Kako izabrati Xenon sijalice?
- CveleZEC
- Garaža: ALFA ROMEO 166 2.4 JTD
FIAT TIPO 2.0 IE
HONDA VF750 - Lokacija: Lesnica
Ko me nezna, moja 166-ca i ja imamo problemcic,
Crkla levo kratko (pre toga i pozicija), u pitanju su fabricke Xenon sijalice i oprema
Postoji li neko pravilo pri izboru novih?
Menjati obe? (i levu i desnu)?
Sta sme, sta nesme po zakonu?
Da li su skuplje i kvalitetnije?
Marka ili kina?
Pratim Led-arose, odlicni su i nadam se da ovo nije OFF tema ima slicnih ali bih zbog svih voleo bih da zaokruzimo ovu pricu, a ja ako saznam nesto ubacujem.
P.S. Imao sam raznih predloga, ali im bas ne verujem. Razliku ju se od trgovca do trgovca i od "majstora" do "majstora".
Radi li neko od "nasih" subotom, radnim danima bas i nemam vremena, a nakupilo se dosta problema, destinacija nije bitna, samo kvalitet i naravno da je covek slobodan.
Saveti i predlozi mogu i na pp ako je u skladu sa pravilnikom foruma.
Hvala unapred.
Crkla levo kratko (pre toga i pozicija), u pitanju su fabricke Xenon sijalice i oprema
Postoji li neko pravilo pri izboru novih?
Menjati obe? (i levu i desnu)?
Sta sme, sta nesme po zakonu?
Da li su skuplje i kvalitetnije?
Marka ili kina?
Pratim Led-arose, odlicni su i nadam se da ovo nije OFF tema ima slicnih ali bih zbog svih voleo bih da zaokruzimo ovu pricu, a ja ako saznam nesto ubacujem.
P.S. Imao sam raznih predloga, ali im bas ne verujem. Razliku ju se od trgovca do trgovca i od "majstora" do "majstora".
Radi li neko od "nasih" subotom, radnim danima bas i nemam vremena, a nakupilo se dosta problema, destinacija nije bitna, samo kvalitet i naravno da je covek slobodan.
Saveti i predlozi mogu i na pp ako je u skladu sa pravilnikom foruma.
Hvala unapred.
- necromancer
- Garaža: Alfa romeo 156 2.0
U vezi xenon sijalica ti ne bi preporucio da stavljas kineza vec neku poznatiju marku, iako je i ona verovatno pravljena negde na istoku ili u Kini, ali je ipak pravljena po nekom standardu uz redovnu proveru kvaliteta. Razlika izmedju jeftinih xenon sijalica i poznatih marki je ocigledna, (daje bolju vidljivost, dugotrajnija je, pravilno rasipa svetlost itd...), ali je isto tako i cena veca. Mislim da su kinezi oko 50 eura a kvalitetnije recimo philips oko 100 eura po komadu.
Koliko ja znam postoje dve oznake xenon sijalica D2S i D2R pritom kod philips-a postoji i model "colour match", ona se prilagodjava boji druge sijalice, tako da nije potrebno menjati obe da bi se izjednacila boja, a nije mnogo skuplja od obicne philipsove.
Sad je na tebi da se odlucis koju ces da uzmes, inace imas u gang landu philips sijalice.
Koliko ja znam postoje dve oznake xenon sijalica D2S i D2R pritom kod philips-a postoji i model "colour match", ona se prilagodjava boji druge sijalice, tako da nije potrebno menjati obe da bi se izjednacila boja, a nije mnogo skuplja od obicne philipsove.
Sad je na tebi da se odlucis koju ces da uzmes, inace imas u gang landu philips sijalice.
- Duke Nukem
- Garaža: 159 2.4jtdm 2006 elegance
Ja kineske H7 6000k nabavljam za 900 dinara po komadu. 
Rade posao skoro kao philips od 100 evrica
Rade posao skoro kao philips od 100 evrica
- necromancer
Da, ali uvek postoji to skoro isto, isto je pitanje koliko je kupac spreman da plati nesto i sta ocekuje od toga jer nikako za neke smesne pare nece dobiti istu vidljivost kao i od neke renomirane marke (skuplje), jer mnogi umesto fabrickih xenon sijalica stave neke kineske i onda kukaju, pa na kraju ako ipak zele vidljivost kupe one skuplje, i ovde kolko sam razumeo radi se o fabrickim xenonima, oni ne nose oznake h7, h1, h4, itd.. vec D2S i D2R.
- Dragon
- Saradnik Uprave

- Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm - Lokacija: Beograd
Ako imas mogucnosti, uzmi ipak neke malo kvalitetnije.
Imao sam Well Done i sad neke od 70 evra. Ima razlike. Ove prve daju jacu i belju svetlost, imaju pravilniji snop i nikada nisam imao problem.
Ove sada su pocele da me zezaju posle dva meseca. Cesto mi se desava da se jedna uopste ne upali iz prve. Mislim da ih valjaju iste pod 4300 i 5000K.
Ja cak razmisljam da prodam ove moje, pa da vratim halogenke dok ne bude love za pravu stvar.
Imao sam Well Done i sad neke od 70 evra. Ima razlike. Ove prve daju jacu i belju svetlost, imaju pravilniji snop i nikada nisam imao problem.
Ove sada su pocele da me zezaju posle dva meseca. Cesto mi se desava da se jedna uopste ne upali iz prve. Mislim da ih valjaju iste pod 4300 i 5000K.
Ja cak razmisljam da prodam ove moje, pa da vratim halogenke dok ne bude love za pravu stvar.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
- necromancer
Upravo o tome pricam, samo sto na fabricki xenon far ne moze halogena, koliko ja znam.
- dusanGT
- Garaža: GT JTDm Q2
H7 ili H1 xenoni imaju prednost jer mogu i u klasične "nexenonske" farove i dosta su jeftinije od D2S (50€ komad), a nisu toliko slabije. Pored toga, ako u faru postoji sočivo (poznati projektori "Morimoto" idu i sa H1) prednosti D2S ili D2R ne dolaze toliko do izražaja. Naravno da neko ko ima fabričke xenone mora da ide na D2S.
Najzad - šta je preporuka:
a) gde da se kupi (u BGD, NS, NI)?
b) koja marka (Philips, Osram,...)
c) po kojoj ceni?
Najzad - šta je preporuka:
a) gde da se kupi (u BGD, NS, NI)?
b) koja marka (Philips, Osram,...)
c) po kojoj ceni?
Alfa je stil... ostalo je status...
- CveleZEC
FIAT TIPO 2.0 IE
Da, da
a sada da li postoji mogucnost da ti uvale one od 900 din kao da su 100 e?
Kako da znam, mozda zvucim glupo ali stvarno sam laik za xenone, na netu ima svega,
a ja stvarno malo vremena i da setam, da razgledam biram.... ima li razlike u pakovanju,
vizuelno ili nesto??? neka slikica? Da li neko zna cenu zamene u ovlascenom servisu? postoje li garancije za tako nesto?
Voleo bih i kvalitet i povoljniju cenu (klasika), mada sta je tu je.
hvala svima na odgovorima

a sada da li postoji mogucnost da ti uvale one od 900 din kao da su 100 e?
Kako da znam, mozda zvucim glupo ali stvarno sam laik za xenone, na netu ima svega,
a ja stvarno malo vremena i da setam, da razgledam biram.... ima li razlike u pakovanju,
vizuelno ili nesto??? neka slikica? Da li neko zna cenu zamene u ovlascenom servisu? postoje li garancije za tako nesto?
Voleo bih i kvalitet i povoljniju cenu (klasika), mada sta je tu je.
hvala svima na odgovorima
- Ducero
- Garaža: 145 Bomber,ostatak garaze zauzimaju bicikle
Ni ja se ne razumem u xenon svetla,ali evo pogledaj ovde sta ima:
http://www.gl-tuning.com/podkategorije.php?id=157
Tu bi trebalo da ima ono sto tebi treba,ne moras uzeti kod njih.Nego cisto da znas cene kolike su.

http://www.gl-tuning.com/podkategorije.php?id=157
Tu bi trebalo da ima ono sto tebi treba,ne moras uzeti kod njih.Nego cisto da znas cene kolike su.
I like big, fat men like you. When they fall, they make more noise. And sometimes they never get up.
https://www.facebook.com/pages/Ducero-C ... 409?ref=hl
- CveleZEC
FIAT TIPO 2.0 IE
- G0XY
- Garaža: Mito QV
Činjenica u zemlji Srbiji je da nešto što je skupo,ne mora automatski značiti da je i dobro.
Najbolje se raspitaj kod ljudi koji su već kupovali xenone, kakvi su im utisci o kvalitetu kupljenih setova.
Skoncentriši se na ispitivanje ljudi koji su kupovali jeftinije setove,jer onaj ko je kupio najskuplji,sigurno neće reći da je bacio pare i ispao šišarka.
Najbolje se raspitaj kod ljudi koji su već kupovali xenone, kakvi su im utisci o kvalitetu kupljenih setova.
Skoncentriši se na ispitivanje ljudi koji su kupovali jeftinije setove,jer onaj ko je kupio najskuplji,sigurno neće reći da je bacio pare i ispao šišarka.
A Man's Got to Know His Limitations...
- DogoArgentino
- Garaža: Alfa `02 god. 147 1.6 TS 120 ks
-----------------------------
Fabia `08 god. 1.2 HTP 70 ks - Lokacija: BGD - Borca
Ja mislim da nema pravila tu... philips i osram su sigurno br.1 a sve ostalo kako imas srece...
Ja pre 3-4 meseca ugradio Sun Light kod xxxxxxx i rade besprekorno, a za svo to vreme blicnulo mi je 3-4 auta iz suprotnog smera... verujem da bi mi isto toliko blicnulo i da sam stavio neke ultra skupe...
Tako da smatram da ni osram ni philips nisu toliko bolji, koliko su skuplji...
Ako ne uzimamo u obzir ove bas najjeftinije komplete....
Ja pre 3-4 meseca ugradio Sun Light kod xxxxxxx i rade besprekorno, a za svo to vreme blicnulo mi je 3-4 auta iz suprotnog smera... verujem da bi mi isto toliko blicnulo i da sam stavio neke ultra skupe...
Tako da smatram da ni osram ni philips nisu toliko bolji, koliko su skuplji...
Ako ne uzimamo u obzir ove bas najjeftinije komplete....
- Dragon
- Saradnik Uprave

ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
Kod xxxxx ima kombinacija Well Done sijalice i Sun Light balasti. Mislim da je 120 evra.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
-
gilegi
- Drug Član

- Dragon
- Saradnik Uprave

ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
Ok, ali forum je pun predloga gde kupiti gume, gde remontovati plivajuci, dizne, srediti klimu, kupiti brisace, zalepliti foliju, napraviti kljuc...da li treba za sve to da saljemo PP?
Evo, malo iznad ti je reklama za Gang Land.
- Ducero
- Garaža: 145 Bomber,ostatak garaze zauzimaju bicikle
Re: Kako izabrati Xenon sijalice?
Dragon napisao:
I like big, fat men like you. When they fall, they make more noise. And sometimes they never get up.
- necromancer
Jeftine xenone nikako ne treba kupovati, izbegavati vecinu ispod 100eura.
Malo kvalitetniji setovi xenona su 100-150eura za h7 , h1 , h3 dok su za h4 sijalice do 200eura, oni su skuplji jer su bi-xenon, sad je samo pitanje da li placate pravu cenu tih xenona to jest da li je neko uvezao te setove po 20eura i prodaje ih po 150 (sto mnogi rade) sto inace mozete proveriti na netu, forumima sta ljudi pricaju o njima i kako su se pokazali.
