Crkava elektronika na alfi

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
kunkka
Garaža: Alfa Romeo 156 1.8ts
Pridružio se: Ned Jun 06, 2010 2:20 pm

Crkava elektronika na alfi

Sre Dec 22, 2010 12:25 pm

Pozdrav svima

Moje druzenje sa alfom 156 1.8ts koju kupih letos je krenulo malo nizbrdo :( Prvo se pojavio "motor control system failure, check your engine" error, zapisti kad upalim kola i ostane da stoji znak na board monitoru. Tad sam prestao da vozim na gas(dok ga ne popravim) posto se na benzinu ta greska nije pojavljivala i mislio sam da je do gasa(tj tako su mi u servisu posle dijagnostike rekli, kao ne znaju ni oni misle da je do gasa). Onda su pocele da crkavaju sijalice redom, od zadnjih tablica, pa desni far, pa levi far, pa kontrolna sijalica za klimu(?!?!) ono dali radi klima il ne. Onda je pocela da se pali lampica za airbag(?!?) na kontrolnoj tabli tako usred voznje se upali, bude jedno vreme i skloni se. Onda se pre par dana kad je bilo bas bas hladno na benzinu! pojavi opet ona "motor control..." greska i to na skroz drugaciji nacin, krene da pisti usred voznje i trepce i pisti jedno desetak puta i nestane je :shock: To sam pripisao hladnoci(morao nekako da se utesim). I evo danas opet to. Znaci da bas i nije do gasa :roll Citajuci na netu naidjem na tekst gde se liku ista ta greska pojavljivala i nakon sto su mu majstori popravili pola auta, ispostavi se da je problem bio u akumulatoru. E sad, sta mislite da li su mozda ovi moji kvarovi sa elektronikom svi povezani i jel moguce da je to do akumulatora? Kako da proverim jel mi dotrajao?

Hvala puno unapred, ono ocajan sam odem u servis nemaju pojma niti imaju volje da se bakcu, otprilike morao bih da im ostavim auto mesec dana da ga cackaju povremeno da provale sta je, a ne mogu bez auta svaki dan ga koristim :(
Slika
Korisnikov avatar
darko qv
Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015
Pridružio se: Pet Okt 30, 2009 10:06 am

Re: Crkava elektronika na alfi

Sre Dec 22, 2010 12:43 pm

Moguce.Hladnoca crpi akumulator,a ako ti je malo slabiji... ;)
Ipak se nisi tjesio,kriva je hladnoca i akumulator.
GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
Korisnikov avatar
nik2yu
Garaža: Alfa Romeo 147 1.6 TS
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 12:50 am

Sre Dec 22, 2010 12:57 pm

Ja mislim alternator pre neko akumulator. Takodje treba proveriti i sve one konektore, hoce i oni da zezaju od prljavstine.
Slika
Korisnikov avatar
kunkka
Garaža: Alfa Romeo 156 1.8ts
Pridružio se: Ned Jun 06, 2010 2:20 pm

Sre Dec 22, 2010 1:43 pm

Uh ima nade znaci :D Jel znate nekog dobrog auto elektricara u Novom Sadu da odem kod njega da proverim to? Hvala vam puno ;)
Slika
Korisnikov avatar
Dewillex
Garaža: Alfa Romeo 147 selespeed
Pridružio se: Uto Feb 09, 2010 11:03 am

Sre Dec 22, 2010 1:47 pm

Trazio sam tako neke gluposti na netu i naidjem na ovo: http://shop.alfisti.net/Tuning-Styling/ ... :3252.html
Slika

- protects electronic components
- protects when jumping the battery
- extends the live of all bulbs

Sad se ja pitam, zašto je neko izmislio to čudo. Verovatno naša vozila mogu da naprave takav kiks. Mozda bi valjalo ugraditi to.

Ovo sam napisao ovde zato sto su me simptomi sa sijalicam podsetili na prevelik napon. Neznam a možda neko zna. :quadrifoglio :wave:
Slika
Korisnikov avatar
matovic
Garaža: AR 159 1.9 jtdm SW
Pridružio se: Pon Nov 22, 2010 11:39 am

Sre Dec 22, 2010 4:41 pm

Meni se nesto slicno desavalo sa Focus-om dok sam ga imao. Malo teze je palio i nije hteo da ide "lepo". Kad ga upalim, popali mi sve lampice, ler gas malo osciluje od 750 do jedno 1200 obrtaja... i tako jedno 10 sek i onda sve ok odjednom.

Bio kod majstora, on kaze crkao senzor radilice motora i senzor turbine :blink: ...reko vazi ok, ce da vidimo jos. Sutradan, mrtav skroz, ni da zavrti... odem kupim nov akumulator i sve proradi kako treba.

Tako da probaj sa akumulatorom, uzmi od drugara nekog pa vidi jel to :drink
Korisnikov avatar
darko qv
Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015
Pridružio se: Pet Okt 30, 2009 10:06 am

Sre Dec 22, 2010 11:16 pm

Prije nego obidjes majstore.Kupi lijepo kontakt sprej,naravno auto mora biti ugasen,bez kontakta,i gdje god vidis kontakt,skini dzek,naprskaj i vrati.Obavezno i releje.Mozda tu lezi problem.Licno sam tako rijesio :arflag problem.
GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
Korisnikov avatar
dusanGT
Garaža: GT JTDm Q2
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:18 pm

Čet Dec 23, 2010 2:11 pm

kunkka napisao:...dobrog auto elektricara u Novom Sadu...
Kad isprobaš sve gore predloženo i ne pomogne, idi u servis "Koldžin" u Heroja Pinkija - posle autoperionice, pa traži Dejana ili Miću... A i pozdravi ih - dobri majstori i ljudi.
Alfa je stil... ostalo je status...
Korisnikov avatar
DogoArgentino
Garaža: Alfa `02 god. 147 1.6 TS 120 ks
-----------------------------
Fabia `08 god. 1.2 HTP 70 ks
Pridružio se: Sub Feb 20, 2010 9:43 am

Čet Dec 23, 2010 4:09 pm

Evo meni zadnjih 3-4 dana auto jedva palio koliko je akumulator bio slab... ali nisam imao nikakvih problema niti gresaka.... kupljen novi i sad pali kao mina... tako da ne mora da znaci da je akumulator problem...
ZNAM MILION PRIMERA GDE SU LJUDI PRODALI NJIVU I KUPILI AUDI, PASAT, BMW ILI MERCEDES... ALI NIKADA NISAM CUO DA JE NEKO PRODAO NJIVU I KUPIO ALFU...
Slika
Korisnikov avatar
jolollo
Pridružio se: Pon Nov 22, 2010 10:08 pm

Pet Dec 24, 2010 10:49 pm

Kod novijih vozila veliki deo problema potiče od naglih oscilacija u naponu. Čest slučaj je da alternator prilikom paljenja ne daje dovoljan napon i da se elektronika naravno buni. Proveriti startni napon alternatora prilikom paljenja vozila - regler. Ukoliko vozilo ima plivajuću remenicu i nju proveriti obavezno, jer ona hoće da proklizava i u tim trenutcima alternator ne isporučuje dovoljno struje. U kombinaciji sa slabim akumulatorom svakako će se pojavljivati mnoštvo grešaka, jer svi električni senzori rade na struju - otpor, a kada struje nema daju pogrešne parametre i kompjuter prijavljuje neispravnost.
Kod nas u servisu imamo spravu za ispitivanje akumulatora, koja za vrlo kratko vreme na displeju izbaci poruku da li je akumulator za zamenu ili samo da se dopuni. Verujem da u blizini imaš servis za takvo nešto.
I na kraju, kao što je predloženo nared, "prodiskutovati" spojeve i kontakte na vozilu, korozija na kontaktnim površinama je čudo.

Povratak na “Area Servizio”