Potrosnja 25L/100km!? 156 1.8 TS
Pozdrav svima.Na zalost muka me naterala da postanem novi clan foruma.
Vec godinu i po dana uzivam u voznji Alfe 156 1.8 TS 106kw, '00.
Medjutim vec par puta u prethodnih dva meseca mi se desavalo da mi nestane benzin,ali ne zato jer sam neodgovoran vozac,vec jer se potrosnja naglo povecava do abnormalnih 25L!Naime, sve je pocelo ne primanjem gasa dok je auto hladan,gusenjem preko 4000 obrtaja, i max brzinom od 180kmh,i kako je situacija bila sve losija tj kako je auto sve slabije vukao,sve duze mu trebalo da proradi kad je hladan,i kad je potrosnja skocila sa 10 na 12L ustanovio sam da je u pitanju protokomer vazduha.Zamenio sam protokomer,narucio po katalogu drugi,platio ga 5.500din,i auto je poleteo.
*Taman kad sam mislio da je problem resen,pojavio se jos veci.Nestane benzin neocekivano(a kad se auto ugasi blokira i servo i kocnice, i ni malo nije prijatno u gradskoj voznji...) izracunam, potrosnja 13,5L...sipam vozim dalje...posle par dana opet jos neocekivanije nestane benzin potrosnja ispala 17L.Odem kod majstora prikopcamo ga na kompjuter, nema gresaka nikakvih,pogledamo parametre na leru, do 2000 obrtaja kolicina vazduha trebala bi biti do 3,9 a meni je 4,2-4,5 necega,i kako se povecava broj obrtaja kao normalizuje se to.Medjutim kako ja vozim po Pozarevcu 1-2-3 stepen prenosa i mahom je na nizem broju obrtuja voznja.Majstor kaze mozda su svecice ili varijator(bregasta ide brze ili kasni ili tako nesto) ocisti i podesi svecice,kaze vozi par dana pa cemo videti.I opet mi na leru,dok sam zagrevao auto ugasi se,nema benz(tako se ponasa) a od poslednjeg nestajanja sipao sam 25L a sad je na satu 96km predjenih!?Dakle jasno je potrosnja je 25-26L!?Necu da idem kod istog majstora jer mi ne pada na pamet da placam svaki put neke sitnice i gluposti koje on smatra da su mozda u pitanju,i da vozim auto koji ako nastavi ovom tendencijom da povecava potrosnju trosice kao tenk...
* Auto je odmah posle par dana od zamene protokomera poceo lagano da gubi na snazi,radi normalno kad je hladan,jednom mi se desilo u voznji kad je bio relativno hladan u drugoj brzini pri brzini od 50km naglo izgubio na snazi i promenio zvuk(nekako utupeo) i nije hteo da vuce i ima nekako odlozenu reakciju na papucicu gasa...
* A da da napomenem i to da mi se desavalo par puta da se ugasi motor u voznji iskljucivo kad pritisnem kvacilo da presaltujem npr iz 3 u 2 ali u skretanju,kad vozim pravo i stisnem kvacilo par puta kazaljka za obrtaje udari u nulu i skoci do 1500,i onda se umiri,ali u krivini se u 70% slucajeva ugasi...
Molim svakog ko je imao slican problem i ko zna o cemu bi ovde provereno moglo da se radi,da sto pre odgovori na temu.Auto je parkiran i posto ove nema dobrih majstora za Alfu, prvo zelim da budem sigurniji sta je u pitanju pa da vidim sta mi je ciniti.
Malo sam opsirnije pisao,da bi poznavaci imali vise informacija.
Unapred hvala.
Vec godinu i po dana uzivam u voznji Alfe 156 1.8 TS 106kw, '00.
