Dilema oko ulja za 2.0 TS 8v

Trkačice modernog doba u civilnom odelu...
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Dilema oko ulja za 2.0 TS 8v

Sre Avg 18, 2010 2:37 pm

Pričao sam pre neki dan onako neobavezno sa kolegom DušanSD oko ulja i on mi je predložio da umesto Selenia 20K ubuduće sipam Selenia Racing. Osim što znam da je 20K 10W-40 (polusintetika) a Racing 10W-60 (sintetika)nemam neku predstavu kolika je zapravo razlika između ova dva ulja i koje bi bilo bolje za moj motor. U pitanju je stari 2.0 TS 8v sa lancem. Motor je u dosta dobrom stanju i osim što je star skoro 20 godina i što malo vlaži na dihtungu dekle nemam nikakvih primedbi. Inače povod za priču je bila potrošnja ulja koja je u normalnim uslovima 300-350 g/1000 km a koja je bila skoro 600g/1000km za vreme putovanja u CG i nazad. Moja pretpostavka je da će motor nastaviti sa normalnom potrošnjom ulja u svakodnevnim uslovima (95% gradska vožnja).
Moje pitanje je da li je pametno u ovom slučaju prelaziti na Racing i da li može biti nekih posledica (dobrih ili loših) po motor?
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član
Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:11 pm

Re: Dilema oko ulja za 2.0 TS 8v

Sre Avg 18, 2010 6:36 pm

nema posledica, predji na Racing, visestruko je bolje ulje od 20K.
(da se razumemo do kraja - 20K je odlicno ulje, ali je Racing bolji.)
*kostace te sve zajedno 600din vise da probas jedno menjanje, i vidis kako ce da se ponasa.

***preporuka (za Seleniju Tutelu itd..) - Kit komerc :wave:
Korisnikov avatar
DushanSD
Garaža: Alfa Romeo 156 SW GQ 1.9 JTDm 150hp 2005
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Sre Avg 18, 2010 7:54 pm

Slika :thumbsup:
I ja prelazim na Racing kad budem menjao ulje...

Sad vidim na netu da ima i u ovakvom pakovanju???
Slika
FANTAZ'JA
Sa
Sasha
Drug Član
Drug Član

Sre Avg 18, 2010 8:13 pm

Selenia hpx je mama za te starije motore! Racing je suviše retko ulje i trošiće ga nenormalno.
Korisnikov avatar
Mique
Garaža: Mercedes GL500 4Matic
Audi TT Quattro
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 9:09 am

Sre Avg 18, 2010 8:16 pm

Postoji jedna jako tuzna prica da se kod nas sipa neka ''druga'' Selenia od one koja je npr. u italiji , i postoji teorija da je fush ulje , ali necu da palim vatru posto nemam oravi dokaz za to. Odgovor ce ti videti sto se same amblazae tice bilo da to uvozi Vesic i slodes ... slazem se Saletom da je HPX mnogo bolja solucija ... ipak nije to nov motor ...
Postoje 2 vrste telefona : Nokia i ostali
Postoje 2 vrste konzola : Sony i ostali
Postoje 2 vrste automobila : Alfa i ostali
Korisnikov avatar
DushanSD

Sre Avg 18, 2010 8:20 pm

Pa gde je pazariti onda???
A kako bi 8v motori radili sa mineralnim 15w40 uljem?
FANTAZ'JA
Korisnikov avatar
OMP
Garaža: GP TJet
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 5:23 pm

Sre Avg 18, 2010 8:32 pm

prvo jedan off,
jel zna neko koliko litara ulja moze da se dolije kad je na sipci minimum pa do makismuma, bar okvirno?

a sad da se vratim na temu,
ne vidim zasto bi prelazili sa polusintetike na ful sintetiku ako je polu sasvim ok i pritom fabricki propisana, da imas neki trkacki auto ili nesto novije sa dosta konja i malo km i da ga stalno cepas ko lud pa i ajde ali kad su stari motori i sa dosta k km iza sebe u pitanju i serijski auto za normalnu voznju sa relativno malom snagom motora onda je sintetika skroz nepotrebna, redja je pa je vrlo moguce da skoci potrosnja ulja, a kako sam citao i agresivnija je po naslage koksa i cega vec u motoru pa ih lakse "otapa" a samim tim to nije dobro za motor i moze negde drugde da procuri gde sa polusint. ili mineralnim nije, sto se sintetike tice po meni je to bacanje para iako nije neka velika razlika u ceni a jedino propisani interval menjanja moze biti prednost kao i sto je sinteticko ulje redje pa moze da smanji otpor u motoru ali to je toliko smesno da je nemoguce primetiti
ja vozim gold i ne planiram da ga menjam sasvim sam zadovoljan potrosnjom a cak sam negde procitao da su polusint. kao i mineralna ujla bolja za lanac i manje se cuje, ima logike jer su gusca :rolleyes:

sve u svemu ako ti je do sad sve bilo ok sa uljem koje vozis ne vidim razlog zasto bi ga menjao
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
Korisnikov avatar
Mique
Audi TT Quattro

Sre Avg 18, 2010 8:37 pm

DushanSD napisao:Pa gde je pazariti onda???
A kako bi 8v motori radili sa mineralnim 15w40 uljem?
Ovako , opste je poznato da se castrol ulja cak i ova nova magnatec i edge uzimaju u buradima od 50 i 100 litara i da se flasiraju u Madjarskoj i Rumuniji pa na amblazi pise made in EU.tako to rade nasi uvoznici , za seleniu sam skoro cuo i tu pricu tj. da su ovo stare ambalaze. Ja u fiatu sipam Sport i Racing ali najbolja je solucija 20k.
Za starije motore pored HPX svima vam toplo preporucujem VS gas 15w40 pogotovo za one cije motore pogoni TNG. Takodje odicno je i ulje VS vision.
gi
gile
Drug Član
Drug Član

Sre Avg 18, 2010 8:57 pm

OMP napisao:prvo jedan off,
jel zna neko koliko litara ulja moze da se dolije kad je na sipci minimum pa do makismuma, bar okvirno?
0,8l kod TS 8V
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član

Sre Avg 18, 2010 9:07 pm

*ako je 10W-60 redje ulje od 10W-40 onda nemamo o cemu da razgovaramo :D
*ako ta i ta prodavnica godinama prodaje Seleniu a nisam nesto cuo da se neko zalio na kvalitet, metalne kantice imaju uredne deklaracije, a samo ulje (bar kod mene u motoru) ni posle 15.000km ne gubi svojstva (boju, viskozitet, pritisak koji drzi na leru, pa cak i nivo), zasto bi imalo ikakvu tezinu kad neko na forumu napise "javnu tajnu" odnosno urbanu legendu da je sve to fush falsifikat i da nema sanse da se kupi original kod nas? :rolleyes:
*pozovite Aleksu (75V6 24V) i pitajte ga o ulju Selenia Racing 10W-60

ne razumem, ali zaista ne razumem logiku da treba kupiti neko drugo ulje koje ce mozda odgovarati motoru samo zbog preporuke "da je sigurno original".

za nase motore su ulja
Selenia 20K 10W-40 polusintetika (za 16V verzija sa znakom AR)
a za motore koji su optereceniji, odnosno koji se ostrije voze
Selenia Racing 10W-60 sintetika

zaista ne znam cemu dalja rasprava. :scratch:

*HPX je odlicno ulje ali za bas bas pohabane motore. u normalnim motorima ce zasmetati na hladnom startu, zimi. zbog onog "20" u gradaciji 20W-60 ono je za normalan zadihtovan motor malo neodgovarajuce. da ne pominjem hidropodizace, njihove mikrokanale itd... kod klasicnih nordova sa ventilima sa plocicama jos i ima smisla preci na GAS 15W-40 ali je posebna tema o tome da li ima smisla menjati ulje zbog drugacijeg goriva ili ne...

:wave:

btw, ko hoce da se igra, ima u Tempu na akciji 5l Shell Helix sintetika 10W-40 za 2000 i nesto din :clapping:
Poslednja izmena od dekideki u Sre Avg 18, 2010 9:19 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
DushanSD

Sre Avg 18, 2010 9:19 pm

dekideki napisao:kod klasicnih nordova sa ventilima sa plocicama jos i ima smisla preci na GAS 15W-40 ali je posebna tema o tome da li ima smisla menjati ulje zbog drugacijeg goriva ili ne...
Tako sam nesto i ja razmisljao. Zbog lanca, zbog ventila sa plocicama... Msm na kraju krajeva ne mora da bude Selenia, neko najkvalitetnije 15w40 ulje koje se kod nas moze naci.
FANTAZ'JA
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član

Sre Avg 18, 2010 9:24 pm

na CBC smo preglabali iskustva bla bla i prenosili strana iskustva vezano za to da li je neophodno na TNG pogonjenom motoru menjati drugacije ulje, svecice, zazor na svecicama, filter za vazduh i ostalo... i na kraju je opsti zakljucak bio da sve to zajedno nema previse veze, vec je uglavnom marketing u pitanju.

*btw, kod sebe nista nisam pipnuo sto se tice motora. platinske svecice, sinteticko ulje, klasika...
Korisnikov avatar
Mique
Audi TT Quattro

Sre Avg 18, 2010 9:24 pm

dekideki napisao: *ako ta i ta prodavnica godinama prodaje Seleniu a nisam nesto cuo da se neko zalio na kvalitet, metalne kantice imaju uredne deklaracije, a samo ulje (bar kod mene u motoru) ni posle 15.000km ne gubi svojstva (boju, viskozitet, pritisak koji drzi na leru, pa cak i nivo), zasto bi imalo ikakvu tezinu kad neko na forumu napise "javnu tajnu" odnosno urbanu legendu da je sve to fush falsifikat i da nema sanse da se kupi original kod nas? :rolleyes:
:wave:
Bio si i sam u Italiji nedavno , ne znam da li si obratio paznju (verovatno da ne) kakva se selenia kod njih prodaje i uopste po EU ???
Da li svi imaju 2l limeke ili 4l plasticne kante ??? I zasto je to tako ako se po tebi isti kvalitet ulja sipa kod nas i po Evropi . Mozda je to sve selenia a da li je isti kvalitet to je glavno pitanje. Deklaracije i ambalazu je najlakse iskopirati ... Cela Nova pazova stampa nescafe 3in1 kesice a ti pijes grandovu kafu //// :glare:
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član

Sre Avg 18, 2010 9:30 pm

nemoj da lozis narod s teorijama zavere, sam si rekao da nemas dokaze. ;)
sto se tice toga kadasnja je ambalaza, moze biti da je matora produkcija, ali, svejedno, nije ulje losije od stajanja cak i do 5 godina u magacinima...
evo kako se sad prodaje
http://cgi.ebay.de/Selenia-Motor-Oil-Ra ... ge_Wartung
u pravu si. kosta ko djavo. ali kad se kupuje na litar uvek je skuplje...
***edit: u sutra idem da orobim moju omiljenu radnju sa jedno 12l hahahaha ali ozbiljno! :cool:

kad budu bili u pomenutoj radnji burici 200l sa slavinicama, opet cu da idem da pazarim 5l :wave:

sa uljem mogu da muljaju samo na ulici pijaci i ispod ruke. ne verujem da bi se neko kockao da to radi u tako prometnoj radnji...
Korisnikov avatar
Mique
Audi TT Quattro

Sre Avg 18, 2010 9:47 pm

Deki , pogresno si me razumeo ne mislim ja konkretno na radnju , nego oko uvoza postoji ta prica, naravno da mu nista ne skodi moze da stoji i duzi , bitno je da je zatvorena.Mene samo nervira cela ta prica oko ambalaza i kako pakuju castrol pa se plasim da tako nije sa seleniom.
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član

Sre Avg 18, 2010 10:01 pm

ma razumemo se 100% ti i ja, ne brini. bas me briga za radnju, kad plate sponzorstvo na forumu branicu ih... ako AP Sport npr. bude prodavao Seleniu jos jeftinije od KK, idem tamo, nema sta.

*sto se tice Castrola, na globalnom nivou je najfalsifikovanije ulje broj 1. takodje ono sto niko ne sme da spori je - njihov original je ubedljivo najkvalitetniji i ostali mogu da stave katanac kad Castrol napravi ulje.

**sledeca prica je 100% tacna jer je Castrol platio saopstenje u novinama koje je glasilo: "To i to ulje nije Castrol, Castrol ga pod tim imenom nikad nije pravio pakovao niti prodavao."
sta se desilo?
*domace barabe su napravile totalno novu ambalazu sa sve sertifikatima oznakama nalepnicama i logotipom uredno reljefno odradjenom na flashi. hahahaha prodavalo se ulje na tone sve dok se ovi nisu oglasili ;)
(to je bilo nesto, kao da postoji npr. Shell "Helix" a ovi ga nazovu Shell "Avio")
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član

Sre Avg 18, 2010 10:17 pm

da se vratim na temu,
Rejsing je mene "kupio" kad sam video da drzi pritisak i na -13C 4,5 bara i na +100C izmedju 3,5 i 4 bara. 20K Alfa Romeo je na -13C na 5,5 a na 95C 2,5... te brojke sve govore. o drugim kvalitetima mogu mnogo upuceniji od mene da pricaju, samo cu da pokusam da citiram S. Vujadina da "retko koja fabrika moze da se pohvali aditivima za proizvodnju sintetike 10W-60".
inace Castrol ima bas takvo ulje, sAm sam hteo da ga sunem cak i pre Seljanije, ali se pravi samo za USA trziste, i kod nas ga je skoro nemoguce naci (a da je original)... kad sam video cenu Rejsinga u radnji, samo sam se nasmejao. poslednja kockica je pala u svoje mesto.

btw, menja se na 30K. mnogi mi preporucuju da to uradim na 15K, a jedan meni vazan covek mi kaze posto se vozim vecinom na gas, da mogu bez frke na 20K. :)
Seleniju 20K sam menjao na 8-10K najkasnije.

vazi za sve: ulje je krv motora. pazljivo ga odaberite, pratite kako se ponasa tokom eksploatacije i menjajte ga spram preporuke.
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Sre Avg 18, 2010 10:30 pm

Sasha napisao:Selenia hpx je mama za te starije motore! Racing je suviše retko ulje i trošiće ga nenormalno.
Moj motor jeste star ali imam opravdane razloge da verujem da nije prešao više od onoga što piše na tabli a to je 134000 km. HPX su mi preporučivali i radnjama zbog manje potrošnje ali kao što neko reče to ulje je gusto i ne podmazuje dovoljno dobro motor koji se relativno često vozi i na 6000 rpm. Pa vozio sam ga 200 km/h pre 2-3 meseca i ideeeee :quadrifoglio :grin:
Sad su me malo zbunili dekideki i OMP, pošto su im mišljenja oprečna :glare: Mislim da ipak nema preke potrebe da menjam 20K, osim ako u međuvremenu auto ipak ne počne znatno više da troši ulje :scratch:
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
Mique
Audi TT Quattro

Sre Avg 18, 2010 10:42 pm

Deki :wave: :cool:
Korisnikov avatar
Flavio
Uprava ARCS
Uprava ARCS
Garaža: ex 155 1.8 TS,
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:03 pm

Sre Avg 18, 2010 10:50 pm

sErGiO napisao: Mislim da ipak nema preke potrebe da menjam 20K, osim ako u međuvremenu auto ipak ne počne znatno više da troši ulje :scratch:
Da ne trutjam mnogo :grin: mislim da si izvukao OK zakljucak iz dosadasnjeg toka diskusije ;) .
Mozes informativno da svratis i ovde viewtopic.php?f=13&t=18892&st=0&sk=t&sd=a ako vec nisi.

Za sledecu zamenu potrazi

Slika

Navodno se trosi za nijansu manje od redovnog 20K a cena ista (ili skoro ista).

Za nacin upotrebe koji si opisao,slazem se sa Dekijem,zamena na 10k km,plafon!
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član

Sre Avg 18, 2010 10:57 pm

samo ti pici 20K nece nista da ti fali ;)

ako volis da cesto motor guras u crveno, odnosno kad budes presao 250kkm, preci ces tada Rejsing i gotovo. :wave:
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart

Sre Avg 18, 2010 11:50 pm

Deki, imas kod nas da kupis regularni Castrol Edge Sport 10w-60. Vrhunsko je ulje, bolje od Selenie i po svojim karakteristikama trebalo bi jos lepo da cuva varijator.

Mislim da sintetika 10w-60 nije za 2.0 8v motore. Ako neko voli da vozi ostrije ja bih stavio Motul 6100, vrhunsku polusintetiku koja trpi ostru eksploataciju.

Inace, postoji jedno interesantno sinteticko ulje za starije masine sportskih karakteristika - Mobil 1 Extended Life 10w-60. To je dobar izbor interesantan izbor za twin spark 16v i V6 24v motore koji su dosta presli.
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član

Čet Avg 19, 2010 8:56 am

Starce, svaka cast!!! daj kontakt. ;)

*trazio sam ga pre dve godine i tu sam informaciju dobio, nazalost...

btw, odlican info za ostala ulja. :thumbsup:
Korisnikov avatar
OMP
Garaža: GP TJet
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 5:23 pm

Čet Avg 19, 2010 9:11 am

optima sport, sintetika 10w60 sam cuo da nije losa ali koliko sam video nema je nesto po radnjama bar ovde kod mene :rolleyes: , jedini razlog zbog kog sam hteo da predjem skoro na sintetiku je taj da sam tu optimu mogao da nabavim po smesnoj ceni preko drugara koji je direktno iz modriče dobio, ali dok sam se smislio prodao je jer je imao samo jedan "set"

Slazem se sa starcem za motul, odlicna polusintetika tj motul je inace odlicno ulje bilo o kom njihovom proizvodu da je rec :thumbsup:

Sergio svako ima svoje misljenje i ne mora da znaci da je i ispravno, ja sam samo naveo neke cinjenice za koje mislim da su na mestu i ono sto bih ja radio, prema tome i moj savet je da ostanes na 20k i uzivas, nema greske sa tim ;)
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart

Čet Avg 19, 2010 9:17 am

dekideki napisao:Starce, svaka cast!!! daj kontakt. ;)

*trazio sam ga pre dve godine i tu sam informaciju dobio, nazalost...

btw, odlican info za ostala ulja. :thumbsup:
Castrol - bilo koja etablirana radnja sa vecim prometom - AP Sport, Sport Auto...ima ga @M sa CBC.

Isto vazi i za Mobil. Ima ga...ne znam koliko imaju uvoznika..ja znam za onu firmu iz Vojvodine Plattner. Imaju sajt.

Motul kod Mass Company na Partizanskom bulevaru, tu je verovatno malo jeftinije nego u radnjama, ali @M moze to da nabavi po istoj ceni da se ne cimas.
Acqua-Olio-Benzina

Povratak na “Alfa 145 | 146 | 155 | 164”