156 problem sa brisacima
- djole82
- Garaža: '05 Alfa 156 GTA wannabe & neki zeldiji
Pre 10 dana slucajno sam ukljucio brisace, a soferka bila zaledjena. Culo se nesto *klik* i brisaci nisu krenuli da brisu. Od tog trenutka, uopste ne rade 1. (i nijedan njen stepen) i 2. brzina brisanja, dok 3. brzina (najbrze brisanje) normalno radi.
Jel to neki osigurac crko?
156 restyle limuzina.
Jel to neki osigurac crko?
156 restyle limuzina.
- sErGiO
- Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Liči da je relej vrisnuo. Nađi neki manual za 156 pa tamo nađi elektriku i mora da ima negde šema releja, gde se nalaze i čemu služe...
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
- Sauriann
- Drug Član

- Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso
ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW - Lokacija: Novi Beograd
Pretraži malo forum mislim da je neko skoro pisao...Ja sam imao isti problem čim sam uzeo auto (bivši vlasnik je uradio nešto slično kao ti, tj nije sklonio veliku količinu snega). Uglavnom, moraju da se skidaju one plastike oko šoferke da bi se popravila(ili zamenila) neka "pločica". Cenu ne znam jer je to bilo da prošlom vlasniku da plati, ja sam samo odvezao auto na servis da to odrade...
Pozdrav
Pozdrav
- ShabaMan
- Garaža: AlfaRomeo 156SW 1.9JTD 10.2002.
Pozdrav,
ja sam imao isti problem, otišao kod električara skinuli brisače, samo su se pokrivile kontaktne nožice na motorčiću ima ih 3 kom. (od temperature), ispravili ih očistili i vratili SVE RADI KAO I RANIJE!
Pozzz
ja sam imao isti problem, otišao kod električara skinuli brisače, samo su se pokrivile kontaktne nožice na motorčiću ima ih 3 kom. (od temperature), ispravili ih očistili i vratili SVE RADI KAO I RANIJE!
Pozzz
- ognjenbicanin
- Garaža: Alfa Romeo 1.9 JTD Progresion
2001 god crni 140ks (fabricki 115ks) - Lokacija: Novi Sad
Moj problem sa vrisacima je u tome
sto se ne vracaju u pocetni polozaj vec ostanu na sredini
neznam sta da radim a u elektriku se ne razumem.
Imam i jos jedan problem sa brisacima a to je da imaju lufta
i nemogu dobro da pritisnu metlice, pa iako su metlice nove
on mi ostavlja linije. Ljudi pomagajte

sto se ne vracaju u pocetni polozaj vec ostanu na sredini
neznam sta da radim a u elektriku se ne razumem.
Imam i jos jedan problem sa brisacima a to je da imaju lufta
i nemogu dobro da pritisnu metlice, pa iako su metlice nove
on mi ostavlja linije. Ljudi pomagajte

- Bug
- Garaža: AR 156 q4 1.9mJTD
a jel idu do kraja? Mozda treba samo skinuti metlice sa motora i nastelovati tj staviti u pocetni polozaj...
- ognjenbicanin
- Veloce
- Saradnik Uprave

- Garaža: ex Alfa Romeo GTV 2.0ts
ex Alfa Romeo GT 2.0jts
ex Alfa Romeo 159 1.9jtdm
ex Alfa Romeo GT 1.9jtdm
ex Alfa Romeo Mito 1.4tb
ex Alfa Romeo Giulietta QV
-Megane 3 RS CUP - Lokacija: Lazarevac
Imam identican problem,brisaci u 1. brzini rade nekontrolisano kao da su retardirani,krenu levo pa zastanu na sredini pa se vrate 5cm desno pa obrisu do kraja i sve tako u krug
u 2. i 3. brzini rade normalno.. Brisu celu soferku,ali kada ih iskljucim zaustave se na sredini soferke
Do cega to moze biti ?
- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Ja sam imao problem sa zadnjim brisacem na SW-u koji se zaustavljao na sredini a cesto nije ni hteo da radi. Na Hr forumu ima sa slikama objasnjen postupak popravke, i moze svako solo da to zavrsi samo treba se malo pomuciti.
E sad da li je slican sklop na brisacima soferke, ja pretpostavljem da jeste, a problematika je sledeca: voda probije u kuciste osovine koja vrti brisac, ispere mast, osovina zardja i zapekne. I onda posto se ne vrti lako sklop zupcanika koji je vrti preskoci i onda vise "nije nastelovan", tj zaustavlja se bilo gde ili ako osovina ne moze da se okrene onda se motor vrti u prazno tj preskace.
Za one koji imaju taj problem resenje je: skinuti oplatu zadnjih vrata doci do motora brisaca, sve rasklopiti i raskaciti osovinu koja vrti brisac i izuci je napolje. Kod mene je toliko bilo zapeklo da sam morao da citav sklop stavim u stegu i cekicem izbijem osovinu. Onda je treba dobro ismirglati, sve ocistiti sa WD 40, napuniti leziste osovine tot-mascu, sve vratiti i u sistemu zupcanika takodje zameniti staru mast.
Onda dolazi drugi glavni dio posla, a to je da se zupcanici pri sklapanju stave u takav polozaj da brisac vrti "tacno kako treba" tj da krece iz pocetnog polozaja i vrti se "na pravu" stranu. Tu treba malo mozganja da se provali koji je pravi polozaj i kako funcionise sklop pa vam se onda samo od sebe kaze kako se uklapa.
Eto nadam se pomogao makar malo, za citav procas treba jedno 3-4h posla da se sve sredi i milina posle.
E sad da li je slican sklop na brisacima soferke, ja pretpostavljem da jeste, a problematika je sledeca: voda probije u kuciste osovine koja vrti brisac, ispere mast, osovina zardja i zapekne. I onda posto se ne vrti lako sklop zupcanika koji je vrti preskoci i onda vise "nije nastelovan", tj zaustavlja se bilo gde ili ako osovina ne moze da se okrene onda se motor vrti u prazno tj preskace.
Za one koji imaju taj problem resenje je: skinuti oplatu zadnjih vrata doci do motora brisaca, sve rasklopiti i raskaciti osovinu koja vrti brisac i izuci je napolje. Kod mene je toliko bilo zapeklo da sam morao da citav sklop stavim u stegu i cekicem izbijem osovinu. Onda je treba dobro ismirglati, sve ocistiti sa WD 40, napuniti leziste osovine tot-mascu, sve vratiti i u sistemu zupcanika takodje zameniti staru mast.
Onda dolazi drugi glavni dio posla, a to je da se zupcanici pri sklapanju stave u takav polozaj da brisac vrti "tacno kako treba" tj da krece iz pocetnog polozaja i vrti se "na pravu" stranu. Tu treba malo mozganja da se provali koji je pravi polozaj i kako funcionise sklop pa vam se onda samo od sebe kaze kako se uklapa.
Eto nadam se pomogao makar malo, za citav procas treba jedno 3-4h posla da se sve sredi i milina posle.
- Veloce
- Saradnik Uprave

ex Alfa Romeo GT 2.0jts
ex Alfa Romeo GT 1.9jtdm
ex Alfa Romeo Mito 1.4tb
A mogu li da zamenim motoric brisaca nekim drugim (od drugih kola) imam od fiat tipa i mazde 323f ?
- Djo83
nema potrebe da ga mjenjas ako valja...
taj sklop nije jednostavan,tj. nije tu samo motorcic, ima pored njega citav sklop zupcanika, plus osovina od 10ak cm, cisto sumnjam da to pase od nekog drugog auta...
motorcic je u plasticnom kucistu zajedno sa sistemom prenosa obrtaja preko zupcanika, dok to ne otvoris sve i rastavis neces moci da znas sta/kako...
taj sklop nije jednostavan,tj. nije tu samo motorcic, ima pored njega citav sklop zupcanika, plus osovina od 10ak cm, cisto sumnjam da to pase od nekog drugog auta...
motorcic je u plasticnom kucistu zajedno sa sistemom prenosa obrtaja preko zupcanika, dok to ne otvoris sve i rastavis neces moci da znas sta/kako...
- ognjenbicanin
Moji se ne zaustavljaju na sredini kad ih iskljucim vec tamo gde ih ugasim tu ostanu a u prvom poloyaju rade isto kao u drugom.
To sto ti ostaju na sredini verovatno imaju neki zupci pa je preskocio i treb da ga vratis
To sto ti ostaju na sredini verovatno imaju neki zupci pa je preskocio i treb da ga vratis
- Trapavko
- Garaža: Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 2003.
- Veloce
- Saradnik Uprave

ex Alfa Romeo GT 2.0jts
ex Alfa Romeo GT 1.9jtdm
ex Alfa Romeo Mito 1.4tb
Skinuo sam motor brisaca,da li neko moze da mi da neke instrukcije sta raditi ? Listao sam forum nisam nigde nasao..
- Djo83
ovako> moras da izbijes osovinicu iz lezista i da to sve ocistis i ponovo napunis mascu, takodje i zupcanike ocisti i ponovo napuni sve mascu...
osovina na vrhu ima seger osigurac koji skines, zatim plasticni poklopac na motoru gdje su zupcanici skini i onda lagano cekicem izbij osovinu, kod mene je toliko bilo zapeklo da sam morao zesce da odvalim cekicem par puta dok je motor bio u stegi da bih izbio osovinu...
ako ima rdje na njoj sve prvo osmirglaj da ne bi opet zapeklo...
tezi dio posla je da skontas kako da uklopis zupcanike pri sklapanju, to moras posmatrati i mozgati da ukapiras koji je princip rada i onda ces shvatiti i kako da spojis sve... dakle moze, samo treba ukapirati princip...
to sve ako je motor slican kao na 156...
osovina na vrhu ima seger osigurac koji skines, zatim plasticni poklopac na motoru gdje su zupcanici skini i onda lagano cekicem izbij osovinu, kod mene je toliko bilo zapeklo da sam morao zesce da odvalim cekicem par puta dok je motor bio u stegi da bih izbio osovinu...
ako ima rdje na njoj sve prvo osmirglaj da ne bi opet zapeklo...
tezi dio posla je da skontas kako da uklopis zupcanike pri sklapanju, to moras posmatrati i mozgati da ukapiras koji je princip rada i onda ces shvatiti i kako da spojis sve... dakle moze, samo treba ukapirati princip...
to sve ako je motor slican kao na 156...
- Veloce
- Saradnik Uprave

ex Alfa Romeo GT 2.0jts
ex Alfa Romeo GT 1.9jtdm
ex Alfa Romeo Mito 1.4tb
- Djo83
- Veloce
- Saradnik Uprave

ex Alfa Romeo GT 2.0jts
ex Alfa Romeo GT 1.9jtdm
ex Alfa Romeo Mito 1.4tb
Evo danas rasklapao motoric
(zaboravio da je praznik
,ali oprostice Bog )
Ploca je bila kvasena,jasno se poznaje da je voda bila prisutna.. Nije bilo komplikacije sa zupcanicima bilo ih je svega tri
Mast je bila bas isprana i polepljena po coskovima,tako da nije imala nikakvu svrhu,sta vise samo je napravila "stetu" jer je zamastila motoric i cetkice na njemu,takodje je dospela do nekih kontakta sa tri pipka koja su dodirivala centralni zupcanik (na kojem osovina) .. Inace motoric je francuske proizvodnje , Valeo ..

Uploaded with ImageShack.us

Ploca je bila kvasena,jasno se poznaje da je voda bila prisutna.. Nije bilo komplikacije sa zupcanicima bilo ih je svega tri

- Djo83
motoric je slican ali nije isti kao na 156... cini mi se da je tu mehanizam prilicno jednostavniji, kod 156 SW unutra ima veci sklop zupcanika sa polugom... pa onda treba kontati koji je pocetni a koji zavrsni polozaj i u skladu sa time uklapati da bi hod brisaca bio ispravan...
- Veloce
- Saradnik Uprave

ex Alfa Romeo GT 2.0jts
ex Alfa Romeo GT 1.9jtdm
ex Alfa Romeo Mito 1.4tb
Jao ja ne to nisam obracao paznju.. Da li ovde ima veze kako sam postavio onaj "rotirajuci zupcanik" (ne znam kako se strucno zove) onaj sto pokrece mali zuti i mali zeleni zupcanik ? 
- Trapavko
- Garaža: Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 2003.
Zna li neko kolike su fabricke duzine brisaca za AR 156?
Takodje, kupio sam i zadnji brisac ali nisam siguran kako se skida stari ?
Takodje, kupio sam i zadnji brisac ali nisam siguran kako se skida stari ?
- Vlada AR
- Garaža: Alfa GT JTDm (ex 156 1.9 JTDm 16V; Alfa 146 TD)
Mislim da je dužina metlica 550 i 530 mm tj . metlice nisu iste dužine.
- Zillgian
- Garaža: ex '07 AR159, 2.4 JTDm Q4
ex '02 AR156, 1.9 JTD - Lokacija: Ndjamena
Da ne otvaram novu temu, rekoh da priupitam ovdje:
I meni, otkako sam zamijenio motor prije 2 godine, brisaci ne "hodaju" kako treba. Tacnije, rade oni sve kako dolikuje, samo sto postoji luft (od par cm) u praznom hodu, kao da su biksne brisaca, ili oni zupcanici ispod kudikamo pohabani. Stoga, kad brisu, pogotovo ako je suva sofersajbna, gotovo nikad ne dodju do dna sofersajbne.
Da ih ne bi morao praviti od teflona nanovo, interesuje me da li bi ovo cudo moglo da rijesi taj problem, ili neko ima neku drugu ideju?
http://www.ebay.co.uk/itm/WINDSCREEN-WI ... 3a89b5271b
I meni, otkako sam zamijenio motor prije 2 godine, brisaci ne "hodaju" kako treba. Tacnije, rade oni sve kako dolikuje, samo sto postoji luft (od par cm) u praznom hodu, kao da su biksne brisaca, ili oni zupcanici ispod kudikamo pohabani. Stoga, kad brisu, pogotovo ako je suva sofersajbna, gotovo nikad ne dodju do dna sofersajbne.
Da ih ne bi morao praviti od teflona nanovo, interesuje me da li bi ovo cudo moglo da rijesi taj problem, ili neko ima neku drugu ideju?
http://www.ebay.co.uk/itm/WINDSCREEN-WI ... 3a89b5271b
- Bojan90
- Garaža: 156 1.6ts
Meni se cuje neko kuckanje kad dam kontakt, otprilike ispod levog brisaca ili malo ka sredini. Dovoljno je da ukljucim brisace i odmah prestane. Sta bi to moglo da bude?
- ognjenbicanin
Za Zillgiana.
Otisle su ti makaze brisaca kao i meni, nadje polovne dobre na otpadu i zameni
Otisle su ti makaze brisaca kao i meni, nadje polovne dobre na otpadu i zameni