Medjutim vec par puta u prethodnih dva meseca mi se desavalo da mi nestane benzin,ali ne zato jer sam neodgovoran vozac,vec jer se potrosnja naglo povecava do abnormalnih 25L!Naime, sve je pocelo ne primanjem gasa dok je auto hladan,gusenjem preko 4000 obrtaja, i max brzinom od 180kmh,i kako je situacija bila sve losija tj kako je auto sve slabije vukao,sve duze mu trebalo da proradi kad je hladan,i kad je potrosnja skocila sa 10 na 12L ustanovio sam da je u pitanju protokomer vazduha.Zamenio sam protokomer,narucio po katalogu drugi,platio ga 5.500din,i auto je poleteo.
*Taman kad sam mislio da je problem resen,pojavio se jos veci.Nestane benzin neocekivano(a kad se auto ugasi blokira i servo i kocnice, i ni malo nije prijatno u gradskoj voznji...) izracunam, potrosnja 13,5L...sipam vozim dalje...posle par dana opet jos neocekivanije nestane benzin potrosnja ispala 17L.Odem kod majstora prikopcamo ga na kompjuter, nema gresaka nikakvih,pogledamo parametre na leru, do 2000 obrtaja kolicina vazduha trebala bi biti do 3,9 a meni je 4,2-4,5 necega,i kako se povecava broj obrtaja kao normalizuje se to.Medjutim kako ja vozim po Pozarevcu 1-2-3 stepen prenosa i mahom je na nizem broju obrtuja voznja.Majstor kaze mozda su svecice ili varijator(bregasta ide brze ili kasni ili tako nesto) ocisti i podesi svecice,kaze vozi par dana pa cemo videti.I opet mi na leru,dok sam zagrevao auto ugasi se,nema benz(tako se ponasa) a od poslednjeg nestajanja sipao sam 25L a sad je na satu 96km predjenih!?Dakle jasno je potrosnja je 25-26L!?Necu da idem kod istog majstora jer mi ne pada na pamet da placam svaki put neke sitnice i gluposti koje on smatra da su mozda u pitanju,i da vozim auto koji ako nastavi ovom tendencijom da povecava potrosnju trosice kao tenk...
* Auto je odmah posle par dana od zamene protokomera poceo lagano da gubi na snazi,radi normalno kad je hladan,jednom mi se desilo u voznji kad je bio relativno hladan u drugoj brzini pri brzini od 50km naglo izgubio na snazi i promenio zvuk(nekako utupeo) i nije hteo da vuce i ima nekako odlozenu reakciju na papucicu gasa...
* A da da napomenem i to da mi se desavalo par puta da se ugasi motor u voznji iskljucivo kad pritisnem kvacilo da presaltujem npr iz 3 u 2 ali u skretanju,kad vozim pravo i stisnem kvacilo par puta kazaljka za obrtaje udari u nulu i skoci do 1500,i onda se umiri,ali u krivini se u 70% slucajeva ugasi...
Molim svakog ko je imao slican problem i ko zna o cemu bi ovde provereno moglo da se radi,da sto pre odgovori na temu.Auto je parkiran i posto ove nema dobrih majstora za Alfu, prvo zelim da budem sigurniji sta je u pitanju pa da vidim sta mi je ciniti.
Malo sam opsirnije pisao,da bi poznavaci imali vise informacija.
Unapred hvala.
- Ducero
- Garaža: 145 Bomber,ostatak garaze zauzimaju bicikle
''Pozdrav svima.Na zalost muka me naterala da postanem novi clan foruma''.
Meni nije jasno zasto se nisi pridruzio forumu pre godinu i po dana
Trebao si lepo auto da prestavis u alfa virusu.Primetio da ima dosta ljudi koji su se pridruzili forumu tek kad su imali problem,koji nisu mogli da rese?
Ostave 2,3 posta ili su aktivni dok ne rese svoj problem.I posle toga ni traga ni glasa od njih,sve dok ne naidju na nov problem.Ja iskreno mislim da nije lepo i da nije fer prema ostalim clanovima foruma...
Nadam se da sam u pravu,a ako nisam onda se izvinjavam.
