Ne znam je li ko jos ovo primjetio...Kod mene crveno polje na obrtomjeru ide od 6500 obrtaja,a na nekim drugim sam vidio da ode od 7000???U cemu je razlika ako su u pitanju isti motori????2.0 ts .....moja je 1996 godiste,da nije u tome fora????Vidio sam da motor ima najvecu snagu na 6200 tj.150 ks,i nakon toga snaga pada,po knjizi naravno,ali pise da na 7000 ima 148 ks...Nije mi jasno u cemu je razlika???Blokada je valjda na nekih 7300...Ako neko zna nesto....
postoji razlika u snazi kod starije i novije verzije, novija ima valjda 5 konja vise a i razlikuje se i maksimalna snaga i obrtni momenat, max snaga kod tebe je na 6200(pa nema potrebe da crveno bude preko 6500) a kod novije je max snaga na 6400 pa je zato crveno polje pomereno od 7000
kod mene na 155 8v crveno pocinje od 6300 a max snaga je na 6000, a kod 16v na 6300 max snaga a crveno od 6500 valjda
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
Kapiram ja to,a da je razlika samo u onoj sa 150 i onoj sa 155 ne bih nista ni pitao.Gledao sam ih dosta na netu potuno iste kao moj ,a to je razlika....znam da prvi 2.0 16v ima deblje karike od ovog sa plasticnim poklopcem,zato valjda meni i ne trosi ulje uopste....ne znam....Neke imaju kao kod mene,a nekima crveno polje ide od 7000...,a potpuno isti motor..
Ako je isti motor kao tvoj,tj. sa metalnom usisnom onda je verovatno razlika u kompovima,na metalnu usisnu su isli M2.10.3 i M2.10.4,M2.10.3 je ugradjivan od `95 do kraja `96,a od 97 je isao M2.10.4 do polovine `98 kada pocinju da ugradjuju M1.5.5,e taj ima 5ks vise i plasticnu usisnu,ne vidim razlog zasto bi crveno kasnije pocelo ako su motori isti osim ovoga...
Crveno polje i uopste sama maximalna snaga motora ima veze prvenstveno sa bregastim... dakle bregaste odredjuju karakter motora... kao i podrucje gde se isporucuje snaga i obrtni moment...
komp ovo samo prati sa benzinom (kolicinom/duzinom) uzbrizgavanja i timingom paljenja kod novijih modela sa statickim paljenjem, bez razvodne ruke...
dakle razlika je najverovatnije na ustedi u materijalima, pokusaj ekonomije ili nedostatak tehnologije da se motor vrti na vecim obrtajima...
sto se motor tera u vece obrtaje dolaze do izrazaja finalna obrada i kvalitet motora... jer da bi vrteo motor u veoma visoke obrtaje a da on traje vazno je da ceo sklop bude dobro izbalansiran i da materijali budu kvalitetni...
obicno se stedi na finalnoj obradi i onda ima je lakse da stave jos npr. 2 osovine za balansiranje ili da ogranice broj obrtaja nego da balansiraju svaku bregastu, svaku radilicu i zamajac i svaki set klipova i klipnjaca... jer to oduzima vreme i trazi dodatne radnike i masine... samim tim poskupljuje poizvodnju...
proizvodjaci rade te stvari samo kada krenu da zaostaju za konkurencijom na trzistu da bi nesto postigli inace se normalno to ne radi...
kompletno balansiran motor moze da se vrti koliko hoces... 9000-10000... sve zavisi od materijala koji se koriste i namene motora...
jednostavan primer su vam v8 motori... americki musclecar traktori se vrte do 4500-5000 max... ferarri ide do 9000-9500 ali koliko vremena treba da se napravi ferarriev motor a koliko fordov
Slazem se sa ovim sto se tice godista.Inace na par sajtova nasao sam da je tacna snaga u kw,ovog motora tacno 111.9,a ne 110 koliko pise u saobracajnoj npr.Da l je to bilo radi same registracije ili sta vec....mislim placalo bi se mnogo skuplje radi 2 ks...U svakom slucaju hvala na odgovorima.Izgleda da je to od serije do serije