2.0 JTS potrosnja zimi
- Veloce
- Saradnik Uprave

- Garaža: ex Alfa Romeo GTV 2.0ts
ex Alfa Romeo GT 2.0jts
ex Alfa Romeo 159 1.9jtdm
ex Alfa Romeo GT 1.9jtdm
ex Alfa Romeo Mito 1.4tb
ex Alfa Romeo Giulietta QV
-Megane 3 RS CUP - Lokacija: Lazarevac
Malo pre proveravam prosecnu potrosnju kad ono cudo,tj haos 19,3l na 100km ???
Da li je moguce da toliko brljavi komp ?? Uglavnom po suvom vremenu mi je prosek po kompu bio 14-15l.. Nisam testirao auto,ali odokativno nekih 12-13l.. Ima li neko slican slucaj ? 
- Markoni147
- Garaža: Ford Fiesta ST
Sve je to normalno ako grejes auto, odnosno ostavis upaljen dok ga cistis, i imas krace ture...
- Veloce
- Saradnik Uprave

ex Alfa Romeo GT 2.0jts
ex Alfa Romeo GT 1.9jtdm
ex Alfa Romeo Mito 1.4tb
Bas tako,najduza relacija mi je 15-ak km.. I Uvek ga grejem bar 5-10min..
- Markoni147
Nemas brige onda, sve je to normalno... Kolegina sluzbena Z10 u tom rezimu trosi 12-13 lit. - 1.2 8V... Najbolje bi ti bilo da ocistis auto bez grejanja, upalis ga i krenes posle minut-dva vremena. Bolje je i za sam motor, a i za tvoju potrosnju...
- Boki_Dj
- Garaža: Ex Alfa 33 1.4IE Imola, '93;
156 SW Distinctive, 2.0 JTS, '03 - Lokacija: Nis
Možda će zvučati neverovatno, ali skoro da nemam razliku između potrošnje leti-zimi. Negde oko 11l/100km, ne gledam bord već empirijski. Ture po gradu kratke, tipa 3-5km. Upalim i krećem, ne zagrevam ništa posebno. Par puta kada sam bio u situaciji da mora da radi po pola sata-sat u mestu, da bi ostalo toplo unutra zbog familije, sračunao sam da vuče manje od litra za 1h.
"Oversteer is when you hit the wall with the back of the car, understeer is when you hit the wall with the front of the car, horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take it with you."
- Veloce
- Saradnik Uprave

ex Alfa Romeo GT 2.0jts
ex Alfa Romeo GT 1.9jtdm
ex Alfa Romeo Mito 1.4tb
- erdeljan
- BANOVAN
- Garaža: Beli fijaker
Ne preporucuje se da auto radi u mestu i "greje kabinu"
Najbolje je ocistiti sneg, sesti u auto i krenuti odmah. Koza se zagreje za par minuta a vi skinite kapu/rukavice kroz 5 minuta i resen problem. To sto instrumenti pokazuju temperaturu 90° ne znaci da je motor/ulje zagrejan(o) vec da je voda tj tecnost za hladjenje zagrejana. Da bi se ulje zagrejalo na radnu temperaturu potrebno je skoro sat vremena normalne voznje...
P.S. Velice, board laze
Najbolje je ocistiti sneg, sesti u auto i krenuti odmah. Koza se zagreje za par minuta a vi skinite kapu/rukavice kroz 5 minuta i resen problem. To sto instrumenti pokazuju temperaturu 90° ne znaci da je motor/ulje zagrejan(o) vec da je voda tj tecnost za hladjenje zagrejana. Da bi se ulje zagrejalo na radnu temperaturu potrebno je skoro sat vremena normalne voznje...
P.S. Velice, board laze
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
- Veloce
- Saradnik Uprave

ex Alfa Romeo GT 2.0jts
ex Alfa Romeo GT 1.9jtdm
ex Alfa Romeo Mito 1.4tb
- flojd
- Garaža: Giulietta 1.4 TB
EX alfa romeo 33 1.7 IE Imola
EX alfa romeo 33 1.7 IE
EX Alfa Romeo 156 1.8TS 2001g - Lokacija: Pirot
- TheWickerMan
- Administrator

- Garaža: Alfa Stelvio 2.0 Estrema
Alfa Giulietta 1.4 TCT - Lokacija: Stuttgart-Kraljevo
- erdeljan
- BANOVAN
Nije samo u Nemackoj vec u celoj Evropskoj Uniji. Idling tj ler je dozvoljen max jedan minut!
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
- DejanGT
- Garaža: Giulietta MultiAir | 2010
U uputstvu za Alfu 159 recimo izričito piše da motor ne treba grejati već krenuti odmah po paljenju. Naravno treba voziti lagano prvih nekoliko minuta dok se temperatura ne odlepi malo sa minimuma.
Kao neko ko je 3,5 godine vozio GT jts u najglupljim i najtežim gradskim uslovima i to kroz 3 najgužvovitije ulice u Beogradu (29. novembra, Cvijićevu i Batutovu) mogu da ti kažem da mi je potrošnja u 110% gradskoj vožnji i relacijama od po par kilometara bila između 12.8 i 13.8 L/100km . Razlika leto - zima nije ni pola litra. Veća je razlika dali žurim ili sam lenj
Inače kad god sam poredio potrošnju na bordu i potrošnju od čepa do čepa, greška nikad nije bila veća od 0,1 L/100 km . Što je interval merenja na bordu duži, to mu je i računica preciznija.
Kao neko ko je 3,5 godine vozio GT jts u najglupljim i najtežim gradskim uslovima i to kroz 3 najgužvovitije ulice u Beogradu (29. novembra, Cvijićevu i Batutovu) mogu da ti kažem da mi je potrošnja u 110% gradskoj vožnji i relacijama od po par kilometara bila između 12.8 i 13.8 L/100km . Razlika leto - zima nije ni pola litra. Veća je razlika dali žurim ili sam lenj
Inače kad god sam poredio potrošnju na bordu i potrošnju od čepa do čepa, greška nikad nije bila veća od 0,1 L/100 km . Što je interval merenja na bordu duži, to mu je i računica preciznija.
- JaMaL
- Garaža: 75 TS
75 TB - Lokacija: Severno od Albukerkija
Grejanje u mestu je lose po motor iz razloga sto motor radi na najnizim obrtajima i sa vrlo hladnim uljem... i malim pritiskom istog...
poenta je ugrejati ulje na radnu temperaturu sto brze... i naterati ga da prodre svuda i podmaze sve... a za to ti treba opterecenje... i obrtaji za pritisak pumpe... rad u mestu hladan... smrt za motor...
poenta je ugrejati ulje na radnu temperaturu sto brze... i naterati ga da prodre svuda i podmaze sve... a za to ti treba opterecenje... i obrtaji za pritisak pumpe... rad u mestu hladan... smrt za motor...
-
KaligulaKa
- Drug Član

