Alfa umeozaRonje ubzaClunje ujezaSrbinje

Offtopic, kafenisanje, itd...
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN
Garaža: Beli fijaker
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 10:54 am

Alfa umeozaRonje ubzaClunje ujezaSrbinje

Uto Avg 28, 2012 6:51 pm

Utrovački

Iako živimo u teška vremena nekako mi se namestilo da pišem jednu laganu temu. Za razliku od šatravačkog jezika, koji koriste “mangupi” i svi koji se tako osećaju ideja mi je da malkice obradim utrovački, jezik koji koriste ubermangupi. Da se podsetimo, šatravački jezik nastaje transformacijom u kojoj se prva polovina reči rotira sa drugom.

Ako imamo reč na običnom srpskom

PrednjiDeoReči + ZadnjiDeoReči

onda šatravački pravimo zamenom mesta prednjeg i zadnjeg dela reči pa imamo:

ZadnjiDeoReči + PrednjiDeoReči

Tako da:

kuća - ćaku
grad - dgra
Boris - Risbo

Naravno da svi ovo znamo i naravno da ovim nisam imao nameru da sebe stavim na listu čekanja onih koji su nashvaćeni a “otkrili su toplu vodu”. Ovo je samo super lagani uvod u temu “Utrovački jezik u Srba”.

Utrovački jezik u osnovi sadrži šatravački ali je obogaćen za tri poštapalice: u, za i nje, koje se sukcesivno uguravaju pre, između i nakon slogova šatravačkog. To odprilike izgleda ovako:

u + ZadnjiDeoReči + za + PrednjiDeoReči + nje

Evo primera:

kuća - ućazakunje (u + ća + za + ku + nje)
grad - udzagranje
Boris - Uriszabonje

Doduše Ima i tih nekih reči koje je nesrećno utrovizovati kao recimo sranje (unjezasranje).

Pošto nema pisanih tragova mogu samo da vam prenesem ono što sam čuo a to je da su Zemunci (ili neka druga namazana kriminalna grupa) smislili utrovački da bi mogli da se dogovaraju preko telefona kad su sumnjali da su prisluškivani ili čak kad su uhapšeni da dopune i usklade međusobne iskaze.

Moj drug Pera koji me je naučio utrovačkim i pomogao mi da ga uvežbam objasnio mi je da možemo, recimo, nesmetano pred ženama da se dogovaramo da nakon zajedničke šetnje odemo bez njih u disko (uskozadinje).

Ja naravno nisam izdržao a da se ne pohvalim mojoj Jovani Vili šta sam otkrio. A naši klinci koji su sedeli u istoj sobi sa nama i igrali video igircu su moje pojašnjenje ukapirali brže i efikasnije nego što sam mogao da zamislim

Tako da smo došli u situaciju:

“Sine ajde ustaj! Škola zove.”
“Ustimezapunje (pusti me)... Još pet minuta”

Ili kad smo sreli porodično Peru:
“Ooo usizagdenje Urozapenje (Gde si pero)?”
Kaže tada šestogodišnji Ivan.

Uskoro nam se desila i situacija da je prošla superobarena omladinka dok smo Pera i ja sa ženama pili kafu. Pokeraških pogleda sakrivenih iza tamnih naočara ničim nismo pokazali da smo je videli, kao što i bonton nalaže.

Pera, na pola glasa, nagnuvši se blago prema meni:
“Udizavinje usezasinje (vidi sise)”

Jovana:
“Udim” (Skraćeno od “udimzavinje” odnosno “vidim”)

Tako da ako već imate nameru da savladate i koristite ovaj tajni jezik proverite “protivnika” da nije možda i on verzirani utrovac.

Za početak evo linka na utrovačko-srpski onlajn rečnik.
http://www.agdizajn.com/utrovacki/

:gr8:

Preuzeto sa http://teslio.com/blog/post/teslio/3718
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
Korisnikov avatar
DogoArgentino
Garaža: Alfa `02 god. 147 1.6 TS 120 ks
-----------------------------
Fabia `08 god. 1.2 HTP 70 ks
Pridružio se: Sub Feb 20, 2010 9:43 am

Re: Alfa umeozaRonje ubzaClunje ujezaSrbinje

Uto Avg 28, 2012 10:57 pm

Stari dobri utrovacki... :)
Secam se jedne anegdote....
U to vreme pre brdo godina pricam nesto sa drugarima i krenemo sprdnju oko utrovackog... stajemo kod fast food-a i ja ne obracajuci paznju kazem "cetiri uskavicepljenje"... kad lik koji radi kaze "umozenje, ucebinje uzobrnje"
Kad nismo pomrli od smeha hahaha
ZNAM MILION PRIMERA GDE SU LJUDI PRODALI NJIVU I KUPILI AUDI, PASAT, BMW ILI MERCEDES... ALI NIKADA NISAM CUO DA JE NEKO PRODAO NJIVU I KUPIO ALFU...
Slika
Korisnikov avatar
alfa_gt
Garaža: Alfa Romeo GT, 1.9 JTD, 2005 (Mala)
Pridružio se: Pon Apr 16, 2012 2:23 pm

Re: Alfa umeozaRonje ubzaClunje ujezaSrbinje

Sre Avg 29, 2012 5:28 am

Hahha, pa mi to stalno upraznjavamozaunje na usluzaponje hahaha
I da - najjace su reci koje pocinju na U ;)

Btw, ja bih rekla da je ubijezaSrnje :P :wave:

Jos jos :clapping:

Povratak na “Cafeteria da Romeo”