PS. dobrodosao na forum,nadam se da ce neko od kolega koji voze 156-ce moci da ti pomognu savetima.(Mogao si bar da ostavis jos neke podatke tipa: tvoju lokaciju,da bi clanovi znali odakle si,sliku avatara........)

Meni nije jasno zasto se nisi pridruzio forumu pre godinu i po dana
Trebao si lepo auto da prestavis u alfa virusu.Primetio da ima dosta ljudi koji su se pridruzili forumu tek kad su imali problem,koji nisu mogli da rese?
Ostave 2,3 posta ili su aktivni dok ne rese svoj problem.I posle toga ni traga ni glasa od njih,sve dok ne naidju na nov problem.Ja iskreno mislim da nije lepo i da nije fer prema ostalim clanovima foruma...
PS. dobrodosao na forum,nadam se da ce neko od kolega koji voze 156-ce moci da ti pomognu savetima.(Mogao si bar da ostavis jos neke podatke tipa: tvoju lokaciju,da bi clanovi znali odakle si,sliku avatara........)
I like big, fat men like you. When they fall, they make more noise. And sometimes they never get up.
https://www.facebook.com/pages/Ducero-C ... 409?ref=hl
Druze kad ti zapne ne gledas na finocu itd,jednostavo ne opterecujem se kolima i nisam iskompleksiran pa da svaki predjeni kilometar i novu mirisnu jelkicu prijavljujem na netu....Nemam nista protiv ljudi koji tako rade...Sad mi treba pomoc i to je to.Ako ne mozes da pomognes nemoj jos da mi stavljas so na ranu...dusan 145 kv napisao:''Pozdrav svima.Na zalost muka me naterala da postanem novi clan foruma''.![]()
Meni nije jasno zasto se nisi pridruzio forumu pre godinu i po dana![]()
- Ducero
- Garaža: 145 Bomber,ostatak garaze zauzimaju bicikle
Izvini ako sam te uvredio,i ne stavljam ti so na ranu....
Bar napisi odakle si pa da znamo gde da te saljemo(u servis)?
Re: Potrosnja 25L/100km!? 156 1.8 TS
Trener17 napisao:Druze kad ti zapne ne gledas na finocu itd,jednostavo ne opterecujem se kolima i nisam iskompleksiran pa da svaki predjeni kilometar i novu mirisnu jelkicu prijavljujem na netu....Nemam nista protiv ljudi koji tako rade...Sad mi treba pomoc i to je to.Ako ne mozes da pomognes nemoj jos da mi stavljas so na ranu...dusan 145 kv napisao:''Pozdrav svima.Na zalost muka me naterala da postanem novi clan foruma''.![]()
Meni nije jasno zasto se nisi pridruzio forumu pre godinu i po dana![]()
Posteno,
Izvini ako sam te uvredio,i ne stavljam ti so na ranu....
Bar napisi odakle si pa da znamo gde da te saljemo(u servis)?
I like big, fat men like you. When they fall, they make more noise. And sometimes they never get up.
-
gilegi
- Drug Član

kakav si protokomer stavio? Ako je čajniz daj ga spaliti plamenobacačem i kupi originalni pa makar i polovan. Ima ovde tema negde kako se proverava ispravnost protokomera merenjem otpora kontakata.
Drugo, neispravna lambda sonda može da utiče na potrošnju prilično, otkači je pa se vozi bez nje pa vidi kako se ponaša auto.
Treće, to što se gasi mogu biti sem protokomera kablovi, falš vazduh, motorić minimuma i pumpa za gorivo.
To ovako na daljinski, a detaljno jedino u krštenom servisu.
Drugo, neispravna lambda sonda može da utiče na potrošnju prilično, otkači je pa se vozi bez nje pa vidi kako se ponaša auto.
Treće, to što se gasi mogu biti sem protokomera kablovi, falš vazduh, motorić minimuma i pumpa za gorivo.
To ovako na daljinski, a detaljno jedino u krštenom servisu.
