Znam da je pisano na forumu oko blikanje kilometraže na malom displeju ali kod mene se javlja drugačiji problem pa sam zbog toga otvorio novu temu.
Situacija je sledeća...
Moja alfa 147 1.6ts 77kw je kupljena sa naj običniim satom bez onog velikog displeja na sredini - borda. Na starom satu nisu radile sve one lampice ispod merača za benzin i temperaturu pa sam se zbog toga odlučio na zamenu.
Malo sa potražio po forumima i video da se uspešno može zameniti obična tabla sa ovom sa bordom.
Normalno pošto je mogla zamen tj. ugradnja ovog sata sa bordom našao sam njega i ugradio ga.
Sat uredno radi. Pokazuje sve kako treba na velikom displeju npr. koja su vrata otvorena, temeperaturu, ako je crkala sijalica, radio stanice itd.
Ali ima jedan problem!
Nismo uspeli da namestimo pređenu kilometražu da ne treperi preko FiatECUscan-a. Uneli smo mu kilometražu npr 125000 km i tabla je prihavila cifru ali stalno treperi. Na stroj tabli kilometraža nikada nije treperela, bar ne za 2500km koliko sam prešao sa njom od kako je kod mene.
Pročitao sam da se tabla treba upariti sa kompom na kolima sa opcijom Proxy alingment.
To smo pokušali da odradimo ovako.
Body: CAN Setup / Proxy alingment Procedure smo radili na laptopu preko FiatECUscan-a verzija 3.4.2 sa kablom ELM 327.
Evo i slike kako izgleda kabal koji smo koristili i opcije na FiatECUscan-u:

kada klikenemo prethodno navedenu opciju za Proxy alingment , računar obavi da je krenuo u uspostavljanje veze i izbaci grešku koja kaže:
Veza nepouzdana proverite kablove ili konektror!
Kabal i konektor su sigurno dobri pošto sve ostale stvari otvara i radi bez problema na FiatECUscan-u tako da sam totalno zbunjen.
Da li koristimo ispravan softver i kablove za tu proceduru? Može li neko tačno objasniti proceduru koja se mora poštovati?
Još jedno pitanje u vezi novog sata sa bordom.
Ne mogu da provalim kako da displej pokaže trenutnu potrošnju, prosečnu potrošnju itd. i ostale stvari sa trip kompjutera.
Gledao sam upustvo kako se rukuje sa tablom koja ima bord tj displej na sebi i prikazano je da se kreće kroz menije sa "+" "-" i "MODE" tasterima a da se trip kompu pristupa "SET" tasterom koji se nalazi na vrhu desne ručice gde se nalaze komande za brisače. Kada uđem u meni ima da se uključi TRIP B opcije ON ili OFF zanam da služi ta opcija isto za drugu vrstu podaka koju treba da izbacuje trip kompjuter. Još da naglasim da nemam komande na volanu ako je to od nekog značaja.
Moje pitanje je sledeće. Pošto nemam "SET" dugme na vrhu desne ručice gde se nalaze komande za brisače ne mogu pristupiti meniju za trip komp na displeju, jel tako?
Kako to mogu rešiti? Da li se to može rešiti ako nađem ručicu sa "SET" dugmetom i ugradim je, da li ću tada moći da pristupim trip kompu?
Da li neko zna da li postoji već izvedena instalacija za to dugme tj. u ovoj trenutnoj ručici tako da mogu lako zameniti sa tom drugom ručicom sa dugmetom ako je uspem nabavitii?
Da li je taj "trip kompjuter" zasebna stvar pa je moguće da ga moja 147-mica ga nema pošto je bila sa onim najklasičnijim satom sa lampicama bez velikog displeja? Ili je samo pitanje samo ugradnje te ručice sa tim "SET" dugmetom da bih mogao da pristupim tim informacijama?
Uhh... baš sam bio temeljan sa pitanjima