Alfa 155 (cudan problem)

Trkačice modernog doba u civilnom odelu...
Korisnikov avatar
DushanSD
Garaža: Alfa Romeo 156 SW GQ 1.9 JTDm 150hp 2005
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Alfa 155 (cudan problem)

Sub Nov 27, 2010 2:30 pm

Pre 4-5 dana auto se ugasio u voznji na LPG. NIkako nije hteo da upali na gas, na benzin upali posle par minuta i radi OK. E sad...
Sve sto je vezano za gas (lambda control sistem, lambda sondu, je ispravno).
Isparivac ledi posle nekog vremena, ispostavilo se da rashladna tecnost ne prolazi kroz njega, takodje auto nema grejanje.
E sad... Ono sto je zbunjujuce je da auto ne dize temperaturu, znaci do 90*, upali ventilator, odradi, pa tako opet. Rashladnu tecnost ne gubi nigde. Kad se dok motor radi skine crevo sa prelivne posude tu curi voda, sto opet pokazuje da bi pumpa za vodu trebalo da je OK.
Crevo koje ide od malog hladnjaka za grejanje do isparivaca je hladno, kao i sam isparivac...
Sumnajlo se na pumpu za vodu, mada ne pokazuje da je ona u pitanju... Auto u voznji kao ni na leru ne dize temperaturu, sve najnormalnije radi. Na gas naravno ide dok ne zaledi, onda stane, sto mi se juce ponovo desilo...
Zbunjujuce je i to sto veliko crevo koje ide od hladnjaka do termostata kao da nema vode u sebi, nema cak ni pritiska, mekano je. A opet sve normalno radi...
To crevo je koliko ja znam toplo od paljenja motora do radne temperature, a trebalo bi da bude vrelo tek kad voda prodje kroz njega...
To cu proveriti jos jednom i raskacicemo isparivac pa cemo dikrento da spojimo, da vidimo sta se desava...
Ako neko ima bilo kakvu ideju, savet, sta bi moglo da bude... ?
Izvinjavam se ako je sve ovo malo nedoreceno napisano, i zbunjujuce... Jer zaista ceo slucaj takav i jeste.
Unapred hvala svima na pomoci :) .
Takodje se zahvaljujem REDZEPU, Alexi 75V6 i Alfaskorpionu na pomoci :) .
FANTAZ'JA
Korisnikov avatar
miljan
Garaža: Alfa Romeo 155 1,8 8V TS
Pridružio se: Ned Jun 27, 2010 8:41 pm

Re: Alfa 155 (cudan problem)

Sub Nov 27, 2010 4:40 pm

A jel si probao da odvijes cep od boce sa antifrizom i upalis auto? sta se tad desava, jel raste nivo tecnosti?
Kod mene se isto tako slicno desavalo, (nema grejanje u kabini, prelivno crevo izbacuje vodu) i na kraju ispalo je vodena pumpa nije radila kako treba, kad sam je skinuo video sam da su peraja izlizana i normalno nemoze da postigne da salje tecnost u krug pa je nivo rastao u boci. Pre svega toga sam zamenio termostat i po zameni vodene pumpe sve je normalno. Druga stvar ispusti vazduh iz sistema imas na hladnjaku sa desne strane "plasticni" sraf odvi ga ali ne do kraja izlazice mehurovi-baloncici dok auto radi na radnoj temperaturi pa kad krene mlaz zavi i opet tako dva-tri puta sve dok nekrene mlaz cim odvijes bez mehurova. Uglavno treba pogledati vodenu pumpu i termostat (zavisi kad si menjao) jer nista drugo nije bitno za kruzenje tecnosti u sistemu od ta dva. Nadam se da ce ti ovo pomoci sto sam ja uradio. :wave:
Izvinjavam se ako je sve ovo malo nedoreceno napisano, i zbunjujuce... Jer zaista ceo slucaj takav i jeste.
Verujem ti koliko je zbunjujuce :arflag
Korisnikov avatar
DushanSD

Sub Nov 27, 2010 6:23 pm

Hvala na odgovoru.
Ne verujem da je vazduh u sistemu jer se to iznenada pojavilo, sve je savrseno radilo, auto je grejao, termostat odlicno radio (zamenjen pre god i nesto, a imam i rezervni). Rashladnu tecnost nije gubio nigde. Ne znam da li se podize nivo tecnosti u posudi ali verujem da ne jer uopste nema pritiska u njoj.
I mi smo 99% sigurni da je pumpa za vodu crkla. Ovih dana sledi skidanje pumpe...
Isao sam skoro na neku slavu pa sam malo i na otvoren put izasao. I tu sam vozio do nekih 3.5-4k obrataja i tek tada je poceo auto da greje u kabini. I to opet vodi do pumpe, ocigledno provrti malo bolje u nekim visim obrtajima.
Kad sam se vracao grejanje je opet jako jako slabo radilo. E onda je pre 2 dana grejala kao luda, a sinoc sam po onoj ludoj kisi i hladnoci jedva do kuce dosao, stakla su toliko bila zamaglila da su bila bela kao mleko...
Kad je auto ugasen i kad prebacujem komande ventilacije sa grejanja na hladnjenje i obrnuto cujem kako zuje one klapne i slavina tako da cisto sumnjam da je tu negde problem.
Hvala Bogu da auto nije dizao temperaturu, a ni prokuvao :amen: . Cak ni sad ne dize, ni na leru kad radi dugo. Zakucana na 90 stepeni...
FANTAZ'JA
Korisnikov avatar
miljan
Garaža: Alfa Romeo 155 1,8 8V TS
Pridružio se: Ned Jun 27, 2010 8:41 pm

