex Alfa Romeo 147 1,6 TS 2001 - Lokacija: Valjevo
Ja sipam turbo diesel Seleniu 10w 40 sasvim pristojno se pokazala.
Interesantno na otvorenom kada ga przim auto mi proguta malo ulja, dok u gradskoj voznji bez maltretiranja i smaranja jedva da nesto potrosi.
Lose iskustvo sam imao sa Castrol magnatec 10w 40 za deizele naravno.
Alfica ga je trosila nakon 5000km kao nenormalna cak 1,5lit. SAM DOLIO.
Interesantno na otvorenom kada ga przim auto mi proguta malo ulja, dok u gradskoj voznji bez maltretiranja i smaranja jedva da nesto potrosi.
Lose iskustvo sam imao sa Castrol magnatec 10w 40 za deizele naravno.
Alfica ga je trosila nakon 5000km kao nenormalna cak 1,5lit. SAM DOLIO.
- Dragon
- Saradnik Uprave
- Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm - Lokacija: Beograd
Moram da se slozim sa Sergiom...i ja sam mislio da je ulje, ne isto, ali veoma slicno. Malo sutra. Syntiuma mi trosi osetno vise ili ovaj Synthium Racer, koji kod nas kosta 600 dinara, nije bas original. U Sloveniji sam gledao, izmedju Selenie Racing i Synthium Racera nije velika razlika u ceni. Kako onda kod nas duplo?sErGiO napisao:Naravno da Syntium nije isto što i Selenia, isti je vlasnik - Petronas. Sipao sam u 156 1.8 Seleniu Racing i potrošnja je bar prvih 6-7000 je bila više nego podnošljiva, posle sam sipao Syntium Racer i sad je auto kod šuraka a potrošnja je baš jaka iako on vozi manje žustro od mene. Ulje nigde ne curi, a nema ni plavog dima tako da je moj zaključak da Syntium definitivno nije isto što i Selenia.

John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
- genca
- Bojan90
- Garaža: 156 1.6ts
Symtium 3000 AV je vise 5-35 nego 5-40, po recima Stalkera (Steve). Verovatno ga zato i vise trosi.