Ulje - Jednom i za sva vremena...
- alfaholic
- Garaža: Alfa Romeo 146 ti '97. ex
Alfa Romeo 156 1.8 TS '05. - Lokacija: Pancevo
Dakle po hiljaditi put i posle gomilu razlicitih misljenja - moze li se mesati 20k i Racing?!
- Nikola_
- Garaža: 156 1.9 JTD 2005
Brera II 2.0 JTD 2010 - Lokacija: Europe
- Blade
- Drug Član
- Garaža: Alfa romeo GT q2
Alfa Romeo 156 TI (Chadjava)
Alfa Romeo 156 V6 SP2 '02
Alfa Romeo 33 Veloce `88
Alfa Romeo 33 Permanent 4
Alfa Romeo 33 1.7 16v
Alfa Romeo 166 3.2
Alfa Romeo 75 Karburatori
Alfa Romeo Spider 916
Ex: Alfa Romeo 33 S2 QV `89 part car
Ex: Alfa Romeo 156 2.5 V6 SP3 '01
Ex: Alfa Romeo 33 S3 part car
Ex: Alfa Romeo 33 S2 1.7 QV part car
Ex: 33 S1 1.3 - Lokacija: Zemun
Pa 20k je polu sintetika (synthetic based) a racing je sintetika, 20k je malo kvalitetnije od golda koji je isto (synthetic based) polu sintetika
Gold i 20k mogu da se mesaju ali opet ne na duge staze ipak je bolje da se sipa jedna vrsta
Ja ne bi mesao 20k i racing jedino za neku hicu i kracu relaciju do zamene ......
Inace koje je ulje u vecini to jest koje je u motoru ? A i nije preterano veca razlika u ceni Race je malko skuplje
Gold i 20k mogu da se mesaju ali opet ne na duge staze ipak je bolje da se sipa jedna vrsta

Ja ne bi mesao 20k i racing jedino za neku hicu i kracu relaciju do zamene ......
Inace koje je ulje u vecini to jest koje je u motoru ? A i nije preterano veca razlika u ceni Race je malko skuplje

Jednom alfa uvek alfa !!!
Prva. S2 33 1.7
Druga. S3 33 1.7 P4
Treca. Macchina bella 156 1.9 16v
Četvrta. 156 V6 Sp2
Peta. 166 FL 3.2
Šesta. GT Q2
Sedma. S3 33 1.7 16v
Osma. Alfa Romeo 75 Karburatori
Deveta. Alfa Romeo Spider 916
Prva. S2 33 1.7
Druga. S3 33 1.7 P4
Četvrta. 156 V6 Sp2
Peta. 166 FL 3.2
Šesta. GT Q2
Sedma. S3 33 1.7 16v
- Nikola_
Koji je razlog za nemesanje ulja?
Ako moze fabrika to da uradi prilikom standardnog procesa proiyvodnje ulja, zasto to sam ne bi mogao?
Majstorski mitovi idu dotle da cak savetuju "ispiranje" motora kada menjas vrstu ulja
Ako moze fabrika to da uradi prilikom standardnog procesa proiyvodnje ulja, zasto to sam ne bi mogao?
Majstorski mitovi idu dotle da cak savetuju "ispiranje" motora kada menjas vrstu ulja

- Blade
- Drug Član
Alfa Romeo 33 Veloce `88
Alfa Romeo 33 1.7 16v
Alfa Romeo 166 3.2
Alfa Romeo Spider 916
Pa nije bas da moras da ispiras motor ali i nije toliko lose da se skroz ocisti ne kosta 100e
kada menjas ulje sa sintetike na obicno ili obrnuto ipak ostane samo u neznatnim kolicinama do 100 - 200g
Pa ne mesanje raznih ulja je zbog raznih aditiva koji su jos uvek prisutni u uljima, mada te aditive treba da zabrane da se stavljaju u ulja zbog stetnih dejstava tih aditiva koliko se secam (ako vec nisu jer se govorilo o tome) e sad polu sintetiku mineralno i sintetiku zasto ne mesati
Ja sam isto cuo da ne sme, razlozi mi nisu poznati e sad nadam se da neko ko ima dodira sa tom granom industrije moze nam reci vise o tome

Pa ne mesanje raznih ulja je zbog raznih aditiva koji su jos uvek prisutni u uljima, mada te aditive treba da zabrane da se stavljaju u ulja zbog stetnih dejstava tih aditiva koliko se secam (ako vec nisu jer se govorilo o tome) e sad polu sintetiku mineralno i sintetiku zasto ne mesati

Ja sam isto cuo da ne sme, razlozi mi nisu poznati e sad nadam se da neko ko ima dodira sa tom granom industrije moze nam reci vise o tome

Prva. S2 33 1.7
Druga. S3 33 1.7 P4
Četvrta. 156 V6 Sp2
Peta. 166 FL 3.2
Šesta. GT Q2
Sedma. S3 33 1.7 16v
Prva. S2 33 1.7
Druga. S3 33 1.7 P4
Četvrta. 156 V6 Sp2
Peta. 166 FL 3.2
Šesta. GT Q2
Sedma. S3 33 1.7 16v
- dekideki
- Drug Član
- Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
A koji je razlog, s druge strane, za mesanje ulja?
*bre, propisano ulje u motor, redovna zamena filtera a ne svaki drugi put ili jos redje, provera nivoa pre polaska na put, redovno vozenje kroz koje skapirate koliko vam motor trosi ulja pa ponesete isto na put da dolivate... i cemu dalja rasprava?
s trece strane, ako je motor pohabaniji i radi cesce u velikom opeterecenju, i ako su takva iskustva vecine korisnika, promeniti na redovnom servisu i filter i celo ulje i - tada sipati ulje koje odgovara novonastalim potrebama.

ako je frka mozete i galax unia 15W-40 da dolijete, nece nista da mu fali da stignete do odredista
*bre, propisano ulje u motor, redovna zamena filtera a ne svaki drugi put ili jos redje, provera nivoa pre polaska na put, redovno vozenje kroz koje skapirate koliko vam motor trosi ulja pa ponesete isto na put da dolivate... i cemu dalja rasprava?
s trece strane, ako je motor pohabaniji i radi cesce u velikom opeterecenju, i ako su takva iskustva vecine korisnika, promeniti na redovnom servisu i filter i celo ulje i - tada sipati ulje koje odgovara novonastalim potrebama.

ako je frka mozete i galax unia 15W-40 da dolijete, nece nista da mu fali da stignete do odredista
- Nikola_
http://www.cbc.rs/forum/viewtopic.php?p=609634#p609634
Da trazim dalje ili smo prestali da verujemo "majstorskim" pricama?
Da trazim dalje ili smo prestali da verujemo "majstorskim" pricama?
- dekideki
- Drug Član
dao si link u kome se daje odgovor na pitanje o dosipanju 100ml mineralnog ulja iste gradacije a druge firme.
to nikad nije dovodjeno u pitanje, ovde...
ulje je krv motora. na njemu ne treba stedeti, niti sa njim ekperimentisati... nije vredno rasprave, uopste.

ulje je krv motora. na njemu ne treba stedeti, niti sa njim ekperimentisati... nije vredno rasprave, uopste.
- Blade
- Drug Član
Alfa Romeo 33 Veloce `88
Alfa Romeo 33 1.7 16v
Alfa Romeo 166 3.2
Alfa Romeo Spider 916
Podrzavam dekija
Stvarno zasto zar je nemoguce naci isto ulje koje je sipano a moja preporuka menjati filter svaki put kosta do 500din a znaci

Stvarno zasto zar je nemoguce naci isto ulje koje je sipano a moja preporuka menjati filter svaki put kosta do 500din a znaci

Prva. S2 33 1.7
Druga. S3 33 1.7 P4
Četvrta. 156 V6 Sp2
Peta. 166 FL 3.2
Šesta. GT Q2
Sedma. S3 33 1.7 16v
Prva. S2 33 1.7
Druga. S3 33 1.7 P4
Četvrta. 156 V6 Sp2
Peta. 166 FL 3.2
Šesta. GT Q2
Sedma. S3 33 1.7 16v
- Nikola_
hm... pitanje se odnosilo na mesanje ulja ne na kolicinu mesanja istog. Stoga odgovor da se radi o kolicini od 100ml nema smisla. Kako god, ko bi rekao da je proslo 5 godina, do sada smo svi trebali nauciti, bilo je vremena. Ko tada nije bio tu, nije greda da se vrati pa da procita neke kvalitetne teme iz proslosti:
http://www.cbc.rs/forum/viewtopic.php?f ... 0&start=50
Obratiti paznju na to da neki proizvodjaci i prave polusintetiku tako sto pomesaju sintetisku i mineralno. Da su i jedno i drugo u bazi mineralna ulja. Da je mozda mineralno i bolje u nekim uslovima koriscenja. Da se motorna ulja mogu mesati bez ikakvog ogranicenja i da cete mesanjem naravno dobiti ulje koje ima performanse srazmerne kolicini pomesanih ulja u njemu. Naravno da mesanjem ulja ne mozete nikako nastetiti motoru, u smislu da mu ta smesa ulja ima neka negativna dejstva na motor koje je mesanjem nastalo. I da nikako ne moze imati losije performanse od najslabijeg ulja od kojeg ste smesu napravili. Naprotiv.
Ko zeli jos da se informise, moja preporuka je da procita celu tu temu.
Dakle, odgovor na pitanje s pocetka teme.
Bez ikakvih stetnih dejstava na motor mogu se pomesati 20K i Racing u kolicini u kojoj zelite. Da li ce ovakva smesa imati bolje karakteristike od 20K? Naravno da hoce. Da li ce imati losije karakteristike od Racing-a? Takodje naravno da hoce.
Rado cu nastaviti diskuciju na temu, na nivou tehnicko/tehnoloskih cinjenica, u protivnom mislim da je dovoljno.
http://www.cbc.rs/forum/viewtopic.php?f ... 0&start=50
Obratiti paznju na to da neki proizvodjaci i prave polusintetiku tako sto pomesaju sintetisku i mineralno. Da su i jedno i drugo u bazi mineralna ulja. Da je mozda mineralno i bolje u nekim uslovima koriscenja. Da se motorna ulja mogu mesati bez ikakvog ogranicenja i da cete mesanjem naravno dobiti ulje koje ima performanse srazmerne kolicini pomesanih ulja u njemu. Naravno da mesanjem ulja ne mozete nikako nastetiti motoru, u smislu da mu ta smesa ulja ima neka negativna dejstva na motor koje je mesanjem nastalo. I da nikako ne moze imati losije performanse od najslabijeg ulja od kojeg ste smesu napravili. Naprotiv.
Ko zeli jos da se informise, moja preporuka je da procita celu tu temu.
Dakle, odgovor na pitanje s pocetka teme.
Bez ikakvih stetnih dejstava na motor mogu se pomesati 20K i Racing u kolicini u kojoj zelite. Da li ce ovakva smesa imati bolje karakteristike od 20K? Naravno da hoce. Da li ce imati losije karakteristike od Racing-a? Takodje naravno da hoce.
Rado cu nastaviti diskuciju na temu, na nivou tehnicko/tehnoloskih cinjenica, u protivnom mislim da je dovoljno.
- marin krk
- Garaža: 147 jtd
147 ducati corse - Lokacija: KRK i ITALIJA
nebi se bas slozio da se ulja mogu mjesat.
za kratkotrajnu upotrebu da ali da je isto , mislim na polusintetiku sa polus. sintetiku sa sintetikom.
razlicita ulje se ne podnose, mogu se pocet pjenit i onda dolazi do havarije motora. na hr alfistima je jedan pomjesao 10w-40 sa 15w-40. motor je 2.0 ts i prosvirao nakon kratkog vremena.
u firmi di radim strogo se pazi na kamione koji tip ulja je unutra jer su bili stavili sta se prvo uzelo i ode motor. na oba ide full sintetik 5w-30 ali sa razlicitim specifikacijama, i ne ide zajedno. kamioni iveco stralis 450 euro 5.
to vam je kao i vino pomjesaj crno i bijelo pa pij. kako ces se osjecat drugi dan
za kratkotrajnu upotrebu da ali da je isto , mislim na polusintetiku sa polus. sintetiku sa sintetikom.
razlicita ulje se ne podnose, mogu se pocet pjenit i onda dolazi do havarije motora. na hr alfistima je jedan pomjesao 10w-40 sa 15w-40. motor je 2.0 ts i prosvirao nakon kratkog vremena.
u firmi di radim strogo se pazi na kamione koji tip ulja je unutra jer su bili stavili sta se prvo uzelo i ode motor. na oba ide full sintetik 5w-30 ali sa razlicitim specifikacijama, i ne ide zajedno. kamioni iveco stralis 450 euro 5.
to vam je kao i vino pomjesaj crno i bijelo pa pij. kako ces se osjecat drugi dan
- floyd030
- Garaža: alfa romeo 33 1.5i 1991g
alfa romeo 33 1.3s 1988g - Lokacija: Bor
ja sam skoro u mojoj alfi 33 menjao ulje i sipao sam naravno seleniu 20k,na svako menjanje ulja menjas i filter,ako je potrebno dolevanje dolevas isto ulje koje je u motoru i nema da lupas glavu
i da razmisljas dal se ulje koje si dosipao podnosi sa onim koje imas u motoru. 20k kosta 790din. litar od 2l kante su jeftinije....

http://s1.bitefight.rs/c.php?uid=20864" onclick="window.open(this.href);return false;
Kad je struju izmisljao Tesla,ameriko sisala si vesla
Kad je struju izmisljao Tesla,ameriko sisala si vesla
- dekideki
- Drug Član
Stepen ulja motora - hladna klima SAE 10W/30 Semi-Synth.
Stepen ulja motora - umerena klima SAE 10W/40 Semi-Synth. (20K)
Stepen ulja motora - vrela klima SAE 20W/50 Semi-Synth.
Klasifikacija ulja motora API/ACEA SH/A2-96
Stepen ulja motora - alternativno - umerena klima SAE 10W/60 Synth. (Racing)
Klasifikacija ulja motora - alternativno - umerena klima API/ACEA SH/A3-96
Motor sa filterom litri 4,4
*iz pdf servisnog uputstva za 155 1.6 16V. mozda nekome pomogne.
Stepen ulja motora - umerena klima SAE 10W/40 Semi-Synth. (20K)
Stepen ulja motora - vrela klima SAE 20W/50 Semi-Synth.
Klasifikacija ulja motora API/ACEA SH/A2-96
Stepen ulja motora - alternativno - umerena klima SAE 10W/60 Synth. (Racing)
Klasifikacija ulja motora - alternativno - umerena klima API/ACEA SH/A3-96
Motor sa filterom litri 4,4
*iz pdf servisnog uputstva za 155 1.6 16V. mozda nekome pomogne.

- dusanGT
- Garaža: GT JTDm Q2
Da li bi ulje 10W60 (Selenia Racing) u odnosu na 5W-40 (Selenia WR) doprinelo tišem i mirnijem radu JTD motora, koji je u Alfi iz 2001. godine?
Alfa je stil... ostalo je status...
- marin krk
to je prva ugradnja i nemas problema. moja 147 jtd ima 160 000 km i stim da je na 75 000 km cipana na cirka 130 ks i moment 360 nm
nikad nista
mjenjam svakih 10 000 i samo ga ljeti potrosi max 2 dcl, zbog vrucina i stajanja u koloni.
a zvuk motora neces smanjit promjenom ulja
koje ulje je bilo prije unutra
Re: Ulje - Jednom i za sva vremena...
u taj motor stavi seleniu turbo diesel 10 w-40dusan147 napisao:Da li bi ulje 10W60 (Selenia Racing) u odnosu na 5W-40 (Selenia WR) doprinelo tišem i mirnijem radu JTD motora, koji je u Alfi iz 2001. godine?
to je prva ugradnja i nemas problema. moja 147 jtd ima 160 000 km i stim da je na 75 000 km cipana na cirka 130 ks i moment 360 nm
nikad nista
mjenjam svakih 10 000 i samo ga ljeti potrosi max 2 dcl, zbog vrucina i stajanja u koloni.
a zvuk motora neces smanjit promjenom ulja
koje ulje je bilo prije unutra

