Ne znam u kojoj sekciji da postavim pitanje, ali mislim da ne smeta da bude u ovoj.
Naime, interesuje me kako se obracunava potrosnja goriva preko bord kompjutera, da li kompjuter uracunava i klimu ili se ona dodaje na dobivenu vrednost? Nekad mi se cini da ne predjem mnogo a kazaljka dosta padne, a nekad da ne mogu da spustim potrosnju na uobicajenu jer ocigledno klima radi.
Zna li neko pouzdano za AR 147 da li klima ulazi u prosecnu potrosnju? Mislim da bi trebalo da se uracuna jer motor trosi vise snage kada je ona ukljucena.
Klima i potrosnja goriva - 147
- Blade
- Drug Član
- Garaža: Alfa romeo GT q2
Alfa Romeo 156 TI (Chadjava)
Alfa Romeo 156 V6 SP2 '02
Alfa Romeo 33 Veloce `88
Alfa Romeo 33 Permanent 4
Alfa Romeo 33 1.7 16v
Alfa Romeo 166 3.2
Alfa Romeo 75 Karburatori
Alfa Romeo Spider 916
Ex: Alfa Romeo 33 S2 QV `89 part car
Ex: Alfa Romeo 156 2.5 V6 SP3 '01
Ex: Alfa Romeo 33 S3 part car
Ex: Alfa Romeo 33 S2 1.7 QV part car
Ex: 33 S1 1.3 - Lokacija: Zemun
Pa prosecnu potrosnju racuna od onog momenta kada si zadnji put restartovao na nulu
a kada upalis klimu jel digne trenutnu potrosnju ako digne to racuna u prosecnu ako nedize onda opet to racuna mada bi trebalo da digne 

Jednom alfa uvek alfa !!!
Prva. S2 33 1.7
Druga. S3 33 1.7 P4
Treca. Macchina bella 156 1.9 16v
Četvrta. 156 V6 Sp2
Peta. 166 FL 3.2
Šesta. GT Q2
Sedma. S3 33 1.7 16v
Osma. Alfa Romeo 75 Karburatori
Deveta. Alfa Romeo Spider 916
Prva. S2 33 1.7
Druga. S3 33 1.7 P4
Četvrta. 156 V6 Sp2
Peta. 166 FL 3.2
Šesta. GT Q2
Sedma. S3 33 1.7 16v
E pa to ja i pitam sto si ti napisao. Valjda neko zna kako to funkcionise.
- Blade
- Drug Član
Alfa Romeo 33 Veloce `88
Alfa Romeo 33 1.7 16v
Alfa Romeo 166 3.2
Alfa Romeo Spider 916
Pa ja ti napisa kako funkcionise 
Racuna trenutnu potrosnju u opsegu od zadnjeg restarta znaci od nule pa koliko predjes kada upalis klimu poveca se potrosnja naravno i to racuna nezna komp da li si ti stisnuo gas ili je automatski od klime zbog otpora

Racuna trenutnu potrosnju u opsegu od zadnjeg restarta znaci od nule pa koliko predjes kada upalis klimu poveca se potrosnja naravno i to racuna nezna komp da li si ti stisnuo gas ili je automatski od klime zbog otpora

