Kako nas lažu proizvođači automobila

Offtopic, kafenisanje, itd...
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN
Garaža: Beli fijaker
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 10:54 am

Pet Maj 17, 2013 12:00 am

Savez nemačkih vozača upozorava da većina automobila troši znatno više benzina nego što to tvrde proizvođači.

U proseku, automobili troše 23 odsto više benzina nego što piše u specifikacijama, dok pojedini modeli troše i 42 odsto više.

Pri tome, u Nemačkoj je dovoljno da auto troši deset odsto više goriva nego što proizvođač tvrdi, pa da kupac može da raskine kupoprodajni ugovor i vrati vozilo.

Varaju gotovo svi – „Reno”, „Ford”, „Škoda”, „Alfa Romeo” ili „Audi”, čiji se model „Q3” reklamira sa minimalnom potrošnjom od 5,9 litara dizela na 100 kilometara, a zapravo troši dva litra više.

Mediji prenose neke od trikova koje proizvođači koriste pri zvaničnom testiranju: specijalne gume, odvojeni generatori ili kompjuter u automobilu koji je tokom testa podešen na optimalnu potrošnju.

Postavlja se pitanje kako je ovo prolazilo u Nemačkoj, gde svaki šraf mora da se važe? Da li je automobilski lobi toliko jak da su i nadležni zažmurili na jedno oko, pitaju se nemački mediji.

Mnogi smatraju da je ovo dobra prilika da kontrole ojačaju. Podaci o potrošnji moraju da budu precizniji, varanje mušterija mora da prestane.

Kupcima se preporučuje da imaju sklopljeno osiguranje koje pokriva troškove advokata.

Tako građani mogu, kada imaju opravdane sumnje, da provere navode o potrošnji benzina.

Ako ona odstupa više od deset odsto od reklame, kupac ima pravo na odštetu ili može da vrati automobil. (Srna)

(Preuzeto sa Serbiancafe-a)
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
Korisnikov avatar
bums85
Garaža: C220 Coupe
ex Alfa 156TI JTD16v '04.
ex Alfa 159 2.2 JTS
Pridružio se: Uto Jan 12, 2010 11:11 am

Re: Kako nas lažu proizvođači automobila

Pet Maj 17, 2013 1:11 am

kod nas ljudi mogu samo da sanjaju za odstetu u vezi toga :) inace japanci su najtacniji sto se potrosnje tice
Slika
Korisnikov avatar
tempo
Garaža: 147 JTDM
Pridružio se: Pon Dec 24, 2012 7:27 pm

Pet Maj 17, 2013 9:52 am

To se vec odavno zna
Samo sto nikoga ne zanima :banghead:
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 6:43 pm

Pet Maj 17, 2013 10:00 am

Kod nas nema brige. Većina tvrdi da im trosi manje od fabrickih podataka.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
Korisnikov avatar
Brana
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo 155 3.0 24V
Alfa Romeo 156 1.9 JTD
Alfa Romeo 164 2.0 T.S. 8V
Alfa romeo 147 1.9 8V multijet
Alfa romeo 166 2.4 20V multijet
Pridružio se: Uto Jan 10, 2012 3:18 pm

Pet Maj 17, 2013 10:03 am

Hahahaa to je istina.Ne znam zasto ljudi u Srbiji vole da lazu sami sebe sto se tice potrosnje :)
Nigy
Garaža: .
Pridružio se: Sre Nov 19, 2008 4:33 am

Pet Maj 17, 2013 10:42 am

Verovatno proizvodjaci i ne testiraju potrosnju, vec procesljaju srpske forume i oglase, pa prepisu cifre. hahaha
Korisnikov avatar
byMaX
Garaža: Alfa Romeo Giulia QV 510bhp AT8 2018
Alfa Romeo Giulietta 2.0jtdm3 Sport 2011
Volvo S80 2006
Mini Cooper D 2016
Pridružio se: Pon Jan 05, 2009 9:31 pm

Pet Maj 17, 2013 11:24 am

Brana napisao:Hahahaa to je istina.Ne znam zasto ljudi u Srbiji vole da lazu sami sebe sto se tice potrosnje :)
koliko ti trosi taj 159 2.2 jts?

- oko 8.5-9... 9.5 zimi, u gradu...