Druga stvar je garancija, uz xenone te cene ide garancija do 1god. i vecina crkne ubrzo posle isteka garancije, u principu tu ne postoji pravilo desi se da isti crknu i mnogo brze, jer vek tih xenona je izracunat u rezumu rada samo nocu, ne i danju, isto tako dok nije uveden nov zakon za voznju danju sa upaljenim svetlima retko ko je imao problem sa njima, dok sad nije isti slucaj, masovno se kvare i crkavaju, uglavnom prvo crkne transformator (balast), postoji "uradi sam" budzevina, da se balasti obloze sa silikonom ili necim slicnim, da se zadihtuje, da bi ga odvojili od vlage i atmosferskih uticaja, sto se nekima pokazalo delotvorno. Izbegavati xenone preko 6000k zbog novog zakona, jer su poceli policajci da opominju, najbolje je uzeti 4300k jer daje najbolju vidljivost i nije upadljiva, dok sve preko toga se dobija na boji i gubi na vidljivosti.
Pri kupovini xenona uvek obratite paznju na garanciju, treba da bude pismena i overena pecatom, firme-prodavnice koja je prodala (inace nije vazeca), one pismene tipa istampao sam na papir i potpisao sam se zaboravite, isto gledajte da vam prodavac izvrsi ugradnju istih, jer u suprotnom ako bude neki problem sa njima, svi gledaju da se izvuku na to kako ste vi lose to ugradili, kako to ne valja tako, losa je instalacija, ko zna sta ste radili itd.. jer su oni na cistom gubitku i ni oni sami ne mogu da je reklamiraju, pa se izvace na svakakve nacine, ili se uverite 100% da garancija vazi i ako vi izvrsite ugradnju.
Druga stvar, izbegavajte ljude sa buvljaka i uopsteno one koji prodaju tu robu na crno, jer oni mogu samo da vam daju ne overenu pismenu garanciju i retko kad private reklamaciju (cast izuzecima), a nemozes mu nista, ali ipak su se mnogi takvi xenoni pokazali jako kvalitetnima, ali je rizik.
Sto se tice philipsa i osram, jesu precenjeni i dosta iz njihove cene placas sam brand, ali isto tako su neuporedivo bolji i kvalitetniji od "no name" kineza, jer poenta kineza je da daje boju i da bljesti.
Malo kvalitetniji setovi xenona su 100-150eura za h7 , h1 , h3 dok su za h4 sijalice do 200eura, oni su skuplji jer su bi-xenon, sad je samo pitanje da li placate pravu cenu tih xenona to jest da li je neko uvezao te setove po 20eura i prodaje ih po 150 (sto mnogi rade) sto inace mozete proveriti na netu, forumima sta ljudi pricaju o njima i kako su se pokazali.
Druga stvar je garancija, uz xenone te cene ide garancija do 1god. i vecina crkne ubrzo posle isteka garancije, u principu tu ne postoji pravilo desi se da isti crknu i mnogo brze, jer vek tih xenona je izracunat u rezumu rada samo nocu, ne i danju, isto tako dok nije uveden nov zakon za voznju danju sa upaljenim svetlima retko ko je imao problem sa njima, dok sad nije isti slucaj, masovno se kvare i crkavaju, uglavnom prvo crkne transformator (balast), postoji "uradi sam" budzevina, da se balasti obloze sa silikonom ili necim slicnim, da se zadihtuje, da bi ga odvojili od vlage i atmosferskih uticaja, sto se nekima pokazalo delotvorno. Izbegavati xenone preko 6000k zbog novog zakona, jer su poceli policajci da opominju, najbolje je uzeti 4300k jer daje najbolju vidljivost i nije upadljiva, dok sve preko toga se dobija na boji i gubi na vidljivosti.
Pri kupovini xenona uvek obratite paznju na garanciju, treba da bude pismena i overena pecatom, firme-prodavnice koja je prodala (inace nije vazeca), one pismene tipa istampao sam na papir i potpisao sam se zaboravite, isto gledajte da vam prodavac izvrsi ugradnju istih, jer u suprotnom ako bude neki problem sa njima, svi gledaju da se izvuku na to kako ste vi lose to ugradili, kako to ne valja tako, losa je instalacija, ko zna sta ste radili itd.. jer su oni na cistom gubitku i ni oni sami ne mogu da je reklamiraju, pa se izvace na svakakve nacine, ili se uverite 100% da garancija vazi i ako vi izvrsite ugradnju.
Druga stvar, izbegavajte ljude sa buvljaka i uopsteno one koji prodaju tu robu na crno, jer oni mogu samo da vam daju ne overenu pismenu garanciju i retko kad private reklamaciju (cast izuzecima), a nemozes mu nista, ali ipak su se mnogi takvi xenoni pokazali jako kvalitetnima, ali je rizik.
Sto se tice philipsa i osram, jesu precenjeni i dosta iz njihove cene placas sam brand, ali isto tako su neuporedivo bolji i kvalitetniji od "no name" kineza, jer poenta kineza je da daje boju i da bljesti.
- CveleZEC
FIAT TIPO 2.0 IE
G0XY napisao:Činjenica u zemlji Srbiji je da nešto što je skupo,ne mora automatski značiti da je i dobro.
- dusanGT
- Garaža: GT JTDm Q2
b) šta da se kupi? (sa tehničkim obrazloženjem i iskustvima, ako smo takav forum) i
c) po kojoj ceni?
Generalno sam pristalica teze da kvalitet mora da se plati, ali to nije uvek "...koliko para toliko muzike...", jer živimo na prostorima gde mnogo važnije stvari od xenona nisu uređene. Pre dve godine sam ugradio xenon kit (250€) sa garancijom od 2(dve) godine... Kad je prva sijalica crkla (malo pre kraja garantnog roka) prodavac mi je objasnio da dobavljač tih xenona više ne postoji i da (silom prilika) garancija ne važi. Od tada kupujem jeftine sijalice sa usmenom (uz fiskalni račun) garancijom od 6(šest) meseci.
Poenta je da više nije pouzdano plaćati za "večni" kvalitet, brand i sl. Ok?
Re: Kako izabrati Xenon sijalice?
Ovo (da ne citiram baš sve) je teorija o kojoj možemo (ali i ne moramo) da polemišemo... Bolje je da neko kaže:necromancer napisao:...Jeftine xenone nikako ne treba kupovati, izbegavati vecinu ispod 100eura... Malo kvalitetniji setovi xenona su...
a) gde da se kupi?
b) šta da se kupi? (sa tehničkim obrazloženjem i iskustvima, ako smo takav forum) i
c) po kojoj ceni?
Generalno sam pristalica teze da kvalitet mora da se plati, ali to nije uvek "...koliko para toliko muzike...", jer živimo na prostorima gde mnogo važnije stvari od xenona nisu uređene. Pre dve godine sam ugradio xenon kit (250€) sa garancijom od 2(dve) godine... Kad je prva sijalica crkla (malo pre kraja garantnog roka) prodavac mi je objasnio da dobavljač tih xenona više ne postoji i da (silom prilika) garancija ne važi. Od tada kupujem jeftine sijalice sa usmenom (uz fiskalni račun) garancijom od 6(šest) meseci.
Poenta je da više nije pouzdano plaćati za "večni" kvalitet, brand i sl. Ok?
Alfa je stil... ostalo je status...
- ljube-kugla
- Garaža: alfa 75
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 166
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 147
1.9 jtd 8v - Lokacija: Batajnica
ja sam vozio HD model xenona,i na oko 8.meseci mi je jedna promenila boju a druga crkla ubrzo posle ove sto je sijala i dalje ali ne belo nego rozo ljubicasta
otisao kod drugara sto sam uzeo i bez reci zamenuo,ali nije imao u istoj boji 6000k nego 8000k ali odma sam oprimetio drasticnu razliku,samo sijaju i to je to,mnogo su plave al ajde nema veze,h4-3 i imale su neverovatno lepu grupisano dugo svetlo,kratko je bilo takodje jako dobro sa strogim linijama,ali je i cena bila 150e
sad sam uzeo bear kineze 4300k,nisu lose ali nisu ni bog zna sta,kratko je malo sire nego sto treba a dugo je mala razlika od kratkog pa sam zato stavio i u maglenke 5000k koje sijaju za medalji i popunjavaju svaku supljinu kratkog svetla,takodje je pisana garancija od godinu dana i cifra 90e
otisao kod drugara sto sam uzeo i bez reci zamenuo,ali nije imao u istoj boji 6000k nego 8000k ali odma sam oprimetio drasticnu razliku,samo sijaju i to je to,mnogo su plave al ajde nema veze,h4-3 i imale su neverovatno lepu grupisano dugo svetlo,kratko je bilo takodje jako dobro sa strogim linijama,ali je i cena bila 150e
sad sam uzeo bear kineze 4300k,nisu lose ali nisu ni bog zna sta,kratko je malo sire nego sto treba a dugo je mala razlika od kratkog pa sam zato stavio i u maglenke 5000k koje sijaju za medalji i popunjavaju svaku supljinu kratkog svetla,takodje je pisana garancija od godinu dana i cifra 90e
ko na nas krene iz mesta je naje&o
- G0XY
ja planiram da uzmem neke kineze za maglenke.Nisu skupi,a zavrsavace mi posao sigurno,pogotovo sto se maglenke cesto ne koriste
.
- Dragon
- Saradnik Uprave

ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
Jeste, i moji bacaju siroko, posebno levi far. Mislio sam da je ovaj lose nastelovao, pa sam ga sam malo vratio, ali bas siroko udaraju.
- dekideki
- Drug Član

- Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
nemoj. dok se ugreju vreme je da ih gasis. isto kao duga.
za ta sijalicna mesta stavi najbelje i najkvalitetnije halogene, tipa Najtbrejker ili slicno. ionako se nece puno trositi.
maglenke je jako pipavo koristiti, mozda ce ti trebati jednom ili dvaput godisnje, inace ako izadjes iz magle moras odmah da ih gasis ili ti preti kazna... nazalost tako je, nisam ja pisao zakon...
znaci Najtbrejker ili neki ekvivalent tipa Cool blue ili slicno na duga i maglenke, bele diode na pozicije a ksenone 5000k na oborena i to je to.
*farovi se lako steluju stavite sve na 0 ili na 1 unutra na onom potenciometru za stelovanje iz kabine, stanete na 5m od ravnog zida, upalite farove i stelujete.
pravilno nastelovani farovi ce bacati po visini posle 5m otprilike 9-10cm nize. centrirajte farove po pravcu to bar nije tesko.

(ovo je za Z101, ali shvaticete poentu...)
za ta sijalicna mesta stavi najbelje i najkvalitetnije halogene, tipa Najtbrejker ili slicno. ionako se nece puno trositi.
maglenke je jako pipavo koristiti, mozda ce ti trebati jednom ili dvaput godisnje, inace ako izadjes iz magle moras odmah da ih gasis ili ti preti kazna... nazalost tako je, nisam ja pisao zakon...
znaci Najtbrejker ili neki ekvivalent tipa Cool blue ili slicno na duga i maglenke, bele diode na pozicije a ksenone 5000k na oborena i to je to.
*farovi se lako steluju stavite sve na 0 ili na 1 unutra na onom potenciometru za stelovanje iz kabine, stanete na 5m od ravnog zida, upalite farove i stelujete.
pravilno nastelovani farovi ce bacati po visini posle 5m otprilike 9-10cm nize. centrirajte farove po pravcu to bar nije tesko.

- G0XY
Sutra svakako nesto ima da padne,bila plata 
- darko qv
- Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015 - Lokacija: Sutomore
Deki,imas li dje ovako pojasnjeno kako se steluju farovi na 145=155?Ubih se da nastelujem,i da nemam automatsko stelovanje nego preko inbusa pod haubudekideki napisao:nemoj. dok se ugreju vreme je da ih gasis. isto kao duga.
GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF