Tomasetto gas uredjaj? Help :)

Bez duše bismo bili samo mašine...
Korisnikov avatar
Dragonslayer86
Garaža: Alfa Romeo 147 TS 120KS
Pridružio se: Pet Dec 17, 2010 12:35 am

Tomasetto gas uredjaj? Help :)

Ned Feb 20, 2011 5:43 pm

Caos ljudi, doslo vreme da se ugradi lpg uredjaj u auto. Ne mogu vise da vozim Alfu 147 na benzin mnogo mi prazni novcanik :) :drift Jurio sam svuda, citao svasta i rekoh da na kraju pre same ugradnje pitam ljude koje voze Alfe na plin (ili znaju o tome) da kazu svoj sud i da zajedno odlucimo sta da ugradim?

Sto se tiče samog uredjaja naišao sam na "Tomasetto", kazu da je italijanski i da jako fino radi (Sekvent naravno) da li znate nešto o tom uredjaju?
Sto se tiče majstora (jako bitno) kod mene u Kragujevcu radi jedan (SLobodan- Baja ga zovu) dugo je radio u "Lovatu" - Kragujevac i "bije" ga glas da je izuzetno pedantan i fer majstor. (sad radi sam u svojoj garaži). Popricao sam sa njim "otovorio mu dusu" i rekao mi je sledece:

Ugradjujem isključivo "Tomasetto" uredjaj, ugradnja sa svim testovima traje oko 7 sati. U kabini imas "pokazivač" + naravno toćak boca od 43 litra. Cena uredjaja sa ugradnjom je 430evra. (iskren da budem jeftinije nigde nisam našao) mada tog majstora (mladji je lik) znam gotovo ceo život pa mi je zbog toga spustio cenu predpostavljam.
(Omugucen je i atest kod njega u radnji, cena 3600din)
Sta Vi mislite o svemu tome, svako misljenje je zlata vredno. Hvala :amen:
Ah Boze kad sam je video, kad su nam se pogledi sreli, znao sam ona je TA. Alfa Romeo 147TS 120ks, volim je! :)
tenore166
Drug Član
Drug Član
Garaža: Nekad:156 2.0 ts 155ks, 166 2.4 jtd 150 ks,159 2.4 jtdm 210ksMiTo 1.4 gpl 120ks MiTo QV 170 ks
Sad: Giulietta QV, Giulietta 2.0 JTDm 170 ks
Pridružio se: Uto Dec 21, 2010 8:18 pm

Re: Tomasetto gas uredjaj? Help :)

Ned Feb 20, 2011 6:06 pm

Zdravo kolega,vozio sam 156 2.0 TS i ugradio sam uredjaj koji ti zelis da stavis u 147.Mogu sve naj da ti kazem,nije se nista kvarilo samo sam redovno menjao filtere koje su majstori rekli,ima neka dva komada,trosila je vrlo umereno goriva tj TNGa od 9 do 12 litara,i tada je to bio po ceni jedan od najprihvatljivijih uredjaja za ugradnju.Sto se tice voznje nije bilo razlika u karakteristikama,bar ne da ih bez stoperice mozes da primetis.Ugradio sam u BG kod Rasica ali verujem da i drugi majstori sa iskustvom mogu dobro da ga ugrade,pozdrav :arflag
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Pon Feb 21, 2011 2:07 pm

Kao što reče Dora jedno 2000 puta, ne postoji Tomasetto gasni uređaj :P Tomasetto je isparivač a ono što je još bitno je koji kompjuter i koje dizne? Kod mene su ugrađene Valtek dizne u kombinaciji sa Stag4 kompom i Tomasetto isparivačem i mogu samo da ti kažem da je odlična kombinacija :hello: Posle 12-13 hiljada nema problema, osim kad sipam loš plin :D
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
Dora
honorable
honorable
Garaža: FIAT :(
Pridružio se: Pon Nov 17, 2008 10:00 pm

Pon Feb 21, 2011 6:36 pm

Tako je Sergio :) Pazio si na času :) Taj iz KG što ugradjuje Tomaseto italijanski uredjaj, nek jede burek, kaži Dora rekao... A cena je malo diskutabilna ispod granice minimuma ali obzirom na kraj i da tamo nije isto 100 evra kao u Bg ne komentarišem je kao lošu.
Korisnikov avatar
cirko83
Garaža: AR 147 1.6 ts
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz
Pridružio se: Pet Avg 28, 2009 4:56 pm

Uto Feb 22, 2011 12:16 am

Što se tiče cene, ovde kod mene u Knjaževcu ima jedan lik koji ugrađuje neki poljski sekvent (ne znam kako se zove) koji baš fino radi za 400evra+ atest, a baš ga pedantno radi. Sve je lepo upakovano i sakriveno da se ne vidi i ne smeta :wave:
potpis
Korisnikov avatar
Dragonslayer86

Uto Feb 22, 2011 12:18 am

Dora, na forumu ti je Ivan odgovorio za Tomasetto uredjaje, evo citiram:

"Samo radi tacnosti informacija:

Tomasetto proizvodi reduktore,, multiventile i sitnu dodatnu opremu za gas. U svom vlasnistvu ima firmu koja proizvodi brizgace (RAIL S.p.a.) a ECU kupuje od poljskog proizvodjaca Lecho.
Dakle uredjaj jeste Tomasetto i pakuje se u fabrici Tomasetto i prodaje se kao Tomasetto..

Sto se tice reduktora, Tomasetto ih ima u tri varijante za sekvencijalno ubrizgavanje:

Basic AT 09 za snage motora do 70kW
Alaska AT 09 za snage do 100kW
Artic AT 09 za snage do 180kW"

Hvala na komentarima, ali jos uvek nisam 100% siguran da Tomasseto radi celeokupnu opremu ili samo neke delove :bluechin:

Jedno je sigurno, mnogo zavisi od majstora a on zivi blizu mene tako da mogu da ga "hvatam" za gusu :grin:
U Sredu mi je zakazao da mi odradi, pa cu uvece da napunim bocu (43l) i da ga testiram. :arflag
Ah Boze kad sam je video, kad su nam se pogledi sreli, znao sam ona je TA. Alfa Romeo 147TS 120ks, volim je! :)
Korisnikov avatar
Dora
honorable
honorable

Uto Feb 22, 2011 3:57 am

Ako ti još uvek veruješ u deda mraza to je jako lepo....
Prvi takav uvezen uredjaj koji se pojavi u ovoj državi ću pojesti bez seckanja....

Sramotno je da neko ko ima renome tako nešto tvrdi a svi znaju da nije tako. Jedan od razloga zašto više nije moderator.
Tvrdnja datira početkom uvoza poljaka kad je nekom bilo sramota reći da ugradjuje poljaka umesto italijana.

Zanimljivo je da taj tomaseto ima ECU od Lescho, SEC, i Rail a poslednjih par godina kad više nije bitno ima i Stag ECU.
Korisnikov avatar
dexxxter
Garaža: 156 2.0 TS 16v
166 Facelift 3.2 V6 24v
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 9:32 pm

Uto Feb 22, 2011 11:00 am

Kome je jos bitno gde ce sta da pise, i ko ce sta da nazove kojim imenom??? U dve Alfe sam imao tomaseto isparivac sa stag-om, sada u V6 tomaseto + lecho, i sve je radilo kako treba, nikad nikakav problem, nikakva greska vezano za plin... Potrosnja normalna... Zar nije bitno da se ugradi ono sto ce na odredjenom motoru funkcionisati kako treba bez ikakvih problema, i da se sve to proprati odgovarajucim mapiranjem?
I u beogradu je ugradnja sekvent sistema poprilicno pojeftinila i za ispod 500 eur moze da se bira ko ce ga ugradjivati. Koliko ispod, nije toliko bitno. Tvrdim da postoji prilicno velik broj ljudi (namerno ne kazem servisa jer nemaju svi registrovane firme) koji mogu da "odrade" ugradnju sekventa krajnje korektno. Posto je kod nas sve vrlo diskutabilno, i ovo je. Iskustva su razlicita...

CHOOSE WISELY!!!!!!! :arflag
Slika
Korisnikov avatar
Dora
honorable
honorable

Uto Feb 22, 2011 12:56 pm

Meni je bitno jer me ljudi preko telefona pitaju da li mogu uraditi servis na Tomasetu a ja onda moram da pitam koji je pošto svi "tomasetići" imaju različite filtere kao i softver.
Zato nije svejedno, običan "tomaseto" filter (gasni) košta 300-600 dinara, Lešov "tomaseto" filter košta 1300 dinara, itd...

I na kraju ako tebi nije bitno da si platio Soni a dobio Telefunken to je tvoja stvar ali ja to smatram prevarom a serviser će biti iznenadjen kad odneseš taj Soni u servis na popravku.

Na hrvatskim forumima se sprdaju na pomen postojanja tomaseto sistema...

Naravno da je najbitnije od svega da to funkcioniše kako treba a to ne zavisi od uredjaja nego od majstora ako izuzmemo krš uredjaje.
Korisnikov avatar
dexxxter
166 Facelift 3.2 V6 24v

Uto Feb 22, 2011 6:43 pm

Mislim da smo rekli prakticno isto, ali na drugi nacin...
tako da :podrzava
Ja znam sta mi je ugradjeno i bitno mi je da znam ko je i kako ugradio, i da samim tim sve sljaka kako treba.
Ne opravdavam samo jednu sitnicu, a to je naplacivanje 100, 150, pa i celih 200 eur vise za prakticno isti sistem zato sto... ne znam sto...
Slika
Korisnikov avatar
alfamen
Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9
Pridružio se: Sre Jan 21, 2009 11:46 am

Uto Feb 22, 2011 7:08 pm

Postujem i verujem u sve sto je "DORA" napisao i siguran sam da on ovu materiju najbolje poznaje od svih nas i da uvek mozemo puno toga da naucimo! :hello:
Pored toga sto znam da je Lovato ( ili kako vec se pravilno kaze i pise) bolji uredjaj od Voltran-a ja sam se pre tri godine odlucio za voltran iz cisto ekonomskih razloga jer lovato je bio oko 950-1000eura a voltran 600.
Onda sam svasta cuo za njega u stilu da je tursko djubre, nepouzdan, los, ma krs totalni.
Evo hvala bogu vec tri godine se vozim i presao sam oko 60000 bez i jednog jedinog problema...sve je kao i prvi dan i sto se tice pouzdanosti,potrosnje i svega ostalog.
Znaci sipam i vozim!
Kako je ugradjen dundjerski gde vise lici da je sve prosuto po motoru, zice i creva na sve strane, ne mogu da verujem da sve funkcionise besprekorno. Sve cekam da nesto rikne pa da to sam slozim kako bog zapoveda ali nikako da rikne nesto. :D
Korisnikov avatar
G0XY
Garaža: Mito QV
Pridružio se: Pet Nov 20, 2009 12:21 pm

Uto Feb 22, 2011 7:45 pm

Evo "Tomaseto" uredjaja :D
http://www.kupujemprodajem.com/Tomaseto ... id=1734425

Koliko li bi tek izasle "zlatne ruke" majstora da ovo cudo ugradi...
A Man's Got to Know His Limitations...
Korisnikov avatar
sErGiO

Uto Feb 22, 2011 9:25 pm

U Beogradu je ova kombinacija Tomasetto, Valtek, Stag + torusna boca 650€ sa ugradnjom.
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
nenad8448
Garaža: Alfa Romeo 147 1.6 TS 77KW TNG
Pridružio se: Uto Jan 12, 2010 6:17 pm

Uto Feb 22, 2011 9:37 pm

sErGiO napisao:U Beogradu je ova kombinacija Tomasetto, Valtek, Stag + torusna boca 650€ sa ugradnjom.
U GTA servisu ugradio ovu kombinaciju, tomaseto, valtek, stag 4, toro boca od 45l za 520 eura sa ugradnjom bez atesta. Presao malo preko 7000km, bez problema, savrseno funkcionise.
Korisnikov avatar
dexxxter
166 Facelift 3.2 V6 24v

Uto Feb 22, 2011 9:41 pm

A ima i za manje... ;)
Slika
Korisnikov avatar
Dora
honorable
honorable

Uto Feb 22, 2011 10:46 pm

dexxxter napisao: Ne opravdavam samo jednu sitnicu, a to je naplacivanje 100, 150, pa i celih 200 eur vise za prakticno isti sistem zato sto... ne znam sto...
Nisi kompetentan da opravdaš ili neopravdaš, moraš se tim poslom baviti da bi znao razliku. ovako su samo želje slušalaca koje najčešće glasi "želim da mi ugradi najbolji majstor, najbolji uredjaj za 100 evra jer ja znam da je to njemu dovoljno"
Zarada majstora se postiže kvalitetom ili kvantitetom, majstor nikad nije na gubitku, mušterija kako kad.

Generalno kad saberem unazad, najviše i najlepše pare sam uzeo tima što malo plate, ne svima ali mnogima. Pa sad kako se kome zalomi :)
Nisam derao ali je bila količina. Rasterećen posao, nema odgovornosti, fizički posao u većini već odradjen, mušterija je dovoljno iznervirana da lako prelazi preko cifre od 50 evra iako bi mi pre dva meseca majku pominjali i sve se smeška posle. Extra poso, zadovoljan majstor i mušterija, gde to ima samo kod nas :)

U restoranu, imate li divlje patke na meniju.. Nema, imamo domaće ali ćemo da je za čas posla iznerviramo ako insistirate :)
Korisnikov avatar
dexxxter
166 Facelift 3.2 V6 24v

Sre Feb 23, 2011 12:31 am

To ko je za sta kompetentan ili ne, vrlo je diskutabilno, i suvisno je o tome raspravljati. Da se ne bavim ugradnjom gasnih sistema, ne bavim se...
Ako neko hoce da za ugradnju gasnog uredjaja u cetvoro-cilindricni motor da 600 i vise eur, samo nek izvoli, ja necu, a nece dati niko od onih koje znam. Oni koji nisu upoznati sa problematikom pitanja vezanih za "plin" u zemlji srbiji, bolje da zbog sebe idu u "renomirane" servise za ugradnju, jer je to mnogo sigurnije nego da eksperimentisu sa ugradnjom kod tih cije se greske ispravljaju. Nema potrebe da se iko uvredi zbog navodnika, jer su mnogi "na glasu" bez opravdanja. Sto se mene tice, ja znam za tri, eventualno cetiri mesta na koja bi vozio svoj auto na ugradnju. Prvo je u NS, drugo u "Visnjici" i za oba se na forumu jako dobro zna, a trece je ono gde sam ugradio "plin" (pored kvaliteta, u pitanju je i drugarstvo)..... (eventualno cetvrto je u Zemunu)
ne bi nikoga da reklamiram
Dundjer ce uvek biti dundjer, a pravi znalci ce i dalje najsladje "novce" zaradjivati bas zahvaljujuci njima.
Mislim da je sve receno :hello:

:drink
Slika
Korisnikov avatar
sErGiO

Sre Feb 23, 2011 9:43 am

dexxxter napisao:A ima i za manje... ;)
Naravno da ima, uvek ima i za manje ali pitanje je šta je to što je majstor naplatio manje. Postoje 2 mogućnosti, ruke ili materijal ili malo jedno malo drugo. Pošto neverujem da mnogo manje naplaćuje ruke onda ostaje uglavnom materijal a to se neće pokazati možda prvih 15-20 hiljada km a možda neće nikad to niko ne zna. Ali ja sam spreman da dam tih 100-150€ više kako nebi razmišljao. Imam garanciju od 2 godine ili 40 hiljada a verujem da će gasni uređaj koji sam ugradio, uz propisano redovno održavanje, raditi bez problema mnooogo duže od tih 40k km. U krajnjem slučaju mogao sam i venturi da ugradim za 250-300€ i možda bi radio bez problema (kao što mnogima ovde na forumu radi) ALI...šta bi bilo kad bi bilo.
Korisnikov avatar
dexxxter
166 Facelift 3.2 V6 24v

Sre Feb 23, 2011 10:35 am

[quote]Oni koji nisu upoznati sa problematikom pitanja vezanih za "plin" u zemlji srbiji, bolje da zbog sebe idu u "renomirane" servise za ugradnju, jer je to mnogo sigurnije nego da eksperimentisu sa ugradnjom kod tih cije se greske ispravljaju.[/quote
Kad moram sam sebe da citiram...
Slika
Korisnikov avatar
G0XY
Garaža: Mito QV
Pridružio se: Pet Nov 20, 2009 12:21 pm

Sre Feb 23, 2011 10:37 am

Nešto mi ovde nije jasno,a baš bih voleo da demistifikujemo taj segment,odnosno koliko koštaju ruke,a koliko materijal.
Ako majstori za nadogradnju venturija na sekvent sistem traže 450 eur (ima rezervoar,izvedena instalacija itd),a materijal i oprema za to košta 225eur (link gore),koliko onda koštaju ruke,odnosno 5 sati posla?
A Man's Got to Know His Limitations...
Korisnikov avatar
Dora
honorable
honorable

Sre Feb 23, 2011 2:09 pm

Ako neko hoce da za ugradnju gasnog uredjaja u cetvoro-cilindricni motor da 600 i vise eur, samo nek izvoli, ja necu, a nece dati niko od onih koje znam
Nismo se razumeli, možda. Nisam rekao da treba 100, 200, 300e za ruke nego da neko ko se ne bavi tim poslom ne može oderediti (znati) zašto je tolika razlika. To je tema oko koje bi se mogli raspravljati letnji dan do podne pa nema svrhe.
Ukratko, neko ko ima 1,2,3 radnika, plaća radnju i ostalo šta ide uz to mora raditi sa zaradom. Biće kvalitet ili kvantitet. Ko ima troškove za radnju 100 evra mesečno biće zadovoljan sa manjom zaradom, i suprotno.
Da li oni što uzimaju kao da imaju troškove i sve znaju puno pa se to poistovećuje, druga je i dugačka priča.

Što se tiče 5 sati i 450 evra. Kit košta kak osi naveo, uz to ide kako kad bakarna cev jer se retko menja isti za isti. Ne uvek, zavisi. Gumena creva i sitan materijal obavezno drugi, od vodenih do ostalih.
Da ne računam u sitnice oko 20 do 30 evra i ako treba još bakar onda plus 12-13 evra.

Treba povaditi sve, ecu, senzore, instalaciju, prekidač. često je nakaradno uradjeno pa treba sanirati sve pre nego što se ugradi novo.
Ja ću stajati pored tebe i davati ti tačne i unapred savete tako da ne gubiš vreme a ti sve odradi za 5 sati. Za 5 sati urade 2 do 3 čoveka, obzirom da je samo prednji deo i eventualno cev, dovoljno je dva čoveka. Priprema za podešavanje i samo podešavanje traje bar sat vremena, dva čoveka, jedan teško vozi i gleda u komp.

Ja sam se učio na svom i na tudjem kao i svi drugi, nekad platiš da se neko uči na tvom a nekad platiš zato što se ne uči na tvom autu, zato postoje razlike.
To što vi vidite 200 evra bilo bi divno, zemlja iz bajke, bruto jeste 225 evra ali koliko ostane je žvaka, rastegljiv pojam.
Korisnikov avatar
nenad8448
Garaža: Alfa Romeo 147 1.6 TS 77KW TNG
Pridružio se: Uto Jan 12, 2010 6:17 pm

Sre Feb 23, 2011 3:55 pm

Da ne reklamiram servis gde sam ugradio tng uredjaj ponovo, jedini razlog zasto sam ugradio u bas taj servis je garancija. 3 godine ili 120000km, ko daje tu garanciju mora dobro da razmisli i odlicno ugradi uredjaj da nebi posle neko stalno dolazio na reklamaciju. Za 520 eura se isplati.
Korisnikov avatar
vojaalfa
Drug Član
Drug Član
Garaža: 156 1.8TS SW
Pridružio se: Pon Dec 01, 2008 3:42 pm

Sre Feb 23, 2011 6:25 pm

Radio ja upgrade sa venturija na sekvent. To znaci ugradjena boca i cevka od boce do napred i ostalo sto netreba. Kupio sekvent stag 300+ i novi ventil za bocu i rekoh ugradicu sto znam pa idem kod dore. Vadjene grane, busenje iste, postavljanje dizni, postavljanje ventila, postavljanje isparivaca, postavljanje racunara, vadjenje boce, ispustanje plina iz iste (sto je priznajem bilo dosta zanimljivo iskustvo, jedno od zanimljivijih u mom zivotu), povezivanje sume kablova, pakovanje istih, povezivanje davaca nivoa, zivkanje Dore svakih tri koraka itd. i na kraju poseta Dori i uz ispravke nekih mojih sitnijih gresaka :D i podesavanje parametara na racunalu plin je proradio i radi do dan danas bez greske uz optimalnu potrosnju od 10l gasa. Ovu priliku cu iskoristiti da se zahvalim na nesebicnoj pomoci doticnog kolege sa foruma i takodje da konstatujem da je ovo jedan od poslova koji nikad vise ne bih sam radio (kao sto sam rekao i kad sam ugradjivao klimu u 75-icu) i da cu rado sledeci put platiti za isti, mada priznajem da jeste bio izazov za mene.
Nigy
Garaža: .
Pridružio se: Sre Nov 19, 2008 4:33 am

Sre Feb 23, 2011 11:58 pm

Mrzi me da citam sve sto je napisano o 'Tomasetto paketu' hahaha , samo cu linkovati nihov sajt, pa vidite sami sta oni proizvode.
TOMASETTO
Korisnikov avatar
Dragonslayer86

Čet Feb 24, 2011 2:57 am

E drugari, kao sto sam i obecao javljam se. Posto sam i otvorio ovu temu red je da je zatvorim ili bar privedem kraju :D Majstor mi je ugradio Tomasetto uredjaj + Stag + (ja mislim Valtek) i jos neke sitnice koje naravno moraju biti prisutne kako bi uredjaj radio. Otisao sam na pumpu sa majstorom "natankao" 36l za 2600 ( uh vec osecam olaksanje u novcaniku) dan pre toga sam sipao za 2000din benzin (16l)

Prvo moram da Vam kazem da nisam osetio za predjenih 30-ak kilometra nikakvu razliku na plinu u odnusu na benzin (mala je te kilometraza ali ja sam IZUZETNO prijatno iznenadjen).
Sto se majstora tice jos vise sam prijatno iznenadjen, zaista je MAKSIMALNO pedantan i detaljan. (oterao sam mu auto u 9 ujutru u 18h me je zvao da dodjem po njega)
Kada je otvorio haubu na prvi pogled nisam mogao da nadjem uredjaj, video sam samo racunar a uredjaj je sakrio ispod akumulatora, nijedan kabl ne visi, sve je provuceno u fabricke prolaze za kablove ja sam ostao bez teksta... e kada mi je na kraju zaista naplatio 430evra i rekao da atest mogu da radim kod njega prekosutra za 3600din tad sam ostao bez daha i naravno castio sam ga jos 5 evra da popije pice :beerchug:

Toliko od mene alfisti, moj prvi utisak je vise nego extra ali sacekajmo malo ozbiljniju kilometrazu pa se javljam a do tada pozdrav :arflag

Povratak na “Alfa Romeo 147 | Alfa Romeo 156 | 166 | GTV | GT”