Vozačima za dodatnu opremu treba 300 evra

Offtopic, kafenisanje, itd...
Korisnikov avatar
DogoArgentino
Garaža: Alfa `02 god. 147 1.6 TS 120 ks
-----------------------------
Fabia `08 god. 1.2 HTP 70 ks
Pridružio se: Sub Feb 20, 2010 9:43 am

Vozačima za dodatnu opremu treba 300 evra

Uto Sep 14, 2010 3:32 pm

Stize dopuna novog zakona, koja svakako ne ide u korist vozacima....

Strasno je sta sve nece izmisliti da bi nam uzimali novac...
Sto i ne cudi jer su vozaci veliki prihod drzavi (akcize nagorivo, registracije, porezi, kazne itd itd... ) a automobila je mali milion...

stare prve pomoci smo menjali za nove kada je izasao novi zakon, a sad cemo ih opet morati menjati npr... UZAS...

Najznačajnije novine
- zimske gume za sva četiri točka
- obavezna upotreba lanaca
- obavezan komplet sijalica za dato vozilo
- zabrana zatamnjivanja prednjih i zadnjih stakala
- ne može se registrovati vozilo sa volanom s desne strane

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/207023 ... a-300-evra
ZNAM MILION PRIMERA GDE SU LJUDI PRODALI NJIVU I KUPILI AUDI, PASAT, BMW ILI MERCEDES... ALI NIKADA NISAM CUO DA JE NEKO PRODAO NJIVU I KUPIO ALFU...
Slika
milance
Garaža: alfa romeo 147 1.9 jtd 16v
Pridružio se: Čet Jan 15, 2009 10:12 am

Re: Vozačima za dodatnu opremu treba 300 evra

Uto Sep 14, 2010 3:53 pm

neke od ovih stvari je i bio red da se uvede konacno......
-rezervne sijalice treba svaki savestan vozac da ima (sem naravno xenonskih sijalica koje ni ne moze sam da promeni)
-zatamnjena stakla niko sem drzavnih sluzbenika ne treba da ima,cak ni tih 25%
-o volanu sa leve strane ne treba ni trositi reci(cista budalastina sto je uopste i dozvoljeno)
-za gume i lance jesu preterali,treba zimske gume ali je dovoljno samo na pogonskim tockovima,ja iskreno imam sve cetiri ali ok......

tako da nije to nista strasno,nego uvode red kojeg se naravno nece no ini pridrzavati a kamoli mi....
ki
kilson
Drug Član
Drug Član

Uto Sep 14, 2010 5:32 pm

milance napisao:-o volanu sa leve strane ne treba ni trositi reci(cista budalastina sto je uopste i dozvoljeno)
:shock:
milance

Uto Sep 14, 2010 5:38 pm

pardon sa desne strane....
u zaru borbe sam pogresio :D
Korisnikov avatar
Alfa 156 Kacarevo
Garaža: Alfa Romeo 156 2.0TS 8v
Pridružio se: Ned Maj 09, 2010 9:46 pm

Uto Sep 14, 2010 5:57 pm

pojas vide ubistvo ne
Antisha
Korisnikov avatar
vnov
Garaža: Ex Alfa Romeo 147 1.6TS 120ks+chip
Ex Alfa Romeo Sprint QV 1.7 8v
Ex Škoda Octavia A5 FL 1.4TSI
Ex Fiat Punto Sporting 1.2 16v
Ex Alfa Romeo GT 1.9jtd 16v
Alfa Romeo Giulietta Sprint 1.4 tb 2020
Škoda Kodiaq
Peugeot speedfight 3
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 5:27 pm

Uto Sep 14, 2010 7:04 pm

DogoArgentino napisao:Stize dopuna novog zakona, koja svakako ne ide u korist vozacima....

Sto i ne cudi jer su vozaci veliki prihod drzavi (akcize nagorivo, registracije, porezi, kazne itd itd... ) a automobila je mali milion...

stare prve pomoci smo menjali za nove kada je izasao novi zakon, a sad cemo ih opet morati menjati npr... UZAS...

Najznačajnije novine

Nemogu da verujem za stakla to mi je najveći problem, kakva budalaština dozvoljena bočna a zadnje nemože, na šta će auto da mi liči neskidam dok mi kaznu ne napišu.
Slika
gi
gile
Drug Član
Drug Član

Uto Sep 14, 2010 7:06 pm

Obavezne zimske gume su mi sasvim OK, sijalice onako, prva pomoć je smehotresna olimpijada hahaha hahaha hahaha
JaMaL
Garaža: 75 TS
75 TB
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 9:04 pm

Uto Sep 14, 2010 7:11 pm

sve je ok...

stakla treba malo bolje regulisati a ne samo lupiti opstu zabranu ali ajde...

zimske gume su realno obavezne... sijalice su beznacajno jeftine da bi bile problem... mislim da imam 2-3 kompleta u kolima...

volan... takodje... idi na ostrva pa se vozi levom stranom sa desnim volanom.. vrlo logicno...

nista novo i nista sto ce me pogoditi... sve imam na svakim kolima od kako sam polozio vozacki... i mnogo vishe od toga... :)
Korisnikov avatar
dejan555
Garaža: 147 2.0 TS selespeed
Piaggio X8 200ccm
Pridružio se: Pet Jun 12, 2009 8:26 pm

Uto Sep 14, 2010 8:50 pm

Šteta za gume na sva 4 - ja sam sad baš hteo da kupim nove optigrip
i da ih vozim stalno pozadi jer bolje da je nova nego da
vozim ovu pireli zimsku 6 godina staru ali dobro ...

Šta je komplet sijalica za dato vozilo?
Ja sam recimo čim sam kupio auto izmenjao sve u farovima
(4xH7 i 2xH1) i imam punu kesu tih ispravnih starih sijalica koje sam skinuo.
Imam i 2 žute za žmigavce koje sam kupio u bugarskoj da potrošim one njihove pare.
Mislite da će to da mi prihvate kao komplet za dato vozilo ako nije sve spakovano
u onoj plastičnoj kutiji??? (ok, dodao bi i pozicije ali nije u tome poenta).

Kablove za paljenje ili rezervni akumulator ne pominju?
Menjam kablove za uže za vuču dužine 3-5m hahaha hahaha hahaha

Zimi bi mogli da kontrolišu i da li je nekome zaledila tečnost za pranje vetrobrana,
čisto staklo to je daleko korisnije od 1. pomoći koju niko ne zna da koristi.

Evo ima i link za druge zemlje:
http://translate.google.com/translate?h ... infos.html
Korisnikov avatar
Alex156
Garaža: Alfa Romeo 156 2.5v6 (2002)
Pridružio se: Sre Feb 11, 2009 7:22 pm

Uto Sep 14, 2010 9:15 pm

vnov napisao:
DogoArgentino napisao:Stize dopuna novog zakona, koja svakako ne ide u korist vozacima....

Najznačajnije novine

Nemogu da verujem za stakla to mi je najveći problem, kakva budalaština dozvoljena bočna a zadnje nemože, na šta će auto da mi liči neskidam dok mi kaznu ne napišu.
:podrzava :podrzava :podrzava Nemoj da se brines za kaznu ako je stvarno tako brzo cemo je dobiti od onog cike sto svaki dan blei ispred Lazarevica na semaforu, budalastine zive kao i sve ostalo u ovoj drzavi...
A i ovo za sijalice je isto glupost nevidjena meni da zamenim bilo koju sijalicu na prednjim farovima treba dizalica i ceo arsenal kljuceva plus jedno dva sata vremena....
Slika
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član
Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:11 pm

Uto Sep 14, 2010 9:36 pm

komplet sijalica je skup novih i ispravnih sijalica dovoljnih da se zameni polovina (leva ili desna, kapirate) sijalica na kolima.
kod mene npr.
2 H1
1 H3
1 pozicija prednja
1 pozicija zadnja
1 za stop svetlo

jedina moja primedba su lanci. odakle im ta glupost. pa ko ide na planinu taj ce da vuce lance sta ce nekome u BG ko i ne vozi kad je sneg na kolovozu... fuj

prva pomoc je obavezna i takve stvari podrzavam. mnogi imaju komplet a u njemu vise nema no sto ima. kazem, da Bog da nikad nikome ne trebao...

desni volan je ludost voziti, ne vidis bre nista a farovi ti bacaju kontra... ma uzas.

gume takodje, vazne su za kola, sve 4. podrzavam...
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 6:43 pm

Uto Sep 14, 2010 10:04 pm

Bas tako, zna se gde i kada treba da se nose lanci. Imam sve ovo, mene nece mnogo da pogodi, ali treniranje strogoce me vec uzasno nervira. Stalno nesto izmisljaju...

Prosle zime me uhvatio sneg u letnjim gumama, i to losim. Nikako nisam nalazio vremena da stavim zimske. Sam Bog me spasio tog dana da se ne zakucam u drugi auto na semaforu, ni sam ne znam kako sam se zaustavio. Cim sam se dovukao kuci, pravac vulkanizer...
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
Korisnikov avatar
AlfistaNS
Garaža: Alfa Romeo
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 10:13 am

Uto Sep 14, 2010 10:17 pm

Kazna za voznju bez zimskih guma-3000din,kupovina zimskih guma 300eu :)
Kad pogledas,ne isplati se kupiti :grin:
Cuore Sportivo
alfaskorpion
Garaža: AUDI A4 B8
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 7:53 pm

Uto Sep 14, 2010 10:45 pm

Ovo sa staklima je totalna budalastina! :banghead:

edit: bez politike!
busso trsi Sline
Korisnikov avatar
vnov
Škoda Kodiaq
Peugeot speedfight 3

Sre Sep 15, 2010 6:33 am

Alex156 napisao:
vnov napisao:

Najznačajnije novine

:podrzava :podrzava :podrzava Nemoj da se brines za kaznu ako je stvarno tako brzo cemo je dobiti od onog cike sto svaki dan blei ispred Lazarevica na semaforu, budalastine zive kao i sve ostalo u ovoj drzavi...
A i ovo za sijalice je isto glupost nevidjena meni da zamenim bilo koju sijalicu na prednjim farovima treba dizalica i ceo arsenal kljuceva plus jedno dva sata vremena....
Za njih se nesikiram nediraju nas distributere ;)
Slika
Korisnikov avatar
DogoArgentino

Sre Sep 15, 2010 7:55 am

Mada je sad najisplativije resenje uzeti gume za obe sezone...
ili umesto 4 zimske neke nize klase (tigar npr) i 4 letnje nize klase uzeti jedan set za sve sezone dobrih guma

" Postoje i gume za sve sezone, koje mogu da zadovolje i zimske uslove i nećemo praviti nikakav problem ukoliko neko ima ove pneumatike - navodi Hadžić. "

Sto se tice prve pomoci, trebalo bi da se jasno definise sta ona treba da sadrzi i da kupis jednom i miran si... a ne da kupujemo kojekakve budalastine sa znakom prve pomoci koje se prodaju po radnjama a ne ispunjavaju to sto treba...
ZNAM MILION PRIMERA GDE SU LJUDI PRODALI NJIVU I KUPILI AUDI, PASAT, BMW ILI MERCEDES... ALI NIKADA NISAM CUO DA JE NEKO PRODAO NJIVU I KUPIO ALFU...
Slika
milance

Sre Sep 15, 2010 8:10 am

Sa staklima jeste glupo to sto ne smeju prednje i zadnje vec treba zabraniti sve....
koja je poenta toga???kao da se ne vidite u autu???
a ona prica stiti od sunca i te stvari...onda stavi tonirana kao sto fabrika stavlja i super.....
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Sre Sep 15, 2010 9:16 am

Ima tu nekoliko problema:

1) Slažem se da bi svi trebalo da imamo sve 4 zimske gume ALI, isto tako piše i da nije obavezno leti voziti letnje gume što opet nije dobro jer svima iole upućenima je poznato koliko su zimske gume leti loše. Mnogi nemaju 2 seta felni jer nemaju pare za njih i/ili nemaju gde da ih drže pa će nastaviti da voze cele godine sa zimskim gumama. Mislim da je malo preterano na ovu bedu i sirotinju terati ljude da imaju baš sve 4 zimske ali ajde. Ja sam ionako planirao uskoro da uzmem 4 zimske gume na stare 15" alu felne pa mi to ne predstavlja nepredviđeni trošak ali mnogim ljudima će to biti veliki problem.

2) Imati lance u gepeku kao obaveznu zimsku opremu je čista glupost, sem ako se ne ide na put gde je saobraćajnim znakovima regulisano da se moraju imati lanci.

3) Za sijalice je takođe glupost jer mnogi iako imaju sijalice u gepeku nema šanse da ih zamene na licu mesta jer je auto tako konstruisan.

4) Svako bi trebalo da ima kompletnu prvu pomoć kod sebe za nedaj bože ali menjati svake godine sadržaj prve pomoći je samo još jedan dokaz ljudske gluposti u ovoj napaćenoj Srbiji. Pa još i toplo ćebe uz komplet prve pomoći?!?

5) Sajla za vuču kao deo obavezne opreme je još jedan od bisera novog pravilnika.

Sve u svemu, kao i obično, pravilnik su pisali nekakvi "profesori" koji žive u nekom paralelnom univerzumu koji nema mnogo veze sa stvarnošću. Kad se na ovih 300e doda još i trošak za nove tablice, novu saobraćajnu dozvolu, nenormalne cene za registraciju i gorivo, očajni putevi onda nam preostaje samo da se odselimo u neku bolje organizovanu i uređenu državu :fight_twak:
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
vnov
Škoda Kodiaq
Peugeot speedfight 3

Sre Sep 15, 2010 9:48 am

Sad slušam na radiju za stakla prednja ništa, bočna u liniji vozača 25% a pozadi koliko ti volja,to izgleda svako tumači kako mu odgovara, jel ima negde dopuna tog zakona da se pogleda.
Slika
Korisnikov avatar
DogoArgentino

Sre Sep 15, 2010 10:06 am

Ma to su gluposti... kako pandur moze da proceni da li je tvoje bocno zatamnjeno do 25 % :glare:
Postoje metode, ali na licu mesta prilikom zaustavljanja je to neizvodljivo :S

Mislim da cu ipak odustati od zatamnjivanja (ili bar dok se konkretno ne donese odluka sta i kako) jer nemam nameru da se natezem s njima ako pocnu da zaustavljaju zbog toga....

evo nesto sam iskopao na netu i kaze od prilike isto sto i ovo tvoje Vlado..:

Zatamnjivanje auto-stakala nije zabranjeno nijednim članom novog Zakona o bezbednosti saobraćaja republike Srbije.

Ova oblast regulisana je novom Uredbom, tj. članom 72 Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima koji je stupio na snagu 14.09.2010 , čime je dozvoljeno zatamnjivanje stakala iza stuba mogu biti naknadno zatamnjena bez ograničenja, a ukupno dodatno zatamnjenje stakala u ravni vozača do 25%.

Napomena:U nekim medijima je objavljeno da se ne sme zatamnjivati zadnja šoferšajbna što je apsolutno netačno. U članu 72 Pravilnika stoji da se vetrobran ne sme zatamnjivati, a u članu 4 tačka 8 Pravilnika stoji "Vetrobran je okno na PREDNJOJ strani motornih vozila", pa samim tim jasno je da se samo prednja šoferšajbna ne sme zatamnjivati, jer zadnji vetrobran spada u "ostala stakla koja nisu u ravni vozača" i koja se mogu naknadno zatamniti bez ograničenja.

To se odnosi na novi zakon (u tekstu su naveli pogresan datum stupanja), ali je pitanje da li to ostaje ovako posle ove dopune ili je promenjeno

a evo i jos jednog teksta:

- Zatamnjivanje stakala

Bočna stakla u ravni vozača mogu biti naknadno zatamnjena tako da ukupna vrednost prigušenja svetla ne prelazi 25%. Ostala stakla na vozilu osim vetrobranskog stakla mogu biti naknadno zatamljena.
Stepen refleksije stakala na vozilu ne sme prelaziti 15% kako ne bi došlo da zaslepljivanja drugih učesnika u saobraćaju.

http://www.informisanje.info/2009/10/pr ... ma-vozila/
Slika
Bogdan156
Garaža: Alfa Romeo 156 2.4 JTD M-jet
Pridružio se: Sub Jun 13, 2009 9:18 am

Sre Sep 15, 2010 10:27 am

Sledeci auto koji budem uzeo bio to BMW, Alfa ili nesto trece zatamnicu 100 %, ne mogu da izdrzim vrucinu kada mi auto stoji na suncu 100 godina a i mnogo doprinosi izgledu.
Korisnikov avatar
Woodoo
Garaža: Službeni
Pridružio se: Sre Dec 10, 2008 3:14 pm

Sre Sep 15, 2010 10:34 am

DogoArgentino napisao:Ma to su gluposti... kako pandur moze da proceni da li je tvoje bocno zatamnjeno do 25 % :glare:
Postoje metode, ali na licu mesta prilikom zaustavljanja je to neizvodljivo :S
Mislim da panduri nece proveravati na licu mesta nego ce se to raditi prilikom registracije. Nece biti moguca registracija ako je zatamnjenje iznad propisanog sto znaci da pandur mora da te otera na vanredni tehnicki pregled da bi proverio procenat zatamnjenja.
milance

Sre Sep 15, 2010 10:44 am

@woodo uoravo tako,u novom sadu znam provereno bilo je slucajeva da te zaustave,iskljuce iz saobracaja,ides na vanredni tehnicki pregled,placas kaznu......
i cak servis gde je vrsen tehnicki dobio opomenu jer je to pustio ali su se oni pravdali da kod njih kada je bio nije imao zatamnjena stakla......
u novom sadu ce biti jos rigorozniji ovih dana-proverena informacija....
milance

Sre Sep 15, 2010 10:48 am

Bogdan156 napisao:Sledeci auto koji budem uzeo bio to BMW, Alfa ili nesto trece zatamnicu 100 %, ne mogu da izdrzim vrucinu kada mi auto stoji na suncu 100 godina a i mnogo doprinosi izgledu.
koliko se secam ti si mlad momak,tako da razumem ovu izjavu :D
verovatno jos ni ne radis tako da ti otac odrzava auto(uzivaj dok mozes) a isto tako i placa kazne a kada pocnes ti to radis promenices se brzooooo......
veruj znam po sebi :D
alfaskorpion
Garaža: AUDI A4 B8
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 7:53 pm

Sre Sep 15, 2010 10:56 am

milance napisao:Sa staklima jeste glupo to sto ne smeju prednje i zadnje vec treba zabraniti sve....
koja je poenta toga???kao da se ne vidite u autu???
a ona prica stiti od sunca i te stvari...onda stavi tonirana kao sto fabrika stavlja i super.....

Kao prvo koja je poenta da ti mozes da vidis putnike u autu posto vidim da ti to predtsavlja problem ? Zasto bi bilo ko zavlacio nos u tudju privatnost ? Znam da su na ovom podrucju popularne emisije tipa Veliki brat i Farma koje predstavljaju klasicno posmatranje tudje privatnosti , ali manite se toga....
Druga stavr da si ikada vozio zatamnjena stakla u odnosu na fabricki tonirana uvideo bi da to nije budalastina i da stvarno postoji velika razlika u zagrevanju auta sto mogu da ti potvrde mnogi ovde . Zbog cega bi vladini radnici kako kazes mogli da imaju zatamnjena stakla i svoju privatnost a mi ne ? Zasto su oni bolji ?
busso trsi Sline

Povratak na “Cafeteria da Romeo”