Kad otvorim vrata ne radi mi unutrasnje svjetlo ili svjetlo u kabini auta, bez obzira koja vrata da otvorim prednja, zadnja, lijeva,desna a kad ih rucno upalim rade sto znaci da nisu pregorjele sijalice. Mjenjao sam onu kutiju sto stoji ispod zadnjeg sjedista koja regulise unutrasnje svjetlo i opet nista.
Do cega bi moglo biti?
Radi se o alfi 155.
My name is Romeo, Alfa Romeo!
DENTRO IL MIO PETTO BATTE IL CUORE SPORTIVO!
Nije nista iscupano, neko iz nekog razloga je tu nesto natrpo ko ziva guma, a taj crni kabal ide izmedju ovih crvenih kablova. Pregledo sam detaljno ni jedna zica nema viska niti manjka
Evo cim se skinu sheme za 155 pogledacu kako je to tu povezano,trebalo bi da tajmer dobije masu kada otvoris vrata(brava daje masu) a kada dobije masu,upali svetlo...ali ipak cu da sacekam shemu...
Shit,sve sheme koje sam nasao na netu ne valjaju...mutne su i nijedna boja ne moze da se procita a i ne mogu da vidim gde ide po neka zica...
Na 146 sam to odavno popravljao a na 155 je izgleda dosta drugacije...uglavnom fabricki ima 7 zica...
Koliko si siguran da i taj drugi tajmer radi?
Imam tri tajmera pa valjda jedan radi a sutra cu uzeti sa burazove alfe da buden siguran da radi tajmer.
Malo sam nesto eksperimentiso i ustanovio kad spojim ove dvije zice kao na slici onda se svjetlo upali. crvena ima struje (pokazuje ispravljac) a crna je vjerovatno masa
i ja sam imao problem na 75-ici,sve je ispravno i struje ima do centrale,tj kompjutera koji prati kvarove itd,do njega ima a od njega nema struje
onda sam napravio varijantu sa cetiri elektronska relea,posto su u bravama prekidaci i rade kontra,kad se otvore vrata onda prekine kontakt,pa sam zato isao sa mikro releima koji jako malo vuku struje jer kad se zatvore vrata svi relei ostaju ukljuceni
nema vremensko gasenje sto je i bolje jer sam imao problem sa alarmom,signalizirao mi otvorena vrata jer se svetlo usporeno gasilo
da kucnem u drvo evo radi fenomenalno vec godinu dana
Rijesio kvar, nesto se zajebo onaj com sto prijavljuje kvarove, stoji iznad pepeljare, njega zamjenio i u redu radi svjetlo.
Ne bi se toga ni sjetio da ga ne spomenu Ljube-kugla