Remen(mikroremen)

Bez duše bismo bili samo mašine...
mmladen
Garaža: Alfa 156 1,9 jtd SW
Pridružio se: Uto Apr 12, 2011 9:07 pm

Remen(mikroremen)

Pet Feb 17, 2012 3:58 pm

Da li je iko imao slican problem sa remenom(kais sto ide preko alternatora,remenice radilice itd.) evo za godinu dana meni je ovo drugi remen sto menjam dakle na svakih 3-4 hiljade km potrga se sa jedne strane(nisam jos docekao da pukne) a gledajuci golim okom prilikom rada motora ne primjeti se da baca tj.da nije u liniji i jedna remenica,spaner itd.Napomenut cu da je na velikom servisu pre 7000 km izmenjeno sve sto treba pa i remenica radilice je nova.Danas kad sam isao do majstora da mi zameni remen rekao je da je sve ok i da ga cudi sta moze biti uzrok tako cestom stradanju kaisa.Da li neko ima ideju sta moze biti?
Korisnikov avatar
jovan84
Garaža: alfa romeo 33 1.7 16v 91'
Pridružio se: Sub Feb 04, 2012 8:14 pm

Re: Remen(mikroremen)

Pet Feb 17, 2012 4:16 pm

Jeste gledali da nije ostecena remenica alternatora ili potrosena!
mmladen

Pet Feb 17, 2012 9:09 pm

Gledao je sve remenice pa vjerovatno i tu,koji sam ja baksuz kod mene sve neki kvarovi koji se ne desavaju skoro nikom
mmladen

Uto Feb 21, 2012 12:30 pm

Zar je moguce da niko nije imao isti problem kao ja i da niko nema predlog sta bi moglo biti uzrok kidanju remena.Danas mi je ponovo ostecen remen, otisao sa jedne strane cijelom svojom duzinom jedan dio,nije jos puknuo ali ocigledno da se nesmijem uputit negde na put.Pre tri dana mi je majstor zamenio ali je jedva uspio montirat,da li je moguce da je prilikom montiranja zeznuo spaner jer ovaj put ne predjoh ni 100 km sa novim remenom.
testera
Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 170 CV berlina
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 8:37 pm

Uto Feb 21, 2012 12:49 pm

Možda je nakrivio alternator, ne mora da bude do remenice. Na tvom mestu bih promenio majstora. Nije nikakva nauka, ali se meni nedavno desilo da prilikom montaže alternatora ne vrate neku podlošku. Banalna stvar, majstor koji je na glasu kao jedan od boljih, ali mu se desilo. Na oko je sve izgledalo ok, ali se nov kaiš pocepao za 100-150km, i to se pokidao samo sa jedne strane, par onih kanala se u špagete pretvorilo.
mmladen

Uto Feb 21, 2012 3:11 pm

Hvala na pokusaju da mi pomognes ali kod mene kako je uradjen veliki servis evo vec treci kais strado,prvi je bio nekih 5-6 hiljada km i pokidao se(nije puknuo) isparan sa jedne strane promenim ga i predjem nepunu hiljadu km i isti slucaj, sada kad sam ponovo zamenio ovaj treci, ne predjoh ni 50 km.
Negde na forumu procitah da kod fijatovih modela 1,9 jtd vrlo cesto zna da bude do spanera da se kida kais,meni sad glupo da kupujem novi spaner a da bar mogu biti siguran daje to.Svakakvih majstora ima,kontam da ako ce menjat dio po dio dok ne potrefi kvar pa to mogu i sam netreba mi majstor.
Korisnikov avatar
Djo83
Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 4:38 pm

Uto Feb 21, 2012 3:24 pm

pa onda uzmi sam druze i vidi dje zapelo - natjeraj auto na klocne, skini suspleh, upali motor zavuci se dole i gledaj gdje kaci... ako ga toliko dere nema sanse da ne vidis gdje kaci...

neke stvari covjek mora sam da uradi...
mmladen

Uto Feb 21, 2012 5:11 pm

Dal ti nisi neki mehanicar?de
Znam ja da je neke stvari najbolje i sam uraditi, premda to nije odgovor koji sam ja ocekivao ovde na forumu.Ne dere(zakacuje) on njega uvek, nego povremeno i mozda na vecim obrtajima sta znam ,uglavnom mislio sam da majstor sa iskustvom zna na sta prvo treba obratiti paznju i gde pogledati.
Korisnikov avatar
Djo83

Uto Feb 21, 2012 5:22 pm

pa ocigledno niko nije ima takav problem niti je cest pa da neko zna da ti odma napise... moguce da neki od delova koje si stavio na servisu nije dobar pa guli kajs, ima skarta na trzistu... jbg...