- darkonny
- Garaža: AR 147 1,9 JTD 140 ks....ali ostala u BGD
Zar WR nije bolje ulje za JTD od turbo diesel-a...Uskoro mi stize Alfa pa moram raditi servis,mislio sam sipati WR,to sam sipao i u prethodne jtd motore...
- marin krk
ako ti se pokazalo dobrim, sipaj i dalje.
vidi koje je ulje unutra, ako mozes doznat.
najgore je mjenjat ulja, jer se motor nauci na jedno, a kad mjenjas uvijek ostane malo starog u motoru.
rodak mi ima meh radsionu pa sam vidio sve i svasta i to u svezi ulja.
na jednom audiu 2.5 v6 tdi, osle turbine a nije napravio 100 000 km.
razlog; na svakoj izmjeni stavio drugo ulje, cak i razlicitih proizvodaca.
kad se to sve fino izmjesalo, dobio je jack pot. bit svega je da ulje koje propise fabrika, treba stavit. jer znaju zasto su ga i propisali.
treba vidit tocnu specifikaciju ulja, nestavljaju za svako trziste isto.darkonny napisao:Zar WR nije bolje ulje za JTD od turbo diesel-a...Uskoro mi stize Alfa pa moram raditi servis,mislio sam sipati WR,to sam sipao i u prethodne jtd motore...
ako ti se pokazalo dobrim, sipaj i dalje.
vidi koje je ulje unutra, ako mozes doznat.
najgore je mjenjat ulja, jer se motor nauci na jedno, a kad mjenjas uvijek ostane malo starog u motoru.
rodak mi ima meh radsionu pa sam vidio sve i svasta i to u svezi ulja.
na jednom audiu 2.5 v6 tdi, osle turbine a nije napravio 100 000 km.
razlog; na svakoj izmjeni stavio drugo ulje, cak i razlicitih proizvodaca.
kad se to sve fino izmjesalo, dobio je jack pot. bit svega je da ulje koje propise fabrika, treba stavit. jer znaju zasto su ga i propisali.
Poslednja izmena od marin krk u Sre Avg 12, 2009 9:54 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
- darkonny
- Garaža: AR 147 1,9 JTD 140 ks....ali ostala u BGD
Alfa dolazi iz Italije,2001 AR147...Neznam videcu,ma ja mislim da su ta dva ulja vrlo blizu i da nema neke velike razlike koje si odabrao,nemozes pogresiti....bitno je da je Selenia a da li je WR ili TD nije toliko...
- dekideki
- Drug Član
eh... ulje... sta reci? macka u dzaku kad kupujes, dve kante iste a unutra i na oko i pod prstima drugacije ulje...
lepo podignes haubu i sta pise na nalepnici odozdo - sunes. ako hoces malo da budes kreativan, najnovija autodata u komp, pa vidi sta je preporuka...
sad kad sam i ja malo bunario, dodje mi da sipam sledece prolece Racing... a na jesen Selenia 20K Alfa Romeo (kao i do sad), da gura preko zime...
ko je prvi ovde rekao da je taj motor krsh?marin krk napisao:na jednom audiu 2.5 v6 tdi, osle turbine a nije napravio 100 000 km.

eh... ulje... sta reci? macka u dzaku kad kupujes, dve kante iste a unutra i na oko i pod prstima drugacije ulje...
lepo podignes haubu i sta pise na nalepnici odozdo - sunes. ako hoces malo da budes kreativan, najnovija autodata u komp, pa vidi sta je preporuka...

sad kad sam i ja malo bunario, dodje mi da sipam sledece prolece Racing... a na jesen Selenia 20K Alfa Romeo (kao i do sad), da gura preko zime...

- dusanGT
Sada je u motoru Selenia WR (Wide Range, 5W-40, synthetic) koje se i preporučuje za JTD i JTDm motore... Međutim za starije JTD motore sa većom kilometražom ne navode ništa... Selenia TD (Turbo Diesel, 10W-40, synthetic) je nešto "gušće" od 5W-40 na istoj temperaturi, pa je možda i bolje rešenje od WR za starije JTD motore na visokim temperaturama ulja u motoru... To je dilema - koje ulje za starije motore sa većom kilometražom - ono koje je dato u specifikaciji ili neko "gušće"?
- marin krk
razlika ti je i u euro normama
jtd su euro 3
a jtdm euro 4
zato se i stavlja 5w-40 jtdm
ako je zimi cesto palis i vozis na kratke relacije stavi 5w- 40, mada i ne treba.
jtd su euro 3
a jtdm euro 4
zato se i stavlja 5w-40 jtdm
ako je zimi cesto palis i vozis na kratke relacije stavi 5w- 40, mada i ne treba.
- alfaskorpion
- Garaža: AUDI A4 B8
Normalno je da u starije i vise pohabane motore sipate ulje koje ce na radnoj temperaturi biti gusce od propisanog za nov motor. Ako je auto presao dosta normalno je da su se i zazori u motoru povecali , retko ulje ce samo ubrzti njegov kraj .dusan147 napisao:Sada je u motoru Selenia WR (Wide Range, 5W-40, synthetic) koje se i preporučuje za JTD i JTDm motore... Međutim za starije JTD motore sa većom kilometražom ne navode ništa... Selenia TD (Turbo Diesel, 10W-40, synthetic) je nešto "gušće" od 5W-40 na istoj temperaturi, pa je možda i bolje rešenje od WR za starije JTD motore na visokim temperaturama ulja u motoru... To je dilema - koje ulje za starije motore sa većom kilometražom - ono koje je dato u specifikaciji ili neko "gušće"?
busso trsi Sline
- dusanGT
Ima smisla to što kažu marin krk i alfaskorpion... S obzirom da sam pre dve nedelje uzeo Selenia WR (po savetu majstora koji zna kilometražu moje Alfe) mogu li da dospem nekakav aditiv koji bi promenio viskozitet WR s obzirom da je leto i da je Alfa (iz 2001) prešla oko 145kkm?
- marin krk
prati do sljedece zamjene dali je sta potrosila ulja.
adetive ja ne stavljam, jer sam skoro ubio motor na tipu 2.0 16v
posto tipo ima instrument pritiska ulja, nakon dolijevanja je pao pritisak dok je hladan. prljavstina u karteru + adetiv zacepilo skoro uljnu pumpu. skinuli dole pumpu i ocistili. stavio drugo ulje malo provozio i opet zamjenio ulje. poslije nema problema. i to adetiv od STP-a
ne stavljaj nista, vozi tako, nista joj nece bit.dusan147 napisao:Ima smisla to što kažu marin krk i alfaskorpion... S obzirom da sam pre dve nedelje uzeo Selenia WR (po savetu majstora koji zna kilometražu moje Alfe) mogu li da dospem nekakav aditiv koji bi promenio viskozitet WR s obzirom da je leto i da je Alfa (iz 2001) prešla oko 145kkm?
prati do sljedece zamjene dali je sta potrosila ulja.
adetive ja ne stavljam, jer sam skoro ubio motor na tipu 2.0 16v
posto tipo ima instrument pritiska ulja, nakon dolijevanja je pao pritisak dok je hladan. prljavstina u karteru + adetiv zacepilo skoro uljnu pumpu. skinuli dole pumpu i ocistili. stavio drugo ulje malo provozio i opet zamjenio ulje. poslije nema problema. i to adetiv od STP-a
- dusanGT
Uh... Ima mišljenja po kojima ulje sa većim viskozitetom pogoduje motorima sa većom kilometražom jer omogućava mirniji rad motora (manje diesel "čekićanja"). Koliko je to tačno?
Zato sam i pokrenuo pitanje "10W-40 umesto 5W40"...
Ljudima se dešavalo da sa "ređim" uljem za menjač naprave sebi problem, pa se pitam kakvo je "podmazivanje" mojeg JTD ovim 5W-40 i može li to da napravi problem motoru?
Zato sam i pokrenuo pitanje "10W-40 umesto 5W40"...
Ljudima se dešavalo da sa "ređim" uljem za menjač naprave sebi problem, pa se pitam kakvo je "podmazivanje" mojeg JTD ovim 5W-40 i može li to da napravi problem motoru?