- Sloba
- Garaža: Alfa Romeo 147 Distinctive Selespeed
Što se tiče auta-problema koji imaš, on uopšte nije mali ni beznačajan, pa je prosto neverovatno da majstor nije mogao makar da ga locira..!?
Pogledaj ovaj post viewtopic.php?f=13&t=10185 ,ima veoma korisnih informacija po pianju izbora dobrog majstora...
Koliko vidim iz prvog posta, iz Požarevca je...dusan 145 kv napisao: Bar napisi odakle si pa da znamo gde da te saljemo(u servis)?
Za Trener17:
Što se tiče auta-problema koji imaš, on uopšte nije mali ni beznačajan, pa je prosto neverovatno da majstor nije mogao makar da ga locira..!?
Pogledaj ovaj post viewtopic.php?f=13&t=10185 ,ima veoma korisnih informacija po pianju izbora dobrog majstora...
BMW is like a tampon, every pussy needs one...
- Alfa 156 Kacarevo
- Garaža: Alfa Romeo 156 2.0TS 8v
Pa vukao je fals jer se otkacila ona velika selna iza protokomera,ali sam stavio drugu i zategao,i isto je,tj jos gore... Sve to sto ste naveli je za mene spansko selo...jedino mogu majstoru da sugerisem na takve stvari...Protokomer je italijan neki,bar tako su mi rekli u prodavnici,a moj stari protokomer je boshov...
Zaboravio sam dodati da mi auto u zadnje vreme radi kao traktor povremeno,pa cak i kad nije hladan,kad stanem,u leru je,izadjem stanem iza i slusam izduv on nekako prpori kao dizel,kao traktor ne znam...
Mozda jos negde vuce fals,mozda je nesto od toga sto ste naveli, ALI DA LI JE MOGUCE DA SA 25L PREDJEM SAMO 96km !? Uz napomenu da je normalna gradska voznja u pitanju...Auto je trosio 10L i kad je imao malih problema sa protokomerom...
Mozda bi neki od pomenutih dijagnoza trebao da pokaze kompjuter za dijagnostiku?Ne pokazuje nista,nema gresaka...
Zaboravio sam dodati da mi auto u zadnje vreme radi kao traktor povremeno,pa cak i kad nije hladan,kad stanem,u leru je,izadjem stanem iza i slusam izduv on nekako prpori kao dizel,kao traktor ne znam...
Mozda jos negde vuce fals,mozda je nesto od toga sto ste naveli, ALI DA LI JE MOGUCE DA SA 25L PREDJEM SAMO 96km !? Uz napomenu da je normalna gradska voznja u pitanju...Auto je trosio 10L i kad je imao malih problema sa protokomerom...
Mozda bi neki od pomenutih dijagnoza trebao da pokaze kompjuter za dijagnostiku?Ne pokazuje nista,nema gresaka...
Citao sam neki text, i nekako me vuce da je problem jos uvek u protokomeru vazduha...Jer kad je bio stari protokomer potrosnja je skocila sa 10 na 13,5L i auto je imao slabiju snagu i mnogo je zezao kad je hladan, a kad sam stavio novi potrosnja je skocila na 17 pa na 25L, a gasi se u praznom hodu u voznji(mada iskljucivo u krivinama,ne znam zasto bas samo tad), imao je snagu samo par dana nakon ugradnje i posle je izgubio,ali ne zeza dok je hladan...Stari protokomer je Bosch a novi je neki levi satro italijanski...Mozda da probam da vratim stari protokomer,pa ako je to u pitanju da odem sa ovim protokomerom u radnju i trazim Bosch uz doplatu ili ako odbiju da im odvedem trzisnu inspekciju...Mada mi je majstor rekao da komp pokazuje da je protokomer dobar,mada ja nesto previse ne bih da se oslanjam na dijagnostiku jer je pokazivao da je protokomer dobar i pre kad nije valjao....Sta vi mislite?
