ECU pitanje - aftermarket?

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
srdjan_pop
Garaža: Alfa Romeo 146 1.6 TS
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 2:51 pm

ECU pitanje - aftermarket?

Sre Avg 05, 2009 6:46 pm

Moram da postavim jedno pitanje iz ciste radoznalosti, a i covekoljublja :) .

Kako nije striktno vezano za Alfu, razumecu svaku odluku admin-a da je obrise/premesti, mada verujem da bi mozda nedaj Boze jos nekom koristilo...

Kolegi/prijatelju vec duze vreme stoji Fiat Marea 1.8, inace sasvim solidan auto jerbo mu je odapeo komp. motora i to je cisto fizicki ostecen koji nigde ne moze da nadje (nije Bosch vec Hitachi).

Po obrazovanju sam elektronicar pa me malo i sramota :blush: sto ne mogu da ga posavetujem bar.

Postoji li aftermarket ECU? Negde sam gledao da postoji kao kompletan sistem i da je programbilan itd. ali ovde nije slucaj za to posto covek ima sve senzore/davace ispravne na autu fabricki. Naravno pozeljno je da je sto ekonomski prihvatljiviji odgovor :).

Twin Spark driver :arflag
Korisnikov avatar
Blade
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa romeo GT q2
Alfa Romeo 156 TI (Chadjava)
Alfa Romeo 156 V6 SP2 '02
Alfa Romeo 33 Veloce `88
Alfa Romeo 33 Permanent 4
Alfa Romeo 33 1.7 16v
Alfa Romeo 166 3.2
Alfa Romeo 75 Karburatori
Alfa Romeo Spider 916
Ex: Alfa Romeo 33 S2 QV `89 part car
Ex: Alfa Romeo 156 2.5 V6 SP3 '01
Ex: Alfa Romeo 33 S3 part car
Ex: Alfa Romeo 33 S2 1.7 QV part car
Ex: 33 S1 1.3
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 2:14 am

Re: ECU pitanje - aftermarket?

Sre Avg 05, 2009 7:23 pm

Pa ovako neces se bas obradovati sa cenom od davace moze da se koriste dosta postojecih ali opet treba proveriti ali oni i nisu preterano skupi skuplji su kablovi i da se to napakuje sam uredjaj isto skup jeste ali ne papreno naravno orginal je skuplji nov tako da i ovo je mozda povoljnije od novog orginala ;)
a sto neproba da naruci od preko :scratch:
Evo ovako Rale Gumetina imas kod njega vems a sto se tice cena
Gumetina napisao:O cenama:

osnovna ploca sistema staje oko 250e bez ijednog izlaznog stepena na sebi, i da bi se npr pokrenuo jedan 4-cilindricni motor potrebno je kupiti jos oko 30e fetova i igbt-ova za teranje grejaca sonde, injektora i bobina...

Gotov uredjaj sa dosta opcija na sebi staje oko 450e-500e zavisno od odabira map senzora i drugih dodataka.
Uz sam ecu neophodno je uzeti i set konektora koji idu na stranu ozicenja motora, i / ili uzeti kompletno gotovo ozicenje koje staje oko 180e bez relea pumpe goriva i ventilatora hladnjaka. cena je skuplja za 6 i 8 cilindara zbog nesto vise zice i par konektora...

U slucaju kada se uzima gotov ecu i ozicenje, vreme instalacije je skraceno na minimum, i po mom iskustvu traje od 1-2 dana.

Pustanje u pogon je drugi par opanaka, ali uz neko iskustvo o samoj senzorici i pravilnom setovanje osnovnih parametara, ne predstavlja velik problem....

Mapiranje, hmmm, bolna tacka. U Srbiji kao sto znate ne postoji ni jedan koceni dinamometar, te je jedina opcija u domacoj reziji da se auto mapira na ulici a to svi znamo sta znaci (bure goriva i rizik od kazni i brze voznje) i/ili par setova kocnica....
Problem je utoliko gori sto je motor jaci !

Cenu za instalaciju i podesavanje jos nisam napravio, ali cu uskoro i time da se pozabavim

Sad pitajte sta god vam padne na pamet...
Inace ima i onih modela samo udzekas oko 850e a ovo kada se sabere oko 1000e sa senzorima
Gumetina napisao:Pa kaze ukratko treb skoro 1000e da se cela stvar kompletira, premda, ako je na motoru bio bosch, vecina senzora se koristi, pa su troskovi manji...
Jednom alfa uvek alfa !!!
Prva. S2 33 1.7
Druga. S3 33 1.7 P4
Treca. Macchina bella 156 1.9 16v
Četvrta. 156 V6 Sp2
Peta. 166 FL 3.2
Šesta. GT Q2
Sedma. S3 33 1.7 16v
Osma. Alfa Romeo 75 Karburatori
Deveta. Alfa Romeo Spider 916

Povratak na “Area Servizio”