Auto Bild Test Day

Offtopic, kafenisanje, itd...
Korisnikov avatar
speedfreak968
Garaža: :
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '02. AR 156 2.5 V6 24v
ex '04. AR 156 SW ti
Pridružio se: Uto Nov 25, 2008 10:52 am

Auto Bild Test Day

Pet Sep 14, 2012 2:13 pm

I josh jednom se Auto Bild pokazao kao izuzetan auto magazin koji stoji iza svojih obecanja i izlazi u susret svojim chitaocima, obezbedivshi odlichnu zabavu, na nachin koji mi pravi "petrolhead-i" najvishe volimo - na stazi, za volanom omiljenog automobila.
Kao deo nagrade koja nas je odvela na F1 trku na Hungaroring, troje chitalaca koji su dali najbolji odgovor na zadatu temu dobili su i priliku da zajedno sa novinarima Auto Bilda testiraju na stazi automobil po sopstvenom izboru. Ja sam naravno naveo Alfa Romeo Giuliett-u 1.4 turbo multiair, 170 ks verziju, i ona me je i chekala juche na svima nam dobro poznatom mestu - parkingu kartodroma na Adi Huji. Oh joy! Druga dva automobia bila su Renault Megane 1.2 turbo, 115 ks GT line i Skoda Yeti 2.0 TDi 4x2 110 ks, koja sam ljubaznoscu domacina takodje imao priliku da provozam na Huji. Tu je josh bila i nova Mercedesova A klasa u full-u sa dizelashom od 136 ks i padlleshift menjachem na volanu koja zaista izgleda impresivno, narochito posle po meni prilichno blede stare A klase, ali isto toliko i koshta u ovom izdanju tu negde oko 44.000 jura. Za A klasu... Zvuchi bash mnogo, a? Bila je tu i nova Honda Civic, ali nju nisam stigao neshto detaljnije da zagledam. Redakcija Auto Bilda se pokazala kao izuzetan domacin i usklopu Test Day-a imali smo obezbedjenu i klopu i pice, a svi ljudi iz Auto Bilda koji su bili na stazi bili su izuzetno ljubazni i raspolozeni za razgovor i druzenje tako da je kompletan utisak zaista extra.

Nego da se vratim na ono glavno - Giuliettu. Poshto je istog dana, a pre nas radjen i test "Dame Testiraju", dame kao dame su malo duze uzivale u testiranju A klase, pa smo mi pocheli malo kasnije od predvidjenog vremena. Chekanje mi nije neshto teshko palo jer smo to vreme ja i moja supruga proveli caskajuci sa domacinima i vozajuci Alfu po parkingu, igrajuci se sa serijskom i dodatnom opremom, gadgetima i ocenjujuci razlike u ponashanju automobila u ralchitim modovima DNA sistema. Toplo preporuchujem Dynamic mod jer se tu budi prava zver, upakovana u malu ambalazu od 1.4 litra, stvarno zapanjujucih performansi, bez oklevanja u odzivu, kao da je rech o nekom znatno vecem i jachem atmosferskom motoru. A enterijer, tipichno za Alfu, je takav da pozelish da tu vechno boravish. Stilski savrshena, sa izuzetno kvalitetnim materijalima, koznim volanom i sedishtima, proshivenim crvenim koncem, sa momentima od aluminijuma (da li samo sa ovim nivoom opreme?) sve izgleda stvarno prelepo... Kada sam izashao na stazu, nazalost, zbog stiske sa vremenom, imao sam samo 3-4 kruga da probam da izvuchem maksimum iz Alfice i uz blagoslov choveka iz Auto kuce Stojanov koji su nam ustupili Alfu, dao sam sve od sebe (priznajem ipak uz jednu dozu opreza, jer ipak je to nov automobil od svojih 27k jura) i poterao je poprilichno mushki po kratkoj i vijugovaj stazi. Pored potvrdjenih dobrih utisaka sa vozikanja po parkingu ostao sam stvarno odushevljen lezanjem u krivinama - ponashanjem automobila na ivici proklizavanja - gotovo potpuno neutralnom na ulasku i izlasku iz krivina te zaista brzom prilivu snage kada je najpotrebnije - na izlasku iz krivina. Bez oklevanja prima pun gas, nema uochljivu turbo rupu i u par navrata kada sam pomislio da sam preterao i da ce Alfa sigurno da nosira i da cu izaci van staze, Alfa je odluchno ostala na svojoj putanji. Zaista izuzetna i chvrsta shasija, sa jako malim bodyroll-om te vrlo dobrim i dosta direktnim volanom. Sjajan automobil. Prosto mi je doshlo da zaplachem kada sam posle nekoliko krugova izashao iz automobila.

Posle toga sam vozio Renault Megane. Hmm... Mozda da sam prvo vozio Megane, koji zaista odlicho izgleda, narochito u ovoj opremi, mozda bi mi utisak o voznim karakteristikama bio bolji, a ovako je ostao duboko u senci fenomenalne Giuliette. Motor je dosta zivahan, ali za razliku od Alfe, okleva na nizim obrtajima, shto se dosta oseca na izlascima iz krivina kada snaga istina dolazi ali ipak kasnije od idealnog i da smo merili vremena na stazi to bi i te kako bilo uochljivo. Istini za volju, Reanult je ipak opremljen slabijim motorom i mekshim veshanjem i nije toliko na svom terenu na stazi kao shto je to Alfa, koja je tu bila kao kod svoje kuce. Na kraju sam provozao i Skodu Yeti, koja svojim izgledom i velikim klirensom jasno stavlja do znanja da nije automobil koji ce zablistati na stazi, vec da je namenjen jednoj sasvim drugachijoj ciljnoj grupi kojoj ce se siguran sam ovaj automobil dopasti, jer je pravi predstavnik svoje klase, kvalitento uradjen, malo preozbiljan u svojm enterijeru, tipichna nemachka shkola. Volan je malo bez osecaja, ubrzanja su solidna za jedan ovakav automobil, dosta je neutralan u krivinama, ali bih napomenuo da od nekog jurcanja i krocenja krivina nema nishta, ali kao shto rekoh Yeti za tako neshto nije ni predvidjen.

Uz zahvalnost ekipi iz Auto Bilda, koji su me odushevili u svakom pogledu a pre svega svojom ljubaznoscu, neposrednoscu i profesionalnoscu, kao i auto kuci Stojanov koja je ustupila Alfu za jedan ovakav dogadjaj, gde za volanom sede ljudi koji ipak nisu profesionalci bez ikakvog uslovljavanja i ogranichenja + prigodan poklon koji smo dobili, ja bih zavrshio svoj "kratak" izveshtaj.

Par slika sa mobilnog... vishe sika bi trebalo da bude u Auto Bildu ;)

Slika Slika Slika

Slika Slika Slika

Slika Slika
Slika
If everything seems under control, you're just not going fast enough.
Korisnikov avatar
vojaalfa
Drug Član
Drug Član
Garaža: 156 1.8TS SW
Pridružio se: Pon Dec 01, 2008 3:42 pm

Re: Auto Bild Test Day

Pet Sep 14, 2012 3:23 pm

Svaka čast na reportaži :arflag
Korisnikov avatar
OMP
Garaža: GP TJet
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 5:23 pm

Pet Sep 14, 2012 4:58 pm

ne mogu da verujem da si pored megana i skode ti izabrao alfu da testiras :shock:

hahaha hahaha hahaha

mnogo je lepa u beloj boji i sa ovim felGama! ovde po KŠ se mota jedna QV takodje bela, bruka kakva je

dao sam sve od sebe (priznajem ipak uz jednu dozu opreza, jer ipak je to nov automobil od svojih 27k jura) i poterao je poprilichno mushki po kratkoj i vijugovaj stazi.
jbg naviko na radical-a pa ti alfa laka za voznju :grin:
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
Korisnikov avatar
Alfanatic
Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 3:40 pm

Pet Sep 14, 2012 6:06 pm

Kolega, hvala za podeljene utiske i svaka čast na zanimljivoj i detaljnoj reportaži :thumbsup: :thumbsup:
Prvo, moram reći kako si definitivno imao više sreće od mene kada su u pitanju osvojene nagrade, a nakon svih ovih pohvala i pozitivnih utisaka definitivno izgleda da si ispoštovan i da si imao profesionalan doček. Retkost za naše prilike, pogotovo u ova vremena, pa tim pre kapa dole svima.
Drugo, jako mi je drago čuti još pozitivnih utisaka o Julkici, nije mala stvar kada isti dođu od prekaljenog borca i Alfiste poput tebe ;) Potpuno te razumem, ponekad pomislim da tražim da mi čačnu malo elektroniku i ostave isključivo Dynamic mode, pa da batalim sve ostalo :grin: Ali to je ipak prvi utisak i plod povišenog adrenalina kada se sedne na kratko za volan, ovako nakon malo duže eksploatacije itekako se može opravdati postojanje normal moda u dosta situacija. Svaki put kada čovek želi da vozi opušteno i kada nema čist put ispred sebe to najbolje čini uz normal mod kada je ipak auto pitomiji, a volan daleko lakši i ne zamara. Inače kod MiTo je to još za nijansu izraženije, auto je kraći, tvrđi i sličniji kartingu, tako da sve ima svoje i ništa nije slučajno, ali kada se nagazi u Dynamic modu tada stvarno žurka kreće, barem u proporcijama tako malog motora i dosadašnjim automobilskim iskustvom :)
Treće, gledam nešto ovu Julkicu kao pre tri godine kada je stigao moj MiTo u Stojanov, pa se nešto preračunavam,..., možda opet negde za tri godine, nešto tipa staro za novo,... hahaha :wave: :arflag

P.S. Super je i što si imao prilike da se upoznaš i sa ovim ostalim automobilma, ali kao što je i ostatak tvog teksta malo prolazio pored mene, tako i sve ostalo pada u zasenak kada se ugleda bela lepotica :D
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
Korisnikov avatar
Diego
Drug Član
Drug Član
Garaža: AR 156 1.8 TS 2002.
Pridružio se: Pon Avg 09, 2010 10:20 am

Pet Sep 14, 2012 9:04 pm

Bravo prijatelju :arflag :drink :arflag

Nismo ni sumnjali u tebe :grin:
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN
Garaža: Beli fijaker
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 10:54 am

Pet Sep 14, 2012 10:06 pm

:clapping: :gr8:
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
Korisnikov avatar
Alex V6
Garaža: V6 inside
Pridružio se: Ned Sep 11, 2011 11:23 pm

Pet Sep 14, 2012 10:48 pm

Voleo bih poredjenje 1.4 MA sa 2.5 V6. Kako ti se cini, kakva je razlika?
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Sub Sep 15, 2012 8:29 am

Svaka čast :arflag
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 6:43 pm

Sub Sep 15, 2012 9:04 am

Ne znam za 2.5, ali kad sam se vratio u moj auto, trebalo mi je malo vremana da se priviknem i da shvatim da mi je s kolima sve u redu... :D

Definitivno su mali turbo benzinci buducnost, mislim, kad ga stavis u Dynamic, bukvalno si zapanjen da tako ide 1.4 motor...Giulietta ima stvarno fantasticne perfomanse i ponasanje u tom modu. A kocenje...neverovatno. Toliko ti daje osecaj pouzdanosti da mozes da ga zgazis i na kratkim relacijama. Iz Kneza Milosa do semafora kod Colonial Suna sam izasao za nekoliko sekundi na 120 i zakocio sam opusteno gore...
Mogu da zamislim sta radi 1.7 u QV... :love:
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
Korisnikov avatar
speedfreak968
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '04. AR 156 SW ti

Sub Sep 15, 2012 9:51 am

Hahaha... Prvo shto sam se ja zapitao kada sam seo u svoju 156-cu je bilo - Jbte shta mi je sa kvachilom??? I odveo je sutradan u servis hahaha
Shto se tiche poredjenja motora, tu je jako teshko doneti neki sud u smislu koji je bolji, a josh teze biti pri tom i objektivan ;) Busso 2.5 V6 je pravi biser medju motorima i teshko da cemo u buducnosti vishe imati prilike da se susretnemo sa nechim tako dobrim, sa nechim shto izaziva toliko emocija kod nas pravih ljubitelja. Nije Busso nestao jer nije bio dobar motor, naprotiv znamo da je 2000-te dobio prestizno priznanje Inernational Engine of the Year... Razlog za njegovo povlachenje iz proizvodnje je nemogucnost da udovolji sve strozijim standardima po pitanju emisija CO2, kao i globalna strategija u auto industriji zvana downsizing. Kada se stvari sagledaju iz tog ugla, kao i sa ekonomskog gledishta, shto nije zanemarljvo narochito kod nas, onda je ova Giulietta opremljena 1.4 MA Turbo apsolutni biser u ponudi, ne samo Alfa Romea, vec na trzishtu automobila generalno. Performanse su na nivou 2.5 V6 (ubrzanje 0-100 za 7.8 sec, 7.3 sec kod Alfe 156 2.5 V6), razlika je 0.5 sekunde, a sa druge strane 1.1 litara ili neshto vishe od 40.000 dindzi u registraciji a o ushtedi goriva da ne govorimo. Dakle shto se tiche razuma i suvih brojki, tu je sve jasno - Malolitrazni 1.4 Multiar Turbo Benzina je logichan izbor, motor buducnosti, bolji jachi i ekonomichniji chak i od nemachke konkurencije, koji su tu bili neprikosnoveni vladari, u toj oblasti "razumnog izbora". Da me ne razumete pogreshno Giulietta je po meni PRAVA Alfa i nema shanse da ostavi ravnodushnog svakog pravog "petrolheada", Alfa koja osvaja i srce i pamet. Ali kada su u pitanju chiste, sirove emocije Busso V6 je i dalje, po meni NEPRIKOSNOVEN. Iako multair ima zaista lep zvuk, sa tonovima koji sugerishu da je u pitanju daleko jachi motor, ne moze se meriti sa zvukom V6-ce, koji ce za mene zauvek ostati No1 motor kada su Alfe u pitanju, bez obzira shta cu voziti u blizoj ili daljoj buducnosti. Kada bih sutra kupovao novi automobil, bio bi to bez dileme Alfa Romeo Giulietta 1.4 multiair 170 ks, jer zadovoljava apsolutne sve moje potrebe, kako kao porodichan ekonomichan automobil, tako i kad zatreba zestoka jurilica fantastichnih performansi iz tako malog srca. Ako vec treba da se pomirimo sa tim downsizingom, onda je ovo PRAVI nachin.
Slika
Korisnikov avatar
Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio

Sub Sep 15, 2012 2:06 pm

Još jednom svaka čast kolega, sve si objasnio na najbolji mogući način i tu se nema baš ništa dodati ili oduzeti. Kad bi vreme stajalo svi bi znali šta je najbolje, ali pošto teče dalje, ova alternativa je itekako prihvatljiva i dobrodošla :thumbsup: :wave: :arflag
Korisnikov avatar
speedfreak968
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '04. AR 156 SW ti

Sub Sep 15, 2012 2:19 pm

Upravo tako :drink
Slika
Sa
Sasha
Drug Član
Drug Član

Sub Sep 15, 2012 3:39 pm

Ja sam je vozio po NS-u, nas četvoro u kolima i nisam nešto preterano oduševljen ubrzanjima, najverovatnije zbog 250kg "viška". Zvuk me nije oduševio, ležanje i kočnice su odlični.
Korisnikov avatar
speedfreak968
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '04. AR 156 SW ti

Sub Sep 15, 2012 7:43 pm

Sasha napisao:...najverovatnije zbog 250kg "viška"....
Vrlo verovatno ;)
Slika
Korisnikov avatar
vnov
Garaža: Ex Alfa Romeo 147 1.6TS 120ks+chip
Ex Alfa Romeo Sprint QV 1.7 8v
Ex Škoda Octavia A5 FL 1.4TSI
Ex Fiat Punto Sporting 1.2 16v
Ex Alfa Romeo GT 1.9jtd 16v
Alfa Romeo Giulietta Sprint 1.4 tb 2020
Škoda Kodiaq
Peugeot speedfight 3
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 5:27 pm

Ned Sep 16, 2012 5:37 pm

Čudi me da nisi tražio 1750 QV da probaš, kad si već mogao da biraš :D
Slika
Korisnikov avatar
Diego
Drug Član
Drug Član

Pon Sep 17, 2012 8:54 am

^^^ Ako se dobro secam, mislim da nemaju 1750 QV u ponudi kao test vozilo.
Korisnikov avatar
speedfreak968
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '04. AR 156 SW ti

Pon Sep 17, 2012 9:33 am

Tachno tako...
Slika
Korisnikov avatar
Diego
Drug Član
Drug Član

Pon Sep 17, 2012 9:54 am

... sto je velika steta.
Korisnikov avatar
speedfreak968
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '04. AR 156 SW ti

