156 trese pri ubrzavanju
- imandic
- Drug Član
- Garaža: Alfa Romeo 156 1.9JTDM 110kw
156 1.9jtdm, uradjem miler (geometrija) kod najboljeg majstora, balansirani svi tockovi i testirani na valjku koji simulira kretanje po putu.
Auto po gradu ide perfektno, ali na autoputu ili nekom otvorenom putu, preko 90km/h krene lagano da trese, jedva se oseca, ali ako dam gas pri toj brzini, pocne jako da trese (kao da nikad nije uradjeno balansiranje).
E sad, kad sam na autoputu na ravnom i dam gas (sa recimo 120km/h), trese ko lud.
Ako sam na nizbrdici, dam gas, trese ko lud.
Ali ako sam na uzbrdici (bubanj potok) i dam gas, trese jako malo, skoro neprimetno.
Proverena oba homokineticka, puni su ulja, manzetne su ko nove, ne krcka pri punom levom i desnom.
Sta dalje da proveravam?
Poz,
Ivan
Auto po gradu ide perfektno, ali na autoputu ili nekom otvorenom putu, preko 90km/h krene lagano da trese, jedva se oseca, ali ako dam gas pri toj brzini, pocne jako da trese (kao da nikad nije uradjeno balansiranje).
E sad, kad sam na autoputu na ravnom i dam gas (sa recimo 120km/h), trese ko lud.
Ako sam na nizbrdici, dam gas, trese ko lud.
Ali ako sam na uzbrdici (bubanj potok) i dam gas, trese jako malo, skoro neprimetno.
Proverena oba homokineticka, puni su ulja, manzetne su ko nove, ne krcka pri punom levom i desnom.
Sta dalje da proveravam?
Poz,
Ivan
- cuno
- Garaža: AUDI S4 B7 Avant
Ne znam da li će ti ovo pomoći ali evo kakav sam ja slučaj imao:
isto vozio auto kod najboljeg balansera, sve u redu, izbalansira točkove i tog dana je bilo sve manje više u redu dok nisam igrom slučaja morao da vozim po nekom blatu pa mi se na unutrašnjoj strani felni nakupilo blato, i naravno kako nisam oprao felne odmah blato sve steglo i ja sam potpuno zaboravio na to.
Sledećeg dana krenem na put i ne mogu da vozim auto koliko je tresao. Gledam gume dobar je pritisak, znam da sam buio na balansiranju da je sve bilo u redu i pomislim kako sam sigurno negde tresnuo u rupu i iskrivio felnu pa je to uzrok.
Vozim kilavo do 90 kmh taj dan i odmah sa puta odem do majstora da proveri trap i ispričam mu šta se desilo a on znajući za taj problem jer ga je i on jednom prilikom imao skine felne, očetka naslage blata sa unutrašnje strane i opere ih dobro i eto:
auto ide kao nov, bez trešenja na bilo kojoj brzini i sve je u redu.
Kao što rekoh neznam koliko ovo može da ti pomogne ali pogledaj da li se u međuvremenu i tebi nije nataložila prljavština na felnama pa je to možda uzrok problema.
Pozdrav!
isto vozio auto kod najboljeg balansera, sve u redu, izbalansira točkove i tog dana je bilo sve manje više u redu dok nisam igrom slučaja morao da vozim po nekom blatu pa mi se na unutrašnjoj strani felni nakupilo blato, i naravno kako nisam oprao felne odmah blato sve steglo i ja sam potpuno zaboravio na to.
Sledećeg dana krenem na put i ne mogu da vozim auto koliko je tresao. Gledam gume dobar je pritisak, znam da sam buio na balansiranju da je sve bilo u redu i pomislim kako sam sigurno negde tresnuo u rupu i iskrivio felnu pa je to uzrok.
Vozim kilavo do 90 kmh taj dan i odmah sa puta odem do majstora da proveri trap i ispričam mu šta se desilo a on znajući za taj problem jer ga je i on jednom prilikom imao skine felne, očetka naslage blata sa unutrašnje strane i opere ih dobro i eto:
auto ide kao nov, bez trešenja na bilo kojoj brzini i sve je u redu.
Kao što rekoh neznam koliko ovo može da ti pomogne ali pogledaj da li se u međuvremenu i tebi nije nataložila prljavština na felnama pa je to možda uzrok problema.
Pozdrav!

- imandic
- Drug Član
Ma jok, slidali tockove, skidali i gume sa felni i stavili samo felne na balanserku, perfektne su...
Mora da je neki drugi zaglup...A mnogo me vise nervira sto trese samo pod gasom, cim skinem nogu sa gasa, tresenje nestane ili skoro da nestane...
Mora da je neki drugi zaglup...A mnogo me vise nervira sto trese samo pod gasom, cim skinem nogu sa gasa, tresenje nestane ili skoro da nestane...
- cuno
- Garaža: AUDI S4 B7 Avant
- alaza
- Garaža: ex AR 166 2.4 jtd 2005.g.,
ex AR 155 2.0 16v Super '98,
ex AR 155 1.7ts '94,
ex AR 164 2.0ts '89,
ex AR 164 2.0ts '91,
ex AR 164 2.5td Super '96,
ex AR 164 2.0tb Super '96,
ex AR 164 2.0ts Super '98. - Lokacija: Pecinci
Proveri nosace motora.
Tija bakcili, svi gi ja potepam,znaš kako? Prvo si progutam jednu kocku šeker,pa se oni svi navadu na njojzi. Ondak si popijem 'ednu jaku crnu kavu da gi zaćoravim, pa kad si ne znaju kude će,tage si popijem 'ednu ljutu rakiju te gi potepam svi.
- imandic
- Drug Član
- alaza
- Garaža: ex AR 166 2.4 jtd 2005.g.,
ex AR 155 2.0 16v Super '98,
ex AR 155 1.7ts '94,
ex AR 164 2.0ts '89,
ex AR 164 2.0ts '91,
ex AR 164 2.5td Super '96,
ex AR 164 2.0tb Super '96,
ex AR 164 2.0ts Super '98. - Lokacija: Pecinci
Parkiraj se negde otvori haubu i postavi drugara da nadgleda, a ti povuci rucnu ubaci u prvu i pokusaj da pokrenes auto.Tako isti postupak u rikverc i ako je otisao bilo koji nosac morace se videti da se motor bas pomera iz svog lezista.
Takodje i gumice nosaca ako su u velikoj meri ispucale daju naznaku da su za menjanje.
Ako je to `crklo` uradi njihovu reparaciju kod dobrog majstora.
Takodje i gumice nosaca ako su u velikoj meri ispucale daju naznaku da su za menjanje.
Ako je to `crklo` uradi njihovu reparaciju kod dobrog majstora.
Tija bakcili, svi gi ja potepam,znaš kako? Prvo si progutam jednu kocku šeker,pa se oni svi navadu na njojzi. Ondak si popijem 'ednu jaku crnu kavu da gi zaćoravim, pa kad si ne znaju kude će,tage si popijem 'ednu ljutu rakiju te gi potepam svi.
- dovlax2
- Garaža: 156 2.4jtd
koliko je meni poznato felne se balansiraju sa gumamaimandic napisao:Ma jok, slidali tockove, skidali i gume sa felni i stavili samo felne na balanserku, perfektne su...

- dejan555
- Garaža: 147 2.0 TS selespeed
Piaggio X8 200ccm - Lokacija: Klagenfurt am Wörthersee
OK za balansiranje ali bez gume na mašini može da proveri i samu felnu u kakvom je stanju i koliko je, eventualno, kriva - naravno za ovu operaciju opet mora skinuti tegiće sa felne...
- spinto veloce
Felne se balansiraju same , a gume se balansiraju sa felnama (naplatcima)
AR 156ts 2001
- imandic
- Drug Član
Sad probao:
dignuta rucna, dajem gas u prvoj, motor se pomera unapred prema braniku samo sa desne strane (do akumulatora) za 1 - 1.5cm.
Da li je to OK ili je suvise?
Leva strana jedva da mrda.
dignuta rucna, dajem gas u prvoj, motor se pomera unapred prema braniku samo sa desne strane (do akumulatora) za 1 - 1.5cm.
Da li je to OK ili je suvise?
Leva strana jedva da mrda.
- Boki_Dj
- Garaža: Ex Alfa 33 1.4IE Imola, '93;
156 SW Distinctive, 2.0 JTS, '03 - Lokacija: Nis
Proveri:
* GUME, cak i kada su tockovi perfektno balansirani, izvitoperena guma ume da zeza. Recimo nepravilno pohabana prilikom cvrstog kocenja.
* Banalno: da li je tocak dobro zasrafljen, da neki sraf ne bezi negde
* Poluosovine. Imao sam slucaj da prilikom menjanja manzetne, iz nekog razloga jedna nije lepo legla.
* Moze i kvacilo/korpa u tezim slucajevima da prave vibracije, menjac nedajboze takodje.
* GUME, cak i kada su tockovi perfektno balansirani, izvitoperena guma ume da zeza. Recimo nepravilno pohabana prilikom cvrstog kocenja.
* Banalno: da li je tocak dobro zasrafljen, da neki sraf ne bezi negde
* Poluosovine. Imao sam slucaj da prilikom menjanja manzetne, iz nekog razloga jedna nije lepo legla.
* Moze i kvacilo/korpa u tezim slucajevima da prave vibracije, menjac nedajboze takodje.
"Oversteer is when you hit the wall with the back of the car, understeer is when you hit the wall with the front of the car, horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take it with you."
- imandic
- Drug Član
Konacna presuda:
Desni homokineticki, ali ne do motora (koji smo proveravali) vec do tocka.
U utorak skidamo sve da se definitivno uverimo ali ovo je skoro sigurno.
Jel se radi reparacija ili kupujem novi?
Gde, koliko para, ako je stvarno to u pitanju?
Desni homokineticki, ali ne do motora (koji smo proveravali) vec do tocka.
U utorak skidamo sve da se definitivno uverimo ali ovo je skoro sigurno.
Jel se radi reparacija ili kupujem novi?
Gde, koliko para, ako je stvarno to u pitanju?
- spinto veloce
Kako ne do motora nego do tocka, kad je homokineticki uvek do tocka. Nije mi jasno kako ne pucka. Da nisi mislio na poluosovinu? Glavcina se sa homokinetickog mnogo tesko skida pa mozda moze da se osteti prilikom skidanja. Ja sam se dobro pomucio kad sam menjao donje rame. Naime udarao sam cekicem u osovinu toliko da su mi ruke otpale, ali srecom nista nisam ostetio.
AR 156ts 2001
- imandic
- Drug Član
Menjana desna poluosovina sa kucistem (kako se zove, flanga ili tako nesto) i zvezda (ona 3 kuglagera)...Bez ikakve promene...Skinuo sam poluosovinu (tu novu), ako nekom treba nek zove...
Aj pricajte sta sledece da proveravam?
- miler uradjen
- balansiranje uradjeno (pre toga proverene felne bez guma)
- homokineticki puni ulja u odlicnom stanju
- desna poluosovina ok
- dignuta rucna, dajem gas u prvoj, motor se pomera unapred prema braniku samo sa desne strane (do akumulatora) za 1 - 1.5cm.
Auto sa tempomatom ide super, primer 150km/h...naidjem na yuga, oborim brzinu na 90km/h...kliknem tempomat da se vrati na 150 i vibracije se jedva osecaju...ako umesto tempomata nagazim gas, auto trese ko sasav...
Dajte mi neki izvor delova za alfu da promenim nosace motora (i recite koji su kriticni, da skinem i to sa spiska (AP sport nema, ovde u lokalu nema)...
Po gradu se vibracije ne osecaju, 1. 2. 3. brzina nista...tek na otvorenom u 4. ili 5. brzini se to oseti od 90km/h pa na dalje...Auto krece bez gasa, nema lupanja, mogu da vozim 1km/h konstantno bez problema, na semaforu krece super...
Na leru motor blago podrhtava (i menjac)...u voznji se osecaju vibracije na menjacu, na volanu ne...
Aj pricajte sta sledece da proveravam?
- miler uradjen
- balansiranje uradjeno (pre toga proverene felne bez guma)
- homokineticki puni ulja u odlicnom stanju
- desna poluosovina ok
- dignuta rucna, dajem gas u prvoj, motor se pomera unapred prema braniku samo sa desne strane (do akumulatora) za 1 - 1.5cm.
Auto sa tempomatom ide super, primer 150km/h...naidjem na yuga, oborim brzinu na 90km/h...kliknem tempomat da se vrati na 150 i vibracije se jedva osecaju...ako umesto tempomata nagazim gas, auto trese ko sasav...
Dajte mi neki izvor delova za alfu da promenim nosace motora (i recite koji su kriticni, da skinem i to sa spiska (AP sport nema, ovde u lokalu nema)...
Po gradu se vibracije ne osecaju, 1. 2. 3. brzina nista...tek na otvorenom u 4. ili 5. brzini se to oseti od 90km/h pa na dalje...Auto krece bez gasa, nema lupanja, mogu da vozim 1km/h konstantno bez problema, na semaforu krece super...
Na leru motor blago podrhtava (i menjac)...u voznji se osecaju vibracije na menjacu, na volanu ne...
- imandic
- Drug Član
Nema jos kraja...trebaju mi saveti sta dalje...
Sta proveravati, procedure, delovi?
Picio sam do BanjaLuke i nazad bez problema, trese ali ide, tako da nije bas velika frka, ali sam se zainatio da resim to...
Sta proveravati, procedure, delovi?
Picio sam do BanjaLuke i nazad bez problema, trese ali ide, tako da nije bas velika frka, ali sam se zainatio da resim to...
Manda, što ne probaš da skineš sva četiri točka od Alexe i namontiraš na tvoj auto i vidiš da li je sve OK. (ovo pod uslovom da su Alexini točkovi OK)
Ja i dalje sumnjam da je problem u točkovima, tj gumama, ja sam pre mesec dana namontirao gume koje su na balanserki pokazale da je sve perfektno, ali vukle u stranu posle milera i preko 100km/h počinjale da tresu pa je vibracija rasla do 120 pa se malo kao smiri pa opet pojača na 130. Mislim da ti za ovo ne treba mnogo vremena i moći ćeš definitivno da eliminišeš taj uzrok.
Ja i dalje sumnjam da je problem u točkovima, tj gumama, ja sam pre mesec dana namontirao gume koje su na balanserki pokazale da je sve perfektno, ali vukle u stranu posle milera i preko 100km/h počinjale da tresu pa je vibracija rasla do 120 pa se malo kao smiri pa opet pojača na 130. Mislim da ti za ovo ne treba mnogo vremena i moći ćeš definitivno da eliminišeš taj uzrok.
AndRix
- imandic
- Drug Član
-
gi
- Drug Član
Evo drugi tip za proveru nosača: Upali auto i nek radi u leru. Kad pipneš stanu nosača do motora treba da se osete vibracije, a ona strana koja je zašrafljena za šasiju treba da bude mirna.
- alfamen
- Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9 - Lokacija: Novi Beograd
Da li su tvoje felne orginalne-Alfine ili su neke druge?
Ako su neke druge da li nalezu na glavcinu kako treba tj tacno u centar???
Da li u leru a kada dignes turu-obrtaje i drzis konstantno , recimo na 2000, tada trse ili je motor potpuno miran u tom napetom stanju???
Ako su neke druge da li nalezu na glavcinu kako treba tj tacno u centar???
Da li u leru a kada dignes turu-obrtaje i drzis konstantno , recimo na 2000, tada trse ili je motor potpuno miran u tom napetom stanju???
- imandic
- Drug Član
Felne su original Alfine (mnogokrake, nemam pojma koliko krakova).
Motor je na 2000 i 3000 obrtaja potpuno miran, na volanu i menjacu se osecaju jakoooo male vibracije...jedva se oseca da vibrira...
Motor je na 2000 i 3000 obrtaja potpuno miran, na volanu i menjacu se osecaju jakoooo male vibracije...jedva se oseca da vibrira...
- s3kan
- Garaža: Giulia 2.2 180 AT8 2016, ex 159 2.0 JTDm 2011, ex 147 Selespeed 2001
Pozdrav.
Elem, koliko sam ja upućen, vibracije na mjenjaču su pokazatelj loših nosača.
Vozi drugom na 1000 obrtaja i dodaji-puštaj gas malo žustrije, a pri tom drži ruku na mjenjaču. Ako nevaljaju nosači, mjenjač ima da bježi iz ruke.
Elem, nosači valjali ili ne, pri konstantoj brzini-ubrzanju-kočenju (svemu osim prve sekunde pritiska gasa) auto ne smije da trese i cima.
Moja konačna sumnja su gume. Koliko god bile izbalansirane, ako su stare ili potrošene mogu da prave problem. Ja sam imao takvu situaciju na kadetu, bile neke sava eskimo na njemu, do pola potrošene. Na 90 trese volan, na 100 ne trese, a na 110 i više otima volan iz ruku. Posle kad sam zamijenio sve 4 gume novim, auto ide 160, a na volanu se ne osjeti ni najmanja vibracija.
Izvinjenje zbog dužeg posta i pozdrav od vlasnika kadeta koji mjerka alfu da kupi
Elem, koliko sam ja upućen, vibracije na mjenjaču su pokazatelj loših nosača.
Vozi drugom na 1000 obrtaja i dodaji-puštaj gas malo žustrije, a pri tom drži ruku na mjenjaču. Ako nevaljaju nosači, mjenjač ima da bježi iz ruke.
Elem, nosači valjali ili ne, pri konstantoj brzini-ubrzanju-kočenju (svemu osim prve sekunde pritiska gasa) auto ne smije da trese i cima.
Moja konačna sumnja su gume. Koliko god bile izbalansirane, ako su stare ili potrošene mogu da prave problem. Ja sam imao takvu situaciju na kadetu, bile neke sava eskimo na njemu, do pola potrošene. Na 90 trese volan, na 100 ne trese, a na 110 i više otima volan iz ruku. Posle kad sam zamijenio sve 4 gume novim, auto ide 160, a na volanu se ne osjeti ni najmanja vibracija.
Izvinjenje zbog dužeg posta i pozdrav od vlasnika kadeta koji mjerka alfu da kupi

The difference between men and boys is the price of their toys.
- imandic
- Drug Član
Konačno:
- zamenjen set kvačina i plivajući zamajac, Valeo, AutoQuest Beograd, 42.000din
- zamenjene 2 viljuške i 2 silen bloka
Auto ide ko zmaj, nema više vibracija...
Što kaže Rale (majstor koji je radio menjač), "kvačilo ko paučina", ultra meko u odnosu na prethodnu situaciju...
Hvala svima na pomoći...
- zamenjen set kvačina i plivajući zamajac, Valeo, AutoQuest Beograd, 42.000din
- zamenjene 2 viljuške i 2 silen bloka
Auto ide ko zmaj, nema više vibracija...
Što kaže Rale (majstor koji je radio menjač), "kvačilo ko paučina", ultra meko u odnosu na prethodnu situaciju...
Hvala svima na pomoći...
-
ZE
- Drug Član
Manda,rekao sam ti jos na Bukulji sta je u pitanju...a ti neces da slusas

Povratak na “Alfa Romeo 147 | Alfa Romeo 156 | 166 | GTV | GT”