- aha, znaci kao 1.9 jtdm :lol:
Turismo Internacionale
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Pet Maj 17, 2013 11:34 am

Hehe........... hahaha
Ili moje omiljeno:Zdravo vozim 159 2.4 jtdm,210,ks.......pre neki dan puni se vraćamo Ibarskom sa Zlatibora,cepam je ceo put a potrošnja 5,1.......what bre fuck :oh: ja pobacim odmah majke mi Olge a auto industrija trlja ruke ;)
Korisnikov avatar
alfamen
Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9
Pridružio se: Sre Jan 21, 2009 11:46 am

Pet Maj 17, 2013 12:30 pm

:coolguy: Ajde sta pricate bez veze pa meni trosi Od Kopaonika do Kraljeva nesto jace od 5.8 l :kadr
E sada necu da vam kazem od Kraljeva do Kopaonika.........19.5 l :cray:
Korisnikov avatar
zen
Garaža: Alfa Romeo GT 2.0 JTS
Pridružio se: Pet Sep 25, 2009 1:58 pm

Pet Maj 17, 2013 12:51 pm

Tako ja zapucam 1300km preko 200km/h i potrošnja bude 5 litara plus jedan turbo :d
There's nothing wrong that $100 won't fix.
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Pet Maj 17, 2013 3:03 pm

Kad vidim recimo kako Britanci ili Nemci vode računa o potrošnji ne mogu a da se ne zapitam(naravno sem toga da imaju drugačije vrednovanje novca itd itd) na koje gorivo bi Nemac vozio i kako bi gledao na potrošnju da ga dovedeš da živi u Srbiju i daš mu platu 300 evra!Ni bicikl ne bi vozio........i to troši.....al kalorije hahaha
Korisnikov avatar
alfaholic
Garaža: Alfa Romeo 146 ti '97. ex
Alfa Romeo 156 1.8 TS '05.
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 8:16 pm

Pet Maj 17, 2013 6:18 pm

Ako se pogledaju istočni Nemci iz oseamdesetih i devedesetih jasno se vidi da smo identični, kao što ni mi nismo mi kada odemo tamo gde postoje jasna pravila i gde se ona, za razliku od ovih prostora, poštuju.
Nikom ne pada sa neba, svi se bore za svoj novac i prosto je prirodno da od nas bogatiji Nemac ili Britanac gledaju potrošnju, valjda zato i imaju jer znaju na šta se troši a na šta ne.
Ako neko smatra da je ovdašnje rasipništvo cool, a da su oni ružni, bez duše, dosadni i bogati, a mi lepi, duševni, gostoljubivi i galantni, neka malo bolje pogleda oko sebe, SFRJ marketinške kampanje više ne psotoje... :)
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Pet Maj 17, 2013 6:28 pm

Sve je to super što ti pričaš Bojane.......ali bih ipak voleo da vidim prosečnog Nemca na našim ekonomskim jaslama,svako jutro bi se budio upišan i usran do guše,mada nisam ja kompetentan za ovu temu jer mi je uvek bila deviza:Grof nikad nije bio cicija ;)
Korisnikov avatar
nidza
Garaža: ex 159
Pridružio se: Pon Mar 05, 2012 4:11 pm

Pet Maj 17, 2013 6:57 pm

Nemci mnogo više štede od nas. Moja neka pušalna procena je da bi živeli kao oni, kada bi imali malo više taj vid svesti. Problem je što se kod nas i dalje živi po staroj navici, od danas do sutra, čak i kod onih koji imaju materijala da štekaju. To je razlika u mentalitetu.

Drugi problem je velika korupcija.

Te dve stvari su dovoljna razlika da su oni sad najmoćniji u Evropi, a mi smo prdnuli u čabar (ne samo mi).

Tapatalk HD
Korisnikov avatar
alfaholic

Pet Maj 17, 2013 8:52 pm

Kada bi se prosečni Nemac probudio i zatekao naš standard u kome odjednom mora da živi i da se snalazi, verovatno bi poželeo da umre istog trenutka.
Isto bi se dogodilo i prosečnom Srbijancu koji bi se odjednom probudio u Najrobiju ili nekoj drugoj zemlji gde bi od tog jutra morao da živi i hrani porodicu sa 1 Dolar dnevno, pa i manje.
Hoću da kažem da je saznanje da nemaš više ono što si imao juče bolno za sve, bez obzira na to kolika je suma, samo ja nisam o tome govorio, već o nama samima koji se često ponosimo onim stvarima kojima bi se trebali stideti.

Navešću jedan kratak primer, kada sam sa nekoliko stranaca bio na večeri, ja koji sam zarađivao daleko manje od svih za stolom potegnem kao i svi za novčanik i kažem da ću ja sve da platim, tobož da se pokažem u našem maniru, iako nisam nikakav patriota i malo mi se gadi sva ta rasprava za stolom ko će da plati u kafani, ali pečalba valjda i od nevernika pravi vernika, pa i od nepatriote pravi patriotu.
Sve što sam dobio je bilo nekoliko čudnih pogleda, pa onda i nekoliko koje su oni svi izmenjali između sebe, slegli ramenima i ćuteći zatvorili već izvađene novčanike i vratili ih u džepove.
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Pet Maj 17, 2013 9:10 pm

Sve je to meni jasno ;) bio sam i na 5 maraka i 500 maraka mesečno ali jednostavno ne možeš na svemu da štediš i da se štekaš ceo život!
Držao sam u Pančevu prvi pub u Srbiji po uzoru na engleske pabove ali nije išlo,budala sve častila i sve je moglo na džudo klub(za dž :D ) i dan danas matori ima nepuštene čekove iz 92 godine!
Jesu oni bogatiji ali nije to to.......pre ću se ja snaći sa 1 evrom mesečno nego on sa 300,to je poenta, i na kraju krajeva vozim Alfu......i da pazim na potrošnju,taman posla :arflag
Korisnikov avatar
sibin
Garaža: 5,4L
Pridružio se: Uto Feb 16, 2010 1:12 pm

Pet Maj 17, 2013 9:12 pm

i na kraju je zakljucak, ne moze neka fabrika da nas laze o potrosnji koliko mi sami lazemo sebe medjusobno. :P kad smo vec kod toga moja 156-ca trosi jako malo ali cesto voli da svrati na pumpu. :)
Korisnikov avatar
Alex V6
Garaža: V6 inside
Pridružio se: Ned Sep 11, 2011 11:23 pm

Pet Maj 17, 2013 9:32 pm

Po mojoj proceni trosi 8l

na 50km. :lol: :lol: :lol:
Korisnikov avatar
alfaholic

Pet Maj 17, 2013 9:37 pm

Nemaju oni samo više novca, nego i vaspitanja, tolerancije, kulture, poštovanja, morala, estetike, sve malo cenjene kategorije na ovim prostorima, ali za mene dovoljno dobri razlozi da to bude baš to. ;)

To me sad podseti na moje školovanje, jedino je ovde bilo sramota biti odličan đak, najpopularnije su bile one barabe koje su se jedva provlačile... :scratch:
Sad odjednom ispade loše ako hoćeš da ti auto troši malo, baš su jadni ovi Englezi i Nemci, oni gledaju svaki litar goriva.
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Pet Maj 17, 2013 9:50 pm

Niko nije rekao da su oni loši,nemoj tako..............nego da ne idemo dalje mi u off!Nek se svi mi budimo sa 5 soma funti mesečno.........e to bi bila igranka :yahoo:
Korisnikov avatar
Joca
Garaža: ;)
Pridružio se: Pet Apr 19, 2013 9:08 pm

Pet Maj 17, 2013 9:53 pm

kako izdrzavate kraj s` krajem sa tolikom potosnjom :scratch:
moj auto na 100km proizvede ... bar... 4-5litra. hahaha
Danilo
Garaža: 159 2.2JTS '08
Pridružio se: Sre Dec 03, 2008 11:44 am

Pet Maj 17, 2013 11:41 pm

Hahaha

Mada za 2.2 JTS kažu da troši 12,8 u gradu, dok sam ja na 13,5, tako da to i nije tako loše sa stalno uključenom klimom i svetlima (bez ikakve naročite štednje u vožnji). E sad, potrošnja na otvorenom je navodno 7,3, a to već nisam video ni na jednom putovanju (ako ne prelazim 120 km/h, prosek mi bude oko 9-10l — možda bih mogao da postignem ispod 8 ako bih vozio 80 a niko se ne pojavljuje ispred pa da moram da ga pretičem :)).

Tako da lažu dušmani, ne laže Alfa ništa :arflag
Korisnikov avatar
nidza
Garaža: ex 159
Pridružio se: Pon Mar 05, 2012 4:11 pm

Sub Maj 18, 2013 12:09 am

Mašala...

Tapatalk HD
Nigy
Garaža: .
Pridružio se: Sre Nov 19, 2008 4:33 am

Sub Maj 18, 2013 3:14 am

Postoji nacin da se zaista malo trosi. Sa sluzbenim felaciom 1.9D karavan sam trosio ispod 5l euro loz ulja. Ali koncentracija potrebna za ovaj vid voznje (o mogucim posledicama necu ni pricati) je uzasna - razdaljina 2-3m
[youtube]lttgT1XZVvE[/youtube]
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Sub Maj 18, 2013 9:00 am

Sa službenim felaciom hahaha hahaha hahaha hahaha

Povratak na “Cafeteria da Romeo”