Pon Sep 17, 2012 1:35 pm

Hmmm... da... Sa gledishta chistih emocija i performansi svakako... Mada moram priznati da imam utisak da me je mnogo vishe iznenadio ovaj maleni 1.4 nego shto bi ochekivanja potvrdio (ili mozda malo podbacio, ako je verovati nekim uporednim testovima) QV? To za sad necu saznati... U svakom sluchaju, kao shto rekoh izuzetno prijatno me je iznenadila i verujte mi i premashila moja ochekivanja Giulietta sa ovim motorom (ili da kazem agregatom pa da zvuchim elokventniije LOL)... Vecina ovde me zna kao velikog ljubitrelja VEEELIIIKIH motora u V konfiguraciji, zato cete nadam se ovo moje mishljenje o Julkici 1.4 uzeti kao objektivno ;)... Ja jesam ljubitelj velikih V motora i to cu uvek i ostati, ali kao shto sam vec napisao downsizing je neminovnost i izuzetno mi je drago shto cemo ja i meni slichni ipak moci da nadjemo neshto za nas u toj budicnosti. Mislim da je 1.4 MA sa 170 ks odlichan, a eto zashto i to ne reci - razuman izbor. QV pa opet ide malo u onaj drugi segment, gde se bira gotovo iskljuchivo srcem ;)
Slika
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Pon Sep 17, 2012 1:43 pm

Sve to lepo radi kao novo i dok je u garanciji, ali sumnjam u dugovečnost tih isceđenih i komplikovanih motorčića da će lepo raditi i sa 200000km kada bude polovnjak. No, to i nije bitno za proizvođača jer su kola sve više potrošna roba i na taj način nas teraju da brže menjamo kola.
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
speedfreak968
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '04. AR 156 SW ti

Pon Sep 17, 2012 1:46 pm

Sve to stoji i deo je paketa zvanong neminovnost... Moj 2.5 V6 i posle skoro 160.000 km radi k'o satic i po PS-u... Ali ne verujem da bi ljude u Fiat-u to neshto narochito razgalilo :)
Slika
Korisnikov avatar
speedfreak968
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '04. AR 156 SW ti

Pon Sep 17, 2012 1:55 pm

Ponovicu josh jednom - sve shto sam napisao u duhu je sadashnjeg vremena i onog shto nam ochigledno buducnost donosi. Niko vishe od mene ne bi voleo da ponovo proradi Arese i da se u ponudi ponovo nadju robusne V6-ce koje vecina nas ovde siguran sam izuzetno voli... Ali to se nece desiti, gotovo sigurno - nikad. Odavno je jasno i da se nishta vishe ne pravi da traje, ne samo u auto industriji, vec da posluzi nekoj svrsi za odredjeno vreme, dok se na trzishtu ne pojavi neshto novije i bolje (???)... Sa tog aspekta nadam se da shvatate moj komentar, da mi je drago da i u okviru zadatih parametara ipak i dalje postoji neshto shto nam moze izvuci osmeh na lice a da pritom nije toliko nedostizno za nas obichne smrtnike...
Slika
Korisnikov avatar
Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio

Pon Sep 17, 2012 7:58 pm

Još jednom moram da se složim sa tobom kolega, a i sam sam tog stanovišta zbog čega sam nailazio i na nerazumevanje. Uostalom zato sam i napravio takav izbor i zgrabio prvu šansu kada se ukazala. Unapred sam svestan određenih manjkavosti, nostalgija za dvolitarskom 156-icom me ubi (mogu misliti tek V6 ;) ), ali danas je to - to i teško da u ovoj situaciji može bolje. Izbor je napravljen uz dosta razuma, tu je redukcija troškova na registraciju i potrpošnju, a opet je preostalo mnogo zabave kad proradi adrenalin. Najveći strah i nepoznanica upravo su vezani za pouzdanost i činjenicu da još uvek nema dovoljno podataka i iskustava o ponašanju motora i vitalnih sklopova nakon duže upotrebe, ali i tu imam pristojno opravdanje. Ukoliko mališa bude otišao iz mojih ruku za nekih 6-7 godina, malo je verovatno da će tada na satu imati više od 60 Kkm, a toliko mora da prede uz redovno održavanje pa ne znam od čega da je pravljen ;)

Još jednom, fantastično si nam preneo sve utiske i napisao sve što je sa uživanjem trebalo da se iščita :wave: :arflag
Korisnikov avatar
speedfreak968
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '04. AR 156 SW ti

Uto Sep 18, 2012 9:17 pm

Hvala lepo :drink :arflag
Slika
Korisnikov avatar
speedfreak968
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '04. AR 156 SW ti

Sub Sep 22, 2012 4:35 pm

Ah da, reportaza sa track test day-a bi trebalo da bude objavljena u Auto Bildu od 5. Oktobra...
Slika

Povratak na “Cafeteria da Romeo”