Proveri šta voziš, besplatno

Offtopic, kafenisanje, itd...
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN
Garaža: Beli fijaker
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 10:54 am

Proveri šta voziš, besplatno

Pet Nov 23, 2012 12:59 am

Auto-moto savez Srbije u saradnji sa Upravom saobraćajne policije MUP-a Republike Srbije i Asocijacijom tehničkih pregleda, organizovaće od 26. novembra do 1. decembra akciju „Ispravno vozilo - bezbedno vozilo”.

Iz AMSS je saopšteno da svi zainteresovani vozači u Srbiji imaju mogućnost da pred zimsku sezonu potpuno besplatno provere tehničku ispravnost svojih vozila na brojnim linijama tehničkih pregleda širom republike.

Kao i uvek do sada, neće biti sankcionisanja u slučajevima kada se utvrde neke neispravnosti, već će vozačima biti ukazano na nedostatak i potrebu da isti u što kraćem roku otklone.

Rezultati prethodne, junske akcije pokazali su da je od 10.000 pregledanih automobila bilo 61 odsto ispravnih, a kod 39 odsto automobila je zabeležena neka neispravnost.

Nakon analize strukture neispravnosti, pokazalo se da je u masi neispravnih vozila čak 37 odsto imalo neispravan kočni sistem, 13 procenata neispravan sistem za upravljanje, a 30 odsto neispravne sisteme za osvetljavanje. (Mondo)
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
Korisnikov avatar
alfaholic
Garaža: Alfa Romeo 146 ti '97. ex
Alfa Romeo 156 1.8 TS '05.
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 8:16 pm

Re: Proveri šta voziš, besplatno

Pet Nov 23, 2012 8:41 am

Jednoj tehnički (i uopšte) nepismenoj naciji dati na volju da u roku od sedam dana mogu sami da odu i izvrše pregled je potpuno besmisleno.
Ovde se kod majstora još uvek ide samo kad nema dalje i auto neće da startuje il se desi neka veća havarija.

Pa samo da pogledam ljude oko sebe i odmah vidim njih 5 ili 6 koji ne idu kdo majstora kao ni kod zubara, sve u strahu da im nešto ne pronađe pa će morati da plate.
Jedan od tih je moj brat za Peugeot 407 i nekim opasnim krljanjem u menjaču, kaže da su mu rekli da je plivajući zamajac i šta već. Na predlog da ode to da reši sada kako ga ne bi skuplje izašlo kasnije, on kaže da mu ne pada napamet, jer kad ode kod majstora on mu nađe još gomilu drugih stvari, pa onda mora da menja kočnice, pa vešanje, pa spone, ovako dok radi radi.

Ja uvek znam u kakvom mi je stanju auto, ako ne za sve detalje tipa je li protokomer na izdisaju i te neke stvari, mada se i to može videti, sve ostale krupnije stvari su ili otklonjene ili se čeka povoljan momenat, meni je ovaj pregled nepotreban a i ljudima kao što sam ja, pretpostavljam svako ozbiljan ovde.
Sa druge strane video sam te njihove provere u AMSS, mrdno malo ovde, podmetni onde i to je to, da je neko ozbiljan pregledao tih 10 000 vozila slika bi bila mnogo drugačija.

Zakoni ne smeju da budu van konteksta mesta i vremena gde se donose i na koga se odnose, pa tako donositi neke Evropske zakone za kulturološki zaostalu naciju nema mnogo smisla, ovde se radi samo što se mora i to uvek treba imati u glavi.
Korisnikov avatar
Falcon037
predsednik kluba
predsednik kluba
Garaža: -
ex: Alfa 147 JTD 16V
ex: Alfa GT JTDM
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Alfa Mito MultiAir Turbo
Pridružio se: Čet Jan 19, 2012 1:16 am

Pet Nov 23, 2012 10:20 am

Meni tih 10 000 vozila za nedelju dana deluje prilično sumnjivo sem ako provere nisu tipa: rade svetla ima kočnice ... teraj.
Korisnikov avatar
alfa&omega
Garaža: Fiat Punto 1.9 JTD
Fiat Coupe 20 VT
Alfa 155 TS 2.0 16V Sport
Alfa 166 2.4 JTD Distinctive
Alfa 147 1.9 JTD Distinctive
Alfa 156 2.5 V6 24V Distinctive
Pridružio se: Pet Dec 05, 2008 3:47 am

Pet Nov 23, 2012 1:53 pm

Te provere u AMSS su cisto odradjivanje posla po naredbi od nekoga "odozgo" :( Oni to moraju da ispostuju manje-vise, a ima neka izreka "Pas se prutom ne tera u lov" tako da svima je jasno...
Ovo sto je alfaholic rekao je nazalost tacno, a takav odnos prema ispravnosti kola se u nas naros duboko ukorenio, tako da bilo koliko da sada povecaju plate i standard odrzavanje bi ostalo na slicnom nivou. Ja to posmatram sa strane, mozda sam ja bolestan, ali svakako znam sta vozim i uvek ce tako biti. Ja sam to jos od starog nasledio da uvek imam spreman auto za put :drift
Interesantan je mentalitet nasih sugradjana, da sam primetio da ni novcane kazne nisu resenje, a vece su za pojedine prekrsaje nego u nekim zemljama EU. Uporediti to sa standardom kod nas daje jasnu sliku. Ljudi vole da kalkulisu oko vezivanja pojasa, gde ima policije da ih ne vidi, na koliko rata mogu da plate kaznu ili da izvrdaju da ih uopste ne plate umesto jednostavno da vezu pojas :scratch:
JaMaL
Garaža: 75 TS
75 TB
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 9:04 pm

Pet Nov 23, 2012 2:27 pm

Sve je to nebitno i generalizovanje sto upravo radite... izuzetak potvrdjuje pravilo... znas kako ide...

Ovo se desava godinama i nije losa ideja... ljudi odlaze na to i to je ok... mora se odnekud poceti... ne mozes ocekivati da svi urade nesto jer je to pametno ili cak logicno... ljudi nisu logicna bica... i ono sto je nekome normalno... mozda vecini nije...

zato i postoje ovakve akcije da bi se svest ljudi podigla i skrenula paznja na nesto... kad nesto ponovis 1000 puta postace rutina tako ce se i ljudi navici i doterati u red... samo treba vremena... a ako se ne krene nikada se nece nigde ni stici...

+1 za akciju...
Korisnikov avatar
alfa&omega
Garaža: Fiat Punto 1.9 JTD
Fiat Coupe 20 VT
Alfa 155 TS 2.0 16V Sport
Alfa 166 2.4 JTD Distinctive
Alfa 147 1.9 JTD Distinctive
Alfa 156 2.5 V6 24V Distinctive
Pridružio se: Pet Dec 05, 2008 3:47 am

Pet Nov 23, 2012 2:30 pm

Jamal, voleo bih da je tako...
Ipak, akcija je za pohvalu bez obzira na sve
Korisnikov avatar
alfaholic

Pet Nov 23, 2012 2:53 pm

Akcija je pomalo besmislena jer svako kome je stalo da zna u kakvom mu je stanju automobil će to saznati i bez AMSS, takav jedan pregled ne košta ništa ili neku malu sumu u vrednosti od par litara goriva.

Moj otac je znao da kaže da je kupatilo ogledalo kuće i same porodice, pa nekako i održavanje automobila spada u isti department.
Nije baš da se moraju imati sve ispravne kugle na viljuškama, da radi svaka lampica i senzor, dobra smeša ili da je uvek naštelovan trap, to neće ubiti baš svaki put kad se sedne za volan, možda jednom u 100 000 slučajeva, jer od 100% nesreća verujem da je manje od 5% zbog neispravnosti vozila, koliko god da su loša na našim putevima.

Ne mora se gomila toga kad je auto u pitanju, ali pitanje je samo opšte i tehničke kulture, ništa drugo.
ki
kilson
Drug Član
Drug Član

Pet Nov 23, 2012 11:01 pm

alfaholic napisao:Akcija je pomalo besmislena jer svako kome je stalo da zna u kakvom mu je stanju automobil će to saznati i bez AMSS, takav jedan pregled ne košta ništa ili neku malu sumu u vrednosti od par litara goriva.
Hajde za nas sa jeftinijim ulaznicama objasni kako ces i gde besplatno utvrditi sile kocenja svakog tocka pojedinacno...????
Korisnikov avatar
edin
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP
Pridružio se: Čet Nov 24, 2011 6:32 pm

Pet Nov 23, 2012 11:07 pm

Jednom bio na ako nekom pregledu pre par godina, traljaviji posao u zivotu nisam doziveo, malo ako akcija, reklama itd, a ovamo, ma dobar ti auto, ne smaraj :club:
“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
Korisnikov avatar
alfaholic

Pet Nov 23, 2012 11:18 pm

kilson napisao:Hajde za nas sa jeftinijim ulaznicama objasni kako ces i gde besplatno utvrditi sile kocenja svakog tocka pojedinacno...????
Dođi u Pančevo kad budeš hteo da proveriš silu kočenja za svaki točak, vodiću te da uradimo to za 500 dinara ako ti nije mnogo. :)

Inače, na svakom tehničkom pregledu prilikom svake registracije ja dobijem listing sile kočenja za svaki točak, pa kako to moram da platim svake godine nekako bude kao da je za DŽ, nekome to znači, nekome ne, a negde to i ne rade.
E sad ako bi merio silu kočenja svakog meseca po jednom i svaki put plaćao po 500 dinara, opet nije mnogo ako to tebi završava posao koji si zamislio. ;)
ki
kilson
Drug Član
Drug Član

Sub Nov 24, 2012 12:27 am

Bravo! :)

Povratak na “Cafeteria da Romeo”