To mi je kao Dušanov zakonik i strogo se pridržavam tog saveta,posebno zimi gde mi otprilike treba oko 20 minuta da sve dodje na svoje mesto,ni ne gledam temperaturu vode već nekako osetim po samom autu kad mogu da ga malo nagazim i kad se ulje ugrejalo!Šteta što na traktorima nema pokazivač temperature ulje,razne smešne gedžete su ubacili a važne stvari nema!DejanGT napisao:U uputstvu za Alfu 159 recimo izričito piše da motor ne treba grejati već krenuti odmah po paljenju. Naravno treba voziti lagano prvih nekoliko minuta dok se temperatura ne odlepi malo sa minimuma.
.
- Markoni147
Na par automobila koji imaju digitalne pokazivace temperature svih mogucih tecnosti sam zakljucio da kada temperatura rashladne tecnosti dostigne 90C temperatura ulja bude oko 35C, tako da motor jos nije spreman za neko "gazenje"...
A Jamal je dobro objasnio zasto je rad auta u leru stres za motor...
S' obzirom da ti se potrosnja dosta razlikuje od Dejanove u, aj' da kazemo, slicnim uslovima mozda ne bi bilo lose da odes negde na dijagnostiku cisto da ti glava bude mirna...
A Jamal je dobro objasnio zasto je rad auta u leru stres za motor...
S' obzirom da ti se potrosnja dosta razlikuje od Dejanove u, aj' da kazemo, slicnim uslovima mozda ne bi bilo lose da odes negde na dijagnostiku cisto da ti glava bude mirna...
- mali radojica
- Garaža: alfa romeo 147 jtdm
ma pazi da neće da umre od grejanja u mestu. to je čisto neekonomski ali baš da će nešto da mu bude ne verujem.
ako žurim ne grejem, ako ne žurim ili čekam nekog grejem. da li će da crkne ili se prehladi od hladnog ulja čisto me zabole.
ako žurim ne grejem, ako ne žurim ili čekam nekog grejem. da li će da crkne ili se prehladi od hladnog ulja čisto me zabole.
- flojd
EX alfa romeo 33 1.7 IE
Izvini ali ne mogu da se bas slozim po ovome bi trebalo cim upalis da teras u obrtaje da zagrejes ulje a to znaci na alfi otprilike prolupali lezajevi radilice i nece motor da umre od rada u mestu sigurno pre ce umreti od cepanja na hladnoJaMaL napisao:Grejanje u mestu je lose po motor iz razloga sto motor radi na najnizim obrtajima i sa vrlo hladnim uljem... i malim pritiskom istog...
- erdeljan
- BANOVAN
flojd, ocigledno ne citas ili tumacis kako ti hoces. Kolega nije napisao da auto trebas da przis i teras "u crveno" vec da ga normalno vozis - ne razumem, niko nije rekao da ce da crkne od rada na leru itd
Re: 2.0 JTS potrosnja zimi
- flojd
EX alfa romeo 33 1.7 IE
Mislim da bi 90% ljudi protumacili isto kao i ja da treba da teraju motor u obrtaje da nateraju ulje da prodre svugde i da se zagreje sto pre,sto nikako nije zdravo za motor nisu proizvodjaci ludi sto su predvideli da hladan motor radi na 1250 ili vec koliko obrtaja dok se malo ne ugreje,tako da dok ne udjemo u EU slobodno zagrevajte kola u leru
Jos jednom citiram a ti procitaj pazljivo i obrati paznju na reci:obrtaji,podmazivanje,oterecenje.JaMaL napisao: poenta je ugrejati ulje na radnu temperaturu sto brze... i naterati ga da prodre svuda i podmaze sve... a za to ti treba opterecenje... i obrtaji za pritisak pumpe... rad u mestu hladan... smrt za motor...
Mislim da bi 90% ljudi protumacili isto kao i ja da treba da teraju motor u obrtaje da nateraju ulje da prodre svugde i da se zagreje sto pre,sto nikako nije zdravo za motor nisu proizvodjaci ludi sto su predvideli da hladan motor radi na 1250 ili vec koliko obrtaja dok se malo ne ugreje,tako da dok ne udjemo u EU slobodno zagrevajte kola u leru
- erdeljan
- BANOVAN
Mogu samo da kazem da si bukvalista i da dodam da svako radi kako hoce. Nema potrebe da ti bilo ko namece svoje misljenje. Obrtaji ne znace 6000rpm vec normalna voznja... Ziveli 
- flojd
EX alfa romeo 33 1.7 IE
A ja mogu da kazem da si ti bezobrazan i da olako dajes kvalifikacije kao i sto pojedini ovde dele lekcije iz mehanike i sad dodje neko na forum da procita nesto i nauci a nacita se lupetanja samo takvih.
- sErGiO
- Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Kolega flojd mislim da nema potrebe za takvom, ničim izazvanom, reakcijom. Meni se takođe čini da nisi dobro protumačio šta je napisao JaMaL, ali to nije ni važno. Kao što reče erdeljan neka radi kako ko hoće, nije nikakva drama.
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
- Dora
- honorable

- Garaža: FIAT :(
Ako ga ne šutneš u koleno nisi ništa uradio 
Druže Flojde, vreme fiće i Nacionalne klase je davno prošlo. Nekad se razradjivao motor par hiljada kilometara, to su bili uslovi garancije, od onda se u vasioni desilo svašta. Sad nema razradjivanaj ali je naučno dokazano da se sva šteta na motoru dogadja kad je hladan i ako si pametan trudićeš se da što bezbolnije dodješ (i što pre naravno) do radne temperature.
To naravno ne znači da kao neki debiltant upališ hladan auto pa prva blokada, druga blokada, treća... Itd Auto nije za svakog, moraš imati malo osećaja i nekog znanja...
Ako ti je slon prno u uvo, džaba pričam...
Druže Flojde, vreme fiće i Nacionalne klase je davno prošlo. Nekad se razradjivao motor par hiljada kilometara, to su bili uslovi garancije, od onda se u vasioni desilo svašta. Sad nema razradjivanaj ali je naučno dokazano da se sva šteta na motoru dogadja kad je hladan i ako si pametan trudićeš se da što bezbolnije dodješ (i što pre naravno) do radne temperature.
To naravno ne znači da kao neki debiltant upališ hladan auto pa prva blokada, druga blokada, treća... Itd Auto nije za svakog, moraš imati malo osećaja i nekog znanja...
Ako ti je slon prno u uvo, džaba pričam...
- flojd
EX alfa romeo 33 1.7 IE
Ono ko je kome gde prnuo to je vec diskutabilno.A to sto ste vi napisali druze Dora to sam i ja rekao hladan motor ne u obrtaje.Jes da sam iz Pirota i da imamo tri padeza ali pisem srpski da me svi razumeju.
- JaMaL
- Garaža: 75 TS
75 TB - Lokacija: Severno od Albukerkija
Ili samo volis da pises nesto da bi nesto napisao... da se i ti malo cujes... budzenje postova je ovde besciljno... isto kao i trolovanje...
Ja smatram da bi neko normalan ukapirao da je pokretanje automobila teskog 1200+kg dovoljno opterecenje za motor... i ako si ikada video sat pritiska ulja da bi ukapirao kako se ti zupcanici okrecu i da je razlika rada na leru i na 1500 obrtaja ili 2000 razlika nebo i zemlja u pritisku ulja...
A opet ako nekoga to stvarno zanima... sto bi verovao nekom JaMaL-u, muslimanskom teroristi iz namibije sa alfa foruma koji zeli da pokori srbe terajuci ih da spaljuju svoje alfe... nego bi uzeo google, jer kapiram da ima komp kad vec ovo cita i ukucao "princip rada uljne pumpe" ili slicnu frazu na engleskom i za cc 10 min saznao sve sto zeli o tome...
Ja licno volim da proverim kad mi neko nesto kaze, cisto da budem siguran da je to tako i da naucim jos nesto ako mogu... pa ako ispadne da nije tacno to sto mi je neko rekao ja ga najkulturnije ispravim da i on nauci nesto... a takav stavi ostavi za pijacu ili njivu gde ce te neko mozda tolerisati tako... a mozda nece vishe ni tamo...
GG
Cek zar stvarno mislis da je neko dovoljno retardiran da pomisli da treba da tera hladan motor u obrtaje...?Izvini ali ne mogu da se bas slozim po ovome bi trebalo cim upalis da teras u obrtaje da zagrejes ulje a to znaci na alfi otprilike prolupali lezajevi radilice i nece motor da umre od rada u mestu sigurno pre ce umreti od cepanja na hladno
Ili samo volis da pises nesto da bi nesto napisao... da se i ti malo cujes... budzenje postova je ovde besciljno... isto kao i trolovanje...
Ja smatram da bi neko normalan ukapirao da je pokretanje automobila teskog 1200+kg dovoljno opterecenje za motor... i ako si ikada video sat pritiska ulja da bi ukapirao kako se ti zupcanici okrecu i da je razlika rada na leru i na 1500 obrtaja ili 2000 razlika nebo i zemlja u pritisku ulja...
A opet ako nekoga to stvarno zanima... sto bi verovao nekom JaMaL-u, muslimanskom teroristi iz namibije sa alfa foruma koji zeli da pokori srbe terajuci ih da spaljuju svoje alfe... nego bi uzeo google, jer kapiram da ima komp kad vec ovo cita i ukucao "princip rada uljne pumpe" ili slicnu frazu na engleskom i za cc 10 min saznao sve sto zeli o tome...
Ja licno volim da proverim kad mi neko nesto kaze, cisto da budem siguran da je to tako i da naucim jos nesto ako mogu... pa ako ispadne da nije tacno to sto mi je neko rekao ja ga najkulturnije ispravim da i on nauci nesto... a takav stavi ostavi za pijacu ili njivu gde ce te neko mozda tolerisati tako... a mozda nece vishe ni tamo...
GG