temparatura motora i termostat na 147
- al.ro.147
- Garaža: 147 1.6 ts
159 1.8 mpi - Lokacija: Uzice
Na mojoj 147 1.6TS sam pratio neko vreme temparaturu motora na instrument tabli i primetio vrlo zanimljivu stvar koju nisam (bar se ne sećam) uočio na drugim automobilima, a vozio sam ih bar 15 razlicitih marki dok sam radio u jednoj rent-a car firmi...
sta se dogadja...kada se motor zagreje temparatura je 90C a zatim bude par minuta na toj temparaturi i onda polako počne da pada do 75-80C(trebalo bi da se tada termostat otvara).Tu se stabilizuje par minuta i onda počne opet da raste do 90C, bude koji minut, opet polako padne na 75-80C a zatim krene opet polako da raste do 90C.Pomenuta stvar se kontinualno ponavlja u toku voznje...
da li je to normalno na alfama ili ne, jer ostali automobili koliko se secam uvek drze oko 90C i to samo malko pada gore-dole?
Da li postoji neki problem sa termostatom ili ne?
sta se dogadja...kada se motor zagreje temparatura je 90C a zatim bude par minuta na toj temparaturi i onda polako počne da pada do 75-80C(trebalo bi da se tada termostat otvara).Tu se stabilizuje par minuta i onda počne opet da raste do 90C, bude koji minut, opet polako padne na 75-80C a zatim krene opet polako da raste do 90C.Pomenuta stvar se kontinualno ponavlja u toku voznje...
da li je to normalno na alfama ili ne, jer ostali automobili koliko se secam uvek drze oko 90C i to samo malko pada gore-dole?
Da li postoji neki problem sa termostatom ili ne?
- Viper
- Garaža: Alfa Romeo 156 2.0 JTS
Audi Q5 2.0 TDI Quattro
Kawasaki ER-6n
Yamaha Tmax 500 - Lokacija: Kac
Re: temparatura motora i termostat na 147
Najverovatnije ti je termostat pred crkavanjem, trebalo bi da drzi temperaturu oko 90 stepeni.
"I lived with you for twenty years: how many deeds,events and men went by! Today, i remember them,each and every one.I have, for Alfa the tenderness of a first love.The pure affection of a child for his mother."
Enzo Ferrari
Enzo Ferrari
- dejan555
- Garaža: 147 2.0 TS selespeed
Piaggio X8 200ccm - Lokacija: Klagenfurt am Wörthersee
Možda termostat malo teže otvara
što može da bude problem ako u jednom trenutku
prestane da ga otvara.
Kod mene sa stalno otvorenim termostatom takođe drži na 90,
posle, naravno, dužeg perioda zagrevanja...
što može da bude problem ako u jednom trenutku
prestane da ga otvara.
Kod mene sa stalno otvorenim termostatom takođe drži na 90,
posle, naravno, dužeg perioda zagrevanja...
- mad-max
- Garaža: Alfa Romeo 147 JTD
Alfa Romeo 147 Selespeed - Lokacija: Beograd
Da mu termostat teze otvara rasla bi mu temperatura preko devedeset, sreca pa se to kod alfi retko desava, najcesce ostaje otvoren, odnosno ne zatvara skroz i onda pada temperatura... dok stojis u mestu ili si u guzvi bude 90 cim vozis padne na 75-80... u svakom slucaju termostat je u pitanju...
Ubrzanje od 0-100 km/h zavisi od guzve u saobracaju...
- Dewillex
- Garaža: Alfa Romeo 147 selespeed
evo kako da proveris da li termostat ostaje otvoren.
Kad je motor skroz hladan i stoji duze vremena najbolje ujutro, otvoris haubu i startujes motor. Onda treba da pipas gornje crevo na hladnjaku sto ide iz motora. To crevo treba da je hladno sve dok termostat ne otvori mislim na 90 stepeni. Znaci kad termostat otvori to crevo skoro trenutno postaje vrelo. Ako termostat nevalja to crevo se postepeno mlaci, vrlo sporo. To znaci da je termostat otvoren.

Kad je motor skroz hladan i stoji duze vremena najbolje ujutro, otvoris haubu i startujes motor. Onda treba da pipas gornje crevo na hladnjaku sto ide iz motora. To crevo treba da je hladno sve dok termostat ne otvori mislim na 90 stepeni. Znaci kad termostat otvori to crevo skoro trenutno postaje vrelo. Ako termostat nevalja to crevo se postepeno mlaci, vrlo sporo. To znaci da je termostat otvoren.

- mad-max
- Garaža: Alfa Romeo 147 JTD
Alfa Romeo 147 Selespeed - Lokacija: Beograd

Ubrzanje od 0-100 km/h zavisi od guzve u saobracaju...
- dejan555
Moguće da je i termostat ventilatora neodgovarajući pa pali prerano
ili gasi na nižoj temperaturi nego što bi trebalo.
Ispitaj i da li ti je ventilator uključen tada kad temperatura pada.
Pa napisao sam kako se ponaša moj stalno otvoreni termostat -mad-max napisao:Da mu termostat teze otvara rasla bi mu temperatura preko devedeset, sreca pa se to kod alfi retko desava, najcesce ostaje otvoren, odnosno ne zatvara skroz i onda pada temperatura... dok stojis u mestu ili si u guzvi bude 90 cim vozis padne na 75-80... u svakom slucaju termostat je u pitanju...
kod njega nije to.
- Dewillex
Verovatno si mislio na senzor temperature da je neispravan. Za to mu treba instrument i dijagnostika. Termostat moze i sam da proveri.dejan555 napisao:Pa napisao sam kako se ponaša moj stalno otvoreni termostat -mad-max napisao:Da mu termostat teze otvara rasla bi mu temperatura preko devedeset, sreca pa se to kod alfi retko desava, najcesce ostaje otvoren, odnosno ne zatvara skroz i onda pada temperatura... dok stojis u mestu ili si u guzvi bude 90 cim vozis padne na 75-80... u svakom slucaju termostat je u pitanju...
kod njega nije to.

- dejan555
Ima nas koji smo vozili i automobile bez računara
Mislio sam na ono što pali i gasi ventilator na hladnjaku i što se vidi i bez instrumenta i dijagnostike.Dewillex napisao: Verovatno si mislio na senzor temperature da je neispravan. Za to mu treba instrument i dijagnostika. Termostat moze i sam da proveri.
Ima nas koji smo vozili i automobile bez računara

-
gi
- Drug Član
Na TS 16V se ne vidi, ventilator nije regulisan klasičnim termodavačem već compom. Signal temperature se dobija sa "plavog" senzora na termostatu.
- Dewillex
- ivdzabg
- Garaža: Alfa 147 1.6 ts 77 kw
Ako ti u leru digne na 90 a u voznji padne onda je definitinvo termostat. Oko 4-5000 kosta. Imas dve vrste koliko ja znam kvalitetniji i manje kvalitetniji (da ne kazem losiji). Nije velika razlika u ceni. Ako neko zna proizvodjaca kvalitetnijeg nek napise.
Lepota je u ocima posmatraca.
- Dewillex
Lepo sam napisao gore kako da se proveri termostat. Nemora da se nagađa.

- mobtel
- Garaža: 33+156=159
ma čovek ima vrlo precizan i osetljiv pokazivač temperature
kod mene tako radi već tri godine, obzirom da mi je stari termostat bio stalno otvoren i da kazaljka nije dobacivala do 50 stepeni ovo je napredak na bolje! termostat je kupljen u radnji (nov) i od početka tako radi! šta je u pitanju ne znam, termostat svoje odrađuje, otvara i zatvara na određenoj temperaturi...

kod mene tako radi već tri godine, obzirom da mi je stari termostat bio stalno otvoren i da kazaljka nije dobacivala do 50 stepeni ovo je napredak na bolje! termostat je kupljen u radnji (nov) i od početka tako radi! šta je u pitanju ne znam, termostat svoje odrađuje, otvara i zatvara na određenoj temperaturi...

You bought the wrong car!!!
- al.ro.147
- Garaža: 147 1.6 ts
159 1.8 mpi - Lokacija: Uzice
neka on iskulira malo sad su zimske gume i pločice na redu
ma tako je kolega sve dok on meni duva toplo po nogama u ovim "zimskim danima" dobar je onmobtel napisao:ma čovek ima vrlo precizan i osetljiv pokazivač temperature![]()

ima se pamtnijih stvari za trositi cash

neka on iskulira malo sad su zimske gume i pločice na redu

- milan 156
- Garaža: 156 1.9 jtd
Negde sam video temu o ovom problemu, gde se kaze da Alfa pokazuje trenutnu temperaturu, a ne da zakucava u 90 step. i tu ostaje.Bilo je i dosta polemika i oprecnih misljenja o tome, ali cinjenica je da na mnogim Alfama varira temperatura.
Da vozim nesto drugo bilo bi mi neobicno, ali ova varijacija se javlja i kod mene, naime, kada idem uzbrdo temp. dodje do 90 step. ali zato na ravnom putu u 5-oj, pod manjim gasom temp. padne i do 60 step.Znaci , ukljuci se ventilator i temp. padne.Vec duze vozim tako i nemam problema.
Mislim da bi i to trebali uzeti u obzir, a ne odmah da krivimo pokazivac temperature.
Sada je pitanje ko je u pravu? jer ne moze temp. kod nekih Alfi da bude konstantna, a kod drugih da varira. Logike nema.....
Da vozim nesto drugo bilo bi mi neobicno, ali ova varijacija se javlja i kod mene, naime, kada idem uzbrdo temp. dodje do 90 step. ali zato na ravnom putu u 5-oj, pod manjim gasom temp. padne i do 60 step.Znaci , ukljuci se ventilator i temp. padne.Vec duze vozim tako i nemam problema.
Mislim da bi i to trebali uzeti u obzir, a ne odmah da krivimo pokazivac temperature.
Sada je pitanje ko je u pravu? jer ne moze temp. kod nekih Alfi da bude konstantna, a kod drugih da varira. Logike nema.....

- ivdzabg
- Garaža: Alfa 147 1.6 ts 77 kw
Nije to problem leti, a kad dodje zima tesko dolazi do 90, a cim je ispod 80 lose greje. Tako da svi mi koji imamo kozna sedista na.ebasmo 

Lepota je u ocima posmatraca.
- vnov
- Garaža: Ex Alfa Romeo 147 1.6TS 120ks+chip
Ex Alfa Romeo Sprint QV 1.7 8v
Ex Škoda Octavia A5 FL 1.4TSI
Ex Fiat Punto Sporting 1.2 16v
Ex Alfa Romeo GT 1.9jtd 16v
Alfa Romeo Giulietta Sprint 1.4 tb 2020
Škoda Kodiaq
Peugeot speedfight 3 - Lokacija: Beograd
Samo termostat i ništa drugo od kad sam ga zamenio a ima tome 2 god. zakucana na 90.milan 156 napisao:Negde sam video temu o ovom problemu, gde se kaze da Alfa pokazuje trenutnu temperaturu, a ne da zakucava u 90 step. i tu ostaje.Bilo je i dosta polemika i oprecnih misljenja o tome, ali cinjenica je da na mnogim Alfama varira temperatura.
- Dimce011
- Garaža: 2001 Alfa Romeo 156 1.8 TS
2011 Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB Multiair - Lokacija: Beograd
Ja sam imao sličan problem i jako puno čitao o tome.
Naime, kada sam kupio auto temperatura mi je varirala od 65-95 C, i ja sam to shvatio da je termostat crkao. Kupio sam novi, postavio i on se ponašao identično.
I sada mi auto tako radi - podigne temperaturu do 95, pa spusti ispod 75 kad upali ventilator i pusti termostat.
Čitao sam na stranim forumima da alfa nema lenje merače koji gorivo i temperaturu mere na nivou - recimo 5- 10 minuta, pa se kazaljke malo pomeraju i mere prosečnu količinu goriva i temeraturu, nego kao i svaki osetljiviji i performantniji uređaj mere trenutne vrednosti. I kod ostalih automobila temperatura tako trenutno varira, samo ljudi to ne vide.
Ja sam sada došao u situaciju da fabrički - kvalitetniji termostat zamenim novim - ko zna kakvim.
Pozdrau!
Naime, kada sam kupio auto temperatura mi je varirala od 65-95 C, i ja sam to shvatio da je termostat crkao. Kupio sam novi, postavio i on se ponašao identično.
I sada mi auto tako radi - podigne temperaturu do 95, pa spusti ispod 75 kad upali ventilator i pusti termostat.
Čitao sam na stranim forumima da alfa nema lenje merače koji gorivo i temperaturu mere na nivou - recimo 5- 10 minuta, pa se kazaljke malo pomeraju i mere prosečnu količinu goriva i temeraturu, nego kao i svaki osetljiviji i performantniji uređaj mere trenutne vrednosti. I kod ostalih automobila temperatura tako trenutno varira, samo ljudi to ne vide.
Ja sam sada došao u situaciju da fabrički - kvalitetniji termostat zamenim novim - ko zna kakvim.
Pozdrau!
- vnov
Škoda Kodiaq
To je opšte poznato da merač temperature tako radi na alfi, ali vama je veliko variranje to naglo pothladnjivanje nije zdravo za motor, kao što rekoh imao sam isti problem pisao sam o tome ranije.Kupio behr termostat i već 2 godine kako treba.
- Dimce011
- Dragon
- Saradnik Uprave
- Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm - Lokacija: Beograd
Meni je na Stilu, isto JTD, uvek bilo zakucano na 90.
Na Alfi sam imao problem jer je termostat zaglavio u otvorenom polozaju i nije prelazilo preko 70. Sa novim termostatom uglavnom je na nekih 85, ali varira, u gradskoj guzvi ode malo preko 90, pa ga vrati na tih 85.
Mislim da Behr ima da se kupi u AP sportu, ali treba bas njega da trazis.
Na Alfi sam imao problem jer je termostat zaglavio u otvorenom polozaju i nije prelazilo preko 70. Sa novim termostatom uglavnom je na nekih 85, ali varira, u gradskoj guzvi ode malo preko 90, pa ga vrati na tih 85.
Mislim da Behr ima da se kupi u AP sportu, ali treba bas njega da trazis.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
- Dimce011
- vnov
Škoda Kodiaq
CBC Store by M-power sa cannonball foruma kod njega imamo i popust.Dimce011 napisao:Behr, a?
Videćemo...gde to da kupim?
- Dragon
- Saradnik Uprave
- Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm - Lokacija: Beograd
@Dimce
E, pa trebalo bi da se vidimo.
Kupio sam neku djitru i pojacalce...sad malo razmrdavam prste, posle 20 godina.
E, pa trebalo bi da se vidimo.
Kupio sam neku djitru i pojacalce...sad malo razmrdavam prste, posle 20 godina.

John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.