Prva. S2 33 1.7
Druga. S3 33 1.7 P4
Četvrta. 156 V6 Sp2
Peta. 166 FL 3.2
Šesta. GT Q2
Sedma. S3 33 1.7 16v
Prva. S2 33 1.7
Druga. S3 33 1.7 P4
Četvrta. 156 V6 Sp2
Peta. 166 FL 3.2
Šesta. GT Q2
Sedma. S3 33 1.7 16v
Re: Klima i potrosnja goriva - 147
Pa nisi napisao, vec si se i ti pitao i pretpostavljao isto kao i ja. U svakom slucaju hvala na trudu.Blade napisao:Pa prosecnu potrosnju racuna od onog momenta kada si zadnji put restartovao na nulua kada upalis klimu jel digne trenutnu potrosnju ako digne to racuna u prosecnu ako nedize onda opet to racuna mada bi trebalo da digne
Ako neko zna pouzdano neka napise.
- Blade
- Drug Član
Alfa Romeo 33 Veloce `88
Alfa Romeo 33 1.7 16v
Alfa Romeo 166 3.2
Alfa Romeo Spider 916
Ma opusteno nego sam tebe pitao da li tebi dize potrosnju kada upalis klimu jer bi tako trebalo a sto se tice prosecne potrosnje
Blade napisao:Racuna trenutnu potrosnju u opsegu od zadnjeg restarta znaci od nule pa koliko predjes kada upalis klimu poveca se potrosnja naravno i to racuna nezna komp da li si ti stisnuo gas ili je automatski od klime zbog otpora
Prva. S2 33 1.7
Druga. S3 33 1.7 P4
Četvrta. 156 V6 Sp2
Peta. 166 FL 3.2
Šesta. GT Q2
Sedma. S3 33 1.7 16v
Prva. S2 33 1.7
Druga. S3 33 1.7 P4
Četvrta. 156 V6 Sp2
Peta. 166 FL 3.2
Šesta. GT Q2
Sedma. S3 33 1.7 16v
piiiip, mi se ovde igramo gluvih telefona, pa zar mislis da ima neko na forumu ko ne zna sta je restart? Tri puta mi pises istu stvar, a uzgred, nisam to pitao. I nisam trazio nagadjanja. Sta sad treba, da zatvorim temu?
Ako ja treba da nagadjam, cini mi se da dize potrosnju sa klimom, tj. da to prikazuje u prosecnoj potrosnji. Ne znam, mesec dana mi bio auto na servisu pa nisam imao kad da ispitam.
Ako ja treba da nagadjam, cini mi se da dize potrosnju sa klimom, tj. da to prikazuje u prosecnoj potrosnji. Ne znam, mesec dana mi bio auto na servisu pa nisam imao kad da ispitam.
- Gocy
Nino umesto odgovora cu ti postaviti pitanje.
Da li je ista prosecna potrosnja kada vozis samo sebe u autu ili kada imas petoro u alfi i pun gepek, i kada je potrosnja veca? Da li se to racuna u prosecnu ili ne?
...uuuuuupsss, ovo su dva ili tri pitanja....
Da li je ista prosecna potrosnja kada vozis samo sebe u autu ili kada imas petoro u alfi i pun gepek, i kada je potrosnja veca? Da li se to racuna u prosecnu ili ne?
...uuuuuupsss, ovo su dva ili tri pitanja....
Anything's possible.
Keep thinking ! ! !
Keep thinking ! ! !
-
ma
- Drug Član
- alfamen
- Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9 - Lokacija: Novi Beograd
Nino ja sam zakljucio sledece:
Moram da opisem situaciju!
Zimus mi je napuklo crevce od vakuuma plina i tu je vukao fals vazduh sto se na jutarnjem paljenju najvise manifestovalo-mnogo vazduha jedva radi dok se ne zagreje!
Kada sam servisirao kompresor klime primetio sam da je crevce puklo i resio problem.
Auto je na leru najzad radio kao nov kako na gasu tako i na benzinu-posebno je lose radio.
E sada:
Primetio sam da mi auto po kompu trosi 8.9-9.5 l po gradu sto me je iznenadilo jer ustvari trosio je 10.5-11.5 po sipanju goriva i predjenih km(digitron).Ta "smanjena" potrosnja je bila u periodu fals vazduha, sto znaci kada je nestao fals vazduh poceo je opet da racuna tacnu potrosnju!!
Isto sam se pitao kao i ti kako komp i na osnovu kojih podataka racuna potrosnju???
Zakljucak je da potrosnju racuna preko vazduha koji prolazi kroz protokomer a sto vise stisnes papucicu on vise otvori klapnu i izmeri vise vazduha a komp na osnovu vazduha daje vise benzina!
Posto sam ja imao pride vazduha sa strane samim tim sam kroz protokomer imao manje i racunao je manju potrosnju
Sto je motor optereceniji trba mu vise smese da bi odrzao zadate obrtaje-brzinu i samim tim vise ce da povuce benzina zbog vise vazduha jer papucicu gasa moras da stisnes vise kada vozis petoro u kolima sa uljucenom klimom i kada si sam bez klime a vozis konstantno npr. 100km/h
Do ovih zakljucaka sam dosao sam pa bih voleo da se neko ukljuci u temu ko poznaje problematiku!
Pozdrav
Moram da opisem situaciju!
Zimus mi je napuklo crevce od vakuuma plina i tu je vukao fals vazduh sto se na jutarnjem paljenju najvise manifestovalo-mnogo vazduha jedva radi dok se ne zagreje!
Kada sam servisirao kompresor klime primetio sam da je crevce puklo i resio problem.
Auto je na leru najzad radio kao nov kako na gasu tako i na benzinu-posebno je lose radio.
E sada:
Primetio sam da mi auto po kompu trosi 8.9-9.5 l po gradu sto me je iznenadilo jer ustvari trosio je 10.5-11.5 po sipanju goriva i predjenih km(digitron).Ta "smanjena" potrosnja je bila u periodu fals vazduha, sto znaci kada je nestao fals vazduh poceo je opet da racuna tacnu potrosnju!!
Isto sam se pitao kao i ti kako komp i na osnovu kojih podataka racuna potrosnju???
Zakljucak je da potrosnju racuna preko vazduha koji prolazi kroz protokomer a sto vise stisnes papucicu on vise otvori klapnu i izmeri vise vazduha a komp na osnovu vazduha daje vise benzina!
Posto sam ja imao pride vazduha sa strane samim tim sam kroz protokomer imao manje i racunao je manju potrosnju
Sto je motor optereceniji trba mu vise smese da bi odrzao zadate obrtaje-brzinu i samim tim vise ce da povuce benzina zbog vise vazduha jer papucicu gasa moras da stisnes vise kada vozis petoro u kolima sa uljucenom klimom i kada si sam bez klime a vozis konstantno npr. 100km/h
Do ovih zakljucaka sam dosao sam pa bih voleo da se neko ukljuci u temu ko poznaje problematiku!
Pozdrav

Momci, vidim da konstruktivno razmisljate. Hvala sto ste me podstakli da i ja malo promislim o svemu tome.
@alfamen
drago mi je da si dobrano proucio problematiku, zato sam i postavio ovu temu da vidim koji su vasi zakljucci ili ako neko poseduje kakve fabricke podatke ili analize da napise.

Jos nesto, kad smo isli troje za NS i kad sam isao sam nije bilo neke razlike (prvi put sam svracao za zrenjanin i isao malo drugim putem, tako da je razlika bila cini mi se 0,2 l/100, ali do bg mislim da je bila ista). Doduse, ne mogu sa sigurnoscu da kazem, jer ne vozim uvek isto.
@alfamen
drago mi je da si dobrano proucio problematiku, zato sam i postavio ovu temu da vidim koji su vasi zakljucci ili ako neko poseduje kakve fabricke podatke ili analize da napise.

Jos nesto, kad smo isli troje za NS i kad sam isao sam nije bilo neke razlike (prvi put sam svracao za zrenjanin i isao malo drugim putem, tako da je razlika bila cini mi se 0,2 l/100, ali do bg mislim da je bila ista). Doduse, ne mogu sa sigurnoscu da kazem, jer ne vozim uvek isto.
- alfamen
- Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9 - Lokacija: Novi Beograd
Kada odrzavas konstantnu brzinu potrebno je mnogo manje energije i tada nema bas nekog velikog znacaja da li je auto tezi za 150kg ili ne! Medjutim stani kreni ubija gorivo kao i zabadanje gasa bez potrebe ili sa potrebom ako pretices!
Znas i sam dok poguras auto je da riknes a da ga guras i nije neki problem!
Znas i sam dok poguras auto je da riknes a da ga guras i nije neki problem!
- ana156
- Garaža: 147 1.6 TS plava metalik
jel vam sad jasno zašto samo ja vozim naš auto? Šta zna Alfa šta je 60kg? 

TRUE to YOU TS
- SCHUMACHER
- Garaža: Ex ALFA ROMEO 155 2.0 8V T.SPARK
Ex ALFA ROMEO 145 1.4 16V T.SPARK
ALFA ROMEO 155 2.0 16V T.SPARK
ALFA ROMEO 156 1.9 JTD
ALFA ROMEO 166 2.4 JTD
ALFA ROMEO 166 3.0 V6 24V - Lokacija: PODGORICA
A ti kao imas 60kg 

"Tresu se soliteri,
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
- Blade
- Drug Član
Alfa Romeo 33 Veloce `88
Alfa Romeo 33 1.7 16v
Alfa Romeo 166 3.2
Alfa Romeo Spider 916
Nista nisam nagadjao nego sam te pitao da li dize trenutnu portrosnju kada upalis klimu da bi znao sta ti se desava a sta obracunava za prosecnu potrosnju.
Nema veze nadam se sada znas sta te zanimalo sledeci put detaljno postavi pitanje za koje zelis odgovor
i nemoj da si toliko nervozan ovde smo svi uglavnom da pomognemo drugima 
Nema veze nadam se sada znas sta te zanimalo sledeci put detaljno postavi pitanje za koje zelis odgovor

Prva. S2 33 1.7
Druga. S3 33 1.7 P4
Četvrta. 156 V6 Sp2
Peta. 166 FL 3.2
Šesta. GT Q2
Sedma. S3 33 1.7 16v
Prva. S2 33 1.7
Druga. S3 33 1.7 P4