- flojd
- Garaža: Giulietta 1.4 TB
EX alfa romeo 33 1.7 IE Imola
EX alfa romeo 33 1.7 IE
EX Alfa Romeo 156 1.8TS 2001g - Lokacija: Pirot
Taj motor ne verujem da moze da trosi 10 litara u gradu normalna potrosnja u gradskoj voznji oko 12 litara ja mislim,protokomer jedino bosch svi ostali zamenski kolko znam se nisu dobro pokazali,u krivinama se gasi jer servo pumpa optereti motor pretpostavljam.Znaci za pocetak promeni protokomer stavi orginal sa istim kataloskim brojem ko sto je tvoj stari ne stavljaj zamenske ocisti leptir usisa kada stavis nov protokomer resetuj parametre motornog kompijutera pa nas izvesti sta se desava!
- Bogdan156
- Garaža: Alfa Romeo 156 2.4 JTD M-jet
Mislim da je najbolje da odes kod nekog proverenog majstora kao sto si i sam rekao, sve je to lepo sto ces ti procitati ovde i ne kazem da ljudi nisu u pravu, najverovatnije jesu i bili su svaki put kada sam ja imao neki problem ali kvalitetan majstor ti je najbolje resenje. Pogledaj malo po forumu, ima topic u area servizio a ja mogu da ti preporucim mog majstora koji se nalazi u Bg-u doduse..
- Dewillex
- Garaža: Alfa Romeo 147 selespeed
Nemam, u ovaj od 106kw(144ks) nisu ugradjivali fabricki valjda...Dewillex napisao:JEL IMAŠ KATALIZATORE? Ako imaš skidaj odmah.
Kako se ranije nije gasio u krivinama,odnosno zasto odjednom i ako jeste to sto kazes kako to resiti?
I najbitnije, ne bih da pucam pare da idem nekim redom, i da posle svake nove investicije vozim auto koji mozda jos poveca potrosnju pa trosi preko 30L, i onda ako nije ni to,onda ajde sad ovo,pa ista prica,pa ako nije ni to ajde ono...I npr ako iz prve ne ubodem uzrok, mogu da zamenim bespotrebno delove i potrosim puno novca,a mozda uopste i ne resim problem zamenama...
Nadam se da me razumete...
I niko da mi odgovori kako je moguce da ovaj motor prozdre 25L...
Pa ja ti kazem koliko je trosio,nemam razloga da lazem.flojd napisao:Taj motor ne verujem da moze da trosi 10 litara u gradu normalna potrosnja u gradskoj voznji oko 12 litara ja mislim,protokomer jedino bosch svi ostali zamenski kolko znam se nisu dobro pokazali,u krivinama se gasi jer servo pumpa optereti motor pretpostavljam.Znaci za pocetak promeni protokomer stavi orginal sa istim kataloskim brojem ko sto je tvoj stari ne stavljaj zamenske ocisti leptir usisa kada stavis nov protokomer resetuj parametre motornog kompijutera pa nas izvesti sta se desava!
Kako se ranije nije gasio u krivinama,odnosno zasto odjednom i ako jeste to sto kazes kako to resiti?
I najbitnije, ne bih da pucam pare da idem nekim redom, i da posle svake nove investicije vozim auto koji mozda jos poveca potrosnju pa trosi preko 30L, i onda ako nije ni to,onda ajde sad ovo,pa ista prica,pa ako nije ni to ajde ono...I npr ako iz prve ne ubodem uzrok, mogu da zamenim bespotrebno delove i potrosim puno novca,a mozda uopste i ne resim problem zamenama...
Nadam se da me razumete...
I niko da mi odgovori kako je moguce da ovaj motor prozdre 25L...
-
gilegi
- Drug Član

Moguće je i 30. Mislim da bi stvarno trebalo da odeš kod nekog mehaničara koji se razume u TS motore, preko foruma dalje nema smisla. Ili ako hoćeš sam, nabavi servisno uputstvo pa redom proveravaj protokomer, lambda sondu, benzinsku pumpu, paljenje (bobine, kablove svećice, komutatore), varijator, motorić minimuma, vakuum. Sve tamo lepo piše.