Sub Nov 27, 2010 6:44 pm

Sve mirise na pumpu ista stvar je bila i kod mene cim ga malo brze vozim ona valjda pocne da vrti i bilo je grejanja a dok radi u mestu frizider. Sreca te je bilo toplo nije mi trebalo grejanje hahaha
Kad je budes skidao, prvo skini remenicu pa tek onda popustaj srafove za pumpu jer neces moci da je izvadis od sasije ima vrlo malo mesta za manipulisanje i rad.
Korisnikov avatar
DushanSD

Sub Nov 27, 2010 7:02 pm

Znaci pumpa 100%.
Hvala na savetu oko skidanja iste ;) :) .
FANTAZ'JA
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član
Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:11 pm

Sub Nov 27, 2010 8:01 pm

termostat, 99%.

ne otvara ti put za grejanje, na koji ti je nakacen isparivac. a otvara ostale puteve koji hlade motor. pumpa je dobra.

:wave:
alfaskorpion
Garaža: AUDI A4 B8
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 7:53 pm

Sub Nov 27, 2010 9:21 pm

Bravo deki ;) Sve vreme sunjam na isto ;)
busso trsi Sline
alfaskorpion
Garaža: AUDI A4 B8
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 7:53 pm

Čet Dec 02, 2010 11:16 pm

Mali hladnjak :banghead:
busso trsi Sline
Korisnikov avatar
Tihomirce
Garaža: Alfa Romeo
156 1.9JTD
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 9:24 pm

Čet Dec 02, 2010 11:31 pm

Šta se desilo :confused: :confused: :confused:
Slika
Korisnikov avatar
DushanSD

Pet Dec 03, 2010 4:16 pm

Juce smo skidali pumpu, pumpa sa metalnim perajima, kao nova, zategnuta ko pracka, sve super. Vratili smo je na auto, vratili rashladnu tecnost... Naravno, auto se isto ponasa...
Sve sumnje padaju na mali hladnjak, jer u trenutku kad dam gas tu oko 2-3k obrtaja auto pocinje da greje, i isparivac se ugreje odmah. Cim pustim na ler auto da radi, grejanje prestaje ubrzo, greje samo dok se ne ohladi mali hladnjak.
Temperatura motora normalna, ventilator pali uredno, vazduha u sistemu nema uopste, ne gubi tecnost nigde...
Razmisljam termostat da li da skidam :confused: , da nije zaheb do njega, ili da se zapusilo neko crevo ispred njega (sto vodi do one dve T racve pa u kabinu, a dole na isparivac. A opet, da je termostat u pitanju motor bi dizao temperaturu, pregrevao, i slicno...
FANTAZ'JA
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član
Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:11 pm

Pet Dec 03, 2010 4:27 pm

(ajd' da pitam jos jednom)

ako ti je paralelno vezan isparivac sa malim radijatorom, kakve veze ima u kojem je stanju i radijator i slavina i bilo sta...? paralelno znaci = ne utice jedno na drugo i obratno.
jedino ako je (ipak) redno povezano, pa se sad zapusio radijator ili slavina i zato nemas protok... :scratch:

ako je ipak paralelno vezano, mozda ti zazor izmedju lopatica i kucista pumpe prevelik, pa pumpa pravi virove lokalno, u mestu, a ne gura antifriz u sistem...

1. skini bre oba ta creva sto idu jedno sa termostata i drugo sto vraca vodu u motor,
zapusi konektore za creva na termostatu i bloku,
upali makinu na benzin,
ukljuci grejanje da otvori slavinu,
a kroz ova dva creva nabij vodu pod pritiskom pa vidi jel prolazi ili ne.

2. ili mozda nije lose da probas sledece: nadji plasticno pancirno bastensko crevo odgovarajuceg precnika pa probaj jedno od creva koje ide na isparivac da zamenis s njim, probe radi, da VIDIS da li prolazi antifriz kroz njega i koliko...

cinjenica1: da ti toliko bas ne radi pumpa prokuvao bi, a ti si zakucan uredno na 90, znaci nije pumpa
cinjenica2: ako ti ledi isparivac, nema protoka vode kroz njega.
cinjenica3: termostat pusta toplu vodu u taj sistem ili je ne pusta
cinjenica4: ako se grejanje budi kada se i isparivac greje, a motor radi na 90 i ne buni se, taj sistem za grejanje, da ga tako nazovemo, ne radi kako treba

zakljucak:
dekideki napisao:termostat, 99%.

ne otvara ti put za grejanje, na koji ti je nakacen isparivac. a otvara ostale puteve koji hlade motor. pumpa je dobra.

:wave:
"kad razmotris sve cinjenice, resenje je, ma kako to neverovatno zvucalo, ono sto je jedino preostalo"
Korisnikov avatar
DushanSD

Pet Dec 03, 2010 8:18 pm

Sutra skidam termostat. Definitivno se necu smiriti dok i njega ne proverim.
FANTAZ'JA

Povratak na “Alfa 145 | 146 | 155 | 164”