nisam ja mehanicar, ali kazem sta bih ja uradio, meni su ljetos u francuskoj rekli da je nesto u mjenjacu puklo i da zato nece u cetvrtu, a u stvari je samo trebalo zameniti ulje jer je staro izgorilo i zalepilo unutra... jednostavno majstora ima svakakvih...
mmladen

Čet Feb 23, 2012 11:13 am

Danas uzeh novi remen i kazem prodavcu model auta, tip gleda u komp i da mi remen,medjutim ja kad sam dosao kuci vidim da na starom pise 6PK1836 a na ovom novom 1842R6(R6-sest kanala to je ok) pa vas pitam da li je ovo neka velika razlika i da li pase ili da ga vratim i potrazim identican sa starim.Sa sigurnoscu znam da mi je ovaj stari originalan i nekako meksi(nije presao ni 50 km) a ovaj novi ima neke konce i dosta je grublji pa me strah ako pocne da se kida da nece ovi konci lakse da odu pod zupcasti.Danas idem kod majstora da pokusa ustanovit sta nevalja jer za kratko vreme pokida remen,ovaj novi je nekog proizvodjaca iz Belgije Federal Mogul,da li je neko cuo za isti?
mmladen

Sub Feb 25, 2012 10:16 am

Majstor mi rece da ova remenica sto je na alternatoru nije odgovarajuca,pitam se koja onda jeste jer znam kad je menjana da je narucena po kataloskom broju nije moglo biti greske,kako sad da narucim drugu mozda dobijem istu a evo kako izgleda ova morao sam je slikat,rece mi da samo ona nije u liniji sa ovim ostalim remenicama(malo je sira) pa mi zato trga remen sa jedne strane.
Slika

Slika
Korisnikov avatar
jovan84

Pon Feb 27, 2012 4:40 pm

Treba da ima platna izmedju remenice i alternatora nek izvadi tu platnu i to ce biti to.
Ja sam bog zna kolko puta tako proso da mi nedaju dobar deo kad gledaju iz kataloga, tako da sad uvek nosim uzorak starog dela :grin:
Korisnikov avatar
Djo83

Pon Feb 27, 2012 7:01 pm

da da, ja sam vracao dva puta plocice za kocnice, a jednom termostat :grin:
mmladen

Pon Feb 27, 2012 7:45 pm

jovan84 napisao:Treba da ima platna izmedju remenice i alternatora nek izvadi tu platnu i to ce biti to.
Ja sam bog zna kolko puta tako proso da mi nedaju dobar deo kad gledaju iz kataloga, tako da sad uvek nosim uzorak starog dela :grin:
Druze kako mislis platna, jel mislis na podlosku koju bih trebao izbacit i onda bi bilo ok.
Moje misljenje je da bi ova remenica trebala biti blize alternatoru ali kolko ja vidim mnogo blize (za sirinu otkinutog dela remena tj.jednog kanala) ali nema mesta da se toliko priblizi, mislim da ipak remenica toliko blizu alternatora nebi mogla biti a ocigledno da i ovako nevlja.Koje bi bilo resenje?
Korisnikov avatar
jovan84

Uto Feb 28, 2012 6:06 pm

Izbaci podlosku tako da dobijas taj jedan kanal :gr8:
mmladen

Uto Feb 28, 2012 7:38 pm

Tako sam i mislio al pod uslovom da ima podloska, sta da radim ako je nema kako onda da resim problem? Nema nekih predloga na forumu ili eventualno neki majstor da mi pojasni kako da resim ovaj problem.
Evo i slike iz koliko se delova sastoji alternator,ja nesto i ne vidim tu podlosku, premda nema da se vidi sraf od remenice(koji drzi remenicu) ili se ja ne snalazim najbolje

http://eper.fiatforum.com/eper/navi?VER ... GUI_LANG=4

ili ova slika

http://eper.fiatforum.com/eper/navi?VER ... GUI_LANG=4
Korisnikov avatar
jovan84

Sre Feb 29, 2012 3:48 pm

Ako nema podloske onda mozes da skines na strugu remenicu gde naleze na alternator
mmladen

Sre Feb 29, 2012 6:41 pm

Moze druze al to onda nije alfa ;) .Neznam stvarno ko bih to uradio i kako da skine tacno onoliko koliko treba,ipak mislim da tu mora postojat drugo resenje,
Korisnikov avatar
jovan84

Sre Feb 29, 2012 7:34 pm

Postoji i drugo resenje da kupis orginalnu remenicu ko zastupnika za alfu :arflag :arflag :D :D
mmladen

Sre Feb 29, 2012 8:39 pm

Nisi ti pazljivo citao sto sam pisao (onaj post gde je slika) rekao sam da je remenica kupljena nova i po kataloskom broju ito u Njemackoj u fiatovom servisu jer tu mi radi prijatelj tako da nije moglo biti greske,e sad sta moze biti pa ova remenica ide ovoliko u levu stranu naspram svih drugih stvarno neznam.Ipak hvala na pokusaju da mi pomognes jer jedino ti se zainteresova da mi pomognes.
Korisnikov avatar
jovan84

Pet Mar 02, 2012 5:35 pm

Pito sam drugara dobrog elektricara on kaze da nije dobro stavljena remenica i da zato nije u pravcu.
Lepo skini remenicu pa pogledaj ;) :arflag
mmladen

Pet Mar 02, 2012 11:21 pm

Vidim da si resio da mi pomognes,neznam kako je mislio da nije dobro majstor stavio remenicu, ona samo ide vani od ostalih remenica za debljinu onog jednog kanala na kaisu koji je i otkinut a opet gledajuci je ostaje samo da je stavljena mozda podloska koja i nije trebala.Medjutim cini mi se da i nema toliko mesta da se pomeri udesno jer tad bi bila isuvise blizu samog alternatora.Nevredi, ne ide mi bas za rukom da nadjem resenje.
Korisnikov avatar
flojd
Garaža: Giulietta 1.4 TB
EX alfa romeo 33 1.7 IE Imola
EX alfa romeo 33 1.7 IE
EX Alfa Romeo 156 1.8TS 2001g
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 2:03 am

Sub Mar 03, 2012 12:33 am

Citam temu i ovde i na hrvatskom forumu i jasno je u cemu je problem remenica je suvise udaljena od alternatora i kais ide preko ruba remenice zato kida kais to je svima jasno.Jel toliki problem da majstor ponovo skine remenicu i ustanovi zasto je remenica udaljena od alternatora?Znaci ili remenica nije odgovarajuca ili majstor ne ume da je namesti a ocito da majstor i nije neki kad nije odmah video da kais ne ide kako treba preko remenice.Potrazi na netu imas gomilu slika alternatora alfe 156 kako treba da stoji remenica a imas i na online prodavnici apsporta sliku remenice sa kataloskim brojem pa uporedi.Na forumu mozes naci smernice za resenje problema ali ne mogu se kola popraviti preko neta.Potrazi ti ipak drugog majstora koji je voljan da skine remenicu i ustanovi u cemu je problem sa njom,dali je neodgovarajuca remenica ili je lose montirana trece nema. :drink
Korisnikov avatar
interceptor
Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Pridružio se: Čet Dec 23, 2010 2:55 pm

Sub Mar 03, 2012 8:38 am

flojd napisao:Potrazi ti ipak drugog majstora koji je voljan da skine remenicu i ustanovi u cemu je problem sa njom,dali je neodgovarajuca remenica ili je lose montirana trece nema. :drink
:podrzava
Meni to deluje kao da je naopako stavljena (što je verovatno nemoguće).Najpametnije je naći drugog majstora (nije bitno da bude poznavalac Alfi) koji ima volje da to uradi (ustanovi gde i u čemu je problem) jer ovaj koji je ovo ugradio i ostavio tako i nije baš neki savesni majstor.
mmladen

Sub Mar 03, 2012 10:00 am

Malo ste se vise aktivirali da mi pomognete i zato vam velika hvala :arflag .
Ja sam promenio majstora cim je rekao da ce mi menjat dio po dio dok ne vidi sta nevalja,znaci spaner bi prvo promenio zato sto sam mu ja rekao da imam u rezervi jedan nov,pa onda remenicu jednu po jednu itd.iako je sve promenjeno na velikom servisu pre nekih 8000 km.Sve to mi je rekao nakon sto sam mu dosao da mi zameni remen i koji nije ni 50m km izdrzao nakon prethodne njegove zamene,nije se potrudio da vidi u cemu je problem nego je prihvatio da zameni remen i to je bilo sve.Lik mnogo mudruje a ovamo nije uocio na oko tako vidljiv prblem ,premda sam imao o njemu visoko misljenje na srecu shvatio sam koliko je dobar na ovakvom banalnom primeru tako da ga odsad zaobilazim u sirokom luku.Posle njega sam otisao drugom koji covek cim je otvorio haubu video sta ne valja,da ta remenica odudara od ostalih tj.da nije u liniji sa drugim.Taj majstor mi je predlozio da skine alternator i da pogleda sta ne valja pa ako nije ta odgovarajuca da kupim dugu,ja sam bio u prodavnici auto dijelova i prodavac mi rece da ima dve vrste remenica za ovaj model alfe,tako da mislim da ce majstor kad to skine resiti problem.
Znam ja da se preko foruma nemoze resiti kvar ali ipak bih voleo da bar nesto znam pre odlaska majstoru da nebudem totalan laik.Mozda najjeftinije prodjem ako ova remenica nije pravilno montirana a jeste originalna, to bi za mene bilo najpovoljnije.
Hvala :wave:

Povratak na “Alfa Romeo 147 | Alfa Romeo 156 | 166 | GTV | GT”