- sErGiO
- Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Samo nađi dobrog majstora, proverenog i iskusnog sa Alfinim motorima i sve će biti u redu. U Beogradu ima nekoliko dobrih majstora kao što je Deša ili Ninić (naročito kada je dijagnostika u pitanju) i oni bi sasvim sam siguran rešili tvoj problem bez da ti kažu kupi ovo, pa kupi ono pa ćemo da vidimo, nego bi mogli tačno da ti kažu šta nije u redu i da to poprave/zamene. Za Požarevac nemam pojma, možda kolega Flavio može da ti pomogne, pošalji mu privatnu poruku preko foruma.
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
- flojd
EX alfa romeo 33 1.7 IE
to i jeste najpametnije otici kod nekog proverenog majstora da se utvrdi na dijagnostici sta tacno ne valja to je uvek jeftinija varijanta 
Druze bio sam kod coveka u PO na dijagnostici i uredjaj ne pokazuje ni jednu gresku...Svi parametri su OK osim kolicine vazduha, koja umesto max 3,9 iznosi 4,2 i ide do 4,8. On kaze da je to moguce zbog svecica,ocisti ih podesi vrati,ono jos gore u praksi, pa onda kaze mozda je varijator,da kao nije usaglasen rad da nesto ide brze ili kasni,da treba da se prezubi...ne znam sta,ja sam strucnjak za potpuno drugu oblast.A meni vise ne pada na pamet da mi ide redom sa svojim netacnim pretpostavkama i uzima po 2-3k dinara svaki put kad odem... Na toj dijagnostici pokazuje da je protokomer ok,kao i sve ostalo... A povecan vazduh mi je pokazivao i pre promene protokomera i sad je isto...Da ne treba mozda nesto da se resetuje ili tako nesto posle te promene protokomera?flojd napisao:to i jeste najpametnije otici kod nekog proverenog majstora da se utvrdi na dijagnostici sta tacno ne valja to je uvek jeftinija varijanta
- flojd
EX alfa romeo 33 1.7 IE
Uvek se resetuje motorni kompijuter posle zamene bilo kog davaca da bi se prilagodio novim parametrima zbog varijatora nemoze biti ovoliko velika potrosnja to je sigurno ti imas prebogatu smesu sad treba samo dobar majstor da utvrdi zbog cega moze biti sto stvari tesko je nagadjati ovako preko foruma!
- dekideki
- Drug Član

- Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
mala je verovatnoca da je sve u redu na dijagnostici a da auto toliko trosi.
jedina opcija koja je neverovatna ali meni logicna je da ti negde curi gorivo na ulicu. to sam dva-tri puta video, kad su automobili male kubikaze trosili kao V12 5000+ccm... curi...
pretresi ceo sistem goriva, od pumpe rezervoara, spojeva, sve cevi, rejl, povratni vod, gumene zavrsetke cevi... sve.
jedina opcija koja je neverovatna ali meni logicna je da ti negde curi gorivo na ulicu. to sam dva-tri puta video, kad su automobili male kubikaze trosili kao V12 5000+ccm... curi...
pretresi ceo sistem goriva, od pumpe rezervoara, spojeva, sve cevi, rejl, povratni vod, gumene zavrsetke cevi... sve.
-
gilegi
- Drug Član

Treba da se resetuje majstor. Idi kod nekog drugog, taj nema blage veze.
Proverio sam serijski broj protokomera starog Bosch i novog Hoffer(ITA) i isti je... Kod nas u PO samo jedan radi AR i kao dobar je,svi salju kod njega,ali eto...Nego kako se resetuje to sto treba nakon promene protokomera,ja sam to promenio pre mesec dana ali nisam to uradio,jel mogu to sam ili sta?
- SCHUMACHER
- Garaža: Ex ALFA ROMEO 155 2.0 8V T.SPARK
Ex ALFA ROMEO 145 1.4 16V T.SPARK
ALFA ROMEO 155 2.0 16V T.SPARK
ALFA ROMEO 156 1.9 JTD
ALFA ROMEO 166 2.4 JTD
ALFA ROMEO 166 3.0 V6 24V - Lokacija: PODGORICA
Pozdrav trener,predlazem ti kao i svi da podjes kod nekog "renomiranog" majstora za Alfe,sigurno te "muci" neka sitnica i mi mozemo samo da nagadjamo sta bi moglo biti.Ako trenutno nisi pri parama,ne bi lose bilo da nadjes nekog ko ima 156 1.8 ts i da polako pasujete sa njegove dio po dio (protokomjer,komutatore itd) to sto se moze lako skinuti i vratiti,tako ces lakse steci sliku sta je u kvaru jer moze uzrok biti i lambda sonda koja salje pogresne informacije o smjesi i povecava potrosnju,moze biti i jako zaprljan filter vazduha,mogu biti svjecice kao i kablovi svjecica-moze biti milion stvari...Vidim da se cudis kako moze da trosi 25l/100k sto me dovodi do zakljucka da ti je neki zalubljenik u njemacka vozila punio glavu,ako jeste okani se takvih,bar dok ne rijesis problem,samo ce te nervirati i nista drugo.Ako ti je za utjehu,mog kuma Golg gti 1.8 je sa 10l prelazio 10km,kako,pojma nemam ali je bio bas "rastelovan"...
"Tresu se soliteri,
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
- Alfanatic
- Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
...................................... - Lokacija: Indjija
Ovo je iz ličnog iskustva. Benzinac od 1.400 kubika može da proguta 20 litara, pa i više. Ukoliko je zapušen katalizator može napraviti žešće probleme, lambda sonda ume da poludi i da daje totalno sumanute parametre, itd. Ne postoji 156-ica u koju nije ugrađivan katalizator, samo je pitanje da li je auto urađen po Euro 2 ili Euro 3 standardu. Neki provereni majstori savetuju da se katalizator menja već nakon 100.000 km, pogotovo uz ovo naše gorivo, ali pošto je to poprilična stavka retko ko se toga pridržava. Dakle, lično sam prisustvovao skidanju katalizatora sa Alfe 145 koji je totalno propao i zapušio izduv, pa je nakon skidanja još pola sata auto izbacivao garež. Pre toga su promenjene čak tri lambda sonde i problem sa potrošnjom nikako nije rešen. Pride je i pumpa sipala gorivo kao luda zbog loših podataka i dizne su liptale toliko da je dolazilo do mešanja goriva i ulja. Sve to zbog zapušenog katalizatora, auto je loše vukao, trzao, bio bez performansi i gutao gorivo. Nakon skidanja katalizatora i čišćenja celog sistema sve je profunkcionisalo (uz dobru lamda sondu!) i auto je na otvorenom trošio oko 7 litara! Na žalost, posledica je da je i pumpa brzo izdahnula, a njen loš rad manifestovao se povremenim gašenjem auta u vožnji, odbijanja da upali dok se auto malo ne zaljulja u predelu gepeka i slično. Da rezimiram, ako se auto zapusti onda problem stiže problem, a samo jedan loš katalizator moiže izazvati lančanu reakciju. Naravno, tu je uvek i pitanje varijatora i još gomile stvari koje samo dobra dijagnostika i pravi majstor mogu da detektuju, ali pošto je neophodna hitna pomoć i brz savet, ja bih svakako pod broj jedan postavio pitanje koliko je auto (zaista) prešao i u kakvom stanju je izduv (katalizator), a nakon dobijenog odgovora posvetio bih se proveri stanja lambda sonde! Za njenu dijagnostiku je potreban specijalan osciloskop i ako moram da preporučim nekoga ko je iskusan i ko poseduje dijangnostiku, onda bih svakako spomenuo auto servis Ninić (kao i Mišu) gde je pomenuta 145-ica vraćena u život!
Nadam se da će problem brzo biti rešen...
Nadam se da će problem brzo biti rešen...
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER